Ilana Aalto tietää toimivan järjestyksen reseptin

- Kotikäynnit ovat suht pieni osa toimintaani, vietän kodeissa suunnilleen päivän viikossa. Muut päivät täyttyvät kirjoittamisesta ja blogaamisesta, verkkokurssien pitämisestä sekä kouluttamisesta ja puhumisesta, ammattijärjestäjä valottaa työnkuvaansa. - Kotikäynnit ovat suht pieni osa toimintaani, vietän kodeissa suunnilleen päivän viikossa. Muut päivät täyttyvät kirjoittamisesta ja blogaamisesta, verkkokurssien pitämisestä sekä kouluttamisesta ja puhumisesta, ammattijärjestäjä valottaa työnkuvaansa. Kuva: Karoliina Jokinen / Valoomo

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto siivoaa omaa vaatekaappiaan puhuessaan puhelimeen. Ei kaaoksen vuoksi, eikä sen takia, että aina olisi pakko siivota – ihan vain siksi, että silloin on hyvä hetki laittaa levälleen jääneet tavarat paikoilleen ja saada senkin asian suhteen mielenrauha.

– Meillä on aika tavallinen lapsiperheen koti. Juttu perustuu siihen, että tarvittaessa tavarat saa paikalleen, eikä siihen, että kaikki olisi jatkuvasti nuoltu puhtaaksi.

Aalto painottaa, että toimiva järjestys saa olla rento ja leppoisa. Se sisältää sopivan määrän tavaraa, paikan kaikelle ja sellaiset rutiinit, joiden avulla tavarat saadaan paikalleen. Uusi järjestys ei palvele ketään, jos sen ylläpidosta tulee uusi tehtävä.

– Kodin ei tarvitse olla tip top joka hetki ja tavarat voi laittaa paikalleen esimerkiksi kerran kahdessa viikossa, jos se riittää itselle. Olen kiinnostunut myös kodin estetiikasta, mutta kiireisenä yrittäjä-äitinä tärkeämpää on ajankäyttö.

Aalto on taustaltaan kulttuurihistorian tutkija, jonka erikoisalaa ovat perheen ja arkielämän tutkimus.

– Keskimmäisen lapseni syntyessä vuonna 2008 minun piti järjestää tilaa hänen tavaroilleen. Silloin googlaillessani törmäsin ensimmäistä kertaa amerikkalaisiin ammattijärjestäjiin.

Aalto kouluttautui ammattijärjestäjäksi vuonna 2014. Silloin alkunsa sai myös kodin tavaratulvia käsittelevä Paikka kaikelle -blogi. Kolmisen vuotta myöhemmin hän vaihtoi päivätyönsä Turun yliopistolla päätoimiseen yrittäjyyteen.

Hän kuvailee olevansa kuin järjestämisen personal trainer, jonka puoleen käännytään, kun tavaramäärä uuvuttaa omistajansa. Moni apua pyytävä ei tiedä, mistä urakka pitäisi aloittaa, koska se on jo paisunut niin suureksi.

Tärkeintä on paloitella työ pienempiin osiin, koska lamaannuksen tunne johtuu nimenomaan urakan suuruudesta. Kun projekti sisältää useita realistisia välitavoitteita, itsesyytökset saamattomuudestakin vähenevät.

– Aloita jostain sellaisesta, joka ei nosta hirveän suuria päätöksentekotarpeita pintaan. Tavaroiden tie ulos kodistamme on monimutkainen, Aalto summaa.

Ihminen on hyvä perustelemaan itselleen, miksei joku tavara muka ole turha. Ammattijärjestäjän mukaan meillä on paljon tunnesiteitä ja velvollisuudentuntoa tavaroita kohtaan. Kalliista esineistä ei raaskita ja lahjaksi saaduista tuotteista ei tohdita luopua.

– Moni tuntee olonsa jopa kelvottomaksi, kun oma koti ei näytä samalta kuin sisustuslehdissä. Huonommuuden tunne ei ole millään tapaa toimintaa edistävä ilmiö. Kukaan ei ole maailman ainoa ihminen, jolla on järjestämisongelmia ja sen ymmärtäminen on lohduttavaa.

Linnea Lahtinen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.