Ilana Aalto tietää toimivan järjestyksen reseptin

- Kotikäynnit ovat suht pieni osa toimintaani, vietän kodeissa suunnilleen päivän viikossa. Muut päivät täyttyvät kirjoittamisesta ja blogaamisesta, verkkokurssien pitämisestä sekä kouluttamisesta ja puhumisesta, ammattijärjestäjä valottaa työnkuvaansa. - Kotikäynnit ovat suht pieni osa toimintaani, vietän kodeissa suunnilleen päivän viikossa. Muut päivät täyttyvät kirjoittamisesta ja blogaamisesta, verkkokurssien pitämisestä sekä kouluttamisesta ja puhumisesta, ammattijärjestäjä valottaa työnkuvaansa. Kuva: Karoliina Jokinen / Valoomo

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto siivoaa omaa vaatekaappiaan puhuessaan puhelimeen. Ei kaaoksen vuoksi, eikä sen takia, että aina olisi pakko siivota – ihan vain siksi, että silloin on hyvä hetki laittaa levälleen jääneet tavarat paikoilleen ja saada senkin asian suhteen mielenrauha.

– Meillä on aika tavallinen lapsiperheen koti. Juttu perustuu siihen, että tarvittaessa tavarat saa paikalleen, eikä siihen, että kaikki olisi jatkuvasti nuoltu puhtaaksi.

Aalto painottaa, että toimiva järjestys saa olla rento ja leppoisa. Se sisältää sopivan määrän tavaraa, paikan kaikelle ja sellaiset rutiinit, joiden avulla tavarat saadaan paikalleen. Uusi järjestys ei palvele ketään, jos sen ylläpidosta tulee uusi tehtävä.

– Kodin ei tarvitse olla tip top joka hetki ja tavarat voi laittaa paikalleen esimerkiksi kerran kahdessa viikossa, jos se riittää itselle. Olen kiinnostunut myös kodin estetiikasta, mutta kiireisenä yrittäjä-äitinä tärkeämpää on ajankäyttö.

Aalto on taustaltaan kulttuurihistorian tutkija, jonka erikoisalaa ovat perheen ja arkielämän tutkimus.

– Keskimmäisen lapseni syntyessä vuonna 2008 minun piti järjestää tilaa hänen tavaroilleen. Silloin googlaillessani törmäsin ensimmäistä kertaa amerikkalaisiin ammattijärjestäjiin.

Aalto kouluttautui ammattijärjestäjäksi vuonna 2014. Silloin alkunsa sai myös kodin tavaratulvia käsittelevä Paikka kaikelle -blogi. Kolmisen vuotta myöhemmin hän vaihtoi päivätyönsä Turun yliopistolla päätoimiseen yrittäjyyteen.

Hän kuvailee olevansa kuin järjestämisen personal trainer, jonka puoleen käännytään, kun tavaramäärä uuvuttaa omistajansa. Moni apua pyytävä ei tiedä, mistä urakka pitäisi aloittaa, koska se on jo paisunut niin suureksi.

Tärkeintä on paloitella työ pienempiin osiin, koska lamaannuksen tunne johtuu nimenomaan urakan suuruudesta. Kun projekti sisältää useita realistisia välitavoitteita, itsesyytökset saamattomuudestakin vähenevät.

– Aloita jostain sellaisesta, joka ei nosta hirveän suuria päätöksentekotarpeita pintaan. Tavaroiden tie ulos kodistamme on monimutkainen, Aalto summaa.

Ihminen on hyvä perustelemaan itselleen, miksei joku tavara muka ole turha. Ammattijärjestäjän mukaan meillä on paljon tunnesiteitä ja velvollisuudentuntoa tavaroita kohtaan. Kalliista esineistä ei raaskita ja lahjaksi saaduista tuotteista ei tohdita luopua.

– Moni tuntee olonsa jopa kelvottomaksi, kun oma koti ei näytä samalta kuin sisustuslehdissä. Huonommuuden tunne ei ole millään tapaa toimintaa edistävä ilmiö. Kukaan ei ole maailman ainoa ihminen, jolla on järjestämisongelmia ja sen ymmärtäminen on lohduttavaa.

Linnea Lahtinen

Meriläjityksen lopettamiselle konsernijaoston tuki

Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti maanantaina yksimielisesti viranhaltijoiden esityksen mukaan, että meriläjityksen vaihtoehdot selvitetään, ja niihin siirrytään viimeistään vuoteen 2024 mennessä.

Puun päivä juurruttaa Raisioon uusia puulajeja

Raisiossa vietetään puun päivää 27. syyskuuta istuttamalla 22 eri puulajia. Puut istuttaa Kuloisten koulun 1A-luokan 22 oppilasta. Suurin osa istutettavista puista on uusia lajeja Raisiossa. Raisioon saadaan esimerkiksi liuskalehtivaahtera, japaninhevoskastanja, valkohikkori, mannasaarni ja mustatammi.

Trafi valitsi ajokorteille uuden valmistajan

Trafi on valinnut uuden ajokorttien valmistajan. Tarjouskilpailun perusteella Trafin korttitoimittajaksi valittiin Gemalto Oy. Sopimuskausi alkaa huhtikuussa 2019 ja kestää neljä vuotta.

Lähiökoulut eriarvoisessa asemassa?

Koulut ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa, kun puhutaan lähiöiden vetovoimasta, toimivuudesta ja tasa-arvoisuudesta. Laadukas opetus on tietenkin keskiössä, mutta myös kunnolliset ulkotilat ovat merkityksellisiä.

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus keskimääräistä korkeampi

Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa.

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Urheilu

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.