Olga Rantalaiho tekee ohjaajadebyyttinsä lapsuuden tärkeistä kirjoista

Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kuva: Eve Mäkitalo

Jo-Jo teatteri palaa ensi heinäkuussa Vepsän saarelle. Tänä kesänä Vepsään rantautuu Heinähattu ja Vilttitossu, kun Vepsässä esitetään Olga Rantalaihon ohjaama Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Rantalaiholle kyseessä on debyytti ohjaajana.

– Jo-Jo on tuttu paikka. Olen näytellyt siellä paljon. Myös Vepsän saari on tuttu miljöö. Olin siellä pari vuotta sitten näyttelemässä Jo-Jo teatterin Pekka Töpöhännässä, teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskeleva Rantalaiho kertoo.

Rantalaiho on näytellyt jo pitkään Turun harrastajateattereissa. Vähitellen ohjaaminen alkoi tulla näyttelemisen rinnalle.

– Olen seurannut ohjaajia näytellessäni ja vähitellen se alkoi kiinnostaa. On mielenkiintoista, kun kaikki langat ovat omissa käsissä. Jatkossa täytyy katsoa, mistä työt kentällä löytyvät, mutta pidän täysin mahdollisena, että ohjaisin ja tekisin myös näyttelijänä töitä.

Sinikka ja Tiina Nopolan luomat Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ovat kuuluneet keskeisesti Rantalaihon lapsuuteen. Kun Jo-Jo teatterista otettiin yhteyttä ja kysyttiin ohjaamaan näytelmä Vepsään, ei Rantalaihon tarvinnut sopivaa näytelmää kauan miettiä.

– Olen lapsena lukenut paljon Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja. Muumien ohella ne ovat lapsuuteni tärkeimpiä kirjoja. Se oli yksi syy, miksi tähän teokseen päädyttiin.

Lapsille suunnatun näytelmän ohjaamista pidetään yleisesti vaikeana lajina. Rantalaiho allekirjoittaa väitteen, mutta ei kavahda haastetta.

– Sanoisin, että lapset ovat haastavin mahdollinen yleisö. Lapset ovat tosi rehellisiä palautteessaan. He kyllä kertovat, jos näytelmä on huono tai tylsä. Otan sen hyvänä haasteena itselleni. Haluan ohjata sellaisen näytelmän, joka ei pidä katsojaa tyhmänä ja jossa tapahtuu paljon, Rantalaiho sanoo.

Heinähattu ja Vilttitossu ovat vajaan 30 vuoden aikana ehtineet seikkailla kirjojen lisäksi elokuvassa ja monien teattereiden lavalla. Vuonna 1999 kirjana ilmestynyt Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö on nähty teatterin lavalla muun muassa Turun kesäteatterissa kesällä 2004.

– Teatteri on onneksi sellainen laji, jossa saa tulkita uudelleen. Sanoin näyttelijöillekin, kun huhtikuussa harjoitukset aloitimme, ettei kannata miettiä, mitä on aikaisemmin tehty vaan luoda hahmot omista lähtökohdistaan. Kirja on siinä taustamateriaalina, mutta näyttelijä luo aina omanlaisensa hahmon ja hienoja hahmoja on syntynytkin, Rantalaiho iloitsee.

Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö saa ensi-iltansa Vepsässä 14. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat 29. heinäkuuta saakka. Tarkat esitysajat: jo-joteatteri.com.

Ilkka Lappi

Novan joulukonsertti vaalii perinteitä

Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Novan jo perinteeksi muodostuneen joulukonsertin ohjelmisto koostuu laulajien rakkaimmista joululauluista, jotka tuovat mieliin lapsuuden joulut ja juhlahetket.

Selvitys: Turvapaikanhakijoiden oikeusavun saamisessa parannettavaa

Turvapaikanhakijoiden asemaa oikeusavun asiakkaina on selvitetty haastattelujen ja kyselyjen avulla. Selvityksen mukaan avustajien työn laatu vaihtelee suuresti. Turvapaikanhakijoilla, avustajilla ja viranomaisilla ei ole yhtenäistä käsitystä siitä, mitä alkuvaiheen oikeusapu pitää sisällään.

Olavinreitti johtaa Turusta Trondheimiin

Uusi pyhiinvaellusreitti St Olav Waterway – S:t Olofs sjöled – Pyhän Olavin merireitti on 6. joulukuuta saanut virallisen Olavinreitti-sertifikaatin. Pyhiinvaellusreittiä on syksystä 2016 asti kehitetty pääasiallisesti EU-varoin Central Baltic -ohjelman kautta. Sertifikaatin myönsi Association for the Cultural Route of St. Olav Ways, ACSOW, Trondheimissa, Norjassa.

Energian hinnat nousivat kolmannella neljänneksellä

Voimalaitospolttoaineiden hinnat sähköntuotannossa.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan energian hinnat nousivat vuoden kolmannella neljänneksellä lähes kautta koko linjan. Ainoastaan energiaturpeen ja metsähakkeen hinnat laskivat vuoden takaisesta. Hintojen kasvuun vaikutti osin fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristyminen vuoden vaihteessa.

Etunimiä voi olla jatkossa kolmen sijasta neljä

Etu- ja sukunimeä koskeva lainsäädäntö uudistuu vuoden 2019 alusta. Uudella lailla nimiin liittyvää valinnanvapautta lisätään ja kotimaiseen nimikäytäntöön pohjautuvia säännöksiä väljennetään muun muassa mahdollistamalla sukunimiyhdistelmät.

Ikiroudan sulaminen uhkaa arktisia kaupunkeja ja teollisuutta

Ilmaston lämmetessä jopa 70 prosenttia pohjoisten ikirouta-alueiden infrastruktuurista sijaitsee riskialueilla, selviää suomalaisten maantieteilijöiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Ikiroudan sulaminen ja siitä johtuva maaperän vettyminen ja painuminen voivat tutkijoiden mukaan uhata arktisten alueiden kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä tulevina vuosikymmeninä.

Työilmapiiri ja työn stressitekijät yhteydessä hoitajien kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen

Virve Pekurinen.

TtM Virve Pekurisen Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa, että työilmapiiri ja työn stressitekijät ovat yhteydessä hoitajien terveydenhuollossa kokemaan potilaan aggressiiviseen käyttäytymiseen. Pekurinen tutki väitöskirjassaan hoitajien ominaisuuksia, työpaikan ihmissuhteita ja työympäristöön liittyviä ongelmia. Näitä tarkasteltiin hoitajien näkökulmasta erilaisissa terveydenhuollon ympäristöissä.

Seurue ei suostunut maksamaan taksilaskua, maksupääte kiskaistiin irti

Taksilla oli keskiviikkona kello 3.10 Tyksin pysäköintipaikalla kyydissä hankala seurue, kolme miestä ja yksi nainen, jotka käyttäytyivät aggressiivisesti, eivätkä suostuneet maksamaan taksikyytiä.

Risteyksessä rysähti Paattistentiellä – pakettiauton kuljettaja ei huomannut saapuneensa risteykseen

Turussa Paattistentien ja Levauksentien risteyksessä tapahtui eilen tiistaina kello 8 kolari, jossa pakettiauto tuli Levauksentieltä stop-merkin takaa pysähtymättä törmäten Paattistentietä kulkeneen henkilöauton kylkeen. Henkilöautonkuljettaja vietiin ambulanssilla Tyksiin tarkastettavaksi, mutta alustavan arvion mukaan hänelle ei tullut vakavia vammoja. Autot vaurioituivat.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.