Olga Rantalaiho tekee ohjaajadebyyttinsä lapsuuden tärkeistä kirjoista

Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kuva: Eve Mäkitalo

Jo-Jo teatteri palaa ensi heinäkuussa Vepsän saarelle. Tänä kesänä Vepsään rantautuu Heinähattu ja Vilttitossu, kun Vepsässä esitetään Olga Rantalaihon ohjaama Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Rantalaiholle kyseessä on debyytti ohjaajana.

– Jo-Jo on tuttu paikka. Olen näytellyt siellä paljon. Myös Vepsän saari on tuttu miljöö. Olin siellä pari vuotta sitten näyttelemässä Jo-Jo teatterin Pekka Töpöhännässä, teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskeleva Rantalaiho kertoo.

Rantalaiho on näytellyt jo pitkään Turun harrastajateattereissa. Vähitellen ohjaaminen alkoi tulla näyttelemisen rinnalle.

– Olen seurannut ohjaajia näytellessäni ja vähitellen se alkoi kiinnostaa. On mielenkiintoista, kun kaikki langat ovat omissa käsissä. Jatkossa täytyy katsoa, mistä työt kentällä löytyvät, mutta pidän täysin mahdollisena, että ohjaisin ja tekisin myös näyttelijänä töitä.

Sinikka ja Tiina Nopolan luomat Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ovat kuuluneet keskeisesti Rantalaihon lapsuuteen. Kun Jo-Jo teatterista otettiin yhteyttä ja kysyttiin ohjaamaan näytelmä Vepsään, ei Rantalaihon tarvinnut sopivaa näytelmää kauan miettiä.

– Olen lapsena lukenut paljon Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja. Muumien ohella ne ovat lapsuuteni tärkeimpiä kirjoja. Se oli yksi syy, miksi tähän teokseen päädyttiin.

Lapsille suunnatun näytelmän ohjaamista pidetään yleisesti vaikeana lajina. Rantalaiho allekirjoittaa väitteen, mutta ei kavahda haastetta.

– Sanoisin, että lapset ovat haastavin mahdollinen yleisö. Lapset ovat tosi rehellisiä palautteessaan. He kyllä kertovat, jos näytelmä on huono tai tylsä. Otan sen hyvänä haasteena itselleni. Haluan ohjata sellaisen näytelmän, joka ei pidä katsojaa tyhmänä ja jossa tapahtuu paljon, Rantalaiho sanoo.

Heinähattu ja Vilttitossu ovat vajaan 30 vuoden aikana ehtineet seikkailla kirjojen lisäksi elokuvassa ja monien teattereiden lavalla. Vuonna 1999 kirjana ilmestynyt Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö on nähty teatterin lavalla muun muassa Turun kesäteatterissa kesällä 2004.

– Teatteri on onneksi sellainen laji, jossa saa tulkita uudelleen. Sanoin näyttelijöillekin, kun huhtikuussa harjoitukset aloitimme, ettei kannata miettiä, mitä on aikaisemmin tehty vaan luoda hahmot omista lähtökohdistaan. Kirja on siinä taustamateriaalina, mutta näyttelijä luo aina omanlaisensa hahmon ja hienoja hahmoja on syntynytkin, Rantalaiho iloitsee.

Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö saa ensi-iltansa Vepsässä 14. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat 29. heinäkuuta saakka. Tarkat esitysajat: jo-joteatteri.com.

Ilkka Lappi

Kokoomusopiskelijoiden Takatalo: YTHS laajennettava, pakkojäsenyys poistettava

Janika Takatalo.

Opiskelijaliikkeen pitkäaikainen tavoite Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) laajentumisesta on toteutumassa. Eduskunta käsittelee lakiesitystä, jonka myötä YTHS:n palvelujen piiriin pääsevät jatkossa myös ammattikorkeakouluopiskelijat. Samalla korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy Kelalle ja ylioppilaskuntien pakkojäsenyydeltä poistuvat viimeisetkin perusteet.

Kaupunginteatterissa alkaa uusi yleisötilaisuuksien sarja

Ensimmäinen Teosavaus järjestetään 6. lokakuuta ennen Varissuo-musikaalin iltapäiväesitystä.

Turun kaupunginteatteri aloittaa kaikille teatterinystäville suunnatun ilmaisen Teosavausten sarjan, jossa pureudutaan yhteen näytelmään kerrallaan. Ensimmäinen Teosavaus järjestetään 6. lokakuuta ennen Varissuo -musikaalin iltapäiväesitystä.

Yle: Parkkirahakavalluksen päätekijöille ehdottomat vankeustuomiot

Suurta huomiota herättäneessa parkkirahakavalluksessa jaettiin tänään tuomioita Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, kertoo Yle Turku . Päätekijöinä olleet 55- ja 51-vuotiaat miehet saivat törkeästä kavalluksesta kahden vuoden ehdottoman tuomion. Syyttäjä oli vaatinut miehille kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Nälkäpäivän lipaskeräys tuotti 1 170 000 euroa

Lipaskeräys järjestettiin ympäri Suomen 20.–22. syyskuuta.

Nälkäpäivän lipaskeräys tuotti noin 1 170 000 euroa. Lipaskeräys järjestettiin ympäri Suomen 20.–22. syyskuuta. Keräyksen lopullinen yhteenlaskettu tulos selviää marraskuussa. Lopulliseen tulokseen lasketaan mukaan muut lahjoitustavat, kuten tekstiviesti-, verkko- ja MobilePay- sekä Pivo-mobiilisovelluslahjoitukset.

Seurakuntavaaleissa mukana yli 16 000 ehdokasta

Marraskuun seurakuntavaaleissa ehdokkaita on mukana kaikkiaan 16 200. Edelliseen vaaliin nähden vähennystä on lähes 20 prosenttia. Jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on 8 300. Paikkamäärän vähennys vuoteen 2014 nähden on 11,5 prosenttia. Ehdokkaiden väheneminen kohdistuu ennen kaikkea kirkkovaltuustoihin, joiden vaalissa ehdokkaita on 22 prosenttia vähemmän kuin viime kerralla.

Turun kulttuuriavustukset ja -apurahat haussa lokakuussa

Turun kulttuurilautakunnan avustusten ja apurahojen hakuaika alkaa maanantaina 1. lokakuuta kello 10 ja päättyy keskiviikkona 31. lokakuuta kello 16. Kulttuurialan yhdistyksille, työryhmille ja taiteilijoille suunnattuja tukia on jaossa noin 1,3 miljoonaa euroa vuodelle 2019.

Urheilu

Koripalloon vapaaehtoinen Suomen cup

Koripallon Suomen cup tekee paluun vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen. Cupin taustalla on 1. divisioona A:n joukkueiden halu saada lisää kilpialullisia pelejä. Kaudella 2018–19 cupiin osallistuminen on vapaaehtoista. Cup on avoin kaikille, jotka osallistuvat Koripalloliiton sarjatoimintaan tällä kaudella.

Turun Uimarien naisvesipalloilijat hakevat kovia otteluita ulkomailta

Kansainvälisissä turnauksissa kiertäminen tarjoaa haasteita Turun Uimareiden naisvesipalloilijoille. Lokakuun alussa joukkue tavoittelee PM-kultaa kotialtaassa.

Turun Uimareissa on viime aikoina panostettu entistä enemmän naisten vesipalloon. Täksi syksyksi Uimarit kokosi erillisen kv-joukkueen, joka kiertää pelaamassa kansainvälisiä turnauksia. Joukkueen tämän syksyn päätavoitteena on 5.–7. lokakuuta Impivaarassa pelattava PM-turnaus, jossa maalina on kirkastaa viime vuoden PM-hopea kullaksi.

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.