Olga Rantalaiho tekee ohjaajadebyyttinsä lapsuuden tärkeistä kirjoista

Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kaisa Saarakkala (vas.) ja Iina Löppönen esittävät pääosia Vepsän saarella Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö -näytelmässä. Kuva: Eve Mäkitalo

Jo-Jo teatteri palaa ensi heinäkuussa Vepsän saarelle. Tänä kesänä Vepsään rantautuu Heinähattu ja Vilttitossu, kun Vepsässä esitetään Olga Rantalaihon ohjaama Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö. Rantalaiholle kyseessä on debyytti ohjaajana.

– Jo-Jo on tuttu paikka. Olen näytellyt siellä paljon. Myös Vepsän saari on tuttu miljöö. Olin siellä pari vuotta sitten näyttelemässä Jo-Jo teatterin Pekka Töpöhännässä, teatteri-ilmaisun ohjaajaksi opiskeleva Rantalaiho kertoo.

Rantalaiho on näytellyt jo pitkään Turun harrastajateattereissa. Vähitellen ohjaaminen alkoi tulla näyttelemisen rinnalle.

– Olen seurannut ohjaajia näytellessäni ja vähitellen se alkoi kiinnostaa. On mielenkiintoista, kun kaikki langat ovat omissa käsissä. Jatkossa täytyy katsoa, mistä työt kentällä löytyvät, mutta pidän täysin mahdollisena, että ohjaisin ja tekisin myös näyttelijänä töitä.

Sinikka ja Tiina Nopolan luomat Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ovat kuuluneet keskeisesti Rantalaihon lapsuuteen. Kun Jo-Jo teatterista otettiin yhteyttä ja kysyttiin ohjaamaan näytelmä Vepsään, ei Rantalaihon tarvinnut sopivaa näytelmää kauan miettiä.

– Olen lapsena lukenut paljon Heinähattu ja Vilttitossu -kirjoja. Muumien ohella ne ovat lapsuuteni tärkeimpiä kirjoja. Se oli yksi syy, miksi tähän teokseen päädyttiin.

Lapsille suunnatun näytelmän ohjaamista pidetään yleisesti vaikeana lajina. Rantalaiho allekirjoittaa väitteen, mutta ei kavahda haastetta.

– Sanoisin, että lapset ovat haastavin mahdollinen yleisö. Lapset ovat tosi rehellisiä palautteessaan. He kyllä kertovat, jos näytelmä on huono tai tylsä. Otan sen hyvänä haasteena itselleni. Haluan ohjata sellaisen näytelmän, joka ei pidä katsojaa tyhmänä ja jossa tapahtuu paljon, Rantalaiho sanoo.

Heinähattu ja Vilttitossu ovat vajaan 30 vuoden aikana ehtineet seikkailla kirjojen lisäksi elokuvassa ja monien teattereiden lavalla. Vuonna 1999 kirjana ilmestynyt Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö on nähty teatterin lavalla muun muassa Turun kesäteatterissa kesällä 2004.

– Teatteri on onneksi sellainen laji, jossa saa tulkita uudelleen. Sanoin näyttelijöillekin, kun huhtikuussa harjoitukset aloitimme, ettei kannata miettiä, mitä on aikaisemmin tehty vaan luoda hahmot omista lähtökohdistaan. Kirja on siinä taustamateriaalina, mutta näyttelijä luo aina omanlaisensa hahmon ja hienoja hahmoja on syntynytkin, Rantalaiho iloitsee.

Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö saa ensi-iltansa Vepsässä 14. heinäkuuta. Esitykset jatkuvat 29. heinäkuuta saakka. Tarkat esitysajat: jo-joteatteri.com.

Ilkka Lappi

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.