Aikaisemmin yrittäjäksi synnyttiin, nyt se on tapa elää unelmaansa

Melina Schmidt (vas.), Kristian Mäkelä, Henry Jokila, Päivi Nevari, May-Len Grönberg ja Karl-Magnus Spiik vaihtoivat näkemyksiä 80-luvulla sekä nykyhetkellä alkaneesta yrittäjyydestä Turun Yrittäjien tiloissa. Melina Schmidt (vas.), Kristian Mäkelä, Henry Jokila, Päivi Nevari, May-Len Grönberg ja Karl-Magnus Spiik vaihtoivat näkemyksiä 80-luvulla sekä nykyhetkellä alkaneesta yrittäjyydestä Turun Yrittäjien tiloissa.

Turun Yrittäjät ry:n jäsenet kokoontuivat ensimmäistä kertaa nuoremman sekä vanhemman polven yrittäjien kesken pohtimaan sitä, miten yrittäjyys on vuosikymmenien saatossa muovautunut Suomessa. Turun Yrittäjät ry täytti tänä vuonna 150 vuotta. Tämänhetkisen yrittäjäkaartin erottaa muun muassa se, miten yrittäjäksi on alettu. 1980-luvulla yrittäjä syntyi tavallisemmin yrittäjäperheeseen, ja alkoi yrittämään sitä kautta. Tämän päivän yrittäjä taas alkaa yrittäjäksi työllistääkseen itsensä omalla alallaan ja voidakseen toteuttaa itseään.

– Minulla oli yrittäjänä 20 yhteistä vuotta isäni kanssa, ja sitten ostin yrityksen isältäni, kertoo Henry Jokila Levy-Jaati Oy:stä.

Myös paikan päälle saapuneet Karl-Magnus Spiik, Päivi Nevari ja May-Len Grönberg ovat kaikki syntyneet yrittäjäperheisiin. He aloittivat yrittämisen myös vanhempiensa yritystoiminnan puitteissa.

Nykyään yrittäjällä on huomattavasti parempi kaiku kuin mitä aikaisemmin, kertoo Turun yrittäjien yhteyspäällikkö Anne Aholainen. Aholainen kertoo myös pk-yritysten lisääntyneen huomattavasti suuryritysten rinnalla.

– Tietysti on vielä paljon tärkeitä suuria yrityksiä, jotka työllistävät monia. Tänä päivänä kuitenkin pk-yritykset ja startupit ovat todella merkityksellisiä työllistymisen kannalta.

80-luvulla yrittäjäksi alettiin harvoin, jos ei ollut yrittäjäperheestä. Silloin ei ollut myöskään juurikaan mitään tukia. Yrittäjät kuitenkin kokosivat voimavaransa jo 80-luvulla Nuorten Yrittäjien merkeissä.

Nykyaikana moni ei ole valmistuttuaan löytänyt alansa työtä, ja yrittäminen on alkanut sitä kautta. Turkulainen Melina Schmidt valmistui media- ja audiovisuaalisen alan koulutuksesta, mutta ei löytänyt haaveilemaansa vakityöpaikkaa. Kun työpaikkaa ei irronnut mistään, kohta hän huomasi itse olevansa se, joka työllistää muita.

– Yrittäminen alkoi ihan tyhjästä vuonna 2015, en ollut koskaan ajattelut alkavani yrittäjäksi. Se oli kuitenkin sillä hetkellä paras vaihtoehto, ja nyt minulla on oma mainostoimisto ja voin työllistää alan ihmisiä. Asiakkaitakin löytyy jo ympäri Suomea, kertoo Schmidt Communications Oy:n perustanut nuori nainen.

Jos 80-luvulla yrittäjäksi alettiin vanhempien yrityksen myötä, Schmidt on taas innoittanut omia perheenjäseniään yrittäjiksi oman yritystoimintansa myötä. Yrittäminen on työllistänyt hänet, ja antanut mahdollisuuden toteuttaa itseään vapaasti, mikä innosti hänen siskonsa ja isänsä yrittäjiksi. Schmidt on myös Varsinais-Suomen nuorten yrittäjien toimikunnan puheenjohtaja.

Tradenomiksi opiskellut Kristian Mäkelä kertoo puolestaan perustaneensa oman IT-alan yrityksen Sovellos Oy:n, koska hän haluaa tehdä työtä mistä tykkää, ja vastuun vastapainoksi yrittäminen tarjoaa kuitenkin paljon vapautta.

Marianne Rovio

Osakehuoneistojen tiedot uuteen rekisteriin ensi vuodesta alkaen

Eduskunta hyväksyi maanantaina lain huoneistotietojärjestelmästä. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden paperisista osakekirjoista luovutaan vaiheittain vuoden 2019 alusta. Ensi vuonna otetaan käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri, jonne kerätään vähitellen kattavat tiedot asunto-osakkeiden omistuksista ja panttauksista.

Onneli, Anneli ja nukutuskello -elokuvan kuvauspaikat tutuksi ensi kesänä

Olga Ritvanen (vas.) ja Celina Fallström ovat pääosissa uudessa Onneli ja Anneli -elokuvassa.

Onneli ja Anneli seikkailevat jälleen, tällä kertaa tätiensä Tingelstiinan ja Tangelstiinan veljen, keksijä Vekotiitus Vappusen maatilalla. Elokuva on kuvattu viime kesänä pääasiassa Turussa. Kuvauksia on tehty muun muassa Turun museokeskuksen Kuralan Kylämäessä, Mynämäellä Korvensuun voimalaitos- ja konepajamuseossa ja Ruissalossa.

Orwellin teoksen 1984 innoittamassa seminaarissa uppoudutaan populaarikulttuurin lähihistoriaan

Turun yliopiston yhteydessä toimiva International Institute for Popular Culture (IIPC) sekä musiikkitieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet järjestävät 12. joulukuuta iltapäiväseminaarin, jonka lähtökohta on George Orwellin vuonna 1949 julkaistu dystopia 1984.

Viihteellinen Mistletoe and Holly -konsertti amerikkalaisten jouluklassikoiden parissa

Marko Autio.

Turun konservatorion suuri viihdeorkesteri ja lauluryhmä The Holly Singers virittäytyvät joulutunnelmiin keskiviikkona 12. joulukuuta kello 19 Sigyn-salissa.

Mieskuoro Naskalit konsertoi kolmesti tuomiokirkossa

Mieskuoro Naskaleiden perinteiset joulukonsertit kuullaan tulevana jouluna Turun tuomiokirkossa 15. joulukuuta. Lauantaihin osuvan konserttipäivän myötä Naskalit hemmottelee kuoromusiikin ystäviä peräti kolmen konsertin voimin: kello 15, 18 ja 20. Tuomiokirkon kokonaisvaltaiseksi kokemukseksi valoillaan viimeistelee Brightin Timo Ollila .

Föri huollossa torstaina ja perjantaina

Föri on loppuviikosta pari päivää huollossa.

Kaupunkilautta Föri on huollossa ja pois liikenteestä 13.–14. joulukuuta. Kaupunkilautan kettingin vetopyörä vaihdetaan uuteen. Huollon ajan Förin tilalla liikennöi M/S Ruissalo.

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 14 071 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 274. Ensirekisteröinnit laskivat 7,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.