Aikaisemmin yrittäjäksi synnyttiin, nyt se on tapa elää unelmaansa

Melina Schmidt (vas.), Kristian Mäkelä, Henry Jokila, Päivi Nevari, May-Len Grönberg ja Karl-Magnus Spiik vaihtoivat näkemyksiä 80-luvulla sekä nykyhetkellä alkaneesta yrittäjyydestä Turun Yrittäjien tiloissa. Melina Schmidt (vas.), Kristian Mäkelä, Henry Jokila, Päivi Nevari, May-Len Grönberg ja Karl-Magnus Spiik vaihtoivat näkemyksiä 80-luvulla sekä nykyhetkellä alkaneesta yrittäjyydestä Turun Yrittäjien tiloissa.

Turun Yrittäjät ry:n jäsenet kokoontuivat ensimmäistä kertaa nuoremman sekä vanhemman polven yrittäjien kesken pohtimaan sitä, miten yrittäjyys on vuosikymmenien saatossa muovautunut Suomessa. Turun Yrittäjät ry täytti tänä vuonna 150 vuotta. Tämänhetkisen yrittäjäkaartin erottaa muun muassa se, miten yrittäjäksi on alettu. 1980-luvulla yrittäjä syntyi tavallisemmin yrittäjäperheeseen, ja alkoi yrittämään sitä kautta. Tämän päivän yrittäjä taas alkaa yrittäjäksi työllistääkseen itsensä omalla alallaan ja voidakseen toteuttaa itseään.

– Minulla oli yrittäjänä 20 yhteistä vuotta isäni kanssa, ja sitten ostin yrityksen isältäni, kertoo Henry Jokila Levy-Jaati Oy:stä.

Myös paikan päälle saapuneet Karl-Magnus Spiik, Päivi Nevari ja May-Len Grönberg ovat kaikki syntyneet yrittäjäperheisiin. He aloittivat yrittämisen myös vanhempiensa yritystoiminnan puitteissa.

Nykyään yrittäjällä on huomattavasti parempi kaiku kuin mitä aikaisemmin, kertoo Turun yrittäjien yhteyspäällikkö Anne Aholainen. Aholainen kertoo myös pk-yritysten lisääntyneen huomattavasti suuryritysten rinnalla.

– Tietysti on vielä paljon tärkeitä suuria yrityksiä, jotka työllistävät monia. Tänä päivänä kuitenkin pk-yritykset ja startupit ovat todella merkityksellisiä työllistymisen kannalta.

80-luvulla yrittäjäksi alettiin harvoin, jos ei ollut yrittäjäperheestä. Silloin ei ollut myöskään juurikaan mitään tukia. Yrittäjät kuitenkin kokosivat voimavaransa jo 80-luvulla Nuorten Yrittäjien merkeissä.

Nykyaikana moni ei ole valmistuttuaan löytänyt alansa työtä, ja yrittäminen on alkanut sitä kautta. Turkulainen Melina Schmidt valmistui media- ja audiovisuaalisen alan koulutuksesta, mutta ei löytänyt haaveilemaansa vakityöpaikkaa. Kun työpaikkaa ei irronnut mistään, kohta hän huomasi itse olevansa se, joka työllistää muita.

– Yrittäminen alkoi ihan tyhjästä vuonna 2015, en ollut koskaan ajattelut alkavani yrittäjäksi. Se oli kuitenkin sillä hetkellä paras vaihtoehto, ja nyt minulla on oma mainostoimisto ja voin työllistää alan ihmisiä. Asiakkaitakin löytyy jo ympäri Suomea, kertoo Schmidt Communications Oy:n perustanut nuori nainen.

Jos 80-luvulla yrittäjäksi alettiin vanhempien yrityksen myötä, Schmidt on taas innoittanut omia perheenjäseniään yrittäjiksi oman yritystoimintansa myötä. Yrittäminen on työllistänyt hänet, ja antanut mahdollisuuden toteuttaa itseään vapaasti, mikä innosti hänen siskonsa ja isänsä yrittäjiksi. Schmidt on myös Varsinais-Suomen nuorten yrittäjien toimikunnan puheenjohtaja.

Tradenomiksi opiskellut Kristian Mäkelä kertoo puolestaan perustaneensa oman IT-alan yrityksen Sovellos Oy:n, koska hän haluaa tehdä työtä mistä tykkää, ja vastuun vastapainoksi yrittäminen tarjoaa kuitenkin paljon vapautta.

Marianne Rovio

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?