Kesällä grillataan kuvetta, kuivamaustetaan ja savustetaan

Lihamestari Joni Kulmala opastaa mielellään asiakkaita ja antaa vinkkejä kesän grillailuihin. Lihamestari Joni Kulmala opastaa mielellään asiakkaita ja antaa vinkkejä kesän grillailuihin. Kuva: Henriikka Fingerborg

Lämpimät kesäillat houkuttelevat laittamaan grillin tirisemään ja nautiskelemaan hyvää ruokaa. Lihatiskeillä onkin tarjottavana jos jonkinmoista pihviä, makkaraa ja ribsiä. Tänä vuonna trendikkäimpiä grillattavia ovat erilaiset naudan lihat ja raakamakkarat. Naudanliha maustetaan kotona rub-kuivamausteella. Yhä useammin uskaltaudutaan kokeilemaan raakamakkaroiden grillaamista. Ne voidaan ensin kypsentää höyryttämällä ja sen jälkeen grillata, höyry kypsentää makkaran pehmeästi ja grillaamalla siihen saadaan maukkaan rapea pinta.

Mestaripalvissa etenkin kesä on sesonkiaikaa, ja tiskit notkuvat grillattavia herkkuja. Vuonna 1995 perustettu perheyritys käsittää oman lihanleikkaamon, makkaratehtaan, valmistuskeittiön ja tehtaanmyymälän. Lihanleikkaamossa käsitellään suomalaista possua, sonnia, karitsaa, hevosta sekä hirven ja peuran lihaa. Näistä jalostetaan kokolihaleikkeitä, grillimakkaroita, trendikkäitä raakamakkaroita, tuorelihaa, sekä valmiiksi maustettuja pihvejä.

Tehtaanmyymälässä asiantuntevat myyjät opastavat mielellään valinnoissa ja antavat vinkkejä. Mestaripalvin toimitusjohtaja Timo Koivisto kertoo, että tämän kesän suosikkeja ovat erilaiset naudan grillilihat.

– Erittäin suosittuja ovat esimerkiksi kuveliha, flat iron, petite tender ja tomahawk.

Rub-kuivamausteiden suosio on selkeästi kasvanut.

– Maustaminen on helppoa. Ennen grillausta liha otetaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön, maustetaan hieromalla rub-kuivamausteseos 15 minuuttia ennen grillaamista. Halutessaan mausteen voi sekoittaa myös öljyyn.

Ihan juurileikattua lihaa ei kannata ostaa. Koiviston mukaan naudan lihaa mureutetaan 3-5 viikkoa, jonka jälkeen se on valmista kypsennettäväksi. Moni asiakas ostaakin lihan jääkaappiin hyvissä ajoin murentumaan. Possun ja hevosen lihoissa mureuttamista ei niinkään välttämättä tarvita.

– Myös savustaminen on kotikeittiöissä yleistynyt. Lihanleikkaamossa jätetään savustukseen hyvin soveltuvaan naudan rintaan rasvaa lihan päälle, joka suojaa lihaa kuovimiselta savustamisen aikana.

Yleisin virhe grillatessa on ylikypsentäminen. Koivisto neuvoo, että esimerkiksi naudan kuvelihaa eli flank stakea grillataan noin 4-5 minuuttia pet puoli ja tämän jälkeen se laitetaan folioon vetäytymään vartiksi. Lihan vetäytyminen ennen ruokailua on hyvä muistaa.

– Tärkeää on tietysti myös ottaa liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön, Koivisto muistuttaa vielä.

Henriikka Fingerborg

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytös ja konsertti Turussa lauantaina

Pete Poskiparta.

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoden kiertueet saavuttavat Turun lauantaina 25. elokuuta. Yleisölle avoimet ja maksuttomat taistelunäytös ja konsertti tarjoavat katsojilleen läpivalaisun puolustusvoimien toimintaan sekä viihdyttäviä musiikkielämyksiä iltapäivästä iltaan asti. Merivoimien aluksia on jokirannassa avoinna yleisölle.

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.