Kesällä grillataan kuvetta, kuivamaustetaan ja savustetaan

Lihamestari Joni Kulmala opastaa mielellään asiakkaita ja antaa vinkkejä kesän grillailuihin. Lihamestari Joni Kulmala opastaa mielellään asiakkaita ja antaa vinkkejä kesän grillailuihin. Kuva: Henriikka Fingerborg

Lämpimät kesäillat houkuttelevat laittamaan grillin tirisemään ja nautiskelemaan hyvää ruokaa. Lihatiskeillä onkin tarjottavana jos jonkinmoista pihviä, makkaraa ja ribsiä. Tänä vuonna trendikkäimpiä grillattavia ovat erilaiset naudan lihat ja raakamakkarat. Naudanliha maustetaan kotona rub-kuivamausteella. Yhä useammin uskaltaudutaan kokeilemaan raakamakkaroiden grillaamista. Ne voidaan ensin kypsentää höyryttämällä ja sen jälkeen grillata, höyry kypsentää makkaran pehmeästi ja grillaamalla siihen saadaan maukkaan rapea pinta.

Mestaripalvissa etenkin kesä on sesonkiaikaa, ja tiskit notkuvat grillattavia herkkuja. Vuonna 1995 perustettu perheyritys käsittää oman lihanleikkaamon, makkaratehtaan, valmistuskeittiön ja tehtaanmyymälän. Lihanleikkaamossa käsitellään suomalaista possua, sonnia, karitsaa, hevosta sekä hirven ja peuran lihaa. Näistä jalostetaan kokolihaleikkeitä, grillimakkaroita, trendikkäitä raakamakkaroita, tuorelihaa, sekä valmiiksi maustettuja pihvejä.

Tehtaanmyymälässä asiantuntevat myyjät opastavat mielellään valinnoissa ja antavat vinkkejä. Mestaripalvin toimitusjohtaja Timo Koivisto kertoo, että tämän kesän suosikkeja ovat erilaiset naudan grillilihat.

– Erittäin suosittuja ovat esimerkiksi kuveliha, flat iron, petite tender ja tomahawk.

Rub-kuivamausteiden suosio on selkeästi kasvanut.

– Maustaminen on helppoa. Ennen grillausta liha otetaan hyvissä ajoin huoneenlämpöön, maustetaan hieromalla rub-kuivamausteseos 15 minuuttia ennen grillaamista. Halutessaan mausteen voi sekoittaa myös öljyyn.

Ihan juurileikattua lihaa ei kannata ostaa. Koiviston mukaan naudan lihaa mureutetaan 3-5 viikkoa, jonka jälkeen se on valmista kypsennettäväksi. Moni asiakas ostaakin lihan jääkaappiin hyvissä ajoin murentumaan. Possun ja hevosen lihoissa mureuttamista ei niinkään välttämättä tarvita.

– Myös savustaminen on kotikeittiöissä yleistynyt. Lihanleikkaamossa jätetään savustukseen hyvin soveltuvaan naudan rintaan rasvaa lihan päälle, joka suojaa lihaa kuovimiselta savustamisen aikana.

Yleisin virhe grillatessa on ylikypsentäminen. Koivisto neuvoo, että esimerkiksi naudan kuvelihaa eli flank stakea grillataan noin 4-5 minuuttia pet puoli ja tämän jälkeen se laitetaan folioon vetäytymään vartiksi. Lihan vetäytyminen ennen ruokailua on hyvä muistaa.

– Tärkeää on tietysti myös ottaa liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön, Koivisto muistuttaa vielä.

Henriikka Fingerborg

Rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia

Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin kehitys.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tarvikepanosten hinnat nousivat 3,5 prosenttia, palveluiden hinnat 2,4 prosenttia ja työpanosten hinnat kaksi prosenttia edellisen vuoden syyskuuhun verrattuna.

Omakotiliitto: Valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaa uudistuksen päätavoitteita eli reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kestävyysliikunta vaikuttaa suotuisasti suolistomikrobiston koostumukseen. Kuuden viikon liikuntaharjoittelun jälkeen mahdolliset tulehduksenaiheuttajamikrobit (Proteobakteerit) vähenivät ja tehokkaaseen aineenvaihduntaan liitetyt mikrobit (Akkermansia) lisääntyivät koehenkilöiden suolistossa.

Viisas kuluttaja tiedostaa viettinsä

Samuel Piha.

Samuel Piha pureutuu väitöstutkimuksessaan kuluttajakäyttäytymisen evoluutiopsykologiaan. Pihan mukaan vuosituhansien aikana kehittyneet psykologiset vietit eivät aina johda hyvinvointia edistävään kuluttamiseen. ‒ Kun kuluttaja tuntee viettiensä alkuperän, hän voi toimia viisaammin, väittelijä sanoo.

Menoviikko: Turkulaiset bändit maratonin pauloissa

Corona Skies on yksi Turku Band Marathonin esiintyjistä.

Järjestyksessään jo neljäs Turku Band Marathon järjestetään 19.–20. lokakuuta. Paikallisten bändien ja musiikki-ihmisten kokoontumisajojen näyttämönä toimii perinteiseen tapaan Baari.

Urheilu

Åboraakkeli: Media haltuun

Urheilumarkkinoinnissa erottuminen on ollut päivän sana jo pitkään. Myös kaukalossa hyvin esiintynyt Liiga-seura SaiPa antoi tästä oppikirjaesimerkin, kun se tiedotti päävalmentaja Tero Lehterän jatkosopimuksesta.

Riennon kausi pyörähtää käyntiin

Turun Riento pelaa alkavalla kaudella naisten 1. divisioonassa.

Koripallokausi pyörähtää viikonloppuna käyntiin myös Turun Riennon naisten osalta. Naisten 1. divisioonassa alkavalla kaudella pelaava Riento avaa kautensa kotiottelulla 14. lokakuuta, jolloin Nina Kalmin valmentama Riento saa vastaansa Nunnavuoren palloiluhallissa vantaalaisen Ringsiden.

Sergio Almenara Interin toiseksi valmentajaksi

Interin uudeksi kakkosvalmentajaksi kaudet 2019 ja 2020 kattavalla sopimuksella on valittu Honka Akatemian nykyinen päävalmentaja Sergio Almenara , kerrotaan Interin nettisivuilla.

Interin viimeiseen kotiotteluun ilmaiseksi heijastimella

FC Inter kutsuu kaikki mukaan viimeiseen kotiotteluun Loistetaan yhdessä -kampanjan hengessä. Inter kohtaa Hongan 21. lokakuuta kello 14.30 alkavassa ottelussa. Heijastinta näyttämällä saa stadionin lipunmyyntipisteestä ottelulipun veloituksetta.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.