Plogging valtaa jälleen Suomen

Plogging-innostus valtaa jälleen Suomen. Siivouspäivä järjestää organisoidun roskajuoksun joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai koko kesän ajan. Seuraava yhteislähtö on sunnuntaina 3. kesäkuuta Helsingin päälähtö on Miina Sillanpään muistomerkiltä Hakaniemestä kello 12.

Ruotsissa muoti-ilmiöksi noussut plogging eli roskajuoksu on saavuttanut suosiota myös Suomessa. Yhteismaa ry:n Siivouspäivä järjestää joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai organisoidun yhteislähdön koko kesän ajan. Kuntoilun ja ympäristöstä huolehtimisen yhdistävä plogging on saanut nimensä sanoista jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia). Lajissa hölkkääjä poimii maasta lenkin varrelta löytämänsä roskat ja vie ne asianmukaisesti käsiteltäviksi. Roska päivässä -liikkeen parissa roskia on poimittu lenkkeilyn yhteydessä aiemminkin, mutta nyt ilmiötä halutaan synnyttää Suomessakin uudella sykkeellä.

Monipuolinen liikuntamuoto yhdistää juoksutreenin lomaan erilaisia taivutuksia, kyykkyjä ja venytyksiä, joten luvassa on hyvää treeniä reisille ja pakaroille. Laji on levinnyt Ruotsista ympäri maailmaa, ja roskajuoksuja järjestetään jo Norjassa, Latviassa, Costa Ricassa, Ranskassa, Meksikossa, Perussa, Portugalissa, Filippiineillä, Skotlannissa.

- Viime kerralla Helsingin Lapinlahden yhteislähdössä jo puolen tunnin ploggauksen jälkeen jätesäkit olivat täynnä ja jouduimme palaamaan takaisin. Roskia on yllättävän paljon, kun niitä alkaa ympärillään tarkkailemaan. Tällaiset muoti-ilmiöit ovat mahtava juttu - pienillä teoilla voidaan saada suuria asioita aikaan, toteaa Helsingin Hakaniemen yhteislähdöstä vastaava Yhteismaan Johanna Kohvakka.

Plogging-roskajuoksuja järjestetään kesän aikana joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai syyskuuhun saakka (säävarauksella). Seuraava yhteislähtö on sunnuntaina ja lähtöpaikkoja on ympäri Suomea. Tempauksen aikaansaannoksia ympäri Suomea voi seurata hashtageillä #roskajuoksu #ploggingfinland.

Oman kunnon riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä osallistujat jaetaan ryhmiin tason mukaan, ja reitin voi kävelläkin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhteislenkeille tai järjestämään tapahtuman omalla alueellaan.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.