Plogging valtaa jälleen Suomen

Plogging-innostus valtaa jälleen Suomen. Siivouspäivä järjestää organisoidun roskajuoksun joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai koko kesän ajan. Seuraava yhteislähtö on sunnuntaina 3. kesäkuuta Helsingin päälähtö on Miina Sillanpään muistomerkiltä Hakaniemestä kello 12.

Ruotsissa muoti-ilmiöksi noussut plogging eli roskajuoksu on saavuttanut suosiota myös Suomessa. Yhteismaa ry:n Siivouspäivä järjestää joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai organisoidun yhteislähdön koko kesän ajan. Kuntoilun ja ympäristöstä huolehtimisen yhdistävä plogging on saanut nimensä sanoista jogging (hölkätä) ja plocka upp (poimia). Lajissa hölkkääjä poimii maasta lenkin varrelta löytämänsä roskat ja vie ne asianmukaisesti käsiteltäviksi. Roska päivässä -liikkeen parissa roskia on poimittu lenkkeilyn yhteydessä aiemminkin, mutta nyt ilmiötä halutaan synnyttää Suomessakin uudella sykkeellä.

Monipuolinen liikuntamuoto yhdistää juoksutreenin lomaan erilaisia taivutuksia, kyykkyjä ja venytyksiä, joten luvassa on hyvää treeniä reisille ja pakaroille. Laji on levinnyt Ruotsista ympäri maailmaa, ja roskajuoksuja järjestetään jo Norjassa, Latviassa, Costa Ricassa, Ranskassa, Meksikossa, Perussa, Portugalissa, Filippiineillä, Skotlannissa.

- Viime kerralla Helsingin Lapinlahden yhteislähdössä jo puolen tunnin ploggauksen jälkeen jätesäkit olivat täynnä ja jouduimme palaamaan takaisin. Roskia on yllättävän paljon, kun niitä alkaa ympärillään tarkkailemaan. Tällaiset muoti-ilmiöit ovat mahtava juttu - pienillä teoilla voidaan saada suuria asioita aikaan, toteaa Helsingin Hakaniemen yhteislähdöstä vastaava Yhteismaan Johanna Kohvakka.

Plogging-roskajuoksuja järjestetään kesän aikana joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai syyskuuhun saakka (säävarauksella). Seuraava yhteislähtö on sunnuntaina ja lähtöpaikkoja on ympäri Suomea. Tempauksen aikaansaannoksia ympäri Suomea voi seurata hashtageillä #roskajuoksu #ploggingfinland.

Oman kunnon riittävyydestä ei tarvitse olla huolissaan, sillä osallistujat jaetaan ryhmiin tason mukaan, ja reitin voi kävelläkin. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhteislenkeille tai järjestämään tapahtuman omalla alueellaan.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.