Juhannusviikolla sidotaan kesän parhaat vihdat

Vihta on juhannussaunan ehdoton osa. Vihta on juhannussaunan ehdoton osa. Kuva: Getty Images

Saunavihdan tekoon ei kannata kiirehtiä ennen juhannusviikkoa. Koivun lehdet kyllä ehtivät täyteen mittaansa jo ennen keskikesää, mutta juhannukseen mennessä lehdet ehtivät myös kovettua. Alkukesän pehmeämmillä lehdillä vihtominen saattaa tuntua tottumattomasta mukavammalta, mutta kovempi lehti takaa vihdan toimivuuden. Kunnon vihta korvaa saippuan ja vihtominen myös rentouttaa lihakset sekä kiihdyttää ihon aineenvaihduntaa.

Vaikka keskikesän vihdassa on kovuutta, ei vihtominen tarkoita piiskaamista. Jo ranneliike tuo tarvittavan voiman, olan takaa vihdalla ei hakata ainakaan peseytymismielessä.

Paras aika vihtojen tekemiseen on juhannusviikosta heinäkuun alkupuolelle. Oikeaoppinen saunavihta tehdään aina rauduskoivusta. Rauduskoivu on jämäkämpää ja karheampaa ja kestää paremmin vihtomista. Sitomiseen käytetään sitkeää koivuvarpua, kertakäyttöisen kesävihdan voi sitoa yhteen vaikka nippusiteellä.

Yhteen vihtaan tarvitaan noin 25-40 puolen metrin mittaista koivun oksaa. Kerää oksat mahdollisimman kuivasta paikasta, silloin lehdet ovat kovempia. Muista pyytää maanomistajan lupa oksien keräämiseen, oksien ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Vihdan keskelle voi laittaa mustaherukan oksan tuoksua tuomaan.

Vihta sidotaan noin metrin mittaisella koivunvesalla. Side kuoritaan ja pehmennetään kiertelemällä ja vääntelemällä, varo murtamasta sidettä. Lado oksat yksi kerrallaan lehden harmaa puoli ylöspäin. Lehden nurja puoli on karheampi, joten se ei tartu vihtoessa kosteaan ihoon kiinni. Riivi kahvan osalta lehdet pois. Kun puolet oksista on ladottu, käännä kimppu ja lado toinen puoli.

Poista harottavat oksat, kuivuneet lehdet ja poista kädensijan kohdalta ylimääräiset oksat ja tasaa tyvi puukolla. Työnnä siteen paksu pää vihtakimpun tyviosan läpi lehdettömäksi karsittujen varsien ja lehtien rajaan. Vedä sidettä, kunnes siteen latvaa on jäljellä 15 cm. Kierrä side oksien ympärille kireäksi silmukaksi. Jatka samaa sidettä tyviosaan ja kierrä se vielä kerran vihdaksien ympäri silmukaksi ja kiristä. Ellei siteen loppupää sulaudu vihdan tyveä vasten, työnnä se oksien alle.

Uusi vihta säilyy käyttökelpoisena muutaman päivän. Vihta kannattaa säilyttää viileällä vedellä täytetyssä ämpärissä, viileässä ja pimeässä paikassa. Vihta säilytetään tyvi vedessä, lehtiä ei pidä uittaa vedessä. Talven saunomisia varten voit kuivattaa vihtoja ilmavassa ja varjoisassa paikassa. Kuivattu vihta herätetään vedessä ennen käyttöönottoa. Vihta voidaan myös pakastaa muovikelmuun käärittynä.

Jarno Keskinen

Side kierretään oksien ympärille silmukaksi. Lopuksi työnnetään siteen paksu pää pannan alle ja kiristetään. Pannan alle työnnettävää päätä voi tarvittaessa vuolla ohuemmaksi. Side kierretään oksien ympärille silmukaksi. Lopuksi työnnetään siteen paksu pää pannan alle ja kiristetään. Pannan alle työnnettävää päätä voi tarvittaessa vuolla ohuemmaksi. Kuva: Jarno Keskinen

Turku Energia: Sähkövika korjattu

Turku Energian mukaan kello 8.30 alkanut sähkönjakeluhäiriö Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa on päättynyt kello 8.49.

Sähköt poikki saarilla

Turku Energian mukaan sähköverkon vika on aiheuttanut sähkönjakelun keskeytyksen Friskalassa, Haarlassa, Kakskerrassa ja Satavassa.

Teollisuuden työntekijämäärä kovassa kasvussa

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat toukokuussa 5,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu oli voimakasta erityisesti teollisuudessa, jossa työntekijämäärä kasvoi 6,1 prosenttia.

Saarekkeessa tehdään ekologisia ryijyjä

Petri Saarikon ja Eveliina Hämäläisen muodostama Aukea-kollektiivi soveltaa teoksissaan luonnon raaka-aineita sekä synteettisiä, biohajoavia ja orgaanisia materiaaleja. Saarekkeessa järjestettävässä BioBoa-työpajassa 4.–5. elokuuta toteutetaan kaupunki- ja luonnonmaisemaa sekä biohajoavaa materiaalia yhdistämällä yhteisöllisiä, veistosmaisia tilateoksia. Ryhmätyönä syntyvät BioBoa-ryijyt ripustetaan Mynämäen keskustaan ja niiden löytämiseksi koostetaan erityinen vierailukartta.

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.