Ari Nurmikko sai idean kelluvasta baaritiskistä pikkujoulupaljussa

Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Kuva: Ari Nurmikko

Uudenkaupungin Pyhämaassa, meren syleilemän kylän keskellä mallinvalmistaja Ari Nurmikko työskentelee pajallaan. Valmet Automotiven tehtaalla pitkän uran luonut mies perusti oman yrityksen AN-Designin vuonna 2007. Kolme vuotta sitten hän otti tuotevalikoimaansa mukaan käytännölliset kelluvat tarjottimet eli paljubaarit.

– Idea syntyi harrastusporukan pikkujouluissa kylpytynnyrissä istuessa. Sitä kannatettiin tuttavapiirissä siinä määrin, että päätin aloittaa tuotekehityksen, Nurmikko kertoo.

Vaaleansinisiä paljubaareja on saatavilla viittä eri kokoa. Niihin kuuluu pienintä 5-paikkaista mallia lukuun ottamatta myös vesilämpömittari, jota voi käyttää myös ilman tarjotinta. 6- ja 8-paikkaisiin paljubaareihin saa myös digitaalisen vesilämpömittarin sekä sisätiloihin sijoitettavan keskusyksikön, johon voidaan langattomasti liittää vesilämpömittari sekä ulkolämpömittari. Näin veden lämpötilaa voi seurata myös sisältä käsin. Oman juoman löytämisen helpottamiseksi paljubaareista löytyvät sinisellä tussilla piirretyt numerot.

Paljubaarien materiaalina käytettävä styrofoam-umpisolumuovi soveltuu hyvin tarkoitukseensa, sillä se on kevyttä ja eristää hyvin lämpöä. Styrofoam on valmistettu suulakepuristetusta polystyreenistä. Solurakenteen vuoksi materiaali imee itseensä vettä vain vähän ja sillä on suuri vesihöyryn vastus.

– Materiaali ei jätä jälkiä. Paljubaari myös pysyy hyvin pystyssä vaikka se olisi epätasaisesti täytetty.

Tuotteita voi ostaa AN-Designin verkkokaupasta tai suoraan Nurmikon pajalta. Kesäaikaan paljubaareja on myynnissä myös Nurmikon perheen suulikirppiksellä. Paljubaarin Facebook-sivut ovat tärkeä myyntikanava ja sieltä löytyy myös linkki kotisivuille.

Paljubaarien valmistamisen lisäksi Nurmikkoa työllistävät paljon muun muassa CNC-koneistukset sekä mallien ja muottien suunnittelu ja valmistus. Hän on valmistanut esimerkiksi tulevan pikaraitiolinja Raide-Jokerin mallin.

Nurmikosta huokuu vuosikymmenten kokemuksen tuoma hiljainen tieto ja korkea työmoraali. Kiireisen yrittäjän Soile-vaimon tuki ja kannustus auttavat miestä jaksamaan. Myös pariskunnan aikuiset pojat osallistuvat AN-Designin markkinointiin omien töidensä ohella.

– Arki on työntäyteistä. Yritystoiminta ei voi jäädä polkemaan paikallaan, vaan sitä pitää kehittää jatkuvasti. Nurmikko sanoo tärkeimpien työtään ohjaavien arvojen olevan kotimaisuus, ekologisuus ja laatu.

– Teen yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Tuotteet pakataan luontoa säästäen eikä laadusta tingitä ikinä.

Tiina Pitkänen

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 14 071 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 274. Ensirekisteröinnit laskivat 7,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Doc Lounge -klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella.

Doc Lounge Turun syksyn viimeisellä klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella. The Goodiepal Equation (2017) avaa ovet herkeämättömän aktivistin elämään, josta ei tunteiden kirjoa tai kannanottoa puutu.

Miehillä paremmat mahdollisuudet lähteä mukaan bänditoimintaan

Tiina Käpylä.

Sukupuoli näkyy turkulaisten nuorten harrastustoiminnan sosiaalisissa käytännöissä, tilojen käytössä sekä esimerkiksi instrumentin ja tyylilajin valinnassa. FM Tiina Käpylän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin alle 29-vuotiaiden nuorten soitto- ja bändiharrastuksia Turun seudulla. Tutkimus on yksi ainoista bänditoimintaan liittyvistä tutkimuksista Suomessa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun asti, Raisio mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun rahoitusta vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilu käynnistettiin kuudessa kunnassa vuonna 2018. Kokeilun tavoitteena on vähentää pitkään työttömänä olleiden ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen ja auttaa heitä löytämään polkuja osallisuuteen ja työllisyyteen.

Chydeone pitää rap-työpajan Vaisaaren musiikkiluokkalaisille

DJ Chuck Main (vas.) ja MC Chydeone Ritarikunnasta.

Pitkän linjan rap-artisti, tapahtumatuottaja, toimittaja ja levykauppias Chydeone rap-työpajan Raision kaupungin Nuorisokeskus Nopassa (Juhaninkuja 3) keskiviikkona 12. joulukuuta. Paja on suunnattu Vaisaaren yläkoulun musiikkiluokalle. Chydeone toimii myös rap-ryhmä Ritarikunnan toisena vokalistina.

Kommodori Tuomas Tiilikainen Merivoimien esikuntapäälliköksi

Tuomas Tiilikainen (kesk.).

Puolustusvoimain komentaja on määrännyt upseereita uusiin tehtäviin 1. tammikuuta 2019 lukien. Kommodori Tuomas Tiilikainen on määrätty merivoimien esikuntapäälliköksi Merivoimien esikuntaan.

Wiklundin kattobaarista Walo Rooftop Bar

Wiklundin katolle avataan ensi vapuksi uusi ravintola.

Nimi kattobaarille -kilpailun lopputuloksena Wiklundin kattobaarin nimeksi muotoutui Walo Rooftop Bar.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.