Ari Nurmikko sai idean kelluvasta baaritiskistä pikkujoulupaljussa

Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Kuva: Ari Nurmikko

Uudenkaupungin Pyhämaassa, meren syleilemän kylän keskellä mallinvalmistaja Ari Nurmikko työskentelee pajallaan. Valmet Automotiven tehtaalla pitkän uran luonut mies perusti oman yrityksen AN-Designin vuonna 2007. Kolme vuotta sitten hän otti tuotevalikoimaansa mukaan käytännölliset kelluvat tarjottimet eli paljubaarit.

– Idea syntyi harrastusporukan pikkujouluissa kylpytynnyrissä istuessa. Sitä kannatettiin tuttavapiirissä siinä määrin, että päätin aloittaa tuotekehityksen, Nurmikko kertoo.

Vaaleansinisiä paljubaareja on saatavilla viittä eri kokoa. Niihin kuuluu pienintä 5-paikkaista mallia lukuun ottamatta myös vesilämpömittari, jota voi käyttää myös ilman tarjotinta. 6- ja 8-paikkaisiin paljubaareihin saa myös digitaalisen vesilämpömittarin sekä sisätiloihin sijoitettavan keskusyksikön, johon voidaan langattomasti liittää vesilämpömittari sekä ulkolämpömittari. Näin veden lämpötilaa voi seurata myös sisältä käsin. Oman juoman löytämisen helpottamiseksi paljubaareista löytyvät sinisellä tussilla piirretyt numerot.

Paljubaarien materiaalina käytettävä styrofoam-umpisolumuovi soveltuu hyvin tarkoitukseensa, sillä se on kevyttä ja eristää hyvin lämpöä. Styrofoam on valmistettu suulakepuristetusta polystyreenistä. Solurakenteen vuoksi materiaali imee itseensä vettä vain vähän ja sillä on suuri vesihöyryn vastus.

– Materiaali ei jätä jälkiä. Paljubaari myös pysyy hyvin pystyssä vaikka se olisi epätasaisesti täytetty.

Tuotteita voi ostaa AN-Designin verkkokaupasta tai suoraan Nurmikon pajalta. Kesäaikaan paljubaareja on myynnissä myös Nurmikon perheen suulikirppiksellä. Paljubaarin Facebook-sivut ovat tärkeä myyntikanava ja sieltä löytyy myös linkki kotisivuille.

Paljubaarien valmistamisen lisäksi Nurmikkoa työllistävät paljon muun muassa CNC-koneistukset sekä mallien ja muottien suunnittelu ja valmistus. Hän on valmistanut esimerkiksi tulevan pikaraitiolinja Raide-Jokerin mallin.

Nurmikosta huokuu vuosikymmenten kokemuksen tuoma hiljainen tieto ja korkea työmoraali. Kiireisen yrittäjän Soile-vaimon tuki ja kannustus auttavat miestä jaksamaan. Myös pariskunnan aikuiset pojat osallistuvat AN-Designin markkinointiin omien töidensä ohella.

– Arki on työntäyteistä. Yritystoiminta ei voi jäädä polkemaan paikallaan, vaan sitä pitää kehittää jatkuvasti. Nurmikko sanoo tärkeimpien työtään ohjaavien arvojen olevan kotimaisuus, ekologisuus ja laatu.

– Teen yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Tuotteet pakataan luontoa säästäen eikä laadusta tingitä ikinä.

Tiina Pitkänen

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.