Ari Nurmikko sai idean kelluvasta baaritiskistä pikkujoulupaljussa

Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Paljubaari kelluu vakaasti epätasaisemmallakin lastilla. Kuva: Ari Nurmikko

Uudenkaupungin Pyhämaassa, meren syleilemän kylän keskellä mallinvalmistaja Ari Nurmikko työskentelee pajallaan. Valmet Automotiven tehtaalla pitkän uran luonut mies perusti oman yrityksen AN-Designin vuonna 2007. Kolme vuotta sitten hän otti tuotevalikoimaansa mukaan käytännölliset kelluvat tarjottimet eli paljubaarit.

– Idea syntyi harrastusporukan pikkujouluissa kylpytynnyrissä istuessa. Sitä kannatettiin tuttavapiirissä siinä määrin, että päätin aloittaa tuotekehityksen, Nurmikko kertoo.

Vaaleansinisiä paljubaareja on saatavilla viittä eri kokoa. Niihin kuuluu pienintä 5-paikkaista mallia lukuun ottamatta myös vesilämpömittari, jota voi käyttää myös ilman tarjotinta. 6- ja 8-paikkaisiin paljubaareihin saa myös digitaalisen vesilämpömittarin sekä sisätiloihin sijoitettavan keskusyksikön, johon voidaan langattomasti liittää vesilämpömittari sekä ulkolämpömittari. Näin veden lämpötilaa voi seurata myös sisältä käsin. Oman juoman löytämisen helpottamiseksi paljubaareista löytyvät sinisellä tussilla piirretyt numerot.

Paljubaarien materiaalina käytettävä styrofoam-umpisolumuovi soveltuu hyvin tarkoitukseensa, sillä se on kevyttä ja eristää hyvin lämpöä. Styrofoam on valmistettu suulakepuristetusta polystyreenistä. Solurakenteen vuoksi materiaali imee itseensä vettä vain vähän ja sillä on suuri vesihöyryn vastus.

– Materiaali ei jätä jälkiä. Paljubaari myös pysyy hyvin pystyssä vaikka se olisi epätasaisesti täytetty.

Tuotteita voi ostaa AN-Designin verkkokaupasta tai suoraan Nurmikon pajalta. Kesäaikaan paljubaareja on myynnissä myös Nurmikon perheen suulikirppiksellä. Paljubaarin Facebook-sivut ovat tärkeä myyntikanava ja sieltä löytyy myös linkki kotisivuille.

Paljubaarien valmistamisen lisäksi Nurmikkoa työllistävät paljon muun muassa CNC-koneistukset sekä mallien ja muottien suunnittelu ja valmistus. Hän on valmistanut esimerkiksi tulevan pikaraitiolinja Raide-Jokerin mallin.

Nurmikosta huokuu vuosikymmenten kokemuksen tuoma hiljainen tieto ja korkea työmoraali. Kiireisen yrittäjän Soile-vaimon tuki ja kannustus auttavat miestä jaksamaan. Myös pariskunnan aikuiset pojat osallistuvat AN-Designin markkinointiin omien töidensä ohella.

– Arki on työntäyteistä. Yritystoiminta ei voi jäädä polkemaan paikallaan, vaan sitä pitää kehittää jatkuvasti. Nurmikko sanoo tärkeimpien työtään ohjaavien arvojen olevan kotimaisuus, ekologisuus ja laatu.

– Teen yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Tuotteet pakataan luontoa säästäen eikä laadusta tingitä ikinä.

Tiina Pitkänen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.