Suomen ainoa lampaanmaitojäätelö tulee Rymättylästä

Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Kuva: Tiina Pitkänen

Alkuperäisrotujen suojelu on ollut rymättyläläisen Katja Sikan sydäntä lähellä nuoresta pitäen. Hoitaessaan isänsä maatiaiskanoja hän oppi kunnioittamaan eläinten hyvinvointia. Alkuperäisrodut ovat myös nykyään keskeinen osa hänen elämäänsä, sillä hän pyörittää miehensä Alar Sikan kanssa lammastila SikkaTalua, jossa asustaa toista sataa harvinaista ahvenanmaanlammasta.

Mukana menossa temmeltää myös pienempi määrä itäfriisiläisiä maitolampaita. Pariskunta aloitti tilanpidon vuonna 2006.

– Ahvenanmaanlammas on pienikokoinen, rohkea ja utelias rotu, jolla on kaksikerroksinen villa. Niiden ulkonäkö on hyvin monimuotoinen. Kahta samanlaista lammasta ei löydy, Katja Sikka kertoo.

Sikkojen lammastila sijaitsee Naantalin Rymättylässä Otavan saarella. Harvinaisen siitä tekee se, että siellä asuvilta lampailta lypsetään maitoa ja maidosta valmistetaan jäätelöä ja jogurttia toistaiseksi ainoana Suomessa. Idea tuotantoon tuli Saloniemen Juustolan Riitta Saloniemeltä, joka pyysi kokeiluun pienen erän lampaanmaitoa.

Katja Sikka keksi muutamaa vuotta myöhemmin, että maidosta voisi alkaa valmistaa jäätelöä. Varsinaissuomalaisesta karjan kutsuhuudosta nimensä saaneet Utu-jäätelöt näkivät päivänvalon vuonna 2015. Pari vuotta myöhemmin valikoimaa laajennettiin lampaanmaitojogurtteihin.

– Lampaanmaitotuotteemme ovat täysin luomua eikä niissä ole käytetty lisäaineita. Lampaanmaito on rasvaisempaa kuin lehmänmaito. Sillä on myös korkea kuiva-ainepitoisuus, joten jäätelössä ei tarvita sakeuttamisaineita.

Sikkaa itseäänkin hämmästyttää edelleen, miten lyhyt tuotteiden ainesosaluettelo on. Jäätelössä ei ole mitään muuta kuin luomumaitoa, luomusokeria sekä maku, joka sekin on luomua. Jogurtissa puolestaan maidon sekaan on lisätty vain hapate.

– Jäätelömakujamme ovat vanilja, suklaa, kookos ja uusimpana jogurtti-hunaja. Jogurtti toimii parhaiten ihan sellaisenaan ilman marjoja tai muita makeuttajia.

Tilan tuotteita on myynnissä muun muassa Rymättylän Salessa, Naantalin K-Supermarket Ukko-Pekassa sekä Turun K-Supermarket Manhattanissa. Tuotteita myydään säännöllisesti myös läntisen Turun sekä Raision ja Naantalin seudun Reko-ringeissä.

Kesäkuun alusta alkaen lampaanmaitojäätelön ja -jogurtin saatavuus paranee huimasti, kun kuljetuspalvelu Munaeggspress alkaa kuljettaa tuotteita ympäri maan.

– Myyntikautemme kestää kesäkuusta lokakuuhun. Tilaltamme saa myös karitsanlihaa ja markkinoilla meillä on ajoittain taljoja myynnissä.

SikkaTalun tilalla korostuvat luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, lähiruoka ja eläinten oikeudet.

– Ruuan kautta pystyy ilmentämään omia arvojaan. Tuntuu hienolta, että pystyn vaikuttamaan esimerkiksi lähiruuan saatavuuteen muutenkin kuin kuluttajana.

Tiina Pitkänen

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.