Suomen ainoa lampaanmaitojäätelö tulee Rymättylästä

Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Kuva: Tiina Pitkänen

Alkuperäisrotujen suojelu on ollut rymättyläläisen Katja Sikan sydäntä lähellä nuoresta pitäen. Hoitaessaan isänsä maatiaiskanoja hän oppi kunnioittamaan eläinten hyvinvointia. Alkuperäisrodut ovat myös nykyään keskeinen osa hänen elämäänsä, sillä hän pyörittää miehensä Alar Sikan kanssa lammastila SikkaTalua, jossa asustaa toista sataa harvinaista ahvenanmaanlammasta.

Mukana menossa temmeltää myös pienempi määrä itäfriisiläisiä maitolampaita. Pariskunta aloitti tilanpidon vuonna 2006.

– Ahvenanmaanlammas on pienikokoinen, rohkea ja utelias rotu, jolla on kaksikerroksinen villa. Niiden ulkonäkö on hyvin monimuotoinen. Kahta samanlaista lammasta ei löydy, Katja Sikka kertoo.

Sikkojen lammastila sijaitsee Naantalin Rymättylässä Otavan saarella. Harvinaisen siitä tekee se, että siellä asuvilta lampailta lypsetään maitoa ja maidosta valmistetaan jäätelöä ja jogurttia toistaiseksi ainoana Suomessa. Idea tuotantoon tuli Saloniemen Juustolan Riitta Saloniemeltä, joka pyysi kokeiluun pienen erän lampaanmaitoa.

Katja Sikka keksi muutamaa vuotta myöhemmin, että maidosta voisi alkaa valmistaa jäätelöä. Varsinaissuomalaisesta karjan kutsuhuudosta nimensä saaneet Utu-jäätelöt näkivät päivänvalon vuonna 2015. Pari vuotta myöhemmin valikoimaa laajennettiin lampaanmaitojogurtteihin.

– Lampaanmaitotuotteemme ovat täysin luomua eikä niissä ole käytetty lisäaineita. Lampaanmaito on rasvaisempaa kuin lehmänmaito. Sillä on myös korkea kuiva-ainepitoisuus, joten jäätelössä ei tarvita sakeuttamisaineita.

Sikkaa itseäänkin hämmästyttää edelleen, miten lyhyt tuotteiden ainesosaluettelo on. Jäätelössä ei ole mitään muuta kuin luomumaitoa, luomusokeria sekä maku, joka sekin on luomua. Jogurtissa puolestaan maidon sekaan on lisätty vain hapate.

– Jäätelömakujamme ovat vanilja, suklaa, kookos ja uusimpana jogurtti-hunaja. Jogurtti toimii parhaiten ihan sellaisenaan ilman marjoja tai muita makeuttajia.

Tilan tuotteita on myynnissä muun muassa Rymättylän Salessa, Naantalin K-Supermarket Ukko-Pekassa sekä Turun K-Supermarket Manhattanissa. Tuotteita myydään säännöllisesti myös läntisen Turun sekä Raision ja Naantalin seudun Reko-ringeissä.

Kesäkuun alusta alkaen lampaanmaitojäätelön ja -jogurtin saatavuus paranee huimasti, kun kuljetuspalvelu Munaeggspress alkaa kuljettaa tuotteita ympäri maan.

– Myyntikautemme kestää kesäkuusta lokakuuhun. Tilaltamme saa myös karitsanlihaa ja markkinoilla meillä on ajoittain taljoja myynnissä.

SikkaTalun tilalla korostuvat luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, lähiruoka ja eläinten oikeudet.

– Ruuan kautta pystyy ilmentämään omia arvojaan. Tuntuu hienolta, että pystyn vaikuttamaan esimerkiksi lähiruuan saatavuuteen muutenkin kuin kuluttajana.

Tiina Pitkänen

Kaarina putosi Seinäjoen taakse

Kaarina menetti ykkösasemansa kuntaimagotutkimuksessa.

Parhaat arviot imagostaan saa Seinäjoki ja se nousee ykkössijalle kuusi vuotta peräkkäin kärkisijaa pitäneen Kaarinan ohi. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Kuntien imago 2018 -tutkimuksesta.

Tatuointeja kissojen hyväksi

Turku Tattoo Parlour ja Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestävät lauantaina 15. joulukuuta ”Help the Cats” walk in -tatuointitempauksen Dewin kodittomien kissojen avuksi.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Liikenteen päästöt halutaan nollaan vuoteen 2045 mennessä

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksen toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Ratkaisu hiilettömään liikenteeseen löytyy nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä ja kestävistä kulkumuodoista.

Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen tasa-arvon vahvistamiseen 12 miljoonaa euroa

Opetushallitus on jakanut tasa-arvon vahvistamiseen ja laadun kehittämiseen 12 miljoonaa euroa 185 opetuksen järjestäjälle. Tukea myönnettiin hankkeisiin, joissa haetaan ratkaisuja koulupoissaolojen vähentämiseen sekä tuetaan oppilaiden siirtymistä perusopetuksesta jatko-opintoihin. Tasa-arvoavustusten tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan riippumatta kotitaustasta ja erilaisista lähtökohdista.

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan Helsingin valtatiellä

Viherrakennustyö sulkee oikean puoleisen ajokaistan Helsingin valtatiellä 13. joulukuuta kello 9–15 Huhkolansillan ja Jaaninsillan välillä.

Haritussa ja Uittamolla neljä asuntomurtoa samana päivänä, poliisi kaipaa vihjeitä

Tiistaina 4. joulukuuta tapahtui neljä murtoa kerrostaloasuntoihin Haritussa Turunmaankadulla, Murkionkadulla ja Ahvenanmaankadulla sekä Uittamolla Kannuskadulla. Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä kyseiltä päivältä mainittujen katujen kerrostaloissa ja pihoilla liikkuneista epämääräisistä henkilöistä ja mahdollista ajoneuvoista.

Talous- ja velkaneuvonnan palveluita saa jatkossa oikeusaputoimistoista

Talous- ja velkaneuvonnan palvelut siirtyvät vuoden 2019 alusta alkaen oikeusaputoimistoihin. Uudistuksella halutaan yhtenäistää talous- ja velkaneuvonnan palveluja sekä parantaa sähköisiä palveluja.

Novan joulukonsertti vaalii perinteitä

Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Novan jo perinteeksi muodostuneen joulukonsertin ohjelmisto koostuu laulajien rakkaimmista joululauluista, jotka tuovat mieliin lapsuuden joulut ja juhlahetket.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.