Suomen ainoa lampaanmaitojäätelö tulee Rymättylästä

Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Katja Sikka on lampaanmaitotuotteiden suunnannäyttäjä. Kuva: Tiina Pitkänen

Alkuperäisrotujen suojelu on ollut rymättyläläisen Katja Sikan sydäntä lähellä nuoresta pitäen. Hoitaessaan isänsä maatiaiskanoja hän oppi kunnioittamaan eläinten hyvinvointia. Alkuperäisrodut ovat myös nykyään keskeinen osa hänen elämäänsä, sillä hän pyörittää miehensä Alar Sikan kanssa lammastila SikkaTalua, jossa asustaa toista sataa harvinaista ahvenanmaanlammasta.

Mukana menossa temmeltää myös pienempi määrä itäfriisiläisiä maitolampaita. Pariskunta aloitti tilanpidon vuonna 2006.

– Ahvenanmaanlammas on pienikokoinen, rohkea ja utelias rotu, jolla on kaksikerroksinen villa. Niiden ulkonäkö on hyvin monimuotoinen. Kahta samanlaista lammasta ei löydy, Katja Sikka kertoo.

Sikkojen lammastila sijaitsee Naantalin Rymättylässä Otavan saarella. Harvinaisen siitä tekee se, että siellä asuvilta lampailta lypsetään maitoa ja maidosta valmistetaan jäätelöä ja jogurttia toistaiseksi ainoana Suomessa. Idea tuotantoon tuli Saloniemen Juustolan Riitta Saloniemeltä, joka pyysi kokeiluun pienen erän lampaanmaitoa.

Katja Sikka keksi muutamaa vuotta myöhemmin, että maidosta voisi alkaa valmistaa jäätelöä. Varsinaissuomalaisesta karjan kutsuhuudosta nimensä saaneet Utu-jäätelöt näkivät päivänvalon vuonna 2015. Pari vuotta myöhemmin valikoimaa laajennettiin lampaanmaitojogurtteihin.

– Lampaanmaitotuotteemme ovat täysin luomua eikä niissä ole käytetty lisäaineita. Lampaanmaito on rasvaisempaa kuin lehmänmaito. Sillä on myös korkea kuiva-ainepitoisuus, joten jäätelössä ei tarvita sakeuttamisaineita.

Sikkaa itseäänkin hämmästyttää edelleen, miten lyhyt tuotteiden ainesosaluettelo on. Jäätelössä ei ole mitään muuta kuin luomumaitoa, luomusokeria sekä maku, joka sekin on luomua. Jogurtissa puolestaan maidon sekaan on lisätty vain hapate.

– Jäätelömakujamme ovat vanilja, suklaa, kookos ja uusimpana jogurtti-hunaja. Jogurtti toimii parhaiten ihan sellaisenaan ilman marjoja tai muita makeuttajia.

Tilan tuotteita on myynnissä muun muassa Rymättylän Salessa, Naantalin K-Supermarket Ukko-Pekassa sekä Turun K-Supermarket Manhattanissa. Tuotteita myydään säännöllisesti myös läntisen Turun sekä Raision ja Naantalin seudun Reko-ringeissä.

Kesäkuun alusta alkaen lampaanmaitojäätelön ja -jogurtin saatavuus paranee huimasti, kun kuljetuspalvelu Munaeggspress alkaa kuljettaa tuotteita ympäri maan.

– Myyntikautemme kestää kesäkuusta lokakuuhun. Tilaltamme saa myös karitsanlihaa ja markkinoilla meillä on ajoittain taljoja myynnissä.

SikkaTalun tilalla korostuvat luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, lähiruoka ja eläinten oikeudet.

– Ruuan kautta pystyy ilmentämään omia arvojaan. Tuntuu hienolta, että pystyn vaikuttamaan esimerkiksi lähiruuan saatavuuteen muutenkin kuin kuluttajana.

Tiina Pitkänen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?