Tammiluodon puutarhan omenasato kolminkertaistuu lähivuosina

Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Kuva: Eero Saarikoski

Suomalaisen omenanviljelyn merkittävimmät askeleet otettiin Paraisten saaristossa vuonna 1539. Etelä-Suomen laamannina silloin toiminut Erik Fleming istutti tiluksilleen nykyään Tallinnana tunnetusta Räävelistä tuotuja omenapuun taimia.

Kivenheiton päässä Flemingin ensimmäisistä puista Itämeren syleilyssä jatketaan tänäkin päivänä omenanviljelyn pian 500-vuotista saaristolaisperinnettä. Lielahdensaaren läpi ajettaessa päädytään Lemlahdensaareen, jossa sijaitsee Tammiluodon puutarha ja viinitila. Saaren toisella puolella on toinenkin omenatila, Rahkosen hedelmätarha.

Tammiluodon viinitila valmistaa viittä eri viiniä ja kahta kuohuviiniä. Timo Jokisen vastuulla on viinitila, joka viinin valmistamisen lisäksi toimii juhla- ja kokoustilana. Jokisen poika omistaa Tammiluodon puutarhan. Neljän viime vuoden aikana suurin osa omenatarhoista on uusittu. 8 000 uutta omenapuuta ja tuhat tuoretta päärynäpuuta ovat pian valmiita tuottamaan hedelmää.

Kesän omenasadon määrä osuu arviolta 20 000-30 000 kilon väliin. Kolmen vuoden kuluttua satoa on lupa odottaa jo yli 100 000 kiloa uusien puiden kasvettua tarpeeksi. Jokisen mukaan vanhat omenapuut tuottivat satoa vasta seitsemän vuotta istuttamisen jälkeen. Uusilla puilla on odotettavissa tulosta jo tulevana kesänä.

– Uudet belgialaiset kääpiöomenapuut tuottavat ensimmäisiä pieniä omenoita jo istutusta seuraavana vuonna. Kolmen vuoden kohdalla ne tuottavat jo kunnon satoa. Tämä on ensimmäinen kesä, kun odotamme ensimmäisistä istutuksista satoa. Määrää on kuitenkin mahdoton arvioida, Jokinen kertoo.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Tammiluodon puutarhassa ollaan siirrytty tippukastelujärjestelmään uusien puiden kasvun varmistamiseksi. Omenapuut ovat avomaalla, luontoäidin huomassa. Suomessa lähes kaikki kaupalliset omenatarhat ovat vesistön äärellä. Vesi ympärillä lauhduttaa ilmastoa, joka on tärkeää varsinkin syksyllä talvilajikkeiden kypsyessä lokakuussa. Sisämaassa voi silloin olla jo kovia yöpakkasia, mutta ei meren läheisyydessä.

Kukinta-ajan eli toukokuun lopun sää on suurin tekijä sadon onnistumiselle. Viime vuosi oli omenasadon kannalta ennätyksellisen huono. Syynä oli poikkeuksellisen viileä kukinta-aika. Kova tuuli viileyden lisänä aiheutti sen, että omenatarhan mehiläiset eivät lähteneet pölyttämään. Tammiluodon omenatarhalla on 17 mehiläispesää. Mehiläispesistä saatava hunaja päätyy myyntiin viinitilan puotiin.

Jokisen mukaan ennusmerkit näyttävät hyvältä selkeään parantamiseen viime sadosta.

– Aurinkoinen ja tuuleton 15-20 asteen ilma on ihanteellinen kukintasää mehiläisten liikkeelle saamiseksi. Viikko hyvällä säällä riittää kaikkien puiden pölyttämiseen. Raakileiden määrä lupaa jopa huippusatoa tälle vuodelle, jos pölytys onnistuu, Jokinen kuvailee.

Aleksi Mäkelä

Marraskuussa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa

Henkilöautojen ensirekisteröinnit.

Marraskuussa rekisteröitiin 14 071 uutta ajoneuvoa, joista autoja oli 10 274. Ensirekisteröinnit laskivat 7,4 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna.

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Doc Lounge -klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella.

Doc Lounge Turun syksyn viimeisellä klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella. The Goodiepal Equation (2017) avaa ovet herkeämättömän aktivistin elämään, josta ei tunteiden kirjoa tai kannanottoa puutu.

Miehillä paremmat mahdollisuudet lähteä mukaan bänditoimintaan

Tiina Käpylä.

Sukupuoli näkyy turkulaisten nuorten harrastustoiminnan sosiaalisissa käytännöissä, tilojen käytössä sekä esimerkiksi instrumentin ja tyylilajin valinnassa. FM Tiina Käpylän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin alle 29-vuotiaiden nuorten soitto- ja bändiharrastuksia Turun seudulla. Tutkimus on yksi ainoista bänditoimintaan liittyvistä tutkimuksista Suomessa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun asti, Raisio mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun rahoitusta vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilu käynnistettiin kuudessa kunnassa vuonna 2018. Kokeilun tavoitteena on vähentää pitkään työttömänä olleiden ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen ja auttaa heitä löytämään polkuja osallisuuteen ja työllisyyteen.

Chydeone pitää rap-työpajan Vaisaaren musiikkiluokkalaisille

DJ Chuck Main (vas.) ja MC Chydeone Ritarikunnasta.

Pitkän linjan rap-artisti, tapahtumatuottaja, toimittaja ja levykauppias Chydeone rap-työpajan Raision kaupungin Nuorisokeskus Nopassa (Juhaninkuja 3) keskiviikkona 12. joulukuuta. Paja on suunnattu Vaisaaren yläkoulun musiikkiluokalle. Chydeone toimii myös rap-ryhmä Ritarikunnan toisena vokalistina.

Kommodori Tuomas Tiilikainen Merivoimien esikuntapäälliköksi

Tuomas Tiilikainen (kesk.).

Puolustusvoimain komentaja on määrännyt upseereita uusiin tehtäviin 1. tammikuuta 2019 lukien. Kommodori Tuomas Tiilikainen on määrätty merivoimien esikuntapäälliköksi Merivoimien esikuntaan.

Wiklundin kattobaarista Walo Rooftop Bar

Wiklundin katolle avataan ensi vapuksi uusi ravintola.

Nimi kattobaarille -kilpailun lopputuloksena Wiklundin kattobaarin nimeksi muotoutui Walo Rooftop Bar.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.