Tammiluodon puutarhan omenasato kolminkertaistuu lähivuosina

Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Kuva: Eero Saarikoski

Suomalaisen omenanviljelyn merkittävimmät askeleet otettiin Paraisten saaristossa vuonna 1539. Etelä-Suomen laamannina silloin toiminut Erik Fleming istutti tiluksilleen nykyään Tallinnana tunnetusta Räävelistä tuotuja omenapuun taimia.

Kivenheiton päässä Flemingin ensimmäisistä puista Itämeren syleilyssä jatketaan tänäkin päivänä omenanviljelyn pian 500-vuotista saaristolaisperinnettä. Lielahdensaaren läpi ajettaessa päädytään Lemlahdensaareen, jossa sijaitsee Tammiluodon puutarha ja viinitila. Saaren toisella puolella on toinenkin omenatila, Rahkosen hedelmätarha.

Tammiluodon viinitila valmistaa viittä eri viiniä ja kahta kuohuviiniä. Timo Jokisen vastuulla on viinitila, joka viinin valmistamisen lisäksi toimii juhla- ja kokoustilana. Jokisen poika omistaa Tammiluodon puutarhan. Neljän viime vuoden aikana suurin osa omenatarhoista on uusittu. 8 000 uutta omenapuuta ja tuhat tuoretta päärynäpuuta ovat pian valmiita tuottamaan hedelmää.

Kesän omenasadon määrä osuu arviolta 20 000-30 000 kilon väliin. Kolmen vuoden kuluttua satoa on lupa odottaa jo yli 100 000 kiloa uusien puiden kasvettua tarpeeksi. Jokisen mukaan vanhat omenapuut tuottivat satoa vasta seitsemän vuotta istuttamisen jälkeen. Uusilla puilla on odotettavissa tulosta jo tulevana kesänä.

– Uudet belgialaiset kääpiöomenapuut tuottavat ensimmäisiä pieniä omenoita jo istutusta seuraavana vuonna. Kolmen vuoden kohdalla ne tuottavat jo kunnon satoa. Tämä on ensimmäinen kesä, kun odotamme ensimmäisistä istutuksista satoa. Määrää on kuitenkin mahdoton arvioida, Jokinen kertoo.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Tammiluodon puutarhassa ollaan siirrytty tippukastelujärjestelmään uusien puiden kasvun varmistamiseksi. Omenapuut ovat avomaalla, luontoäidin huomassa. Suomessa lähes kaikki kaupalliset omenatarhat ovat vesistön äärellä. Vesi ympärillä lauhduttaa ilmastoa, joka on tärkeää varsinkin syksyllä talvilajikkeiden kypsyessä lokakuussa. Sisämaassa voi silloin olla jo kovia yöpakkasia, mutta ei meren läheisyydessä.

Kukinta-ajan eli toukokuun lopun sää on suurin tekijä sadon onnistumiselle. Viime vuosi oli omenasadon kannalta ennätyksellisen huono. Syynä oli poikkeuksellisen viileä kukinta-aika. Kova tuuli viileyden lisänä aiheutti sen, että omenatarhan mehiläiset eivät lähteneet pölyttämään. Tammiluodon omenatarhalla on 17 mehiläispesää. Mehiläispesistä saatava hunaja päätyy myyntiin viinitilan puotiin.

Jokisen mukaan ennusmerkit näyttävät hyvältä selkeään parantamiseen viime sadosta.

– Aurinkoinen ja tuuleton 15-20 asteen ilma on ihanteellinen kukintasää mehiläisten liikkeelle saamiseksi. Viikko hyvällä säällä riittää kaikkien puiden pölyttämiseen. Raakileiden määrä lupaa jopa huippusatoa tälle vuodelle, jos pölytys onnistuu, Jokinen kuvailee.

Aleksi Mäkelä

Kotivakuutus korvaa yleensä myös vertaisvuokrauksessa sattuneet vahingot

Kun yksityishenkilö vuokraa omaa asuntoaan tai tavaroitaan lyhytaikaisesti, tavanomainen kotivakuutus korvaa yleensä vahingot. Tahallista ilkivaltaa vakuutukset eivät kuitenkaan korvaa. Vuokralleantaja voikin monissa tapauksissa parantaa omaa vakuutusturvaansa lisävakuutuksilla.

Ota routakuoppa vakavasti

Routakuoppien paikkaaminen on tienpidon kevätpuuhia.

Jos auto rikkoutuu routakuoppaan ajon seurauksena, on vahingosta syytä ilmoittaa heti eteenpäin. Mikäli tienpinnan vaurio on maantiellä, jossa ELY-keskukset vastaavat tien kunnosta, autoilijan kannattaa olla heti yhteydessä Tienkäyttäjän linjaan (puh. 0200 2100).

Kiinassa verkkokaupan suunta

Kaupan liitto on huolissaan siitä, että esimerkiksi kiinalaiselta verkkokaupalta ei edellytetä samoja sääntöjä kuin EU:ssa toimivalta kaupalta. Maailman suurimman verkkokauppamarkkinan, Kiinan, ennustetaan kasvavan seuraavan viiden vuoden aikana yli 70 prosenttia.

En varmasti vähätellyt hirmutekoja

Suomalainen SS-pataljoona palasi Suomeen alkukesällä 1943. Tässä suomalaiset tervehtivät SS-joukkojen tapaan todennäköisesti SS-divisioonan komentajaa, kenraaliluutnantti Felix Steineria.

Hyvä U.K Suominen . En varmasti vähätellyt sodassa tehtyjä hirmutekoja, vaan painotin, että kaikki niitä tekivät. Vastauksestasi huomaan kyllä, kenen rinnalla seisot.

Sirén: Välittömiä päästötoimia, ei veroteknistä kikkailua

Kansanedustajan Saara-Sofia Sirénin (kok.) mukaan ilmastomuutosta ei voida torjua ilman, että se näkyisi ihmisten arjessa. Toimet, jotka maksavat lyhyellä tähtäimellä, ovat hänen mukaansa kannattavia pitkällä tähtäimellä.

Muumit iltauinnilla astioissa

Arabian uusissa sesonkiastioissa muumit ovat iltauinnilla. Muumiperhe on lähtenyt loman kunniaksi retkelle saareen ja saavat siellä seuraa karille ajaneista merirosvoista. Saaressa muumit saavat idean tehdä kivestä ja lankusta hyppytelineen. Ilta-aurinko värjää taivaanrannan punaiseksi, kun muumit sukeltavat mereen. Uimahypyt kruunaavat pitkän lomapäivän.

Uusikin auto voi jättää tielle

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan auton hyytyminen kesken ajon on yksi tavallisimpia vahinkoja autoillessa. Moni tuudittautuu ajatukseen, että oma hyväkuntoinen auto ei jätä tien päälle. Tekninen vika voi kuitenkin yllättää kenet tahansa. Vanhemmissa autoissa ongelmia aiheuttavat usein mekaaniset viat, kun taas uudemmissa autoissa sähkölaiteviat.

MLL kouluttaa uusia vapaaehtoisia huhtikuussa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kouluttaa huhtikuussa uusia vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Kymmenet lapset ja nuoret Turun seudulla odottavat parhaillaan itselleen aikuista kaveria, jonka kanssa harrastaa, jutella ja ihan vaan olla ja jakaa arjen iloja ja suruja.

NouHätä! kisataan Luolalan paloasemalla

NouHätä!-pelastustieto- ja taitokilpailun Varsinais-Suomen aluekilpailu järjestetään torstaina 28. maaliskuuta kello 9.45–15.30 Luolalan paloasemalla Naantalissa.

Urheilu

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?