Tammiluodon puutarhan omenasato kolminkertaistuu lähivuosina

Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Timo Jokisen omenaviinitilan puutarhan tuotanto kolminkertaistuu tulevina vuosina. Kuva: Eero Saarikoski

Suomalaisen omenanviljelyn merkittävimmät askeleet otettiin Paraisten saaristossa vuonna 1539. Etelä-Suomen laamannina silloin toiminut Erik Fleming istutti tiluksilleen nykyään Tallinnana tunnetusta Räävelistä tuotuja omenapuun taimia.

Kivenheiton päässä Flemingin ensimmäisistä puista Itämeren syleilyssä jatketaan tänäkin päivänä omenanviljelyn pian 500-vuotista saaristolaisperinnettä. Lielahdensaaren läpi ajettaessa päädytään Lemlahdensaareen, jossa sijaitsee Tammiluodon puutarha ja viinitila. Saaren toisella puolella on toinenkin omenatila, Rahkosen hedelmätarha.

Tammiluodon viinitila valmistaa viittä eri viiniä ja kahta kuohuviiniä. Timo Jokisen vastuulla on viinitila, joka viinin valmistamisen lisäksi toimii juhla- ja kokoustilana. Jokisen poika omistaa Tammiluodon puutarhan. Neljän viime vuoden aikana suurin osa omenatarhoista on uusittu. 8 000 uutta omenapuuta ja tuhat tuoretta päärynäpuuta ovat pian valmiita tuottamaan hedelmää.

Kesän omenasadon määrä osuu arviolta 20 000-30 000 kilon väliin. Kolmen vuoden kuluttua satoa on lupa odottaa jo yli 100 000 kiloa uusien puiden kasvettua tarpeeksi. Jokisen mukaan vanhat omenapuut tuottivat satoa vasta seitsemän vuotta istuttamisen jälkeen. Uusilla puilla on odotettavissa tulosta jo tulevana kesänä.

– Uudet belgialaiset kääpiöomenapuut tuottavat ensimmäisiä pieniä omenoita jo istutusta seuraavana vuonna. Kolmen vuoden kohdalla ne tuottavat jo kunnon satoa. Tämä on ensimmäinen kesä, kun odotamme ensimmäisistä istutuksista satoa. Määrää on kuitenkin mahdoton arvioida, Jokinen kertoo.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Tammiluodon puutarhassa ollaan siirrytty tippukastelujärjestelmään uusien puiden kasvun varmistamiseksi. Omenapuut ovat avomaalla, luontoäidin huomassa. Suomessa lähes kaikki kaupalliset omenatarhat ovat vesistön äärellä. Vesi ympärillä lauhduttaa ilmastoa, joka on tärkeää varsinkin syksyllä talvilajikkeiden kypsyessä lokakuussa. Sisämaassa voi silloin olla jo kovia yöpakkasia, mutta ei meren läheisyydessä.

Kukinta-ajan eli toukokuun lopun sää on suurin tekijä sadon onnistumiselle. Viime vuosi oli omenasadon kannalta ennätyksellisen huono. Syynä oli poikkeuksellisen viileä kukinta-aika. Kova tuuli viileyden lisänä aiheutti sen, että omenatarhan mehiläiset eivät lähteneet pölyttämään. Tammiluodon omenatarhalla on 17 mehiläispesää. Mehiläispesistä saatava hunaja päätyy myyntiin viinitilan puotiin.

Jokisen mukaan ennusmerkit näyttävät hyvältä selkeään parantamiseen viime sadosta.

– Aurinkoinen ja tuuleton 15-20 asteen ilma on ihanteellinen kukintasää mehiläisten liikkeelle saamiseksi. Viikko hyvällä säällä riittää kaikkien puiden pölyttämiseen. Raakileiden määrä lupaa jopa huippusatoa tälle vuodelle, jos pölytys onnistuu, Jokinen kuvailee.

Aleksi Mäkelä

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.