Kelluva savusauna houkuttelee kävijöitä ulkomaita myöten

Kelluva savusauna on rakennettu ponttoonien päälle ja se lämpiää leppähaloilla Kelluva savusauna on rakennettu ponttoonien päälle ja se lämpiää leppähaloilla Kuva: Villa Apollo

Paraisilla Granvikintien varrella sijaitsevan Villa Apollon rannassa kelluu savusauna, joka omistajansa ilmoituksen mukaan on ollut ainakin aluksi ainoa laatuaan maailmassa. Sauna rakennettiin vuonna 2008 kehittäjänsä Timo Heleniuksen ideoiden pohjalta yrityksen omin voimin.

Kelluva savusauna sijaitsee Villa Apollon rannassa suojaisassa salmessa lähellä eteläistä Airistoa. Sijainti on kelluvalle lauttarakenteelle hyvä, koska merenrannassa yleensä rakenteita rasittavat laineiden ja jäiden liikkumisen aiheuttama paine on varsin pientä.

Sauna on rakennettu puurakenteisena muovisten ponttonien päälle. Puurakenne sisältää ponttonien päälle tehdyn rungon ja saunan seinät on kevythirttä sekä vanhaa ”latolautaa”. Lisäksi kaikki lasit ovat vanhoja kierrätyspokia.

Saunahuoneen sisäkatto on tehty tulenkestävästä kiviaineslevystä, jotta katto ei sisälämpötilan noustessa erityisesti lämmitysvaiheessa ole paloherkkä. Levymateriaali on turvallisempi kuin panelointi sisäkattomateriaalina myös sen tiiviytensä ansiosta.

– Halusimme jotain uutta ja erilaista, jotain mitä monilla ei ole, ja silti perinteistä suomalaista. Ajatus oli, että tämä kelluva savusauna on saariston vetonaula. Meillä käy paljon yritysryhmiä ja ulkomaalaisia asiakkaita, heille se on valtavan suuri elämys, kertoo Villa Apollon yrittäjä Piia Helenius.

Helenius haluaa korostaa, että saunominen ja meressä uiminen ovat itsessään asiakkaille iso juttu, vaikka he ovatkin vuokranneet tiloja kokouksiin.

– Yritysvieraille on tärkeää että ollaan kokouksen lisäksi kokemassa aivan muitakin aktiviteetteja. Ryhmät haluavat kelistä riippumatta muun muassa viettää aikaa savusaunassa tai tavanomaisessa puulämmitteisessä saunassa.

Helenius muistuttaa, että heidän savusaunansa on ympärivuotinen tuote.

– Mikä sen hienompaa, kun on talvi ja avanto, jolloin pääsee suoraan kelluvasta savusaunasta avantouinnille.

– Löyly on savusaunassa paljon pehmeämpi kuin normaalissa sähkökäyttöisessä saunassa. Savusauna myös lämpiää ihan eri tavalla, kun tuli lämmittää kiukaan kivet. Lämmitys tulee myös sisälle tiloihin, eikä mene piipun kautta ulos. Lämpö on täysin erilaista ja myös tunnelma on toisenlainen, kun siellä on savua ja seinät ovat mustia, aidolla tavalla. Tuoksu, tunnelma ja kosteus ovat omanlaisensa.

Säävaihtelut harvemmin vaikuttavat saunomiseen, sillä erilaisiin sääilmiöihin on varauduttu.

– Eivät ne vaikuta millään tavalla. Meillä on siellä köydet mitkä kiristetään. Toki, jos myrskyää, niin siinä tulee keinumisen tunne. Ainoastaan jos säästä puhutaan, niin jää tilanne voi vaikuttaa. Meillä on siellä pumppu, mikä pitää savusauna-alueen jäistä auki, niin siellä ei pääse jäätymään, päättää Helenius.

Kurt Hedborg

Kymmenen syytä saunoa

Sauna- ja spa-alan toimija Harvia listasi kymmenen hyvää syytä saunoa. Saunan kehutaan muun muassa kosteuttavan ihoa, rentouttavan lihaksia ja auttavan uniongelmiin. Saunan lämpö laittaa sydämen pumppaamaan enemmän verta ja pintaverisuonten laajentuessa sydämen työ helpottuu.

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.