Kelluva savusauna houkuttelee kävijöitä ulkomaita myöten

Kelluva savusauna on rakennettu ponttoonien päälle ja se lämpiää leppähaloilla Kelluva savusauna on rakennettu ponttoonien päälle ja se lämpiää leppähaloilla Kuva: Villa Apollo

Paraisilla Granvikintien varrella sijaitsevan Villa Apollon rannassa kelluu savusauna, joka omistajansa ilmoituksen mukaan on ollut ainakin aluksi ainoa laatuaan maailmassa. Sauna rakennettiin vuonna 2008 kehittäjänsä Timo Heleniuksen ideoiden pohjalta yrityksen omin voimin.

Kelluva savusauna sijaitsee Villa Apollon rannassa suojaisassa salmessa lähellä eteläistä Airistoa. Sijainti on kelluvalle lauttarakenteelle hyvä, koska merenrannassa yleensä rakenteita rasittavat laineiden ja jäiden liikkumisen aiheuttama paine on varsin pientä.

Sauna on rakennettu puurakenteisena muovisten ponttonien päälle. Puurakenne sisältää ponttonien päälle tehdyn rungon ja saunan seinät on kevythirttä sekä vanhaa ”latolautaa”. Lisäksi kaikki lasit ovat vanhoja kierrätyspokia.

Saunahuoneen sisäkatto on tehty tulenkestävästä kiviaineslevystä, jotta katto ei sisälämpötilan noustessa erityisesti lämmitysvaiheessa ole paloherkkä. Levymateriaali on turvallisempi kuin panelointi sisäkattomateriaalina myös sen tiiviytensä ansiosta.

– Halusimme jotain uutta ja erilaista, jotain mitä monilla ei ole, ja silti perinteistä suomalaista. Ajatus oli, että tämä kelluva savusauna on saariston vetonaula. Meillä käy paljon yritysryhmiä ja ulkomaalaisia asiakkaita, heille se on valtavan suuri elämys, kertoo Villa Apollon yrittäjä Piia Helenius.

Helenius haluaa korostaa, että saunominen ja meressä uiminen ovat itsessään asiakkaille iso juttu, vaikka he ovatkin vuokranneet tiloja kokouksiin.

– Yritysvieraille on tärkeää että ollaan kokouksen lisäksi kokemassa aivan muitakin aktiviteetteja. Ryhmät haluavat kelistä riippumatta muun muassa viettää aikaa savusaunassa tai tavanomaisessa puulämmitteisessä saunassa.

Helenius muistuttaa, että heidän savusaunansa on ympärivuotinen tuote.

– Mikä sen hienompaa, kun on talvi ja avanto, jolloin pääsee suoraan kelluvasta savusaunasta avantouinnille.

– Löyly on savusaunassa paljon pehmeämpi kuin normaalissa sähkökäyttöisessä saunassa. Savusauna myös lämpiää ihan eri tavalla, kun tuli lämmittää kiukaan kivet. Lämmitys tulee myös sisälle tiloihin, eikä mene piipun kautta ulos. Lämpö on täysin erilaista ja myös tunnelma on toisenlainen, kun siellä on savua ja seinät ovat mustia, aidolla tavalla. Tuoksu, tunnelma ja kosteus ovat omanlaisensa.

Säävaihtelut harvemmin vaikuttavat saunomiseen, sillä erilaisiin sääilmiöihin on varauduttu.

– Eivät ne vaikuta millään tavalla. Meillä on siellä köydet mitkä kiristetään. Toki, jos myrskyää, niin siinä tulee keinumisen tunne. Ainoastaan jos säästä puhutaan, niin jää tilanne voi vaikuttaa. Meillä on siellä pumppu, mikä pitää savusauna-alueen jäistä auki, niin siellä ei pääse jäätymään, päättää Helenius.

Kurt Hedborg

Kansainvälinen kuurojen viikko käynnistyi

Syyskuun viimeisellä viikolla 24.–30. syyskuuta vietetään kansainvälistä kuurojen viikkoa, jonka teemaksi Kuurojen maailmanliitto (WFD) on tänä vuonna nimennyt With Sign Language, Everyone is Included! . Suomessa kuurot ja kuulevat juhlivat yhdessä verkkobileissä: kaksikielinen lähetys on kaikkien saavutettavissa. Yhteiset juhlat avaavat myös oven viittomakieliseen kulttuuriin.

Maakuntahallitus: Tunnin junan ratalinjaus otettava huomioon runkoverkkomäärittelyssä

Liikenne- ja viestintäministeriö on pyytänyt lausuntoa liikenne- ja viestintäministeriön asetukseksi maanteiden ja rautateiden runkoverkosta ja niiden palvelutasosta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi runkoverkkoasetus, jolla säädettäisiin valtakunnalliseen runkoverkkoon kuuluvista maanteistä ja rautateistä. Lisäksi runkoverkkoasetuksella säädettäisiin runkoverkolla noudatettavasta palvelutasosta siihen kuuluvilla maanteillä ja rautateillä.

Turun nuorten palveluissa juhlitaan tasavuosia

Sami Renberg.

Turun kaupungin nuorten palveluissa juhlitaan tällä viikolla syntymäpäiviä. Nuorten tieto- ja neuvontapalveluita tarjoava Nuorten Turku täyttää 15 vuotta ja Etsivä nuorisotyö Komppi kymmenen vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan avoimien ovien merkeissä torstaina 27. syyskuuta kello 14–18 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Urheilu

Menoviikko: SM-tittelit pelissä rallipoluilla

Erkka Korpiaho on yksi mielenkiintoinen nimi, joka nähdään kauden viimeisessä SM-rallissa.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna, 28.–29. syyskuuta, Turun ja lähiympäristön teillä kaasutellaan kauden viimeisen SM-rallin osakilpailun merkeissä. Viikonlopun aikana ajetaan kaikkiaan kahdeksan erikoiskoetta. Erikoiskoekilometrejä kahden päivän aikana mittariin kertyy noin 110.

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.