Lahovikaisen hirsirakennuksen voi vielä pelastaa

Hirsirakennukset lahoavat tavallisimmin alhaalta alkaen. Hirsirakennuksen kengittäminen tarkoittaa hirsikehikon alimpien hirsikertojen vaihtamista uuteen. Kengitys vaatii tavallisesti koko rakennuksen nostamista ilmaan. Tämä voi vaikuttaa maallikosta tekemättömältä työltä, mutta on itse asiassa melko yksinkertainen operaatio.

Helposta askareesta ei silti ole kyse. Operaatiota harkitsevan kannattaa aina tutustua Museoviraston julkaisemaan, hirsitalon rungon korjausta käsittelevään korjauskorttiin.

– Vähintään katto pitää irrottaa savupiipusta, jos sellainen on. Usein myös ikkunat pitää irrottaa. Sähköjohdot ja vesiputket voivat myös olla rakennuksen noston kannalta haaste, erikoisasiantuntija Harri Metsälä Museovirastosta kertoo.

Legendan mukaan vanhin säilynyt hirsirakennuksemme on Kokemäellä sijaitseva rakennus, jossa piispa Henrik olisi yöpynyt jo vuonna 1156. Tieteelliset selvitykset hirsien iästä eivät tue teoriaa, mutta joka tapauksessa hirsirakennukset säilyvät käyttökunnossa satoja vuosia, jos niitä silloin tällöin korjataan. Paikallisia lahovaurioita voidaan korjata vaihtamalla vain pala hirttä, mutta alimpien hirsikertojen korjaamiseen tilkkutekniikka ei valitettavasti käy.

– Alimmat hirsikerrat sitovat ja jäykistävät rakennusta. Ne pitää uusia aina kokonaan. Pitkien ja riittävän järeiden hirsien löytäminen on usein haasteellista, Metsälä kertoo.

Tavallisen saunarakennuksen kengityksessä moisia ongelmia harvoin on. Sopivan kokoista höylähirttä voi teettää. Ongelmaksi voi muodostua uusi puu. Vaikka korjaamiseen käytetään aina kuivaa puuta, uusi puu rakennuksen alimpana hirsikertana yleensä painuu. Tässäkin auttaa koko hirsikerran uusiminen kerralla. Silloin painumisen pitäisi tapahtua samassa suhteessa koko rakennuksen alalla.

Rakennuksen nostotavan valintaan vaikuttavat rakennuksen koko ja sokkelin rakenne. Yksinkertaisin tapa on sahata lahoa hirttä pois ja asettaa niin sanottu pullotunkki suoraan seinän alle. Rakennus pitäisi nostaa viidestä kymmeneen senttiä vaurioituneen kohdan yläpuolelle, jotta työskentely onnistuu. Seinään voidaan myös pultata pystyparru, jonka alta nosto tehdään. Toinen tapa on käyttää teräsprofiileista hitsattuja nostokulmia, jolloin tunkkaus voi tapahtua sokkelin vierestä.

– Hirsirakennus on aina kokonaisuus, osia ei noin vain voi ottaa pois. Korjauskortti antaa hyvän kuvan siitä, mitä pitää tehdä, Metsälä vinkkaa.

Jarno Keskinen

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.