Nauvon Merenkulkutalossa tähyillään laivanrakennuksen ja merenkulun historiaan

Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Kuva: Marianne Rovio

Nauvo on ollut tärkeä saari suomalaisessa merenkulun historiassa. 1800-luvulla Nauvo oli Suomen suurin merenkulkua harjoittava pitäjä. Nauvossa merenkulku oli jopa aktiivisempaa kuin monissa kaupungeissa. Myös laivanrakennus on ollut todella vilkasta Nauvossa 1800-luvun alusta lähtien. Merenkulusta tuli tärkeä ja itsenäinen elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Nauvon merenkulkutalo valottaa paikallista merenkulun historiaa pienoismallien sekä tekstien välityksellä.

– Nauvo erikoistui merenkulkuun, koska peltoja täällä ei juurikaan ole. Nauvossa harjoitettiin 1830-luvulle pääasiassa kotitarvepurjehdusta. Talonpojat purjehtivat myymään omia tuotteitaan pienillä aluksilla. 1830-luvulla nauvolaiset saivat oikeuden viedä puutavaraa Itämeren alueelle, ja tästä alkoi rahtipurjehduksen kehityskausi. Näin maan merenkulun painopiste siirtyi Turunmaan saaristoon, kertoo saaristo-opas Eeva Granström.

Merenkulun kehittyessä Nauvossa koko seutu säätyläisistä torppareihin osallistui osaltaan merenkulkuun.

– Merenkulusta tuli itsenäinen ja tärkeä elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Aluksi merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä.

Nauvo on ollut myös tärkeä varustamojen saari. Alkuun merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä. Tällaista osakasjoukkoa kutsuttiin laivaisännistöksi, ja kukin omisti yhden tai useamman osuuden laivasta.

– Merenkulku elätti monta merimiestä, ja sata vuotta sitten tarvittiin enemmän miehistöä kuin nyt. Silloin myös väkiluku Nauvossa oli kaksinkertainen. Noin sata vuotta sitten täällä asui 3 000 asukasta.

1870-luvulla läntisen saariston ja Turun välille saatiin satunnaiset höyrylaivayhteydet. 1950-luvulla maantielautta Fix alkoi kuljettamaan ihmisten ja eläinten lisäksi myös kulkuneuvoja.

Myös 1900-luvulla Nauvo on ollut tärkeä työllistäjä, ja varustamotoiminta on jatkunut aktiivisena. Merenkulku on periytynyt isältä pojalle jo monessa polvessa. Suuria työllistäjiä ovat olleet esimerkiksi Rederi Ab Engship, jonka perustivat Kurt ja Kaj Engblom vuonna 1973. Nauvon 1900-luvun merenkulkua edustavat näyttelyssä myös Paulinin varustamo-osakeyhtiö ja Delfin Cruises.

Nauvon Merenkulkutalosta löytyy useita mallinrakentaja Åke Sundvallin (1920–93) rakentamia pienoismalleja.

– Sundvall elätti itsensä rakentamalla alusten pienoismalleja, koska moni varustamo halusi rakentamiensa laivojen pienoismallin itselleen. Hän on dokumentoitunut taitavasti monet kauneimmista aluksista taitavana käsityönä, ja niitä voimme ihailla nyt täällä. Hän on rakentanut myös kymmenen kirkkovenettä. Hän rakensi mielellään purjeveneiden ja perinteisten saaristoveneiden pienoismalleja, kertoo Granström, ja esittelee Sundvallin valmistamaa pienoismallia perinteisestä kaksimastoisesta saaristoveneestä (ruots. reisbåt).

Marianne Rovio

Lähes puolet peruskouluista mukana Kodin ja Koulun Päivässä

Valtakunnallista Kodin ja Koulun Päivää viettää tänä vuonna jo lähes puolet kaikista peruskouluista. Tapahtuman järjestää noin 1 200 oppilaitosta. Peruskoulujen lisäksi päivää vietetään esikouluissa, päiväkotikouluissa ja lukioissa.

Ilmastomenu-tapahtuma tuo näkyviin ruoan ilmastovaikutukset

Syys–lokakuun vaihteessa järjestettävä Ilmastomenu-tapahtuma tuo näkyviin ruoan ilmastovaikutukset. Kokeilun tavoitteena on näyttää, miten arkipäiväisillä teoilla, kuten lounasruokailulla, voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Menoviikko: Hardcore Superstar Logomossa

Hardcore Superstar vieraillut Suomessa säännöllisesti viime vuosina.

Yli 20 vuotta glamrockin lippua ylväästi heiluttanut göteborgilaisbändi Hardcore Superstar saapuu Suomen kiertueellaan myös Turkuun. Bändi nähdään Logomossa 27. syyskuuta. Keikalla bändillä on esittää myös tuoretta materiaalia, sillä uusi levy You Can’t Kill My Rock’n’Roll on vastikään julkaistu.

Muista huolto autoloman jälkeen

Biltema muistuttaa, miten auto pysyy ajokuntoisena pidemmänkin reissun jälkeen. Tarkasta renkaiden kunto ja se, tarvitseeko niihin lisätä ilmaa. Poista tuulilasista ja etupuskurista niihin lentäneet hyönteiset. Täytä jarrunestesäiliö tarvittaessa ja tarkista, missä kunnossa auton jarrupalat ylipäätään ovat.

Ota suokokemukset talteen

Suohon liittyviä kirjoituksia ja kuvia voi nyt lähettää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle.

Amélie saapuu kaupunginteatteriin

Turun kaupunginteatteri jatkaa musikaalien parissa myös syksyllä 2019. Tuolloin kaupunginteatterissa nähdään Jean-Pierre Jeunet’n ohjaamaan elokuvaan perustuva Amélie . Musikaali sai ensi-iltansa Berkeley Repertory Theatressa vuonna 2015 ja Broadwaylla se esitettiin ensimmäisen kerran 2017.

Syksy täynnä maanläheisiä sävyjä

Vahvat värit nousevat tänä syksynä esiin Prisman vaateosastolla. Henkareilta löytyy esimerkiksi oliivinvihreää, auringonkukankeltaista sekä erilaisia luumun sävyjä. Syksyn valikoimassa on runsaasti esimerkiksi erilaisia neuleita.

Kaupunki
Kaupunki

Vinkkejä nuorille vanhemmille

Turussa käynnistyy syksyllä kolme 16–29-vuotiaille kotona oleville vanhemmille suunnattua maksutonta ryhmää, joissa he saavat liikunnan ja luovien menetelmien avulla hahmotella suuntaviivoja tulevaisuudelle. Toiminta on osa Duuni – vanhemmuuden taidot työelämävahvuudeksi-hanketta, jonka päätoteuttajana toimii Turun ammattikorkeakoulu. Kohderyhmänä ovat vanhemmat, jotka ovat jääneet hoitovapaalle, joilta puuttuu toisen asteen koulutus tai joiden uranäkymät kaipaavat kirkastusta.
Urheilu

Åboraakkeli: Iso katsojakysymys

Kaapo Kakko.

Jääkiekon Liigaa on ehditty nyt tahkota muutama kierros. Jos alun perusteella mitään voi päätellä, edessä on yllätyksellinen ja tasainen kausi. Juuri sellainen siis kuin saattoi etukäteen toivoakin.

Menoviikko: Interillä kotiotteluiden viikko

Timo Furuholm on Interin tehokkain maalintekijä kuluvalla kaudella seitsemällä maalillaan. ”Furkan” maaleja Inter tarvitsee myös loppukauden aikana.

FC Interillä on kahden kotipelin viikko, kun 26. syyskuuta Inter isännöi Lahtea ja lauantaina 29. syyskuuta IFK Mariehamn saapuu vieraaksi Kupittaalle. Näiden otteluiden jälkeen Interillä on enää yksi kotiottelu jäljellä tämän kauden Veikkausliigassa.

Isot pelit jatkuvat

TPS:n miehistö teki Turun derbyn jälkeen yleisölle selväksi, mikä joukkue on tällä hetkellä kaupungin paras. Juri Kinnunen toimi megafonimiehenä, ja muu joukkue kannusti.

Tuskin on FC TPS alkuviikon derbyvoiton huumasta toipunut, kun joukkueen pitää jälleen ladata kauden tärkeimpään otteluun. Tulevana sunnuntaina 23. syyskuuta TPS kohtaa vieraskentällä IFK Mariehamnin. Mariehamn on ennen sunnuntain kohtaamista pisteen Palloseuraa edellä sijalla kymmenen.

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.