Nauvon Merenkulkutalossa tähyillään laivanrakennuksen ja merenkulun historiaan

Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Kuva: Marianne Rovio

Nauvo on ollut tärkeä saari suomalaisessa merenkulun historiassa. 1800-luvulla Nauvo oli Suomen suurin merenkulkua harjoittava pitäjä. Nauvossa merenkulku oli jopa aktiivisempaa kuin monissa kaupungeissa. Myös laivanrakennus on ollut todella vilkasta Nauvossa 1800-luvun alusta lähtien. Merenkulusta tuli tärkeä ja itsenäinen elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Nauvon merenkulkutalo valottaa paikallista merenkulun historiaa pienoismallien sekä tekstien välityksellä.

– Nauvo erikoistui merenkulkuun, koska peltoja täällä ei juurikaan ole. Nauvossa harjoitettiin 1830-luvulle pääasiassa kotitarvepurjehdusta. Talonpojat purjehtivat myymään omia tuotteitaan pienillä aluksilla. 1830-luvulla nauvolaiset saivat oikeuden viedä puutavaraa Itämeren alueelle, ja tästä alkoi rahtipurjehduksen kehityskausi. Näin maan merenkulun painopiste siirtyi Turunmaan saaristoon, kertoo saaristo-opas Eeva Granström.

Merenkulun kehittyessä Nauvossa koko seutu säätyläisistä torppareihin osallistui osaltaan merenkulkuun.

– Merenkulusta tuli itsenäinen ja tärkeä elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Aluksi merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä.

Nauvo on ollut myös tärkeä varustamojen saari. Alkuun merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä. Tällaista osakasjoukkoa kutsuttiin laivaisännistöksi, ja kukin omisti yhden tai useamman osuuden laivasta.

– Merenkulku elätti monta merimiestä, ja sata vuotta sitten tarvittiin enemmän miehistöä kuin nyt. Silloin myös väkiluku Nauvossa oli kaksinkertainen. Noin sata vuotta sitten täällä asui 3 000 asukasta.

1870-luvulla läntisen saariston ja Turun välille saatiin satunnaiset höyrylaivayhteydet. 1950-luvulla maantielautta Fix alkoi kuljettamaan ihmisten ja eläinten lisäksi myös kulkuneuvoja.

Myös 1900-luvulla Nauvo on ollut tärkeä työllistäjä, ja varustamotoiminta on jatkunut aktiivisena. Merenkulku on periytynyt isältä pojalle jo monessa polvessa. Suuria työllistäjiä ovat olleet esimerkiksi Rederi Ab Engship, jonka perustivat Kurt ja Kaj Engblom vuonna 1973. Nauvon 1900-luvun merenkulkua edustavat näyttelyssä myös Paulinin varustamo-osakeyhtiö ja Delfin Cruises.

Nauvon Merenkulkutalosta löytyy useita mallinrakentaja Åke Sundvallin (1920–93) rakentamia pienoismalleja.

– Sundvall elätti itsensä rakentamalla alusten pienoismalleja, koska moni varustamo halusi rakentamiensa laivojen pienoismallin itselleen. Hän on dokumentoitunut taitavasti monet kauneimmista aluksista taitavana käsityönä, ja niitä voimme ihailla nyt täällä. Hän on rakentanut myös kymmenen kirkkovenettä. Hän rakensi mielellään purjeveneiden ja perinteisten saaristoveneiden pienoismalleja, kertoo Granström, ja esittelee Sundvallin valmistamaa pienoismallia perinteisestä kaksimastoisesta saaristoveneestä (ruots. reisbåt).

Marianne Rovio

Motivaatioerot kehittyvät jo ennen esiopetusikää

Satu Laitinen.

Koulutuksemme ja varhaiskasvatuksen yksi haaste on ylläpitää ja ruokkia lasten oppimismotivaatiota. Oppimismotivaatiota pidetään oppimisen ja lapsen kehittymisen keskeisenä ehtona. Lasten motivaatiota tutkinut KM Satu Laitinen osoitti väitöstutkimuksessaan, että lasten motivaatio oppimistilanteissa eriytyy jo päiväkoti-iässä.

Perhekeskusten sähköiset palvelut yhteiseen verkkopalveluun

Perhekeskusten sähköiset palvelut tulisi koota samaan verkkopalveluun, esittää Sähköinen perhekeskus – Kehittämistarpeet, tavoitetila, skenaariot ja toimenpide-ehdotukset -selvityksen tehnyt työryhmä. Sähköinen perhekeskus sisältäisi erilaisen ohjaus- ja neuvontainformaation lisäksi uusia sähköisiä palveluja, kuten itsearvioinnit, yhteydenottomahdollisuuden, ajanvarauksen ja etäpalvelut.

Meritaito Oy ja Arctia Oy yhdistetään

Vesiväylien kunnossapito- ja merenmittauspalveluja tuottavasta Meritaito Oy:stä tulee jäänmurtopalveluita tarjoavan Arctia Oy:n täysin omistama tytäryhtiö. Valtioneuvosto päätti yhdistymisestä istunnossaan torstaina.

Euroopan vuoristolinnut vähenevät

Mainiosti tunturiin maastoutuva pulmunen on vähentynyt viime vuosina.

Tuore tutkimus kokoaa ensi kertaa eurooppalaisten vuoristolintujen kannankehitystiedot yhteen. Tulos on huolestuttava: vuoristospesialistien määrät vähenivät jopa kymmenen prosenttia 2000-luvulla.

Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia

Rakentamisen liikevaihdon kolmen kuukauden vuosimuutos (TOL 2008).

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 7,7 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin kasvua oli 6,6 prosenttia. Rakentamisen myynnin määrä kasvoi heinä-syyskuussa 2,2 prosenttia.

Raisio alentaa arviotaan kuluvan vuoden liiketuloksesta

Raisio alentaa ennustettaan vuoden 2018 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisesta liiketuloksesta ja arvioi sen olevan noin 11 prosenttia liikevaihdosta. Merkittävimmin liiketuloksen heikkenemiseen vaikuttavat Raision pääraaka-aineiden hintojen muutokset. Pitkäaikaiset sopimukset erityisesti teollisuusasiakkaiden kanssa ovat hidastaneet kohonneiden raaka-ainekustannusten viemistä tuotteiden hintoihin.

Uusi rockfestari valtaa Vanhan Suurtorin

Kesärauhassa kuullaan myös Ismo Alankoa.

Sunborn Live järjestää ensi kesänä uuden festivaalin Turussa 14.–15. kesäkuuta. Kesärauha on uusi, urbaanin vaihtoehto- ja indiemusiikin festivaali, joka sijoittuu kaupungin ydinkeskustaan, historiallisen Vanhan Suurtorin miljööseen.

Turun kulttuurilautakunta myönsi 1,5 miljoonaa euroa avustuksina

Turun kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona osan vuoden 2019 kulttuuriavustuksista. Avustuksia jaettiin 1 501 000 euroa ja ne kohdentuvat kulttuurilautakunnan kanssa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen tehneille yhdistyksille.

Uusista ylioppilaista vain 28 prosenttia jatkoi opintoja samana vuonna

Ylioppilaiden välitön sijoittuminen jatkokoulutukseen 2007–2017, %.

Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan vuoden 2017 uusista ylioppilaista 72 prosenttia ei jatkanut tutkintoon johtavassa koulutuksessa ylioppilaaksitulovuonna. Kymmenessä vuodessa jatko-opintojen ulkopuolelle jääneiden osuus uusista ylioppilaista on kasvanut 15 prosenttiyksikköä.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.