Nauvon Merenkulkutalossa tähyillään laivanrakennuksen ja merenkulun historiaan

Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Kuva: Marianne Rovio

Nauvo on ollut tärkeä saari suomalaisessa merenkulun historiassa. 1800-luvulla Nauvo oli Suomen suurin merenkulkua harjoittava pitäjä. Nauvossa merenkulku oli jopa aktiivisempaa kuin monissa kaupungeissa. Myös laivanrakennus on ollut todella vilkasta Nauvossa 1800-luvun alusta lähtien. Merenkulusta tuli tärkeä ja itsenäinen elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Nauvon merenkulkutalo valottaa paikallista merenkulun historiaa pienoismallien sekä tekstien välityksellä.

– Nauvo erikoistui merenkulkuun, koska peltoja täällä ei juurikaan ole. Nauvossa harjoitettiin 1830-luvulle pääasiassa kotitarvepurjehdusta. Talonpojat purjehtivat myymään omia tuotteitaan pienillä aluksilla. 1830-luvulla nauvolaiset saivat oikeuden viedä puutavaraa Itämeren alueelle, ja tästä alkoi rahtipurjehduksen kehityskausi. Näin maan merenkulun painopiste siirtyi Turunmaan saaristoon, kertoo saaristo-opas Eeva Granström.

Merenkulun kehittyessä Nauvossa koko seutu säätyläisistä torppareihin osallistui osaltaan merenkulkuun.

– Merenkulusta tuli itsenäinen ja tärkeä elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Aluksi merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä.

Nauvo on ollut myös tärkeä varustamojen saari. Alkuun merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä. Tällaista osakasjoukkoa kutsuttiin laivaisännistöksi, ja kukin omisti yhden tai useamman osuuden laivasta.

– Merenkulku elätti monta merimiestä, ja sata vuotta sitten tarvittiin enemmän miehistöä kuin nyt. Silloin myös väkiluku Nauvossa oli kaksinkertainen. Noin sata vuotta sitten täällä asui 3 000 asukasta.

1870-luvulla läntisen saariston ja Turun välille saatiin satunnaiset höyrylaivayhteydet. 1950-luvulla maantielautta Fix alkoi kuljettamaan ihmisten ja eläinten lisäksi myös kulkuneuvoja.

Myös 1900-luvulla Nauvo on ollut tärkeä työllistäjä, ja varustamotoiminta on jatkunut aktiivisena. Merenkulku on periytynyt isältä pojalle jo monessa polvessa. Suuria työllistäjiä ovat olleet esimerkiksi Rederi Ab Engship, jonka perustivat Kurt ja Kaj Engblom vuonna 1973. Nauvon 1900-luvun merenkulkua edustavat näyttelyssä myös Paulinin varustamo-osakeyhtiö ja Delfin Cruises.

Nauvon Merenkulkutalosta löytyy useita mallinrakentaja Åke Sundvallin (1920–93) rakentamia pienoismalleja.

– Sundvall elätti itsensä rakentamalla alusten pienoismalleja, koska moni varustamo halusi rakentamiensa laivojen pienoismallin itselleen. Hän on dokumentoitunut taitavasti monet kauneimmista aluksista taitavana käsityönä, ja niitä voimme ihailla nyt täällä. Hän on rakentanut myös kymmenen kirkkovenettä. Hän rakensi mielellään purjeveneiden ja perinteisten saaristoveneiden pienoismalleja, kertoo Granström, ja esittelee Sundvallin valmistamaa pienoismallia perinteisestä kaksimastoisesta saaristoveneestä (ruots. reisbåt).

Marianne Rovio

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.