Nauvon Merenkulkutalossa tähyillään laivanrakennuksen ja merenkulun historiaan

Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Eeva Granström kertoo Nauvon merenkulun historian olevan todella merkityksellistä, ja siitä saa tietoa Nauvon Merenkulkutalossa. Kuva: Marianne Rovio

Nauvo on ollut tärkeä saari suomalaisessa merenkulun historiassa. 1800-luvulla Nauvo oli Suomen suurin merenkulkua harjoittava pitäjä. Nauvossa merenkulku oli jopa aktiivisempaa kuin monissa kaupungeissa. Myös laivanrakennus on ollut todella vilkasta Nauvossa 1800-luvun alusta lähtien. Merenkulusta tuli tärkeä ja itsenäinen elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Nauvon merenkulkutalo valottaa paikallista merenkulun historiaa pienoismallien sekä tekstien välityksellä.

– Nauvo erikoistui merenkulkuun, koska peltoja täällä ei juurikaan ole. Nauvossa harjoitettiin 1830-luvulle pääasiassa kotitarvepurjehdusta. Talonpojat purjehtivat myymään omia tuotteitaan pienillä aluksilla. 1830-luvulla nauvolaiset saivat oikeuden viedä puutavaraa Itämeren alueelle, ja tästä alkoi rahtipurjehduksen kehityskausi. Näin maan merenkulun painopiste siirtyi Turunmaan saaristoon, kertoo saaristo-opas Eeva Granström.

Merenkulun kehittyessä Nauvossa koko seutu säätyläisistä torppareihin osallistui osaltaan merenkulkuun.

– Merenkulusta tuli itsenäinen ja tärkeä elinkeino maatalouden ja kalastuksen rinnalle. Aluksi merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä.

Nauvo on ollut myös tärkeä varustamojen saari. Alkuun merenkulkua harjoitettiin niin, että joukko pitäjän asukkaita omisti laivan yhdessä. Tällaista osakasjoukkoa kutsuttiin laivaisännistöksi, ja kukin omisti yhden tai useamman osuuden laivasta.

– Merenkulku elätti monta merimiestä, ja sata vuotta sitten tarvittiin enemmän miehistöä kuin nyt. Silloin myös väkiluku Nauvossa oli kaksinkertainen. Noin sata vuotta sitten täällä asui 3 000 asukasta.

1870-luvulla läntisen saariston ja Turun välille saatiin satunnaiset höyrylaivayhteydet. 1950-luvulla maantielautta Fix alkoi kuljettamaan ihmisten ja eläinten lisäksi myös kulkuneuvoja.

Myös 1900-luvulla Nauvo on ollut tärkeä työllistäjä, ja varustamotoiminta on jatkunut aktiivisena. Merenkulku on periytynyt isältä pojalle jo monessa polvessa. Suuria työllistäjiä ovat olleet esimerkiksi Rederi Ab Engship, jonka perustivat Kurt ja Kaj Engblom vuonna 1973. Nauvon 1900-luvun merenkulkua edustavat näyttelyssä myös Paulinin varustamo-osakeyhtiö ja Delfin Cruises.

Nauvon Merenkulkutalosta löytyy useita mallinrakentaja Åke Sundvallin (1920–93) rakentamia pienoismalleja.

– Sundvall elätti itsensä rakentamalla alusten pienoismalleja, koska moni varustamo halusi rakentamiensa laivojen pienoismallin itselleen. Hän on dokumentoitunut taitavasti monet kauneimmista aluksista taitavana käsityönä, ja niitä voimme ihailla nyt täällä. Hän on rakentanut myös kymmenen kirkkovenettä. Hän rakensi mielellään purjeveneiden ja perinteisten saaristoveneiden pienoismalleja, kertoo Granström, ja esittelee Sundvallin valmistamaa pienoismallia perinteisestä kaksimastoisesta saaristoveneestä (ruots. reisbåt).

Marianne Rovio

Mepit vaativat Euroopalle finanssipoliisia ja finanssitiedusteluyksikköä

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina suunnitelman kohti reilumpaa ja tehokkaampaa verotusta, ja finanssirikosten rankaisua. Suositukset hyväksyttiin äänin 505 puolesta, 63 vastaan ja 87 poissa. Suosituksia oli valmistellut yli vuoden ajan Euroopan parlamentin talousrikosten, veropetosten ja veronkierron erityisvaliokunta (TAX3).

Seitsemäs Eurostudent-opiskelijatutkimus käynnistyy

Kansainvälinen Eurostudent– opiskelijatutkimus 2019 -kysely käynnistyy. Kysely on järjestyksessään jo seitsemäs. Tiedonkeruu alkoi 25. maaliskuuta ja päättyy huhtikuun lopussa.

Sylki paljastaa terveysriskit, testejä tehdään myös Turussa

Suun tulehduksilla on merkittäviä seurauksia ihmisen kokonaisterveyteen. Suomessa kehitetty viiden minuutin sylkitesti kertoo, kuuluuko henkilö riskiryhmään. Testejä tehdään nykyään myös Turussa.

Euroopan parlamentti hyväksyi uudet digitaaliset tekijänoikeussäännöt

Uudet tekijänoikeusäännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa neuvotteluissa internetjättien kanssa. Säännöt turvaavat myös ilmaisunvapauden.

Liian moni kärsii rahapelaamisen kielteisistä seurauksista

Rahapelijärjestelmän uudistus ei ole auttanut torjumaan rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja toivotulla tavalla. Näin todetaan Rahapelikyselyn raporteissa, jotka julkistettiin 26. maaliskuuta.

Työttömyys väheni ja työllisyys kasvoi helmikuussa

Työttömyysaste ja työttömyysasteen trendi 2009/02–2019/02, 15–74-vuotiaat.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli helmikuussa 200 000, mikä oli 33 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työllisiä oli 34 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 6,5 ja työllisyysasteen trendi 72,5 prosenttia.

Perhe- ja työelämään keskittynyt vaalipaneeli Myllyssä

Työelämäkysymyksistä kiinnostuneiden äitien Mothers in Business ry:n Turun paikallisjaosto järjestää kaikille avoimen vaalipaneelin keskiviikkona 27.3. kello 16 Kauppakeskus Myllyssä. Paikalle on kutsuttu kahdeksan suurimman puolueen eduskuntavaaliehdokkaita keskustelemaan työelämästä sekä perheen ja työn yhdistämisestä. Mukana ovat Saara-Sofia Sirén (kok), Annika Saarikko (kesk), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Pertti Vallittu (kd), Ulla Achrén (r), Mari Kousa-Kuusisto (vihr), Sanna Leivonen (ps) ja Emma Lindqvist (vas)

Lääkärit hakeutuvat töihin suuriin sairaaloihin

Terveydenhuollon työnjakoa ja kiireellistä hoitoa koskeva muutoskeskustelu on vaikuttanut mielikuviin sairaaloista työnantajina pieniä paikkakuntia syrjivästi. Suurin kysymys erikoislääkäripulassa ei ole valmistuvien erikoislääkärien määrä, vaan heidän sijoittumisensa. Tämän toteaa tuore selvitystyö.

Selvitys: Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottaminen ei tarjoaisi ratkaisua maatalouden kannattavuusongelmiin

Epäorgaanisten lannoitteiden tuonnin helpottamisella olisi myönteistä, mutta vähäistä vaikutusta maatalouden kannattavuuteen, todetaan asiasta valmistuneessa selvityksessä. Suomalaisten maatilojen tuotantokustannuksesta lannoitteiden osuus oli keskimäärin vain noin neljä prosenttia vuonna 2016.

Urheilu

Suomi tavoittelee finaalipaikkaa kilpa-aerobicin maailmancupissa

Linn Agha (vas.), Erika Rautiainen ja Fanny Samppa.

Kilpa-aerobicin vuoden 2019 maailmancup käynnistyy viikonloppuna Portugalin Cantanhedessä. Suomen joukkue päätti viime vuoden maailmancupin hopeasijaan nousten sen myötä World Ranking -sijalle kolme, ja lähtee jahtaamaan finaalipaikkaa tulevan viikonlopun kisassa.

Jälkipeli: Maailmanmestari Kalle Palander kävi turkulaisten vieraana

Kun maailmanmestari Kalle Palander saapuu paikalle, nimikirjoitukset ja yhteiskuvat ovat tärkeitä. Laura Fröjdö oli ottanut lapset, Ellenin ja Robertin, mukaan Hirvensalon laskettelutapahtumaan.

Näin lehdet kirjoittivat talvella 2003, kun Kalle Palander oli voittanut pujottelun maailmancupin. Sanat eivät ehkä tulleet suoraan Palanderin suusta, mutta mahdollisesti hän itsekin ajatteli näin.

Jälkipeli: Viisi väittämää FBC Turusta

FBC Turun divarikausi päättyi Tiikereitä vastaan puoliväriin. Liigapaikka jäi toistaiseksi saavuttamatta. Valmentaja Perttu Kytöhongan mukaan nousu on mahdollista vasta, kun joukkue on liigatasoinen.

Vuosi sitten Aamuset kirjoitti, miten FBC Turun kausi oli ollut kahtiajakautunut edellisen vuoden tapaan. Nyt mennyt divarin kolmas kausikaan ei tehnyt poikkeusta. Monen mielestä miesten edustusjoukkue lähti jälleen kesälomille ennakoitua aikaisemmin. Mutta mikä olikaan totuus?

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?