Marttojen majatalo huokuu vivahteita saaristoromantiikasta

Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Kuva: Marianne Rovio

Jos kaipaa rauhaa, vanhanajan tunnelmaa ja hitusen myös romantiikkaa, kannattaa suunnata Nauvon majatalo Marttaan. Plussana tietysti ovat aivan lähellä lymyävät merimaisemat ja vanha Nauvon kirkko. Majatalo Martta henkii saaristolaisromantiikkaa täysin sydämin, ja siellä oleskellessaan kannattaa unohtaa kännykät ja televisiot ja syventyä saariston luomaan todelliseen rauhaan. Vanhat huonekalut, astiastot, kynttilät ja räsymatot luovat nostalgisen ja mieltä rauhoittavan tunnelman.

– Olen ollut Nauvossa töissä jo 23 vuoden ajan. Tämä on viides vuosi yrittäjänä. Majatalo Martassa olen toiminut nyt vuoden ajan, ja rakastan todella tätä paikkaa. Toivon, että saan jatkaa tässä pitkään. Tämä on niin minun näköiseni paikka ja on ihana voida toteuttaa sitä omalla tavallani, kertoo tänä vuonna majataloa pyörittämään alkanut Aili Uja, joka aloitti viime vuonna jo ravintolapalveluiden kanssa.

Nyt myös majatalon muut palvelut siirtyivät hänen käyttöönsä. Aviomies Viktor on hänen apunaan.

Majatalo Martta on saanut nimensä siitä, että se on toiminut aikoinaan sananmukaisesti marttojen majatalona. Martta-järjestö perusti majatalon vuonna 1917, jotta muualta Nauvon kirkkoon saapuville olisi paikka jossa yöpyä. Paikka on toiminut myös sotasairaalana sodan aikana, ja sen jälkeen se on toiminut taas matkustajakotina.

1980-luvun alkupuolella martat jättivät rakennuksen. Se on saariston vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo, mutta omistajia on vaihtunut vuosien varrella.

Aili Uja on antautunut yrittämiselle täydellisesti, ja hän rakastaa sitä mitä tekee. Se myös välittyy hänen tavassaan huolehtia asiakkaistaan. Silti yrittäjän arki lähinnä sesonkikausista riippuvaisessa Nauvossa ei aina ole helppoa. Uja uskoo sen kuitenkin olevan sen arvoista.

– Viihdyn hyvin saaristossa, ja teen sitä mistä tykkään. Olen tehnyt töitä pitkään ravintola-alalla ja rakastan ruoanlaittoa, toteaa Uja, ja nostaa uunituoreet pullat uunista.

Yöpyessään majatalossa pääsee nauttimaan vanhoista romanttisesti sisustetuista huoneista, jolloin hetkeksi on pysähdyttävä nauttimaan vain olemisen kauneudesta, ja ehkä silloin voi unohtaa hektisen arjen edes hetkeksi. Aivan kuten ennen vanhaan.

Kesällä huoneen hintaan kuuluu myös vanhanajan parvisauna, joka on rakennettu 200 vuotta vanhaan rakennukseen. Saunarakennusta koristavat olkiset katot ja pihalle pääsee vilvoittelemaan pyyhe päällä.

– Täältä saa tulla hakemaan rentoutumista ja rauhaa. Ihmiset usein tulevatkin tänne ruokailemaan rauhassa ja nauttimaan saaristolaisromantiikasta vanhanajan miljöössä.

Majatalo Martassa järjestetään paljon myös yksityisjuhlia. Ravintolassa on tilaa 53 hengelle ja majoituspaikkoja on 41.

Marianne Rovio

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.