Marttojen majatalo huokuu vivahteita saaristoromantiikasta

Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Kuva: Marianne Rovio

Jos kaipaa rauhaa, vanhanajan tunnelmaa ja hitusen myös romantiikkaa, kannattaa suunnata Nauvon majatalo Marttaan. Plussana tietysti ovat aivan lähellä lymyävät merimaisemat ja vanha Nauvon kirkko. Majatalo Martta henkii saaristolaisromantiikkaa täysin sydämin, ja siellä oleskellessaan kannattaa unohtaa kännykät ja televisiot ja syventyä saariston luomaan todelliseen rauhaan. Vanhat huonekalut, astiastot, kynttilät ja räsymatot luovat nostalgisen ja mieltä rauhoittavan tunnelman.

– Olen ollut Nauvossa töissä jo 23 vuoden ajan. Tämä on viides vuosi yrittäjänä. Majatalo Martassa olen toiminut nyt vuoden ajan, ja rakastan todella tätä paikkaa. Toivon, että saan jatkaa tässä pitkään. Tämä on niin minun näköiseni paikka ja on ihana voida toteuttaa sitä omalla tavallani, kertoo tänä vuonna majataloa pyörittämään alkanut Aili Uja, joka aloitti viime vuonna jo ravintolapalveluiden kanssa.

Nyt myös majatalon muut palvelut siirtyivät hänen käyttöönsä. Aviomies Viktor on hänen apunaan.

Majatalo Martta on saanut nimensä siitä, että se on toiminut aikoinaan sananmukaisesti marttojen majatalona. Martta-järjestö perusti majatalon vuonna 1917, jotta muualta Nauvon kirkkoon saapuville olisi paikka jossa yöpyä. Paikka on toiminut myös sotasairaalana sodan aikana, ja sen jälkeen se on toiminut taas matkustajakotina.

1980-luvun alkupuolella martat jättivät rakennuksen. Se on saariston vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo, mutta omistajia on vaihtunut vuosien varrella.

Aili Uja on antautunut yrittämiselle täydellisesti, ja hän rakastaa sitä mitä tekee. Se myös välittyy hänen tavassaan huolehtia asiakkaistaan. Silti yrittäjän arki lähinnä sesonkikausista riippuvaisessa Nauvossa ei aina ole helppoa. Uja uskoo sen kuitenkin olevan sen arvoista.

– Viihdyn hyvin saaristossa, ja teen sitä mistä tykkään. Olen tehnyt töitä pitkään ravintola-alalla ja rakastan ruoanlaittoa, toteaa Uja, ja nostaa uunituoreet pullat uunista.

Yöpyessään majatalossa pääsee nauttimaan vanhoista romanttisesti sisustetuista huoneista, jolloin hetkeksi on pysähdyttävä nauttimaan vain olemisen kauneudesta, ja ehkä silloin voi unohtaa hektisen arjen edes hetkeksi. Aivan kuten ennen vanhaan.

Kesällä huoneen hintaan kuuluu myös vanhanajan parvisauna, joka on rakennettu 200 vuotta vanhaan rakennukseen. Saunarakennusta koristavat olkiset katot ja pihalle pääsee vilvoittelemaan pyyhe päällä.

– Täältä saa tulla hakemaan rentoutumista ja rauhaa. Ihmiset usein tulevatkin tänne ruokailemaan rauhassa ja nauttimaan saaristolaisromantiikasta vanhanajan miljöössä.

Majatalo Martassa järjestetään paljon myös yksityisjuhlia. Ravintolassa on tilaa 53 hengelle ja majoituspaikkoja on 41.

Marianne Rovio

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Doc Lounge -klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella.

Doc Lounge Turun syksyn viimeisellä klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella. The Goodiepal Equation (2017) avaa ovet herkeämättömän aktivistin elämään, josta ei tunteiden kirjoa tai kannanottoa puutu.

Miehillä paremmat mahdollisuudet lähteä mukaan bänditoimintaan

Tiina Käpylä.

Sukupuoli näkyy turkulaisten nuorten harrastustoiminnan sosiaalisissa käytännöissä, tilojen käytössä sekä esimerkiksi instrumentin ja tyylilajin valinnassa. FM Tiina Käpylän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin alle 29-vuotiaiden nuorten soitto- ja bändiharrastuksia Turun seudulla. Tutkimus on yksi ainoista bänditoimintaan liittyvistä tutkimuksista Suomessa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun asti, Raisio mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun rahoitusta vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilu käynnistettiin kuudessa kunnassa vuonna 2018. Kokeilun tavoitteena on vähentää pitkään työttömänä olleiden ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen ja auttaa heitä löytämään polkuja osallisuuteen ja työllisyyteen.

Chydeone pitää rap-työpajan Vaisaaren musiikkiluokkalaisille

DJ Chuck Main (vas.) ja MC Chydeone Ritarikunnasta.

Pitkän linjan rap-artisti, tapahtumatuottaja, toimittaja ja levykauppias Chydeone rap-työpajan Raision kaupungin Nuorisokeskus Nopassa (Juhaninkuja 3) keskiviikkona 12. joulukuuta. Paja on suunnattu Vaisaaren yläkoulun musiikkiluokalle. Chydeone toimii myös rap-ryhmä Ritarikunnan toisena vokalistina.

Kommodori Tuomas Tiilikainen Merivoimien esikuntapäälliköksi

Tuomas Tiilikainen (kesk.).

Puolustusvoimain komentaja on määrännyt upseereita uusiin tehtäviin 1. tammikuuta 2019 lukien. Kommodori Tuomas Tiilikainen on määrätty merivoimien esikuntapäälliköksi Merivoimien esikuntaan.

Wiklundin kattobaarista Walo Rooftop Bar

Wiklundin katolle avataan ensi vapuksi uusi ravintola.

Nimi kattobaarille -kilpailun lopputuloksena Wiklundin kattobaarin nimeksi muotoutui Walo Rooftop Bar.

Eläkeikä nousee vuodenvaihteessa jälleen, työeläkeindeksi nostaa etuuksia

Alkava vuosi tuo mukanaan useita eläkkeitä koskevia muutoksia. Alin eläkeikä nousee kolmella kuukaudella. Eläkkeiden ja muiden etuuksien määrä nousee indeksikorotuksella 1,45 prosenttia. Erityisesti indeksikorotuksen vaikutus eläkkeeseen saa monen pohtimaan, mikä on paras ajankohta jäädä eläkkeelle.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.