Marttojen majatalo huokuu vivahteita saaristoromantiikasta

Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Kuva: Marianne Rovio

Jos kaipaa rauhaa, vanhanajan tunnelmaa ja hitusen myös romantiikkaa, kannattaa suunnata Nauvon majatalo Marttaan. Plussana tietysti ovat aivan lähellä lymyävät merimaisemat ja vanha Nauvon kirkko. Majatalo Martta henkii saaristolaisromantiikkaa täysin sydämin, ja siellä oleskellessaan kannattaa unohtaa kännykät ja televisiot ja syventyä saariston luomaan todelliseen rauhaan. Vanhat huonekalut, astiastot, kynttilät ja räsymatot luovat nostalgisen ja mieltä rauhoittavan tunnelman.

– Olen ollut Nauvossa töissä jo 23 vuoden ajan. Tämä on viides vuosi yrittäjänä. Majatalo Martassa olen toiminut nyt vuoden ajan, ja rakastan todella tätä paikkaa. Toivon, että saan jatkaa tässä pitkään. Tämä on niin minun näköiseni paikka ja on ihana voida toteuttaa sitä omalla tavallani, kertoo tänä vuonna majataloa pyörittämään alkanut Aili Uja, joka aloitti viime vuonna jo ravintolapalveluiden kanssa.

Nyt myös majatalon muut palvelut siirtyivät hänen käyttöönsä. Aviomies Viktor on hänen apunaan.

Majatalo Martta on saanut nimensä siitä, että se on toiminut aikoinaan sananmukaisesti marttojen majatalona. Martta-järjestö perusti majatalon vuonna 1917, jotta muualta Nauvon kirkkoon saapuville olisi paikka jossa yöpyä. Paikka on toiminut myös sotasairaalana sodan aikana, ja sen jälkeen se on toiminut taas matkustajakotina.

1980-luvun alkupuolella martat jättivät rakennuksen. Se on saariston vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo, mutta omistajia on vaihtunut vuosien varrella.

Aili Uja on antautunut yrittämiselle täydellisesti, ja hän rakastaa sitä mitä tekee. Se myös välittyy hänen tavassaan huolehtia asiakkaistaan. Silti yrittäjän arki lähinnä sesonkikausista riippuvaisessa Nauvossa ei aina ole helppoa. Uja uskoo sen kuitenkin olevan sen arvoista.

– Viihdyn hyvin saaristossa, ja teen sitä mistä tykkään. Olen tehnyt töitä pitkään ravintola-alalla ja rakastan ruoanlaittoa, toteaa Uja, ja nostaa uunituoreet pullat uunista.

Yöpyessään majatalossa pääsee nauttimaan vanhoista romanttisesti sisustetuista huoneista, jolloin hetkeksi on pysähdyttävä nauttimaan vain olemisen kauneudesta, ja ehkä silloin voi unohtaa hektisen arjen edes hetkeksi. Aivan kuten ennen vanhaan.

Kesällä huoneen hintaan kuuluu myös vanhanajan parvisauna, joka on rakennettu 200 vuotta vanhaan rakennukseen. Saunarakennusta koristavat olkiset katot ja pihalle pääsee vilvoittelemaan pyyhe päällä.

– Täältä saa tulla hakemaan rentoutumista ja rauhaa. Ihmiset usein tulevatkin tänne ruokailemaan rauhassa ja nauttimaan saaristolaisromantiikasta vanhanajan miljöössä.

Majatalo Martassa järjestetään paljon myös yksityisjuhlia. Ravintolassa on tilaa 53 hengelle ja majoituspaikkoja on 41.

Marianne Rovio

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.