Marttojen majatalo huokuu vivahteita saaristoromantiikasta

Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Aili Uja on ottanut Majatalon Martan palvelut haltuunsa ja toteuttaa unelmaansa täydellä sydämellä. Kuva: Marianne Rovio

Jos kaipaa rauhaa, vanhanajan tunnelmaa ja hitusen myös romantiikkaa, kannattaa suunnata Nauvon majatalo Marttaan. Plussana tietysti ovat aivan lähellä lymyävät merimaisemat ja vanha Nauvon kirkko. Majatalo Martta henkii saaristolaisromantiikkaa täysin sydämin, ja siellä oleskellessaan kannattaa unohtaa kännykät ja televisiot ja syventyä saariston luomaan todelliseen rauhaan. Vanhat huonekalut, astiastot, kynttilät ja räsymatot luovat nostalgisen ja mieltä rauhoittavan tunnelman.

– Olen ollut Nauvossa töissä jo 23 vuoden ajan. Tämä on viides vuosi yrittäjänä. Majatalo Martassa olen toiminut nyt vuoden ajan, ja rakastan todella tätä paikkaa. Toivon, että saan jatkaa tässä pitkään. Tämä on niin minun näköiseni paikka ja on ihana voida toteuttaa sitä omalla tavallani, kertoo tänä vuonna majataloa pyörittämään alkanut Aili Uja, joka aloitti viime vuonna jo ravintolapalveluiden kanssa.

Nyt myös majatalon muut palvelut siirtyivät hänen käyttöönsä. Aviomies Viktor on hänen apunaan.

Majatalo Martta on saanut nimensä siitä, että se on toiminut aikoinaan sananmukaisesti marttojen majatalona. Martta-järjestö perusti majatalon vuonna 1917, jotta muualta Nauvon kirkkoon saapuville olisi paikka jossa yöpyä. Paikka on toiminut myös sotasairaalana sodan aikana, ja sen jälkeen se on toiminut taas matkustajakotina.

1980-luvun alkupuolella martat jättivät rakennuksen. Se on saariston vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo, mutta omistajia on vaihtunut vuosien varrella.

Aili Uja on antautunut yrittämiselle täydellisesti, ja hän rakastaa sitä mitä tekee. Se myös välittyy hänen tavassaan huolehtia asiakkaistaan. Silti yrittäjän arki lähinnä sesonkikausista riippuvaisessa Nauvossa ei aina ole helppoa. Uja uskoo sen kuitenkin olevan sen arvoista.

– Viihdyn hyvin saaristossa, ja teen sitä mistä tykkään. Olen tehnyt töitä pitkään ravintola-alalla ja rakastan ruoanlaittoa, toteaa Uja, ja nostaa uunituoreet pullat uunista.

Yöpyessään majatalossa pääsee nauttimaan vanhoista romanttisesti sisustetuista huoneista, jolloin hetkeksi on pysähdyttävä nauttimaan vain olemisen kauneudesta, ja ehkä silloin voi unohtaa hektisen arjen edes hetkeksi. Aivan kuten ennen vanhaan.

Kesällä huoneen hintaan kuuluu myös vanhanajan parvisauna, joka on rakennettu 200 vuotta vanhaan rakennukseen. Saunarakennusta koristavat olkiset katot ja pihalle pääsee vilvoittelemaan pyyhe päällä.

– Täältä saa tulla hakemaan rentoutumista ja rauhaa. Ihmiset usein tulevatkin tänne ruokailemaan rauhassa ja nauttimaan saaristolaisromantiikasta vanhanajan miljöössä.

Majatalo Martassa järjestetään paljon myös yksityisjuhlia. Ravintolassa on tilaa 53 hengelle ja majoituspaikkoja on 41.

Marianne Rovio

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?