Tapahtumakalenteri saariston kesään

Säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki  vierailee Naantalin musiikkijuhlilla. Säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki vierailee Naantalin musiikkijuhlilla. Kuva: Tara Jaakkola

5.–16.6. Naantalin musiikkijuhlat. Perinteiset Naantalin musiikkijuhlilla tänä vuonna esiintyvät muun muassa Jaakko Kuusisto, kamariorkesteri Camerata Ireland, Krzysztof Penderecki ja Barry Douglas. Osana musiikkijuhlia järjestetään jo viidettä kertaa lasten musiikkijuhlat 7.–10. kesäkuuta.

9.6. Paraisten Retro Paraati. Kansallista museoautopäivää vietetään Paraisilla. Vanhojen museoautojen näyttely Batiksen kentällä kello 8 alkaen. Autoparaati matkaa läpi keskustan kello 13.30. Retro Paraati on osa 8.–9. kesäkuuta järjestettäviä Paraisten päiviä.

9.6. Avoimet kylät. Valtakunnallisessa Avoimet kylät -päivässä kylät ympäri Suomea esittäytyvät turisteille ja paikallisille. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 750 kylää ympäri maata. Tänä vuonna Avoimet kylät -päivää vietetään saaristossa muun muassa Keistiössä, Röölän satamassa ja Velkuassa.

16.6. De Vita Pärön -perunafestivaali Nauvossa. Jokavuotinen ilmaistapahtuma Nauvon eteläsatamassa kerää kesäkansan perinneherkun äärelle. Jo 14. kerran järjestettävässä tapahtumassa on perunoiden lisäksi tarjolla erilaista ohjelmaa koko perheelle.

25.–29.6. Paraisten urkupäivät. Urkupäiviä vietetään Paraisilla jo 39. kerran. Ohjelmassa muun muassa Toivo Kuula in memoriam -konsertti, jossa esiintyvät norjalaissaksofonisti Anders Lønne Grønseth ja Kari Vuola uruissa. Kaikkiaan Urkupäivillä kuullaan kuusi konserttia.

4.–7.7. Nauvon Kamarimusiikkipäivät. Nauvon kamarimusiikkipäivien konsertit palaavat tänä kesänä Seilin saarelle, kun kitaristi Patrik Kleemola esiintyy yhdessä selloa soittavan Erkki Lahesmaan kanssa avajaiskonsertissa 4. heinäkuuta Seilin kirkossa. Muut Kamarimusiikkipäivien konsertit järjestetään tuttuun tapaan Nauvon Kirkossa.

6.–8.7. Baltic Jazz Taalintehtaalla. 31. kerran järjestettävällä festivaalilla esiintyvät muun muassa Baltic Jazz 2018 All Stars. Tämän vuoden all stars -kokoonpanossa soittavat muun muassa Antti Sarpila, Fredrik Lindborg ja Keith Hall. Torstaina 5. heinäkuuta Baltic Jazzin varaslähtökonsertissa Kasnäsin paviljongissa esiintyy Antti Sarpila Swing Band.

7.7. Sommarsång Nötössä. Birthe Wingren palaa liki vuosikymmenen tauon jälkeen. Hän esiintyy yhdessä Riku Eklundhin kanssa.

9.–15.7. Kemiönsaaren musiikkijuhlat. 20. kerran järjestettävä kamarimusiikkijuhla. Juhlavuoden ohjelmistossa kuullaan yhteensä 15 konserttia. Kemiönsaaren lisäksi musiikkijuhlat levittäytyvät Karunaan, Teijoon ja Saloon.

11.–15.7. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko. Sadan vuoden takaiset tapahtumat näkyvät vahvasti myös tämänvuotisella Volter Kilpi -viikolla. Kustavissa vuoden 1918 tapahtumia pohditaan laajemmin ristiriitaa ja konfliktia taiteessa. Kirjailija Juha Hurme on viimeistä vuotta tapahtuman taiteellisena johtajana. Ensi syksynä tapahtuman vetovastuu siirtyy Anni Mikkelsonille.

25.–29.7. Korpo Sea Jazz. Heinäkuun viimeisellä viikolla Korppooseen saapuu nimekäs joukko Suomen eturivin jazz-muusikoita.

28.–29.7. Viikinkipäivät Rosalassa. Perinteiset Viikinkipäivät järjestetään 14. kerran. Viikonlopun aikana Rosalassa vierailee ryhmä viikinkejä, jotka viikonlopun aikana asuvat viikinkikylässä ja esittelevät vierailijoille viikinkiaikaista elämää, käsitöitä ja aktiviteetteja.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.