Havshotel kehittää toimintaa Utön historiaa kunnioittaen

Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Kuva: Lauri Paasio

– Edelleen aika monelle tuntuu olevan yllätys, kuinka helposti Utöhön pääsee. Vaihtoehtoja on paljon ja tänne pääsee suoraan Aurajoestakin, toteaa Utön Havshotelin toimitusjohtaja Mikko Fagerroos.

Utön saarelle vanhoihin kasarmirakennuksiin rakennettu hotelli Havshotel vaihtoi omistajaa vuodenvaihteessa. Aiemmin Havshotelin majoitus- ja ravintolatoiminta oli Eero Laaksosen omistama. Nykyään omistajana on Archipelago Lines, joka myös liikennöi Utöhön.

Monen mielikuvissa Suomen eteläisin asuttu saari on kivisen karu, mutta Fagerroosin mukaan Utöllä on tarjottavanaan jotain, mitä nykyajassa moni kaipaa.

– Hektisen nykyajan keskellä rauhallisuus ja rauhoittuminen ovat kysyttyjä asioita. Niin me ainakin uskomme. Emme lähde houkuttelemaan asiakkaita pomppulinna-meiningillä, vaan uskomme, että saaren miljöö vetää puoleensa. Se on aikamoinen elämys, kun kiipeää Utön majakalle ja katselee merta, Fagerroos sanoo.

Havshotelilla on tarjottavanaan eri tasoista majoitusta. Lisäksi hotellin tiloissa on 120-paikkainen ravintola, jossa tarjotaan aamiainen, lounas ja päivällinen.

– Täällä on vielä jonkin verran armeijan toimintaa, mutta saari on aika avonainen nykyään. Sekin on monelle yllätys, että täällä on koulu, jossa saarella vakituisesti asuvat lapset käyvät, Fagerroos sanoo.

Myös monet hotellin työntekijät asuvat saarella vakituisesti. Havshotel haluaa olla muutenkin tärkeä osa tiivistä yhteisöä.

– Kyllä me haluamme auttaa myös yhteisöä. Täällä on ihmisiä, jotka käyvät töissä hotellilla, paikallinen vesiosuuskunta saa rahaa hotellin käyttämästä vedestä ja niin edelleen.

Fagerroos uskoo Utön matkailupotentiaaliin, mutta korostaa, että Havshotelin kehittämisessä on huomioitava Utön henki.

– Meillä on paljon kaikenlaisia suunnitelmia, joista vasta murto-osa on saatu alulle ensimmäisen vajaan puolen vuoden aikana. Osa uudistuksista liittyy matkailuun ja osa Utön infrastruktuuriin. Olemme esimerkiksi suunnitelleet yhdeksi majoitusvaihtoehdoksi samankaltaisia igluja kuin Lapin hotelleissa on.

– Kaikki uudistukset täytyy kuitenkin tehdä saaren historiaa ja tunnelmaa kunnioittaen, Fagerroos toteaa.

Hänen mukaansa saaristomatkailussa on laajemminkin kasvupotentiaalia.

– Monet tahot, esimerkiksi Kemiönsaari, on tehnyt paljon hyvää työtä omillaankin, muta saaristossa on paljon käyttämätöntä matkailupotentiaalia. Näkisin, että olisi hyvä perustaa koko saariston yhteinen osakeyhtiö, joka keskittyisi vain saariston markkinointiin kokonaisuutena niin kotimaassa kuin ulkomailla. Sitä kautta voisi avautua mahdollisuus myös esimerkiksi Turun lentokentän aktiivisempaan käyttöön, Fagerroos visioi.

Ilkka Lappi

Kaarina putosi Seinäjoen taakse

Kaarina menetti ykkösasemansa kuntaimagotutkimuksessa.

Parhaat arviot imagostaan saa Seinäjoki ja se nousee ykkössijalle kuusi vuotta peräkkäin kärkisijaa pitäneen Kaarinan ohi. Tämä selviää Taloustutkimuksen toteuttamasta Kuntien imago 2018 -tutkimuksesta.

Tatuointeja kissojen hyväksi

Turku Tattoo Parlour ja Eläinsuojeluyhdistys Dewi ry järjestävät lauantaina 15. joulukuuta ”Help the Cats” walk in -tatuointitempauksen Dewin kodittomien kissojen avuksi.

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Liikenteen päästöt halutaan nollaan vuoteen 2045 mennessä

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä on koonnut ehdotuksen toimenpideohjelmaksi, jolla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan poistaa vuoteen 2045 mennessä. Ratkaisu hiilettömään liikenteeseen löytyy nolla- ja vähäpäästöisistä autoista ja uusiutuvista polttoaineista, henkilöautojen ajokilometrien vähentämisestä ja kestävistä kulkumuodoista.

Esi- ja perusopetuksen sekä varhaiskasvatuksen tasa-arvon vahvistamiseen 12 miljoonaa euroa

Opetushallitus on jakanut tasa-arvon vahvistamiseen ja laadun kehittämiseen 12 miljoonaa euroa 185 opetuksen järjestäjälle. Tukea myönnettiin hankkeisiin, joissa haetaan ratkaisuja koulupoissaolojen vähentämiseen sekä tuetaan oppilaiden siirtymistä perusopetuksesta jatko-opintoihin. Tasa-arvoavustusten tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan riippumatta kotitaustasta ja erilaisista lähtökohdista.

Viherrakennustyö sulkee ajokaistan Helsingin valtatiellä

Viherrakennustyö sulkee oikean puoleisen ajokaistan Helsingin valtatiellä 13. joulukuuta kello 9–15 Huhkolansillan ja Jaaninsillan välillä.

Haritussa ja Uittamolla neljä asuntomurtoa samana päivänä, poliisi kaipaa vihjeitä

Tiistaina 4. joulukuuta tapahtui neljä murtoa kerrostaloasuntoihin Haritussa Turunmaankadulla, Murkionkadulla ja Ahvenanmaankadulla sekä Uittamolla Kannuskadulla. Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä kyseiltä päivältä mainittujen katujen kerrostaloissa ja pihoilla liikkuneista epämääräisistä henkilöistä ja mahdollista ajoneuvoista.

Talous- ja velkaneuvonnan palveluita saa jatkossa oikeusaputoimistoista

Talous- ja velkaneuvonnan palvelut siirtyvät vuoden 2019 alusta alkaen oikeusaputoimistoihin. Uudistuksella halutaan yhtenäistää talous- ja velkaneuvonnan palveluja sekä parantaa sähköisiä palveluja.

Novan joulukonsertti vaalii perinteitä

Jukka Pietilä.

Kamarikuoro Novan jo perinteeksi muodostuneen joulukonsertin ohjelmisto koostuu laulajien rakkaimmista joululauluista, jotka tuovat mieliin lapsuuden joulut ja juhlahetket.

Urheilu

TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikielto

Ilkka Heikkinen.

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi TPS:n Ilkka Heikkiselle yhden ottelun pelikiellon lauantain KooKoo–TPS-ottelussa tapahtuneesta huitomisesta. Zach Budishille ei määrätty pelikieltoa.

Jälkipeli: Sokan sukupuussa kiekosta kasvoi reikäpallo

Vanhempien rooli lapsen urheiluharrastuksen tukemisessa on äärimmäisen tärkeä. Miikka Sokan (kesk.) isä Mikko ja äiti Mari ovat aina paikalla, kun perheen poika pelaa.

Kuuluttajan kuulutus vaikuttaa perin tutulta. Tälläkään kertaa, kun tehot ovat 1+5, ei ole epäselvyyttä ottelun tärkeimmästä pelaajasta.

Turkulaisurheilijat sykähdyttivät vuonna 2018 kansainvälisillä kentillä

Lukas Hradeckyn otteet Saksassa ja Suomen maajoukkueen paidassa ovat sykähdyttäneet.

Urheiluvuosi on tarjonnut monta sykähdyttävää hetkeä. Muistelemme muutamaa turkulaisittain hienoa hetkeä vuoden varrelta.

West Coast Phoenix kutsuu tyttöjä kokeilemaan jenkkifutista

Raisiolainen West Coast Phoenix -jenkkifutisseura järjestää lajin kokeiluleirin tytöille.

Raisiolainen amerikkalaisen jalkapallon seura West Coast Phoenix järjestää tytöille ilmaisen lajikokeiluleirin 2.-3. tammikuuta 2019 Taponkedon hallissa (Pallokuja 2, 21250 Masku). Leirille ovat tervetulleita kaikki 10–17-vuotiaat tytöt. Leiri järjestetään kaksipäiväisenä, kumpanakin päivänä leireillään kello 14–16. Leirille osallistuminen on maksutonta ja mukaan voi osallistua molempina päivinä tai vain toisena.

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.