Havshotel kehittää toimintaa Utön historiaa kunnioittaen

Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Kuva: Lauri Paasio

– Edelleen aika monelle tuntuu olevan yllätys, kuinka helposti Utöhön pääsee. Vaihtoehtoja on paljon ja tänne pääsee suoraan Aurajoestakin, toteaa Utön Havshotelin toimitusjohtaja Mikko Fagerroos.

Utön saarelle vanhoihin kasarmirakennuksiin rakennettu hotelli Havshotel vaihtoi omistajaa vuodenvaihteessa. Aiemmin Havshotelin majoitus- ja ravintolatoiminta oli Eero Laaksosen omistama. Nykyään omistajana on Archipelago Lines, joka myös liikennöi Utöhön.

Monen mielikuvissa Suomen eteläisin asuttu saari on kivisen karu, mutta Fagerroosin mukaan Utöllä on tarjottavanaan jotain, mitä nykyajassa moni kaipaa.

– Hektisen nykyajan keskellä rauhallisuus ja rauhoittuminen ovat kysyttyjä asioita. Niin me ainakin uskomme. Emme lähde houkuttelemaan asiakkaita pomppulinna-meiningillä, vaan uskomme, että saaren miljöö vetää puoleensa. Se on aikamoinen elämys, kun kiipeää Utön majakalle ja katselee merta, Fagerroos sanoo.

Havshotelilla on tarjottavanaan eri tasoista majoitusta. Lisäksi hotellin tiloissa on 120-paikkainen ravintola, jossa tarjotaan aamiainen, lounas ja päivällinen.

– Täällä on vielä jonkin verran armeijan toimintaa, mutta saari on aika avonainen nykyään. Sekin on monelle yllätys, että täällä on koulu, jossa saarella vakituisesti asuvat lapset käyvät, Fagerroos sanoo.

Myös monet hotellin työntekijät asuvat saarella vakituisesti. Havshotel haluaa olla muutenkin tärkeä osa tiivistä yhteisöä.

– Kyllä me haluamme auttaa myös yhteisöä. Täällä on ihmisiä, jotka käyvät töissä hotellilla, paikallinen vesiosuuskunta saa rahaa hotellin käyttämästä vedestä ja niin edelleen.

Fagerroos uskoo Utön matkailupotentiaaliin, mutta korostaa, että Havshotelin kehittämisessä on huomioitava Utön henki.

– Meillä on paljon kaikenlaisia suunnitelmia, joista vasta murto-osa on saatu alulle ensimmäisen vajaan puolen vuoden aikana. Osa uudistuksista liittyy matkailuun ja osa Utön infrastruktuuriin. Olemme esimerkiksi suunnitelleet yhdeksi majoitusvaihtoehdoksi samankaltaisia igluja kuin Lapin hotelleissa on.

– Kaikki uudistukset täytyy kuitenkin tehdä saaren historiaa ja tunnelmaa kunnioittaen, Fagerroos toteaa.

Hänen mukaansa saaristomatkailussa on laajemminkin kasvupotentiaalia.

– Monet tahot, esimerkiksi Kemiönsaari, on tehnyt paljon hyvää työtä omillaankin, muta saaristossa on paljon käyttämätöntä matkailupotentiaalia. Näkisin, että olisi hyvä perustaa koko saariston yhteinen osakeyhtiö, joka keskittyisi vain saariston markkinointiin kokonaisuutena niin kotimaassa kuin ulkomailla. Sitä kautta voisi avautua mahdollisuus myös esimerkiksi Turun lentokentän aktiivisempaan käyttöön, Fagerroos visioi.

Ilkka Lappi

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.