Havshotel kehittää toimintaa Utön historiaa kunnioittaen

Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Utön Havshotelilla on käytössään reilut 3 000 neliömetriä vanhoja armeijan tiloja. Kuva: Lauri Paasio

– Edelleen aika monelle tuntuu olevan yllätys, kuinka helposti Utöhön pääsee. Vaihtoehtoja on paljon ja tänne pääsee suoraan Aurajoestakin, toteaa Utön Havshotelin toimitusjohtaja Mikko Fagerroos.

Utön saarelle vanhoihin kasarmirakennuksiin rakennettu hotelli Havshotel vaihtoi omistajaa vuodenvaihteessa. Aiemmin Havshotelin majoitus- ja ravintolatoiminta oli Eero Laaksosen omistama. Nykyään omistajana on Archipelago Lines, joka myös liikennöi Utöhön.

Monen mielikuvissa Suomen eteläisin asuttu saari on kivisen karu, mutta Fagerroosin mukaan Utöllä on tarjottavanaan jotain, mitä nykyajassa moni kaipaa.

– Hektisen nykyajan keskellä rauhallisuus ja rauhoittuminen ovat kysyttyjä asioita. Niin me ainakin uskomme. Emme lähde houkuttelemaan asiakkaita pomppulinna-meiningillä, vaan uskomme, että saaren miljöö vetää puoleensa. Se on aikamoinen elämys, kun kiipeää Utön majakalle ja katselee merta, Fagerroos sanoo.

Havshotelilla on tarjottavanaan eri tasoista majoitusta. Lisäksi hotellin tiloissa on 120-paikkainen ravintola, jossa tarjotaan aamiainen, lounas ja päivällinen.

– Täällä on vielä jonkin verran armeijan toimintaa, mutta saari on aika avonainen nykyään. Sekin on monelle yllätys, että täällä on koulu, jossa saarella vakituisesti asuvat lapset käyvät, Fagerroos sanoo.

Myös monet hotellin työntekijät asuvat saarella vakituisesti. Havshotel haluaa olla muutenkin tärkeä osa tiivistä yhteisöä.

– Kyllä me haluamme auttaa myös yhteisöä. Täällä on ihmisiä, jotka käyvät töissä hotellilla, paikallinen vesiosuuskunta saa rahaa hotellin käyttämästä vedestä ja niin edelleen.

Fagerroos uskoo Utön matkailupotentiaaliin, mutta korostaa, että Havshotelin kehittämisessä on huomioitava Utön henki.

– Meillä on paljon kaikenlaisia suunnitelmia, joista vasta murto-osa on saatu alulle ensimmäisen vajaan puolen vuoden aikana. Osa uudistuksista liittyy matkailuun ja osa Utön infrastruktuuriin. Olemme esimerkiksi suunnitelleet yhdeksi majoitusvaihtoehdoksi samankaltaisia igluja kuin Lapin hotelleissa on.

– Kaikki uudistukset täytyy kuitenkin tehdä saaren historiaa ja tunnelmaa kunnioittaen, Fagerroos toteaa.

Hänen mukaansa saaristomatkailussa on laajemminkin kasvupotentiaalia.

– Monet tahot, esimerkiksi Kemiönsaari, on tehnyt paljon hyvää työtä omillaankin, muta saaristossa on paljon käyttämätöntä matkailupotentiaalia. Näkisin, että olisi hyvä perustaa koko saariston yhteinen osakeyhtiö, joka keskittyisi vain saariston markkinointiin kokonaisuutena niin kotimaassa kuin ulkomailla. Sitä kautta voisi avautua mahdollisuus myös esimerkiksi Turun lentokentän aktiivisempaan käyttöön, Fagerroos visioi.

Ilkka Lappi

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?