Näin laitat kännykkäyhteydet kuntoon saaristossa

Kännykkäverkon saa toimimaan merelläkin, mutta se saattaa vaatia parikin konstia. Kännykkäverkon saa toimimaan merelläkin, mutta se saattaa vaatia parikin konstia. Kuva: Jarno Keskinen

Liian hyvä kuuluvuus voi olla veneilijän ongelma kännykän käytössä. Aavalla ulapalla kännykkä voi saada yhteyden useampaan tukiasemaan, signaalit ovat voimakkaita ja kysyntää vähän. Seurauksena tukiasemien lähettämät signaalit saattavat alkaa häiritä toisiaan.

– Monesti kuuluvuus vesillä voi vaihdella. Verkkoja ei välttämättä ole optimoitu toimimaan vesillä, vaan mantereella. Sekin vaikuttaa, onko sää tyyni tai onko vesistö sula vai jäässä, sanoo radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen Viestintäviraston taajuushallinnosta.

Verkkojen kantavuus vesistöjen yllä on teoriassa jopa 30 kilometriä, mutta todellisuudessa huomattavasti lyhyempi. Kauemmas mennessä aallokon korkeuskin voi estää signaalin, koska veneet ovat pääsääntöisesti matalia. Operaattoreiden nettisivujen peittokartoista saa hyvän arvion siitä, miten hyvin verkko kattaa rannikon läheisyydessä.

Varsinkin purjeveneessä kännykän tai mokkulan kuuluvuuksille on tehtävissä paljonkin. Paras konsti pysyä verkossa on laittaa lisäantenni maston huippuun. Keino toimii, kunhan mokkulassa on ulkoisen antennin liitäntä. Oikein vanhoista kännyköistä voi löytää samanlaisen liitännän, jolloin myös kännykän kuuluvuus nousee kirjaimellisesti uudelle tasolle.

– Näin antennin voi saada jopa 15 metriä tavallista ylemmäs. Sillä on kuuluvuuteen vaikutusta. Vierasvenesatamassa tästäkään keinosta ei ehkä ole apua, koska verkko voi olla ruuhkautunut kaikkien katsoessa samaan aikaan esimerkiksi iltauutisia Yle Areenasta, Pihonen kertoo.

Saarimökillä mokkulan lisäantennin voi virittää vaikka lipputangon nuppiin, mutta suunta-antenni saattaa olla toimivampi konsti. Omalta operaattorilta tai kodinkoneliikkeestä ostettava, vajaan metrin mittainen laite suunnataan kohti tukiasemaa, minkä pitäisi parantaa kuuluvuutta. Mikä tahansa tukiasema ei kuitenkaan käy.

– Kaikkien operaattorien tukiasemia ei ole kaikissa mastoissa. Omalta operaattorilta kannattaa ensin selvittää, missä on heidän lähin tukiasemansa. Tämä konsti voi toimia myös vierasvenesatamassa ja asuntoautossa, Pihonen vinkkaa.

Suunta-antennin antama hyöty vaihtelee riippuen omasta sijainnista ja omasta operaattorista.

– Operaattorin tukiasemassa on yleensä kolme antennia, joista jokainen hoitaa karkeasti 120 asteen sektorin. Eri operaattorien tukiasemien antennit voivat osoittaa eri suuntiin, vaikka ne olisivat samassa mastossa. Jos haluaa parhaan mahdollisen yhteysnopeuden, voi kokeilla mökillään eri operaattorien liittymiä.

Jarno Keskinen

Urkumaailman suurnimi Naji Hakim konsertoi Martinkirkossa

Naji Hakim.

Suomalaisen urkutaiteen seuran, Organum-seuran oma festivaali Helsingin Urkupäivät järjestetään maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Tällä kertaa myös turkulaiset pääsevät nauttimaan aivan ilmaiseksi Urkupäivien muhkeasta musiikkitarjonnasta Martinkirkossa.

Poliisipartio pysäytti rattijuopon Linnankadulla, kiinni kymmenettä kertaa vuoden aikana kortitta-ajosta

Poliisipartio pysäytti lauantaina kello 3.05 henkilöauton tarkastukseen Turussa Linnankadulla. Kuljettajalle, vuonna 1990 syntyneelle miehelle, tehtiin puhalluskoe ja sen tulos oli 0,76 promillea.

Tulli löytänyt listeriaa tuontihedelmistä, -marjoista ja -vihanneksista

Tullilaboratorion mikrobiologisissa tutkimuksissa löydettiin pakastevihanneksista, -marjoista ja -hedelmistä viime vuonna listeriabakteeria ( L. monocytogenes ). Raja-arvot eivät ylittyneet, eikä näiden tuote-erien maahantuontia tai markkinoille saattamista kielletty. Tutkimuksissa löytyi kuitenkin yksi salmonellabakteeria sisältänyt tuote, pakastettu smoothie-hedelmäsekoitus, jonka markkinoille saattaminen kiellettiin.

Rattijuopon kuorma-auto seilasi kaistalla Kaarinassa

Poliisipartio pysäytti lauantaina puolen yön aikaan Kaarinan Pehtorinkadulla kuorma-auton, jota kuljetti vuonna 1967 syntynyt mies.

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Kuski ajoi ykköstiellä ratsiaan, nopeutta 177 km/h

Poliisipartiot valvoivat liikennettä perjantaina kello 23.50 Paimiossa ykköstiellä. Ratsiapaikalle ajoi poliisipartiota vastaan henkilöauto, jolle mitattiin nopeudeksi 177 kilometriä tunnissa.

Kortiton rattijuoppo puhalsi 1,24 promillea Rieskalähteentiellä

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 10.10 Rieskalähteentiellä henkilöauton tarkastusta varten.

Hoitotyön johtajalla merkittävä rooli sairaanhoitajan eettisen osaamisen tukemisessa

Tarja Poikkeus.

Sairaanhoitajien eettinen osaaminen on tärkeä osa ammattitaitoa ja perusedellytys hyvälle hoitotyön laadulle. TtM Tarja Poikkeuksen Turun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa, että hoitotyön johtajien organisatorinen ja yksilöllinen tuki parantavat sairaanhoitajien eettistä osaamista. Tämä puolestaan edistää hoitajien eettistä turvallisuutta ja työtyytyväisyyttä.

Eurojackpotin potti nousi noin 19 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 12/2019 täysosumia. Ensi viikolla potissa on noin 19 miljoonaa euroa.

Urheilu

Tuto Volley pelaa välierissä

Kirill Borichev on Tuton tehomies.

Lentopallon ykkössarjan Tuto Volley raivasi tiensä puolivälieristä neljän parhaan joukkoon. Semifinaalisarjassa Tuto kohtaa semifinaaleissa Karelian Hurmoksen. Runkosarjassa joukkueet sijoittuivat peräkkäin, Hurmos toiseksi ja Tuto kolmanneksi.

Turun Uimareiden vesipallonaiset runkosarjan voittoon

Turun Uimarit oli jälleen naisten vesipaollilun SM-runkosarjan ykkönen.

Naisten vesipallon SM-runkosarja saatiin päätökseen viikonloppuna. Runkosarjan voiton vei jo neljännen kerran peräkkäin Turun Uimarit vahvan alkukauden siivittämänä. Joukkue koki ainoat tappiot sarjassa viime vuoden finaalivastustajalleen ja kauden etukäteisasetelmissakin vahvimmaksi arvioidulle Uinti Tampereelle. Joukkueet kohtasivat toisensa neljä kertaa ja TU:n ja UiTa:n keskinäisten otteluiden voitot menivät tasan 2–2.

FC Inter perusti vähävaraisten perheiden junioreille tukirahaston

Timo Furuholm lupasi lahjoittaa pistebonusrahansa juniorien tukirahastoon.

FC Inter on perustanut oman tukirahaston heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien lasten ja nuorten jalkapalloharrastuksen tukemiseksi. Rahasto jakaa vuosittain haettavien stipendien kautta avustusta niille seuran junioreille, joiden perheillä on vaikeuksia harrastusmaksujen kanssa. Seurassa on tällä hetkellä noin 500 junioripelaajaa.

Puukkokatsomo: Katsojapula haasteena

Toiseksi korkein runkosarjan katsojakeskiarvo oli TPS:llä, vajaat 5 500 katsojaa.

Jääkiekon Liigalla on käsillä tärkeä kevät. Suomen ykköslajin korkeimmalla sarjatasolla riittää pohdittavaa, sillä päättyneen runkosarjan katsojamäärät eivät valtakunnallisella tasolla mairittele. Kaudella 2018–19 koko Liigan katsojakeskiarvo oli 4 232 katsojaa.

Paavo Nurmi Gamesissa jaossa Tokion olympiapaikat

Wilma Murto ja monet muut suomalaishuiput saavat venyä parhaimpaansa, jotta Tokion olympialaisten tulosrajat saavutetaan.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF julkisti maaliskuun alulla tulosrajat, joilla urheilijat lunastavat paikkansa Tokion 2020 olympialaisiin. Suomalaisittain tulosrajat ovat kovat ja oletettavasti vain muutama urheilija pääsee rajan rikkomalla olympialaisiin.

Inter kohtaa puolivälierissä VPS:n Kupittaalla

Jalkapalloilun Suomen Cupin puolivälierävaiheen otteluparit arvottiin tiistaina. Inter, joka on Cupin hallitseva mestari, saa kotiottelussa vastaansa Vaasan Palloseuran. Ottelu pelataan lauantaina 30. maaliskuuta kello 15 kentällä Kupittaa 5.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?