Näin laitat kännykkäyhteydet kuntoon saaristossa

Kännykkäverkon saa toimimaan merelläkin, mutta se saattaa vaatia parikin konstia. Kännykkäverkon saa toimimaan merelläkin, mutta se saattaa vaatia parikin konstia. Kuva: Jarno Keskinen

Liian hyvä kuuluvuus voi olla veneilijän ongelma kännykän käytössä. Aavalla ulapalla kännykkä voi saada yhteyden useampaan tukiasemaan, signaalit ovat voimakkaita ja kysyntää vähän. Seurauksena tukiasemien lähettämät signaalit saattavat alkaa häiritä toisiaan.

– Monesti kuuluvuus vesillä voi vaihdella. Verkkoja ei välttämättä ole optimoitu toimimaan vesillä, vaan mantereella. Sekin vaikuttaa, onko sää tyyni tai onko vesistö sula vai jäässä, sanoo radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen Viestintäviraston taajuushallinnosta.

Verkkojen kantavuus vesistöjen yllä on teoriassa jopa 30 kilometriä, mutta todellisuudessa huomattavasti lyhyempi. Kauemmas mennessä aallokon korkeuskin voi estää signaalin, koska veneet ovat pääsääntöisesti matalia. Operaattoreiden nettisivujen peittokartoista saa hyvän arvion siitä, miten hyvin verkko kattaa rannikon läheisyydessä.

Varsinkin purjeveneessä kännykän tai mokkulan kuuluvuuksille on tehtävissä paljonkin. Paras konsti pysyä verkossa on laittaa lisäantenni maston huippuun. Keino toimii, kunhan mokkulassa on ulkoisen antennin liitäntä. Oikein vanhoista kännyköistä voi löytää samanlaisen liitännän, jolloin myös kännykän kuuluvuus nousee kirjaimellisesti uudelle tasolle.

– Näin antennin voi saada jopa 15 metriä tavallista ylemmäs. Sillä on kuuluvuuteen vaikutusta. Vierasvenesatamassa tästäkään keinosta ei ehkä ole apua, koska verkko voi olla ruuhkautunut kaikkien katsoessa samaan aikaan esimerkiksi iltauutisia Yle Areenasta, Pihonen kertoo.

Saarimökillä mokkulan lisäantennin voi virittää vaikka lipputangon nuppiin, mutta suunta-antenni saattaa olla toimivampi konsti. Omalta operaattorilta tai kodinkoneliikkeestä ostettava, vajaan metrin mittainen laite suunnataan kohti tukiasemaa, minkä pitäisi parantaa kuuluvuutta. Mikä tahansa tukiasema ei kuitenkaan käy.

– Kaikkien operaattorien tukiasemia ei ole kaikissa mastoissa. Omalta operaattorilta kannattaa ensin selvittää, missä on heidän lähin tukiasemansa. Tämä konsti voi toimia myös vierasvenesatamassa ja asuntoautossa, Pihonen vinkkaa.

Suunta-antennin antama hyöty vaihtelee riippuen omasta sijainnista ja omasta operaattorista.

– Operaattorin tukiasemassa on yleensä kolme antennia, joista jokainen hoitaa karkeasti 120 asteen sektorin. Eri operaattorien tukiasemien antennit voivat osoittaa eri suuntiin, vaikka ne olisivat samassa mastossa. Jos haluaa parhaan mahdollisen yhteysnopeuden, voi kokeilla mökillään eri operaattorien liittymiä.

Jarno Keskinen

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Noususuhdanne parantanut rakennusyritysten taloudellista tilannetta

Rakentamisen noususuhdanteen jatkuminen on parantanut rakennusalan yritysten kannattavuutta. Rakennusteollisuus RT:n kannattavuusselvityksen perusteella talonrakennusteollisuuden jäsenyritysten liikevoitto nousi viime vuonna 4,7 prosenttiin edellisvuoden 3,2 prosentin pohjalukemista. Rakennustuoteteollisuudessa kannattavuus ylsi 6,0 prosenttiin liikevoitolla mitattuna, kun se oli 4,8 prosenttia vuonna 2016.

Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle jatkossa kiellettyä

Kauppatorin kaivutyöt muuttavat liikennejärjestelyjä Aurakadulla ja Yliopistonkadulla 25. kesäkuuta alkaen. Kääntyminen Aurakadulta Yliopistonkadulle on kielletty. Ajoneuvolla ajo, myös polkupyörällä, on kielletty Aurakadulta Yliopistonkadulle ja päinvastoin noin Ortodoksisen kirkon kohdalta saakka.

Lähes puolet Venäjältä tuoduista koirista ilman raivotautirokotesuojaa

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on vuoden aikana tutkinut Venäjältä maahan tuoduista koirista raivotaudin vasta-ainetasoja. Koiran elimistö muodostaa vasta-aineita, kun se on onnistuneesti rokotettu raivotautia vastaan. Tutkitusta 36 koirasta 15 koiralla (42 prosentilla) ei ollut vasta-aineita rabiekselle eli eläimen raivotaudille. Lähes kaikki tutkitut koirat ovat olleet katukoiria. Rabies tarttuu myös ihmiseen eikä siihen ei ole parannuskeinoa. Oireinen raivotauti johtaa aina kuolemaan.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.