Varsin vänkä varikkosukkula – koeajossa Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Kuva: Teemu P. Peltola

Lapsuudenkaverini isoveli hankki 1990-luvun alussa menopelikseen madalletun Chevrolet Starcraftin. Pakettiauton takatilaan oli sijoitettu valtava bassokaiutin. Kun veli kurvaili iltaisin kaupunginosan katuja, kuului tasainen teknobiitti umm-tss-umm-tss-umm-tss jo kauas. Minusta auto oli järjettömän hieno, vaikka vaihtuikin muutaman vuoden kuluttua vielä nopeampaan henkilöautoon.

Sittemmin ei pakettiautoja kaveripiirissä näkynyt. Syykin on selvä. Pakut miellettiin – ja mielletään yhä – työkoneiksi, vaikka niissä on tapahtunut paljon kehitystä henkilöautoilun suuntaan. Mutta voisiko pakettiauto olla myös sporttisen tyylikäs?

Oui, vastataan Renault’n tehtailta. Legendaarisesta työjuhdasta, Renault Traficista, julkistettiin viime vuonna Formula Edition -erikoismalli, joka muistuttaa automerkin pitkästä historiasta kilpa-autoilun kuninkuusluokassa. Malli onkin erikoisteippauksineen ulkoiselta olemukseltaan kuin suoraan formulatallin huoltoportaasta. Kovin kilpa-automaista linjakkuutta siitä ei löydy, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, koska kyseessä on tavara-auto. Tarvittaessa tämä 145-hevosvoimainen tuplaturbo kehittää huippunopeutta yli 180 km/h, joten teiden tukkijasta ei ole kysymys.

Pakettiautoja harvemmin ajaneelle ratin taakse kipuaminen voi olla myönteinen yllätys. Ohjaamo on varsin henkilöautomainen, suurimpana poikkeuksena siitä on pystyistuva ajoasento. Ajamisen kanssa on sinut nopeasti. Auto kiihtyy nollasta sataan karvan verran alle 11 sekunnin, joten kaistapujottelu sujuu kivuttomasti. Kuusilovinen manuaalivaihteisto toimii sulavasti ja meno on tasaista.

Suurin haittapuoli on pakettiauton rakenteesta johtuva rajallinen sivunäkyvyys. Risteyksissä on oltava erityisen tarkkana risteävän liikenteen kanssa. Taustapeilin puutteeseen joutuu pakettiautossa tottumaan, mutta ehkäpä kameratekniikka tuo tähänkin ratkaisun tulevaisuudessa. Isoista sivupeileistä näkee hyvin taakse, mutta auton takaosan läheinen alue jää katveeseen. Peruutustutkasta onkin suuri apu.

1,6-litrainen dieselkone jyrisee mukavasti, mutta Start&Stop-järjestelmä sammuttaa sen pysähtyessä kuin veitsellä leikaten. Formula Editionin vakiovarusteita ovat muun muassa 17 tuuman kevytmetallivanteet, kosketusnäytöllinen navigointi- ja multimediajärjestelmä, metalliväri, automaatti-ilmastointi ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä. Ratin takana alkaa koeajon aikana suorastaan viihtyä.

Pakettiauton puolesta puhuu myös verokohtelumme. Sama auto maksaisi lisäpenkkirivin kanssa nelisen tuhatta euroa enemmän, eli hinnankorotusta tulee yli kymmenen prosenttia. Renault Trafic Formula Edition on hyvä hankinta niille, jotka arvostavat vaivattomuutta ja valtavaa tavarankuljetuskapasiteettia, mutta eivät tarvitse kyytiläisiä takapenkilleen.

Malli: Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Iskutilavuus (cm³): 1 598

Tehot: 145 hv

Vääntö: 340 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 10,9 s

Huiput: 183 km/h

Kulutus/100 km (EU): 6,3 l

CO²: 164 g/km

Hinta: 37 390 euroa

Teemu P. Peltola

Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Kuva: Teemu P. Peltola

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytös ja konsertti Turussa lauantaina

Pete Poskiparta.

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoden kiertueet saavuttavat Turun lauantaina 25. elokuuta. Yleisölle avoimet ja maksuttomat taistelunäytös ja konsertti tarjoavat katsojilleen läpivalaisun puolustusvoimien toimintaan sekä viihdyttäviä musiikkielämyksiä iltapäivästä iltaan asti. Merivoimien aluksia on jokirannassa avoinna yleisölle.

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.