Varsin vänkä varikkosukkula – koeajossa Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Kuva: Teemu P. Peltola

Lapsuudenkaverini isoveli hankki 1990-luvun alussa menopelikseen madalletun Chevrolet Starcraftin. Pakettiauton takatilaan oli sijoitettu valtava bassokaiutin. Kun veli kurvaili iltaisin kaupunginosan katuja, kuului tasainen teknobiitti umm-tss-umm-tss-umm-tss jo kauas. Minusta auto oli järjettömän hieno, vaikka vaihtuikin muutaman vuoden kuluttua vielä nopeampaan henkilöautoon.

Sittemmin ei pakettiautoja kaveripiirissä näkynyt. Syykin on selvä. Pakut miellettiin – ja mielletään yhä – työkoneiksi, vaikka niissä on tapahtunut paljon kehitystä henkilöautoilun suuntaan. Mutta voisiko pakettiauto olla myös sporttisen tyylikäs?

Oui, vastataan Renault’n tehtailta. Legendaarisesta työjuhdasta, Renault Traficista, julkistettiin viime vuonna Formula Edition -erikoismalli, joka muistuttaa automerkin pitkästä historiasta kilpa-autoilun kuninkuusluokassa. Malli onkin erikoisteippauksineen ulkoiselta olemukseltaan kuin suoraan formulatallin huoltoportaasta. Kovin kilpa-automaista linjakkuutta siitä ei löydy, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, koska kyseessä on tavara-auto. Tarvittaessa tämä 145-hevosvoimainen tuplaturbo kehittää huippunopeutta yli 180 km/h, joten teiden tukkijasta ei ole kysymys.

Pakettiautoja harvemmin ajaneelle ratin taakse kipuaminen voi olla myönteinen yllätys. Ohjaamo on varsin henkilöautomainen, suurimpana poikkeuksena siitä on pystyistuva ajoasento. Ajamisen kanssa on sinut nopeasti. Auto kiihtyy nollasta sataan karvan verran alle 11 sekunnin, joten kaistapujottelu sujuu kivuttomasti. Kuusilovinen manuaalivaihteisto toimii sulavasti ja meno on tasaista.

Suurin haittapuoli on pakettiauton rakenteesta johtuva rajallinen sivunäkyvyys. Risteyksissä on oltava erityisen tarkkana risteävän liikenteen kanssa. Taustapeilin puutteeseen joutuu pakettiautossa tottumaan, mutta ehkäpä kameratekniikka tuo tähänkin ratkaisun tulevaisuudessa. Isoista sivupeileistä näkee hyvin taakse, mutta auton takaosan läheinen alue jää katveeseen. Peruutustutkasta onkin suuri apu.

1,6-litrainen dieselkone jyrisee mukavasti, mutta Start&Stop-järjestelmä sammuttaa sen pysähtyessä kuin veitsellä leikaten. Formula Editionin vakiovarusteita ovat muun muassa 17 tuuman kevytmetallivanteet, kosketusnäytöllinen navigointi- ja multimediajärjestelmä, metalliväri, automaatti-ilmastointi ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä. Ratin takana alkaa koeajon aikana suorastaan viihtyä.

Pakettiauton puolesta puhuu myös verokohtelumme. Sama auto maksaisi lisäpenkkirivin kanssa nelisen tuhatta euroa enemmän, eli hinnankorotusta tulee yli kymmenen prosenttia. Renault Trafic Formula Edition on hyvä hankinta niille, jotka arvostavat vaivattomuutta ja valtavaa tavarankuljetuskapasiteettia, mutta eivät tarvitse kyytiläisiä takapenkilleen.

Malli: Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Iskutilavuus (cm³): 1 598

Tehot: 145 hv

Vääntö: 340 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 10,9 s

Huiput: 183 km/h

Kulutus/100 km (EU): 6,3 l

CO²: 164 g/km

Hinta: 37 390 euroa

Teemu P. Peltola

Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Kuva: Teemu P. Peltola

Myyräkato koko maan ilmiö

Luonnonvarakeskuksen (Luken) seurantojen mukaan myyräkannat olivat keväällä alhaalla miltei kaikkialla Suomessa. Talven jäljiltä taimituhojen todennäköisyys on pieni. Viime vuosikymmenen voimakkaat ja säännölliset kannanvaihtelut Suomen eteläpuoliskossa ovat muuttuneet tällä vuosikymmenellä epämääräisemmiksi ja vaikeammin ennustettavaksi.

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.