Varsin vänkä varikkosukkula – koeajossa Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Kuva: Teemu P. Peltola

Lapsuudenkaverini isoveli hankki 1990-luvun alussa menopelikseen madalletun Chevrolet Starcraftin. Pakettiauton takatilaan oli sijoitettu valtava bassokaiutin. Kun veli kurvaili iltaisin kaupunginosan katuja, kuului tasainen teknobiitti umm-tss-umm-tss-umm-tss jo kauas. Minusta auto oli järjettömän hieno, vaikka vaihtuikin muutaman vuoden kuluttua vielä nopeampaan henkilöautoon.

Sittemmin ei pakettiautoja kaveripiirissä näkynyt. Syykin on selvä. Pakut miellettiin – ja mielletään yhä – työkoneiksi, vaikka niissä on tapahtunut paljon kehitystä henkilöautoilun suuntaan. Mutta voisiko pakettiauto olla myös sporttisen tyylikäs?

Oui, vastataan Renault’n tehtailta. Legendaarisesta työjuhdasta, Renault Traficista, julkistettiin viime vuonna Formula Edition -erikoismalli, joka muistuttaa automerkin pitkästä historiasta kilpa-autoilun kuninkuusluokassa. Malli onkin erikoisteippauksineen ulkoiselta olemukseltaan kuin suoraan formulatallin huoltoportaasta. Kovin kilpa-automaista linjakkuutta siitä ei löydy, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, koska kyseessä on tavara-auto. Tarvittaessa tämä 145-hevosvoimainen tuplaturbo kehittää huippunopeutta yli 180 km/h, joten teiden tukkijasta ei ole kysymys.

Pakettiautoja harvemmin ajaneelle ratin taakse kipuaminen voi olla myönteinen yllätys. Ohjaamo on varsin henkilöautomainen, suurimpana poikkeuksena siitä on pystyistuva ajoasento. Ajamisen kanssa on sinut nopeasti. Auto kiihtyy nollasta sataan karvan verran alle 11 sekunnin, joten kaistapujottelu sujuu kivuttomasti. Kuusilovinen manuaalivaihteisto toimii sulavasti ja meno on tasaista.

Suurin haittapuoli on pakettiauton rakenteesta johtuva rajallinen sivunäkyvyys. Risteyksissä on oltava erityisen tarkkana risteävän liikenteen kanssa. Taustapeilin puutteeseen joutuu pakettiautossa tottumaan, mutta ehkäpä kameratekniikka tuo tähänkin ratkaisun tulevaisuudessa. Isoista sivupeileistä näkee hyvin taakse, mutta auton takaosan läheinen alue jää katveeseen. Peruutustutkasta onkin suuri apu.

1,6-litrainen dieselkone jyrisee mukavasti, mutta Start&Stop-järjestelmä sammuttaa sen pysähtyessä kuin veitsellä leikaten. Formula Editionin vakiovarusteita ovat muun muassa 17 tuuman kevytmetallivanteet, kosketusnäytöllinen navigointi- ja multimediajärjestelmä, metalliväri, automaatti-ilmastointi ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä. Ratin takana alkaa koeajon aikana suorastaan viihtyä.

Pakettiauton puolesta puhuu myös verokohtelumme. Sama auto maksaisi lisäpenkkirivin kanssa nelisen tuhatta euroa enemmän, eli hinnankorotusta tulee yli kymmenen prosenttia. Renault Trafic Formula Edition on hyvä hankinta niille, jotka arvostavat vaivattomuutta ja valtavaa tavarankuljetuskapasiteettia, mutta eivät tarvitse kyytiläisiä takapenkilleen.

Malli: Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Iskutilavuus (cm³): 1 598

Tehot: 145 hv

Vääntö: 340 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 10,9 s

Huiput: 183 km/h

Kulutus/100 km (EU): 6,3 l

CO²: 164 g/km

Hinta: 37 390 euroa

Teemu P. Peltola

Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Kuva: Teemu P. Peltola

Katutanssit sulkee Itäisen Rantakadun tiistaisin

Katutanssit -tapahtuma sulkee Itäisen Rantakadun yleiseltä liikenteeltä, välillä Auransilta–Rettiginrinne, tiistaisin kello 18–20. Ensimmäiset tanssit järjestetään tänään 25. kesäkuuta ja viimeiset 27. elokuuta.

Turun Eurooppa-foorumin ohjelmaan eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen

Turun Eurooppa-foorumissa, 29.–31. elokuuta, osa ohjelmaa on eduskunnan suuren valiokunnan julkinen kuuleminen perjantaina 30. elokuuta noin kello 11–14. Kuulemisen tarkka aikataulu varmistuu myöhemmin.

Kesäsäät suosineet viljelykasvien kasvua

Kesäkuun lämpimät ja aurinkoiset säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä. Kasvustojen kehitys on Etelä-Suomessa runsaan viikon edellä keskimääräisestä. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on lähes normaalissa aikataulussaan. Säilörehun ensimmäinen sato on saatu talteen suuressa osassa maata hyvissä sääoloissa. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt maan etelä- ja keskiosissa. Varhaisperunan, varhaisvihannesten ja mansikan satokausi alkaa olla parhaimmillaan.

Ruisrock muuttaa liikennejärjestelyjä huomisesta alkaen

Ruissalon Kansanpuiston festivaalialue on suljettu yleisöltä festivaalin rakennuksen ja purun aikana 26.6.–10.7. Festivaaliviikolla myös saareen kulkemista rajoitetaan. Festivaalivieraat voivat pysäköidä autonsa Artukaisissa sijaitsevalle parkkialueelle, jolta maksuton festaribussi kulkee festaribussiasemalle.

Nuoret aikuiset yleisimmin halukkaimpia seksiin saman sukupuolen edustajan kanssa

Kaalimato.comin tutkimuksesta selviää, että seksuaalinen avoimuus näkyy etenkin nuoremman suomalaisväestön keskuudessa. Yli puolet alle 35-vuotiaista suomalaisista, jotka harrastavat seksiä pääasiassa eri sukupuolta olevan kumppanin kanssa, haluaisi tai voisi ainakin harkita seksin harrastamista samaa sukupuolta olevan kanssa. Eniten kiinnostusta samaa sukupuolta kohtaan osoittavat suomalaisnaiset, joista joka viides haluaisi tai voisi harkita seksiä naisen kanssa.

Yhdeksän kymmenestä jalankulkijasta kunnioittaa punaista valoa

Liikenneturvan seurantojen mukaan 92 prosenttia kävelijöistä pysähtyy punaisiin liikennevaloihin, mikä on seurantahistorian paras lukema. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista kuitenkin kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on kävellyt punaisia päin.

Siro vihanneskrassi sopii moneen kesäruokaan

Vihreä ja siro vihanneskrassi sisältää samoja sinappiöljyjä kuin suurempi sukulaisensa vesikrassi. Niiden käyttö on samanlaista. Vihanneskrassin ituja saksitaan suoraan raakana valmiin ruoan päälle. Sen maku sopii hyvin salaatteihin, keittoihin, kalaruokiin ja voileiville.

Suomalainen popsii kolme pullaa viikossa

Pullat ja leivokset maistuivat suomalaisille vuonna 2018. Niillä herkutellaan kuitenkin maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kiloa leipomoiden leipomaa kahvileipää ja konditoriatuotteita. Tämä tarkoittaa noin kolmea keskikokoista (50 g) pullaa tai pientä kakkupalaa viikossa.

Poliisi ottanut kiinni henkilöitä Raision Petäsmäessä tapahtuneen henkirikoksen johdosta

Poliisi tutkii Raision Petäsmäessä viikonloppuna tapahtunutta epäiltyä henkirikosta. Poliisi on suorittanut asiassa kiinniottoja sunnuntaina ja maanantaina. Esitutkinta on alussa, eikä poliisi tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Urheilu

Inter ei saa helppoja pisteitä VPS:ltä

Interin edellinen kotivoitto on toukokuulta, kun KuPS kaatui Kupittaalla.

Kun Veikkausliiga tiistai-iltana jatkuu, Interillä on selvä tavoite. Kotiottelusta VPS:ää vastaan kolme pistettä ja sarjan kärkipaikka edelleen hallussa riippumatta siitä mitä takana väijyvä nelikko – Honka, Ilves, KuPS ja HJK – omissa otteluissaan tekee.

Palloliitto investoi seuroihin kaksi miljoonaa euroa

Palloliiton liittohallitus kokoontui juhannuksen alla kokoukseen, jossa hallitus päätti talenttivalmennustukea saavista seuroista sekä uuden HatTrick -avustuksen avaamisesta hakuun kesällä. Kokonaissumma näille kahdelle hankkeelle on kaksi miljoonaa euroa.

Liput Inter-Brønby-otteluun myynnissä

FC Inter kohtaa tanskalaisen Brønby IF:n Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen on Tanskassa 11. heinäkuuta. 18. heinäkuuta joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Kupittaalla. Ottelu Kupittaalla alkaa kello 18.30.

Åboraakkeli: Kisaodotus jatkuu Turussa

Jääkiekon MM-kisojen 2022 pääpelipaikka on Tampereelle rakentuva uusi suurhalli, joka valmistuu 2021.

U16-pojat Baltic Cupiin

U16-poikien maajoukkue matkaa juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteiseen Baltic Cupiin, joka pelataan tänä vuonna Virossa 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. FC Interistä mukaan joukkueeseen on valittu 2003-syntyneet Tegra Mukuna ja Linus Rönnberg . Lisäksi varasijalle on nimetty Interin Jasper Yrjas . TPS:stä mukana on Onnipekka Pajula . Suomi kohtaa Baltic Cupissa Viron, Latvian ja Liettuan.

Jälkipeli: J-P Jalon selostajaura on kestänyt jo vuosikymmeniä

Nostalgiaa huokuvassa kuvassa Juha-Pekka Jalo on asettunut kasettimankkoineen samoille sijoille kuin vuonna 1985. Jalo tallensi silloin ennakkoluulottomasti selostusnäytteen Auran Aalloille. Tästä alkoi jo vuosikymmeniä kestänyt selostusura.

Näin ajatteli varmaan moni Kupittaan jalkapallo-otteluun saapunut katsoja vuonna 1985. Syystäkin. Turun Palloseuran kotiottelussa kentällä kirmasivat pikkuveljet Tomi ja Timo Jalo ja samanaikaisesti isoveli Juha-Pekka Jalo selosti ottelun kulkua kasettimankalle katsomossa yleisön keskellä istuen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.