Varsin vänkä varikkosukkula – koeajossa Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Renault Trafic Formula Edition on vauhtiraidossaan pirteä ilmestys. Kuva: Teemu P. Peltola

Lapsuudenkaverini isoveli hankki 1990-luvun alussa menopelikseen madalletun Chevrolet Starcraftin. Pakettiauton takatilaan oli sijoitettu valtava bassokaiutin. Kun veli kurvaili iltaisin kaupunginosan katuja, kuului tasainen teknobiitti umm-tss-umm-tss-umm-tss jo kauas. Minusta auto oli järjettömän hieno, vaikka vaihtuikin muutaman vuoden kuluttua vielä nopeampaan henkilöautoon.

Sittemmin ei pakettiautoja kaveripiirissä näkynyt. Syykin on selvä. Pakut miellettiin – ja mielletään yhä – työkoneiksi, vaikka niissä on tapahtunut paljon kehitystä henkilöautoilun suuntaan. Mutta voisiko pakettiauto olla myös sporttisen tyylikäs?

Oui, vastataan Renault’n tehtailta. Legendaarisesta työjuhdasta, Renault Traficista, julkistettiin viime vuonna Formula Edition -erikoismalli, joka muistuttaa automerkin pitkästä historiasta kilpa-autoilun kuninkuusluokassa. Malli onkin erikoisteippauksineen ulkoiselta olemukseltaan kuin suoraan formulatallin huoltoportaasta. Kovin kilpa-automaista linjakkuutta siitä ei löydy, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää, koska kyseessä on tavara-auto. Tarvittaessa tämä 145-hevosvoimainen tuplaturbo kehittää huippunopeutta yli 180 km/h, joten teiden tukkijasta ei ole kysymys.

Pakettiautoja harvemmin ajaneelle ratin taakse kipuaminen voi olla myönteinen yllätys. Ohjaamo on varsin henkilöautomainen, suurimpana poikkeuksena siitä on pystyistuva ajoasento. Ajamisen kanssa on sinut nopeasti. Auto kiihtyy nollasta sataan karvan verran alle 11 sekunnin, joten kaistapujottelu sujuu kivuttomasti. Kuusilovinen manuaalivaihteisto toimii sulavasti ja meno on tasaista.

Suurin haittapuoli on pakettiauton rakenteesta johtuva rajallinen sivunäkyvyys. Risteyksissä on oltava erityisen tarkkana risteävän liikenteen kanssa. Taustapeilin puutteeseen joutuu pakettiautossa tottumaan, mutta ehkäpä kameratekniikka tuo tähänkin ratkaisun tulevaisuudessa. Isoista sivupeileistä näkee hyvin taakse, mutta auton takaosan läheinen alue jää katveeseen. Peruutustutkasta onkin suuri apu.

1,6-litrainen dieselkone jyrisee mukavasti, mutta Start&Stop-järjestelmä sammuttaa sen pysähtyessä kuin veitsellä leikaten. Formula Editionin vakiovarusteita ovat muun muassa 17 tuuman kevytmetallivanteet, kosketusnäytöllinen navigointi- ja multimediajärjestelmä, metalliväri, automaatti-ilmastointi ja nahkaverhoiltu ohjauspyörä. Ratin takana alkaa koeajon aikana suorastaan viihtyä.

Pakettiauton puolesta puhuu myös verokohtelumme. Sama auto maksaisi lisäpenkkirivin kanssa nelisen tuhatta euroa enemmän, eli hinnankorotusta tulee yli kymmenen prosenttia. Renault Trafic Formula Edition on hyvä hankinta niille, jotka arvostavat vaivattomuutta ja valtavaa tavarankuljetuskapasiteettia, mutta eivät tarvitse kyytiläisiä takapenkilleen.

Malli: Renault Trafic dCi 145 TwinTurbo Formula Edition

Iskutilavuus (cm³): 1 598

Tehot: 145 hv

Vääntö: 340 Nm

• Kiihtyvyys: 0–100 km/h: 10,9 s

Huiput: 183 km/h

Kulutus/100 km (EU): 6,3 l

CO²: 164 g/km

Hinta: 37 390 euroa

Teemu P. Peltola

Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Ohjaamo on hyvin henkilöautomainen. Kuva: Teemu P. Peltola

Samppanjamessut kuplivat keväällä

Turun jokivarsi kuplii taas, sillä Vähätorilla sijaitseva ravintola Tårget täyttyy samppanjasta. Viime keväänä suuren suosion saavuttaneet samppanjamessut järjestetään 23. maaliskuuta. Messuilla on päästään maistelemaan noin 150 eriä samppanjaa, ja joukosta löytyy myös harvinaisuuksia. Tunnelmallisissa kellareissa on tarjolla maksullisia samppanja-tastingeja.

Ala-Nissilä: Kokoomus vastuussa väyläinvestointien ongelmista

Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, liikennejaoston jäsen, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä on huolissaan väylärahoituksen tilasta. Hän toi huolensa esille lauantaina Turussa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä koulutti noin 750 nykyistä ja tulevaa poliisia ja rajavartijaa

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän koordinoima IHME-hanke on kouluttanut syksyn aikana lähes 750 poliisin ja Rajavartiolaitoksen henkilökuntaan kuuluvaa ja poliisiksi tai rajavartijaksi opiskeleva ihmiskaupasta. Alkuperäinen koulutustavoite oli noin 200–300 henkilöä, mutta syksyn suuren kysynnän perusteella luku on lähes kolminkertainen.

Yrittäjägallup: Voitonjaon verotus ei kannusta kasvuun

45 prosenttia yrittäjistä kokee, että nykyinen verotus ei kasvata yrittäjiä kasvattamaan yrityksiään. Vain 21 prosenttia pitää verotusta kasvuun kannustavana. kertoo Yrittäjägallup.

Koiran tassut vaativat talvikunnossapitoa

Tarkkaile koiran palelun merkkejä, kuten tassujen nostelua, nilkuttamista, tärinää sekä tavallista hitaampaa ja jäykempää liikkumista.

Lumi, jää ja pakkanen tuovat mukanaan tiettyjä haasteita ja vaaroja koirille, kuten paleltumia, kylmäkramppeja ja hukkumisen riskin. Agria Eläinvakuutus on listannut vinkkejä siitä, miten auttaa koiraa talvivaivojen kanssa.

Ulkomaalaistaustaisen taksikuskin epäillään raiskanneen naisen Turussa

Lounais-Suomen poliisin saaman ilmoituksen mukaan taksin asiakas on neljän jälkeen sunnuntaiaamuna joutunut seksuaalirikoksen uhriksi. Ilmoituksen mukaan ulkomaalaistaustainen taksinkuljettaja oli kyydin jälkeen tunkeutunut asiakkaansa asunnolle, jossa rikoksen epäillään tapahtuneen.

Lotossa jatkuu jättipotin jahti

Lotossa ei löytynyt kierroksella 3/2019 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 15 miljoonan euron jättipotti. Yhdelle pelaajalle osuessaan se olisi Loton kaikkien aikojen suurin.

Hans Adolf Ehrnrooth kokoomuksen EU-vaaliehdokkaaksi, vaalipäälliköksi Ilkka Kanerva

Hans Adolf Ehrnrooth.

Everstiluutnantti (evp.) Hans Adolf Ehrnrooth lähtee kokoomuksen ehdokkaana ensi toukokuun eurovaaleihin. Ehrnroothin, 56, uraan mahtuu 31 vuotta puolustusvoimissa: 21 vuotta kansallisen puolustuksen tehtävissä eri puolilla Suomea ja seitsemän vuotta kansainvälisissä tehtävissä Euroopassa ja Afrikassa. Hän aikoo keskittyä Euroopan turvallisuuskysymyksiin.

Asuntojen välityspalkkiot kasvusuunnassa

Asunnonvälittäjien välityspalkkioprosentit nousivat viime vuoden aikana useissa Suomen suurissa kaupungeissa. Omakotitalokaupan sesongin kolkuttaessa ovella ovat välittäjien palveluistaan pyytämät komissiot usealla paikkakunnilla hieman edellisvuotta tyyriimpiä.

Urheilu

Rutiinin ja taikauskon ero on urheilupsykologin näkökulmasta pieni

Urheilupsykologi Tuomas Grönmanin arvion mukaan nykykiekkoilijoilla on itseluottamuksen pönkittämiseen taikauskoa parempia keinoja. Kuvassa HC TPS:n pukukoppi.

Vasen luistin ennen oikeaa, ei astuta viivojen päälle kentälle luistellessa, ajetaan hallille pelipäivinä samaa reittiä – ja niin edelleen. Jääkiekkoilijoiden erilaisista otteluihin valmistavista rituaaleista on vuosien varrella kiertänyt monenlaisia tarinoita.

Jälkipeli: Isä Kiprusoff on ylpeä poikiensa saavutuksista

Ei mennyt isä Jarmo Kiprusoffin talkootyöllä tehdyt kentän jäädytykset hukkaan. Nättinummen Aurorankadun luonnonjäiltä on lähtöisin moni turkulainen kiekkosuuruus. Myös Miikka (vas.) ja Marko Kiprusoff etenivät lajin huipulle.

– Ei tarvinnut tuputtaa, enemmänkin piti hakea välillä syömään. Usein äiti huusi parvekkeelta poikia kotiin. Pelit päättyivät vasta, kun kentän valot sammutettiin.

Puukkokatsomo: Karvonen taas rikki

Elias Karvonen.

Jääkiekko on peli, jossa syystä tai toisesta loukkaantumiset usein kasaantuvat tiettyjen pelaajien murheiksi. Viime vuosina Elias Karvonen on ollut tässä mielessä Palloseuran surullisen hahmon ritari, eikä kuluva kausikaan ole erityisen helppo 24-vuotiaalle hyökkääjälle.

Hollantilaispuolustaja Daan Klinkenberg Interiin

Daan Klinkenberg.

Inter on solminut pelaajasopimuksen FC Volendamista siirtyvän Daan Klinkenbergin kanssa. Interin ja juuri 23 vuotta täyttäneen puolustajan sopimus kattaa kauden 2019, minkä lisäksi seuralla on optio kaudesta 2020.

Turku Terror haluaa hyödyntää palloiluhallin korkeuden

Turku Terrorin Miitrei Yli-Puntari (musta paita) ja Otson Antti Elonheimo ovat tottuneet taistelemaan ultimaten Suomen mestaruudesta. Otso ja Terror ratkaisivat Suomen mestaruuden muun muassa keväällä 2016.

Suomen ultimaten parhaimmisto kokoontuu tulevana viikonloppuna Kupittaan palloiluhalliin 19.–20. tammikuuta kauden talvisarjan toiseen SM-turnaukseen. A-lohkon, eli ylimmän tason, kauden ensimmäisen turnauksen joulukuun puolivälissä voitti espoolainen Otso, mutta toiseksi sijoittunut Turun Terror lähtee revanssimielellä viikonloppuun.

Roope Paatos vuoden urheilija Raisiossa

Roope Paatos.

Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta valitsee vuosittain vuoden urheilijan, valmentajan ja joukkueen. Vuoden 2018 urheilijaksi valittiin uimari Roope Paatos , valmentajaksi Kalle Parkkari ja joukkueeksi Raision Kuulan Seuracupin Giga-sarjan voittajajoukkue.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?