Intohimoinen grillaaja ei grillien määrässä säästele

Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Kuva: Linnea Lahtinen

Paras mahdollinen grillikausi alkaa talven yli seisseen grillin perusteellisella puhdistuksella. K-Rauta Kuninkojan myyjä Tero Troberg neuvoo tarkistamaan kaasugrillin kaasuletkujen kunnon sekä kaasutilanteen.

– Laita polttimot päälle noin kymmeneksi minuutiksi. Kaikki bakteerit kuolevat yli 260 asteessa, intohimoinen grilliharrastaja sanoo.

Grillin ritilät harjataan sekä puhdistetaan niiden materiaalin mukaan. Myös rasvapelti- tai kaukalo tulee siistiä.

– Valmiiden marinadien sokeri jämähtää ritilöihin kiinni. Suosi öljypohjaisia marinadeja tai pysyttele suolassa, pippurissa ja kuivamausteissa ammattilaisten tapaan.

Voitele ritilä ruokaöljyllä aina ennen grillaamista ja harjaa se käytön päätteeksi.

Grillaamisen konkarin kokemuksen mukaan grillin hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Käytännössä käyttöikä on materiaaleista ja olosuhteista kiinni.

– Sama grilli voi kestää suojaisalla pihalla viisi ja merenrantamökillä kaksi vuotta.

Troberg kertoo, että kaasugrillejä ostetaan eniten, mutta hiiligrillin suosio on nousussa. Hiiligrilli tunnetaan myös pallo- ja brikettigrillinä.

– Itse pidän nimenomaan pallogrilliä grillinä isolla g:llä. Grillaamisessa on aidoin tuntu, kun ollaan lähempänä tulta, hän perustelee.

Se, kannattaako kallistua kaasu- vaiko pallogrillin puoleen, riippuu sekä grillaajasta että grillille asetetuista vaatimuksista. Aloittelija ja pitkän linjan grilliharrastaja yleensä arvostavat keskenään erilaisia ominaisuuksia.

– Aloittelevalle grillaajalle suosittelisin kaksi- tai kolmepolttimoista kaasugrilliä, koska sitä pystytään käyttämään jo laajasti erilaisten tuotteiden valmistamiseen. Ammattilaiskaasugrillissä on polttimoita neljä tai kuusi. Luksusgrillien lisäominaisuutena voi olla esimerkiksi infrapunalämmittimiä ja vakiovarusteina vartaita.

Kaasugrilli on helppo ja nopea käyttää. Pallogrilli sopii varsinkin omistautuneelle grillaajalle, sillä se mahdollistaa kikkailun. Troberg toteaa, että kunkin grillaajan täytyy itse kokea, kumpi vaihtoehto tuntuu omimmalta. Hän korostaa, että kuka tahansa oppii käyttämään kumpaa vain grillityyppiä.

– Grillityypit eivät myöskään kumoa toisiaan – kotona voi olla molemmat! Lihat kypsyvät pallogrillissä samalla, kun lisukkeet valmistuvat kaasugrillissä.

Grillaaminen on välinelaji, ja lisävarusteita löytyy loputtomasti broileritelineistä munkkipannuihin. Niistä voi valita tarvitsemansa, mutta asiantuntija tituleeraa puhdistusharjaa, pihtejä ja lastoja sekä paistosprayta grillaajan hyviksi kavereiksi.

Grilliguru Troberg itse grillaa kymmenen kotigrillinsä voimin ympärivuotisesti kaiken laatikkoruoista piparkakkuihin.

– Grillausharrastus on nousussa ja teen oman osani sen eteen, että tieto ja taito lisääntyvät.

Linnea Lahtinen

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.