Intohimoinen grillaaja ei grillien määrässä säästele

Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Kuva: Linnea Lahtinen

Paras mahdollinen grillikausi alkaa talven yli seisseen grillin perusteellisella puhdistuksella. K-Rauta Kuninkojan myyjä Tero Troberg neuvoo tarkistamaan kaasugrillin kaasuletkujen kunnon sekä kaasutilanteen.

– Laita polttimot päälle noin kymmeneksi minuutiksi. Kaikki bakteerit kuolevat yli 260 asteessa, intohimoinen grilliharrastaja sanoo.

Grillin ritilät harjataan sekä puhdistetaan niiden materiaalin mukaan. Myös rasvapelti- tai kaukalo tulee siistiä.

– Valmiiden marinadien sokeri jämähtää ritilöihin kiinni. Suosi öljypohjaisia marinadeja tai pysyttele suolassa, pippurissa ja kuivamausteissa ammattilaisten tapaan.

Voitele ritilä ruokaöljyllä aina ennen grillaamista ja harjaa se käytön päätteeksi.

Grillaamisen konkarin kokemuksen mukaan grillin hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Käytännössä käyttöikä on materiaaleista ja olosuhteista kiinni.

– Sama grilli voi kestää suojaisalla pihalla viisi ja merenrantamökillä kaksi vuotta.

Troberg kertoo, että kaasugrillejä ostetaan eniten, mutta hiiligrillin suosio on nousussa. Hiiligrilli tunnetaan myös pallo- ja brikettigrillinä.

– Itse pidän nimenomaan pallogrilliä grillinä isolla g:llä. Grillaamisessa on aidoin tuntu, kun ollaan lähempänä tulta, hän perustelee.

Se, kannattaako kallistua kaasu- vaiko pallogrillin puoleen, riippuu sekä grillaajasta että grillille asetetuista vaatimuksista. Aloittelija ja pitkän linjan grilliharrastaja yleensä arvostavat keskenään erilaisia ominaisuuksia.

– Aloittelevalle grillaajalle suosittelisin kaksi- tai kolmepolttimoista kaasugrilliä, koska sitä pystytään käyttämään jo laajasti erilaisten tuotteiden valmistamiseen. Ammattilaiskaasugrillissä on polttimoita neljä tai kuusi. Luksusgrillien lisäominaisuutena voi olla esimerkiksi infrapunalämmittimiä ja vakiovarusteina vartaita.

Kaasugrilli on helppo ja nopea käyttää. Pallogrilli sopii varsinkin omistautuneelle grillaajalle, sillä se mahdollistaa kikkailun. Troberg toteaa, että kunkin grillaajan täytyy itse kokea, kumpi vaihtoehto tuntuu omimmalta. Hän korostaa, että kuka tahansa oppii käyttämään kumpaa vain grillityyppiä.

– Grillityypit eivät myöskään kumoa toisiaan – kotona voi olla molemmat! Lihat kypsyvät pallogrillissä samalla, kun lisukkeet valmistuvat kaasugrillissä.

Grillaaminen on välinelaji, ja lisävarusteita löytyy loputtomasti broileritelineistä munkkipannuihin. Niistä voi valita tarvitsemansa, mutta asiantuntija tituleeraa puhdistusharjaa, pihtejä ja lastoja sekä paistosprayta grillaajan hyviksi kavereiksi.

Grilliguru Troberg itse grillaa kymmenen kotigrillinsä voimin ympärivuotisesti kaiken laatikkoruoista piparkakkuihin.

– Grillausharrastus on nousussa ja teen oman osani sen eteen, että tieto ja taito lisääntyvät.

Linnea Lahtinen

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Turun ammatti-instituutin Alex Laine EuroSkills 2018 -kilpailuun

Euroopan taitavimmat nuoret ammattilaiset kilpailevat 26.–28. syyskuuta Budapestissä EuroSkills 2018 -tapahtumassa. Turun ammatti-instituutin hotellipalvelun opiskelija Alex Laine edustaa Suomea Hotel Receptioning -lajin kilpailussa.

Julkisyhteisöjen rahoitusasema heikkeni miljardilla

Julkisyhteisöjen nettoluotonanto (+) / nettoluotonotto (-), trendi.

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot pienenivät 0,3 miljardia vuoden toisella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot kasvoivat edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,6 miljardia euroa.

Huono johtajuus voi johtaa työpaikalla jopa kuolemaan

Puutteellinen vuorovaikutus on yksi syy yhteisillä työpaikoilla tapahtuviin vaaratilanteisiin, tapaturmiin ja kuolemantapauksiin. Tämä selviää Työterveyslaitoksen ja Turun yliopiston yhteisestä tutkimuksesta, jonka aineistona olivat yhteisösakkoon johtaneiden työturvallisuusrikostapausten tuomioasiakirjat.

Puutarhat avautuvat ensi kesänä 7. heinäkuuta

Avoimet puutarhat houkuttelevat myös ensi kesänä.

Suomen suosituin puutarhatapahtuma Avoimet Puutarhat järjestetään ensi vuonna sunnuntaina 7. heinäkuuta. Odotettavissa on sekä uusia että tuttuja puutarhakohteita, joihin pääsee tutustumaan keskikesän vihreydessä ja loistossa.

Yrityssektorin voitot kasvussa vuoden toisella neljänneksellä

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit kausitasoitettuna.

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni hieman huhti–kesäkuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste oli hieman negatiivinen, koska kulutusmenot kasvoivat enemmän kuin käytettävissä olevat tulot. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste puolestaan pysyi edellisen neljänneksen tasolla. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Alle kaksi prosenttia ammattiurheilijoista naisia

Suomessa urheili yhteensä 1 380 ammattiurheilijaa viime vuonna. Ammattiurheilijoiden määrä on kasvanut 2010-luvulla 32 prosentilla. Luvut pohjautuvat Tapaturmavakuutuslaitosten liiton ylläpitämään rekisteriin, johon seurat ilmoittavat ne urheilijat, jotka ansaitsevat urheilemisella yli 11 190 euroa vuodessa. Reilusti yli puolet ammattilaisista on jääkiekkoilijoita. Naisia ammattiurheilijoiden joukkoon mahtuu ainoastaan parikymmentä.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.