Intohimoinen grillaaja ei grillien määrässä säästele

Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Oikea grilli on jokaiselle erilainen – sopiva ratkaisu voi olla iso tai pieni grilli kotiin, mökille tai parvekkeelle. Tero Troberg kannustaa kaikkia opettelemaan grillauksen taidon. Kuva: Linnea Lahtinen

Paras mahdollinen grillikausi alkaa talven yli seisseen grillin perusteellisella puhdistuksella. K-Rauta Kuninkojan myyjä Tero Troberg neuvoo tarkistamaan kaasugrillin kaasuletkujen kunnon sekä kaasutilanteen.

– Laita polttimot päälle noin kymmeneksi minuutiksi. Kaikki bakteerit kuolevat yli 260 asteessa, intohimoinen grilliharrastaja sanoo.

Grillin ritilät harjataan sekä puhdistetaan niiden materiaalin mukaan. Myös rasvapelti- tai kaukalo tulee siistiä.

– Valmiiden marinadien sokeri jämähtää ritilöihin kiinni. Suosi öljypohjaisia marinadeja tai pysyttele suolassa, pippurissa ja kuivamausteissa ammattilaisten tapaan.

Voitele ritilä ruokaöljyllä aina ennen grillaamista ja harjaa se käytön päätteeksi.

Grillaamisen konkarin kokemuksen mukaan grillin hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Käytännössä käyttöikä on materiaaleista ja olosuhteista kiinni.

– Sama grilli voi kestää suojaisalla pihalla viisi ja merenrantamökillä kaksi vuotta.

Troberg kertoo, että kaasugrillejä ostetaan eniten, mutta hiiligrillin suosio on nousussa. Hiiligrilli tunnetaan myös pallo- ja brikettigrillinä.

– Itse pidän nimenomaan pallogrilliä grillinä isolla g:llä. Grillaamisessa on aidoin tuntu, kun ollaan lähempänä tulta, hän perustelee.

Se, kannattaako kallistua kaasu- vaiko pallogrillin puoleen, riippuu sekä grillaajasta että grillille asetetuista vaatimuksista. Aloittelija ja pitkän linjan grilliharrastaja yleensä arvostavat keskenään erilaisia ominaisuuksia.

– Aloittelevalle grillaajalle suosittelisin kaksi- tai kolmepolttimoista kaasugrilliä, koska sitä pystytään käyttämään jo laajasti erilaisten tuotteiden valmistamiseen. Ammattilaiskaasugrillissä on polttimoita neljä tai kuusi. Luksusgrillien lisäominaisuutena voi olla esimerkiksi infrapunalämmittimiä ja vakiovarusteina vartaita.

Kaasugrilli on helppo ja nopea käyttää. Pallogrilli sopii varsinkin omistautuneelle grillaajalle, sillä se mahdollistaa kikkailun. Troberg toteaa, että kunkin grillaajan täytyy itse kokea, kumpi vaihtoehto tuntuu omimmalta. Hän korostaa, että kuka tahansa oppii käyttämään kumpaa vain grillityyppiä.

– Grillityypit eivät myöskään kumoa toisiaan – kotona voi olla molemmat! Lihat kypsyvät pallogrillissä samalla, kun lisukkeet valmistuvat kaasugrillissä.

Grillaaminen on välinelaji, ja lisävarusteita löytyy loputtomasti broileritelineistä munkkipannuihin. Niistä voi valita tarvitsemansa, mutta asiantuntija tituleeraa puhdistusharjaa, pihtejä ja lastoja sekä paistosprayta grillaajan hyviksi kavereiksi.

Grilliguru Troberg itse grillaa kymmenen kotigrillinsä voimin ympärivuotisesti kaiken laatikkoruoista piparkakkuihin.

– Grillausharrastus on nousussa ja teen oman osani sen eteen, että tieto ja taito lisääntyvät.

Linnea Lahtinen

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla

Jyrsintä- ja päällystystyö haittaa liikennettä Puutarhakadulla 11. joulukuuta Puolalankadun ja Käsityöläiskadun välillä.

Kastanjoiden paahdetussa tuoksussa

Paahdettu kypsä kastanja maistuu täyteläiseltä, makealta ja pähkinämäiseltä. Kastanja on erinomaista pikku naposteltavaa illanistujaisiin. Näin valmistat paahdetut kastanjat. Huuhtele kastanjat ja kuivaa talouspaperiin. Tee suippoon päähän ristiviillos terävällä veitsellä.

Doc Lounge -klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella.

Doc Lounge Turun syksyn viimeisellä klubilla seurataan palasia tanskalaisen taiteilijan arjesta normien ulkopuolella. The Goodiepal Equation (2017) avaa ovet herkeämättömän aktivistin elämään, josta ei tunteiden kirjoa tai kannanottoa puutu.

Miehillä paremmat mahdollisuudet lähteä mukaan bänditoimintaan

Tiina Käpylä.

Sukupuoli näkyy turkulaisten nuorten harrastustoiminnan sosiaalisissa käytännöissä, tilojen käytössä sekä esimerkiksi instrumentin ja tyylilajin valinnassa. FM Tiina Käpylän Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin alle 29-vuotiaiden nuorten soitto- ja bändiharrastuksia Turun seudulla. Tutkimus on yksi ainoista bänditoimintaan liittyvistä tutkimuksista Suomessa.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu jatkuu ensi vuoden loppuun asti, Raisio mukana

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt päätöksen jatkaa osallistavan sosiaaliturvan kokeilun rahoitusta vuoden 2019 loppuun asti. Kokeilu käynnistettiin kuudessa kunnassa vuonna 2018. Kokeilun tavoitteena on vähentää pitkään työttömänä olleiden ihmisten tarvetta turvautua toimeentulotukeen ja auttaa heitä löytämään polkuja osallisuuteen ja työllisyyteen.

Chydeone pitää rap-työpajan Vaisaaren musiikkiluokkalaisille

DJ Chuck Main (vas.) ja MC Chydeone Ritarikunnasta.

Pitkän linjan rap-artisti, tapahtumatuottaja, toimittaja ja levykauppias Chydeone rap-työpajan Raision kaupungin Nuorisokeskus Nopassa (Juhaninkuja 3) keskiviikkona 12. joulukuuta. Paja on suunnattu Vaisaaren yläkoulun musiikkiluokalle. Chydeone toimii myös rap-ryhmä Ritarikunnan toisena vokalistina.

Kommodori Tuomas Tiilikainen Merivoimien esikuntapäälliköksi

Tuomas Tiilikainen (kesk.).

Puolustusvoimain komentaja on määrännyt upseereita uusiin tehtäviin 1. tammikuuta 2019 lukien. Kommodori Tuomas Tiilikainen on määrätty merivoimien esikuntapäälliköksi Merivoimien esikuntaan.

Wiklundin kattobaarista Walo Rooftop Bar

Wiklundin katolle avataan ensi vapuksi uusi ravintola.

Nimi kattobaarille -kilpailun lopputuloksena Wiklundin kattobaarin nimeksi muotoutui Walo Rooftop Bar.

Eläkeikä nousee vuodenvaihteessa jälleen, työeläkeindeksi nostaa etuuksia

Alkava vuosi tuo mukanaan useita eläkkeitä koskevia muutoksia. Alin eläkeikä nousee kolmella kuukaudella. Eläkkeiden ja muiden etuuksien määrä nousee indeksikorotuksella 1,45 prosenttia. Erityisesti indeksikorotuksen vaikutus eläkkeeseen saa monen pohtimaan, mikä on paras ajankohta jäädä eläkkeelle.

Urheilu

Åboraakkeli: Vaikeaa Unkarissa

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti 4. joulukuuta, että vuoden 2023 yleisurheilun MM-kisat käydään Budapestissa. Päätös tarkoittaa myös sitä, että MM-kisat palaavat Eurooppaan. Kahdet seuraavat kisat 2019 ja 2021 käydään Qatarissa ja Yhdysvalloissa.

Monen panoksen peli

Jukka Ruotsalainen.

TPS Salibandy kohtaa SPV:n Salibandyliigan vierasottelussa 29. joulukuuta. Sarjapisteiden lisäksi ottelussa pelataan Suomen Cupin välieräpaikasta. Cupin puolivälierä piti pelata ennen joulua Turussa, mutta joukkueet yhdessä sopivat muutoksesta.

Puukkokatsomo: Helppo Italia

Teemu Pukki.

Kun jalkapallon EM-kisojen karsintalohkot saatiin joulukuun alussa arvottua, monenlaisia arvioita Huuhkajien mahdollisuuksista nähtiin.

Malik Dime marraskuun paras

Malik Dime.

Ura Basketin sentteri Malik Dime valittiin marraskuussa Korisliigan parhaaksi pelaajaksi. 206-senttinen Dime mellasti marraskuussa monella rintamalla. Mies muun muassa pussitti ottelua kohden 18 pistettä, otti 15,3 levypalloa ja kirjautti neljä torjuntaa.

Tomi Kallio ja Henrik Tallinder saavat oman jäähyväisottelunsa

Tomi Kallio.

Turun Palloseura järjestää Tomi Kalliolle ja Henrik Tallinderille omat jäähyväisottelut. Kallion ilta koittaa joulukuun 20. päivä TPS–Kärpät-ottelussa. Tallinderin vuoro on helmikuun 13. päivä, kun TPS kohtaa JYP:n.

Hanson Boakai ja Mikke Louhela Interin riveihin

Joona Järvistö jatkaa Interin piadassa myös ensi kaudella.

Inter on solminut pelaajasopimukset EIF:sta siirtyvän kanadalaisen Hanson Boakain ja KaaPosta siirtyvän Mikke Louhelan kanssa. Molempien sopimukset kattavat kauden 2019, jonka lisäksi Boakain sopimuksessa on optio kaudesta 2020.

Täysosuma
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.