Kolmasosa työttömistä pitkäaikaistyöttömiä

Työttömien lukumäärä työttömyyspäiväryhmittäin.
Työttömien lukumäärä työttömyyspäiväryhmittäin. Kuva: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan työttömänä oli vuoden 2017 lopussa 296 000 henkilöä. Keskimäärin työttömille oli ehtinyt kertyä viidessä vuodessa reilun kahden vuoden edestä työttömyyspäiviä. Työttömyyspäiviä oli kertynyt keskimäärin enemmän vanhemmille kuin nuoremmille työttömille ja enemmän miehille kuin naisille. Noin joka kolmas työtön oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti vähintään vuoden. Työssäkäyntitilaston työttömyyttä koskevat tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työttömien työnhakijoiden rekisterin tietoihin.

Vuoden 2017 lopussa työttömänä olleet olivat viiden vuoden (2013–17) aikana olleet työttömänä keskimäärin 801 päivää. Viiden vuoden ajalta työttömille oli siis ehtinyt kertyä keskimäärin yli kahden vuoden edestä työttömyyspäiviä. Työttömyyspäivillä viitataan päiviin, jolloin henkilö on ollut työttömänä työnhakijana. Työttömyyspäivät ovat voineet kertyä usealta eri työttömyysjaksolta.

Työttömyyspäiviä oli kertynyt viiden vuoden aikana keskimäärin sitä enemmän, mitä vanhemmasta henkilöstä oli kyse. Vanhimpaan ikäluokkaan kuuluvat olivat olleet työttömänä keskimäärin 1065 päivää eli melkein kolmen vuoden edestä viiden vuoden aikana.

Vuoden 2017 lopussa työttömänä olleet miehet olivat olleet viimeisen viiden vuoden aikana työttömänä keskimäärin 843 päivää ja naiset 748 päivää. Sukupuolten välinen ero oli pienin kaikkein nuorimpien (15–19 vuotta) ja kaikkein vanhimpien (60–64 vuotta) ikäluokissa. Ero oli suurimmillaan 30–34-vuotiailla: miehillä 822 päivää ja naisilla 617 päivää.

Työttömyyspäiviä oli kertynyt viiden vuoden aikana keskimäärin vähiten erikoisammattikoulutusasteen tutkinnon suorittaneille (653 päivää) ja seuraavaksi vähiten alemman korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneille (708 päivää), kun tarkastellaan henkilön korkeinta tutkintoa vuodelta 2016. Eniten työttömyyspäiviä oli alimman korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla (893 päivää), tutkijakoulutusasteen tutkinnon suorittaneilla (865 päivää) sekä toisen asteen tutkinnon suorittaneilla (829 päivää). Korkeampi koulutus ei siis tässä tarkastelussa näyttäisi vaikuttavan työttömyyden kestoon.

Reilu neljännes (81 000 henkilöä) vuoden 2017 lopussa työttömänä olleista oli viimeisen viiden vuoden aikana ollut työttömänä yhteensä vuoden verran tai vähemmän. Yhteensä neljän vuoden verran tai enemmän (1 461–1 826 päivää) työttömänä oli ollut lähes 43 000 henkilöä eli 14 prosenttia vuoden 2017 lopun työttömistä. Koko tarkastelujakson eli 1 826 päivää työttömänä oli ollut 7 305 henkilöä. Heistä suurin osa (64 %) oli miehiä. Koko viiden vuoden jakson työttömänä olleista 61 prosenttia oli 55–64-vuotiaita.

Vuoden 2017 lopun työttömistä kolmasosa (91 000) oli ollut yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään vuoden, eli olivat pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömistä puolet (46 800) olivat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä yli kaksi vuotta. Suurin osa työttömistä oli kuitenkin ollut yhtäjaksoisesti työttömänä lyhyemmän ajan: 40 prosenttia oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti alle sata päivää.

Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä oli Manner-Suomessa pienin Etelä-Pohjanmaalla (18 %) ja Kainuussa (23 %). Osuus oli suurin Päijät-Hämeessä (36 %) ja Uudellamaalla (34 %).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turkulaiskuski törmäsi kuorma-autoon Pöytyällä

Vuonna 1989 syntynyt huittislainen mies Pöytyällä Turunväylällä kuljetti kohti Turkua kuorma-autoa, jonka perässä oli lavetti. Hänen perässään tuli henkilöautolla vuonna 1992 syntynyt turkulainen mies, jonka aikomuksena oli ohittaa kuorma-auto, koska kuorma-auto kulki hiljaista nopeutta.

Nuorten mielestä kirkko voi edistää rauhaa tarjoamalla juttukavereita vaikeissa tilanteissa oleville

Suomen evankelis-luterilainen kirkko teki nuorille suunnatun rauhaan liittyvän kyselyn yhteistyössä tyttöjen suosiman A-lehtien Demi-brändin kanssa. Vastaajia haettiin Demi.fissä sekä Demin ja kirkon somekanavissa. Erilaiset kyselyt ovat suosittuja Demissä ja tähän pitkään, syvällisiä kysymyksiä sisältävään kyselyyn saatiin 470 vastausta. Kysely tuotti tietoa nuorten ajatuksista rauhasta ja sen rakentamisesta.

Suosi juustoissa kotimaista

Kuivan kesän jälkeen moni on kysynyt, miten voisi auttaa suomalaista tuottajaa. Yksi vastaus piilee juustossa. Harva tietää, että puolet Suomessa syödystä juustosta tuodaan ulkomailta. Juustonvalmistajat haluavat herätellä suomalaisia pysähtymään hetkeksi juustohyllyllä: jos useampi ostaisi suomalaista juustoa, voitaisiin tuottajille maksaa parempaa hintaa maidosta. Se taas auttaisi maitotiloja jatkamaan työtään ja varmistaisi, että meillä on lähellä tuotettua, puhdasta ruokaa myös tulevaisuudessa. Useita tiloja uhkaa jopa lopettaminen.

Myrsky voi tehdä tuhoja

Syysmyrsky tekee tuloaan kohti Suomea.

Syysmyrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin. Kotia voi suojata myrskyltä ja toimia oikein, jos myrsky ehtii rikkomaan paikkoja.

Juslenian louhinta aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä Yliopistonmäellä

Juslenian louhintatyöt alkavat Yliopistonmäellä koeräjäytyksillä torstaina 27. syyskuuta kello 8.30–8.45 ja perjantaina 28. syyskuuta kello 8.30–8.45. Varsinaiset louhinnan räjäytykset alkavat maanantaina 1. lokakuuta. Tammikuun loppuun saakka kestävien räjäytystöiden aikana opiskelijoilta ja henkilökunnalta toivotaan varovaisuutta erityisesti työmaan läheisyydessä.

Kaupunki
Kaupunki

Turun kouluissa etsitään Pyöräsankareita

Koululiikuntaliitto kiertää kouluissa Pyöräsankareiden muodossa, metsästäen kunkin opettajan ja oppilaan sisäistä pyöräilijää. Pyöräsankareiden pilottihanke kiertää syksyn 2018 aikana kouluissa ja tapahtumissa levittämässä pyöräilyn ilosanomaa. Pyöräsankarit pistäytyvät myös Turussa viikkojen 40 ja 41 aikana. Keskiviikkona 26. syyskuuta Kupittaan Velodromilla järjestetään lähialueen koulujen oppilaille pyöräsankarit-tapahtuma yhteistyössä Turun Urheiluliiton pyöräilijöiden kanssa. Seuraavalla viikolla Pyöräsankarit rantautuvat Aunelan ja Kähärin kouluille Pyöräsankareiden kouluvierailun muodossa. Näiden kouluvierailuiden tarkoituksena on innostaa pyörän käyttämiseen, oli oma tapa pyöräillä mikä tahansa.
Urheilu

Jälkipeli: Turun Nappulaliiga on vastannut hyvin mahtiseurojen haasteeseen

Turun Nappulaliigan syksyinen Paatelo-turnaus on nappulaikäisten päätösturnaus. Monet pelaajista jatkavat yhä samassa seurassa, sillä TuNL on laajentanut toimintaansa myös vanhempiin ikäluokkiin. Vanhimmat ovat nyt B-junioreita.

Monella isällä ja äidillä on ”roska” silmässä. Turun Nappulaliigan järjestämä ja Jukka Paatelon mukaan nimetty turnaus on tapahtuma, jossa kaupunginosajoukkueet kisaavat vielä kerran toisiaan vastaan. Turnaus on tietyn aikakauden päätös, nappulaikä jää taakse.

Puukkokatsomo: Tasaisuutta tarvitaan

Susanna Tapani.

TPS:n alku jääkiekon Naisten Liigassa on osoittanut sen, että Palloseuralla on täydet mahdollisuudet taistella muiden häntäpään joukkueiden kanssa. Toisaalta kauden ensimmäiset ottelut ovat myös osoittaneet sen, että tasoerot sarjan kärjen ja häntäpään joukkueiden välillä ovat valtavat. Susanna Tapanilla ja kumppaneilla on kova savotta edessä.

Åboraakkeli: Salibandyderbyt tilauksessa

Perttu Kytöhonka.

Alkava salibandykausi tarjoaa jännitettävää kahdella rintamalla. TPS:n ohella Divarissa pelaavalla FBC:llä on edessään mielenkiintoinen kausi.

Täysosuma
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.