Kolmasosa työttömistä pitkäaikaistyöttömiä

Työttömien lukumäärä työttömyyspäiväryhmittäin.
Työttömien lukumäärä työttömyyspäiväryhmittäin. Kuva: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan työttömänä oli vuoden 2017 lopussa 296 000 henkilöä. Keskimäärin työttömille oli ehtinyt kertyä viidessä vuodessa reilun kahden vuoden edestä työttömyyspäiviä. Työttömyyspäiviä oli kertynyt keskimäärin enemmän vanhemmille kuin nuoremmille työttömille ja enemmän miehille kuin naisille. Noin joka kolmas työtön oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti vähintään vuoden. Työssäkäyntitilaston työttömyyttä koskevat tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työttömien työnhakijoiden rekisterin tietoihin.

Vuoden 2017 lopussa työttömänä olleet olivat viiden vuoden (2013–17) aikana olleet työttömänä keskimäärin 801 päivää. Viiden vuoden ajalta työttömille oli siis ehtinyt kertyä keskimäärin yli kahden vuoden edestä työttömyyspäiviä. Työttömyyspäivillä viitataan päiviin, jolloin henkilö on ollut työttömänä työnhakijana. Työttömyyspäivät ovat voineet kertyä usealta eri työttömyysjaksolta.

Työttömyyspäiviä oli kertynyt viiden vuoden aikana keskimäärin sitä enemmän, mitä vanhemmasta henkilöstä oli kyse. Vanhimpaan ikäluokkaan kuuluvat olivat olleet työttömänä keskimäärin 1065 päivää eli melkein kolmen vuoden edestä viiden vuoden aikana.

Vuoden 2017 lopussa työttömänä olleet miehet olivat olleet viimeisen viiden vuoden aikana työttömänä keskimäärin 843 päivää ja naiset 748 päivää. Sukupuolten välinen ero oli pienin kaikkein nuorimpien (15–19 vuotta) ja kaikkein vanhimpien (60–64 vuotta) ikäluokissa. Ero oli suurimmillaan 30–34-vuotiailla: miehillä 822 päivää ja naisilla 617 päivää.

Työttömyyspäiviä oli kertynyt viiden vuoden aikana keskimäärin vähiten erikoisammattikoulutusasteen tutkinnon suorittaneille (653 päivää) ja seuraavaksi vähiten alemman korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneille (708 päivää), kun tarkastellaan henkilön korkeinta tutkintoa vuodelta 2016. Eniten työttömyyspäiviä oli alimman korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla (893 päivää), tutkijakoulutusasteen tutkinnon suorittaneilla (865 päivää) sekä toisen asteen tutkinnon suorittaneilla (829 päivää). Korkeampi koulutus ei siis tässä tarkastelussa näyttäisi vaikuttavan työttömyyden kestoon.

Reilu neljännes (81 000 henkilöä) vuoden 2017 lopussa työttömänä olleista oli viimeisen viiden vuoden aikana ollut työttömänä yhteensä vuoden verran tai vähemmän. Yhteensä neljän vuoden verran tai enemmän (1 461–1 826 päivää) työttömänä oli ollut lähes 43 000 henkilöä eli 14 prosenttia vuoden 2017 lopun työttömistä. Koko tarkastelujakson eli 1 826 päivää työttömänä oli ollut 7 305 henkilöä. Heistä suurin osa (64 %) oli miehiä. Koko viiden vuoden jakson työttömänä olleista 61 prosenttia oli 55–64-vuotiaita.

Vuoden 2017 lopun työttömistä kolmasosa (91 000) oli ollut yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään vuoden, eli olivat pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömistä puolet (46 800) olivat olleet yhtäjaksoisesti työttömänä yli kaksi vuotta. Suurin osa työttömistä oli kuitenkin ollut yhtäjaksoisesti työttömänä lyhyemmän ajan: 40 prosenttia oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti alle sata päivää.

Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä oli Manner-Suomessa pienin Etelä-Pohjanmaalla (18 %) ja Kainuussa (23 %). Osuus oli suurin Päijät-Hämeessä (36 %) ja Uudellamaalla (34 %).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Länsi-Suomen merivartiostolla työntäyteinen juhannus

Juhannuksen vietto sujui Länsi-Suomen merivartioston merialueella normaalia kesäviikonvaihdetta vauhdikkaammissa tunnelmissa. Juhannusaaton myrsky yllätti monen veneilijän ja siitä tuli juhannuksen vilkkain päivä meripelastuksen osalta.

Mies pahoinpideltiin huoltoaseman pihalla, poliisi kaipaa havaintoja

Mies pahoinpideltiin sunnuntaina noin kello 4.40 Aninkaistentiellä sijaitsevan huoltoasema Satashellin pihalla. Tapahtumat saivat ilmeisesti alkuunsa Tuureporinkadulla tai Hotelli Helmen pihalla, josta noin 40-50-vuotias mies tuli juosten Satashellin pihalle.

Kesävatsa vaatii erityistä huolenpitoa

Kesä, juhannus ja monenlaiset herkut saattavat kuormittaa kesänautiskelijaa ja aiheuttaa eriasteisia ja -tyyppisiä murheita vatsan alueella. Juhannuksena grillit täyttyvät rasvapitoisista ja marinoiduista lihatuotteista ja grillimakkarasta – epämiellyttävät tuntemukset vatsan alueella ja suoliston alueella ovatkin tuttuja monelle kesälomalaiselle.

Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni helmi-huhtikuussa

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuussa 14,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kaikissa rakennusten pääluokissa kuutiomäärä väheni viimevuotisesta. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 18,7 prosenttia. Teollisuus- ja varastorakentamisen ja asuinrakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.