Luvattomat taideteokset poistetaan Turun kaduilta jatkossakin

Jarno Saarisen patsas päätyi Barkerin puistoon virallisia reittejä ja ilahduttaa kaupunkilaisia. Patsaan lähellä sijainnut epävirallinen Keke Rosbergin polun laatta sitä vastoin poistettiin. Jarno Saarisen patsas päätyi Barkerin puistoon virallisia reittejä ja ilahduttaa kaupunkilaisia. Patsaan lähellä sijainnut epävirallinen Keke Rosbergin polun laatta sitä vastoin poistettiin. Kuva: Ilkka Lappi

Luvaton katutaide nousee tasaisin väliajoin otsikoihin, kun taiteilijat yllättävät kaupunkilaiset sijoittamalla taidettaan kaupunkiin. Viime vuosina tällaisia katutaideteoksia ovat olleet muun muassa Barkerin puiston Keke Rosbergin polku ja Vartiovuorenmäen Härski Hartikaisen portaat. Kummankaan paljon julkisuutta saaneen kaupunkitaideteoksen tekijä ei ole edelleenkään paljastunut.

– Tällaiset teokset ovat verrattain harvinaisia. Noin kerran vuodessa kaupungin tietoon tulee katutaidetta, jonka poistamista harkitaan, kertoo Turun kaupungin ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Käytännössä luvattomat taideteokset poistetaan aina, vaikka niistä ei vahinkoa kaupungille tai kaupunkilaisille olisikaan.

– Ne poistetaan, mutta ei poistamisen kanssa hirveätä kiirettä pidetä välttämättä. Harkinta tehdään tapauskohtaisesti. Jos niissä ei ole mitään loukkaavaa tai ne eivät ole vaarallisia, niiden annetaan olla jonkin aikaa. Useinhan tuollaiset ovat harmittomia ja iloa tuottavia, Helin sanoo.

Poistaminen kohtasi myös Keke Rosbergin polun laattaa että Härski Hartikaisen polun laattaa, vaikka molemmat saivat olla jonkin aikaa kaupunkilaisten ihmeteltävänä.

– Jos antaisimme yhden teoksen olla, vaarana olisi, että homma karkaisi käsistä. Lisäksi pitää muistaa, että luvatonta katutaidetta ei hoida kukaan. Esimerkiksi patsaat menevät nopeasti huonoon kuntoon ilman hoitoa, Helin perustelee.

Hän ei muista sellaista tapausta, jossa yllättäen katukuvaan ilmestynyt taide olisi saanut jäädä paikalleen.

– Tosin niin on käynyt monta kertaa, että hetkelliseksi tarkoitetut viralliset taideteokset ovat saaneet kaupunkilaisilta niin hyvän vastaanoton, että niistä on tehty pysyviä. Esimerkiksi Forum Marinumin Päivänkakkara ja Yliopistonkadun Onnenhevonen ovat tällaisia. Päivänkakkaran kunnostus itse asiassa ollaan aloittamassa pian.

Helin ei pidä mahdottomana, että Turussa olisi joskus esimerkiksi virallinen Keke Rosbergin polku. Hän kehottaa kuitenkin edistämään asiaa virallisia kanavia pitkin.

– Oikea toimintatapa riippuu siitä, mitä halutaan. Nimien kanssa kannattaa ottaa yhteys nimistötoimikuntaan, jolla on omat toimintatapansa nimeämiskäytännöille.

– Jos asia taas koskee patsaita tai muita kaupunkikoristuksia, kannattaa asiaa viedä eteenpäin virallisina aloitteina. Tällöin ne aina käsitellään ja niihin saa myös vastauksen. Tosin kannattaa varautua odotteluun. Prosessissa voi helposti mennä vuosikin, koska yleensä useamman tahon kaupungin organisaatiossa pitää ottaa asiaan kantaa.

Ilkka Lappi

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.