Pieni Kirjapuoti on kantakaupungin kulttuurisalonki

Katri Tuomisen kirjakauppa on pärjännyt hyvin kilpailussa. Katri Tuomisen kirjakauppa on pärjännyt hyvin kilpailussa. Kuva: Aleksi Saariranta

Yksitoista vuotta sitten Turkuun Yliopistonkadun ja Humalistonkadun kulmaan avattu yksityinen kirjakauppa Pieni Kirjapuoti ihastuttaa boheemilla tunnelmallaan. Kaupan omistaja Katri Tuominen kertoo kirjojen olleen hänelle aina tärkeitä. Kirjastoalallakin työskennelleelle Tuomiselle tuli kuitenkin lukemiseen pitkä tauko lasten ollessa pieniä.

– Löysin tieni takaisin kirjojen pariin opiskellessani yliopistossa venäjän kieltä ja kirjallisuutta. Samalla tiedostin entistä selkeämmin ketjukirjakauppojen persoonattomuuden ja mielessäni alkoi itää ajatus oman kirjakaupan perustamisesta. Silloinen mieheni oli tärkeä tuki prosessin käynnistämisessä.

Tuominen toivoo Pienen Kirjapuodin erottuvan joukosta erityisesti asiakaspalvelullaan. Liikkeessä käy eniten vanhempia naisia, jotka ovat lukevia ja aikaansa seuraavia kulttuuri-ihmisiä. Monet vakioasiakkaat ovatkin kertoneet pitävänsä siitä, miten kauppiaan kanssa voi jutella kirjallisuudesta ja saada lukuvinkkejä.

Pieni Kirjapuoti on paljon muutakin kuin kirjakauppa. Siellä järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia kuten lukupiirejä, keskustelutilaisuuksia, kirjailijavierailuita sekä musiikkiesityksiä. Suuren suosion ovat saaneet ääneenluentaillat, joissa kirjailijat lukevat otteita kirjoistaan. Illan toisella puoliskolla järjestetään kirjakaraoke, jossa yleisö pääsee lukemaan ääneen suosikkikirjojaan.

Liike muutti vuonna 2014 uusiin tiloihin ja tämä mahdollisti kahvilan avaamisen kirjakaupan yhteyteen. Kahvila 7 pöytää onkin tuonut avauduttuaan uusia asiakkaita, jotka piipahtavat mielellään katsomassa myös kirjatarjontaa.

– Toivon liikkeen näyttäytyvän asiakkaille poikkitaiteellisena kulttuurisalonkina. Valikoimissamme on paljon kirjoja, joita ei markettien hyllyiltä löydy. Tarjolla on aina myös klassikkokirjoja ja lastenkirjoja. Lisäksi myymme paljon kortteja sekä kalentereita, muistikirjoja ja paperinukkeja.

Kirjakauppias kannustaa kaikkia lukemaan.

– Lukuharrastuksen pohja luodaan lapsuudessa, joten toivon vanhempien lukevan paljon lapsilleen. Pitkän tauon jälkeen kannattaa tarttua kirjaan, joka koskettaa omaa elämää tai lähihistoriaa. Itse pidän erityisen paljon John Steinbeckin teoksista.

Tuominen sanoo Turun tarvitsevan välttämättä kivijalkaputiikkeja.

– Ne ovat kantakaupungin elinehto luodessaan elävyyttä ympäristöönsä. Oma suosikkini on jalkineliike Stella, josta saa aina loistavaa palvelua.

Tiina Pitkänen

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.