Nostalginen Turku: Lottien raskas osa

Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Kuva: Turun maakuntamuseo / TS-arkisto

Lotta Svärd -järjestöjen toiminta on äärimmäisen tärkeä osa koko suomalaisen maanpuolustustyön historiaa. Lottien perustehtäväksi muotoutui suojeluskuntien työn tukeminen. Tältä naisjärjestöltä edellytettiin valmistautumista myös sodanaikaisiin tehtäviin. Lottien järjestörakenne oli alusta pitäen demokraattinen ja koko organisaatio toimi vapaaehtoispohjalta.

Lotat kouluttivat omia jäseniään aktiivisesti, varsinkin kun naisten muu koulutus oli sotien välisenä aikana vielä melko vähäistä. Lottien toiminta jaettiin selkeästi eri sektoreiden jaostoihin. Toiminnan kulmakiviä olivat muonitus-, lääkintä-, varus- ja keräys- sekä kansliajaostot. Sotavuosina jaostojen jako hieman muuttui.

Turun ensimmäiset suojeluskuntien yhteyteen perustetut Lotta Svärd -yhdistykset aloittivat toimintansa vuoden 1919 lopussa. Lotta Svärd -järjestön Turun piiri perustettiin maaliskuussa vuonna 1921. Vuonna 1925 Turun piiri jakautui kahteen osaan, Varsinais-Suomen ja Turunmaan piiriin. Itse Turun kaupunki kuului jälkimmäiseen piiriin.

Turun lottien tunnetuin luottamushenkilö oli vapaaherratar Ingrid Gripenberg, joka oli ollut perustamassa kaupungin ensimmäistä paikallisyhdistystä vuonna 1919. Hän oli Turku I -yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja myöhemmin myös piirijohtokunnan puheenjohtaja.

Gripenberg vauhditti myös turkulaisen pikkulottatoiminnan alkuun. Hän oli erittäin tarkka johtaja, joka piti joukkonsa moitteettomassa järjestyksessä. Gripenberg luennoi ja koulutti omia jäseniään väsymättä.

1930-luvun lopulla alkoi kerääntyä kuitenkin synkkiä pilviä taivaalle. Ilmapiiri Euroopassakin alkoi kiristymään ja ilmassa alkoi leijua sodan uhkaa. Turkulaisten lottien alkuvuosi 1939 oli kuitenkin ihan normaalia koulutus- ja leiritoimintaa. Loppukesästä toiminnan yleinen sävy muuttui kuitenkin selvästi. Turun saaristoa linnoitettiin ja siellä työväki tarvitsi muonitusapua, sekä rinnalleen myös kanttiineja.

Lokakuun alussa järjestetyt ylimääräiset kertausharjoitukset veivät järjestön vieläkin selkeämmin armeijan avuksi. Turussa oli kertausharjoitusten aikaan myös oma väestönsuojelukeskus ja ilmapuolustuskeskus, jotka työllistivät kymmeniä koulutettuja lottia.

Talven varalle alettiin valmistaa myös lämpimiä varusteita, kuten lumipukuja. Kaikkein pahimmat pelot kävivät toteen 30. marraskuuta 1939, kun talvisota syttyi. Siitä tuli myös varsinaissuomalaisille lotille 105 päivän todellinen tulikoe.

Heikki Möttönen

Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Kuva: TS-arkisto
Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Kuva: TS-arkisto

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.