Sarjakuvatutkijoitten symposiumissa avataan näkymiä yhteiskuntaan

Voiko sarjakuvablogi vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää hulluuden leimaa? Mitä tekemistä marxilaisella ideologialla on sarjakuvien kanssa? Miten valokuvia voi käyttää sarjakuvan osana? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saadaan vastauksia, kun kotimaiset ja kansainväliset sarjakuvatutkijat kokoontuvat Comics and Society -symposiumiin Turkuun 16.–17. maaliskuuta pohtimaan sarjakuvan ja yhteiskunnan suhdetta.

Alun perin lapsille suunnattuna viihteenä tai jopa nuorisorikollisuuden aiheuttajana pidetyt sarjakuvat ovat tänä päivänä löytäneet tiensä museoihin, kouluihin ja yliopistoihin. Sarjakuvia arvostetaan osana kulttuuri- ja taidekenttää, käytetään opetusmateriaaleina ja tutkitaan akateemisesti.

– Symposiumin esitelmissä käsitellään esimerkiksi sankarillista tyttöyttä amerikkalaisissa supersankarisarjakuvissa, sukupuolittunutta väkivaltaa, historiantutkimuksen ja sarjakuvan suhdetta, poliittisia neuvostosarjakuvia sekä pakolaisuuden ja maahanmuuton käsittelyä sarjakuvan keinoin, symposiumin järjestelyistä vastaavat tohtorikoulutettavat Laura Antola ja Anna Vuorinne kertovat.

Symposiumin pääpuhujaksi saapuu Rebecca Scherr Oslon yliopistosta. Scherr on muun muassa tutkinut esimerkiksi sarjakuvia ihmisoikeuksien näkökulmasta sekä sarjakuvissa esitettyä seksuaalista väkivaltaa. Turussa Scherr kertoo sarjakuvataiteilija Phoebe Gloecknerin La Tristeza -sarjakuvasta, joka käsittelee naisten kokemaa väkivaltaa, raiskauksia ja murhia meksikolaisessa Juarezin kaupungissa.

– Scherr pohtii esitelmässään miten Gloeckner kuvaa naisten kokemaa tuskaa ja kipua sarjakuvan keinoin, ja millaisia eettisiä kysymyksiä liittyy muiden kuin itsensä kokeman tuskan esittämiseen, Antola ja Vuorinne kertovat.

Sarjakuvataiteilijat Ainur Elmgren, Reetta Laitinen, Mika Lietzén ja Hanneriina Moisseinen keskustelevat perjantain symopsiumipäivän päätteeksi järjestettävässä paneelikeskustelussa työstään, ja erityisesti sodan ja konfliktien kuvaamisesta sarjakuvassa. Paneelikeskustelu ”War and Conflicts in Comics” käydään Turun kaupunginkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) perjantaina 16. maalsikuuta kello 18–19.30.

Symposiumin toteuttavat Turun yliopiston yleisen kirjallisuustieteen ja mediatutkimuksen oppiaineet, Nordic Summer University, SELMA: Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory sekä Turun kaupunginkirjasto.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.