Åbo Akademin juhlakantaatti saa kantaesityksensä Vaasassa

Åbo Akademin 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan kuuluu juhlakantaatin Undrans mosaik kantaesitys pidetään Vaasassa 17. maaliskuuta. Kantaatin on säveltänyt Ulf Långbacka, joka seuraa itsensä Jean Sibeliuksen jalanjälkiä. Sibelius nimittäin sävelsi Åbo Akademin ensimmäisen kantaatin Jordens sång (Maan laulu) yliopiston vihkiäisjuhlaan vuonna 1919.

– Tämä on ollut minulle suuri kunnia, ja on hienoa että Åbo Akademi panostaa uuteen kantaattiin. Olen itse ollut mukana esittämässä Sibeliuksen kantaattia useita kertoja sekä kuorolaisena että kapellimestarina, Långbacka sanoo.

– Åbo Akademin aiemmat kantaatit on yleensä sävelletty juuri tarkoitusta varten laadittuun runoon. Ne ovat olleet sinfonisia teoksia, mutta olen nyt itse halunnut toimia toisin ja pyrkinyt välttämään kaikkein mahtipontisimpia ja pateettisimpia elementtejä.

Sana "mosaiikki" kantaatin nimessä tulee toisaalta siitä, että uuden kantaatin musiikillinen kieli on vaihteleva ja sen osat ovat keskenään vastakohtaisia, ja toisaalta siitä, että tekstit ovat moninainen kokoelma ajatuksia ihmismielen olemuksesta. Långbacka on pyytänyt tutkijoita Åbo Akademin kaikista neljästä tiedekunnasta esittämään oman tieteenalansa käsityksiä ihmisestä. Lisäksi hän on käyttänyt Aristoteleen, Nietzschen ja Vergiliuksen tekstejä.

Ajatus ihmettelyä, ajattelua ja mieltä koskevien tekstien koostamisesta sai alkunsa jo vuonna 2014 Turussa eräässä kongressissa, jossa Långbacka tapasi psykiatri ja tutkija Daniel Siegelin. Siegel esitteli muun muassa kuulua ihmismielen määritelmäänsä, joka vapaasti käännettynä on: "Ihmisen mieli on suhteisiin perustuva ja kehollistunut prosessi, joka säätelee energian ja tiedon virtaa ajassa."

– Määritelmä oli tiukan tieteellinen mutta samalla hyvin runollinen. Kun vuonna 2016 sain tehtäväkseni säveltää Åbo Akademin juhlakantaatin, oli luontevaa ottaa tämä ajatus työn lähtökohdaksi, kertoo Långbacka.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.