Mies meni katolle mustissaan

Kuva: Tatjana Lind

Pinttyneissä käsityksissämme nuohooja työntää ison pölyviuhkaa muistuttavan välineen savupiippuun, tippuakseen sinne myöhemmin vahingossa itse, kuin Aku Ankoissa. Totuus lienee jotain arkisempaa. Sarjametalli Sisäilmapalvelut Oy:hyn kuuluva nuohousyritys Pieni Nokipoika tarjoaa nuohouksia ja ilmastoinnin putsauksia Naantalissa.

– Naantalin kaupungin alueella on piirinuohousjärjestelmä. Itse olen ollut täällä 15 vuotta ja alalla neljännesvuosisadan ja muistan kaikki tiedot, kertoo nuohoojamestari Sami Kilpinen.

– Kohteiden tulisijatyypti ratkaisevat nuohoustekniikan. Onko siellä takka, kiuas, keskuslämmityskattila ja minkälaisia hormeja on kyseessä? Sen mukaisesti valitsen harjan katolle, sekä hormin alipaineistajat. Sitten kun puhdistetaan tulisijan sisältä, valitsen sinne oikean kokoisen harjan, imurin ja harjauskauhan.

Nuohoojan ammatti vaatii sekä sosiaalisia että reagoinnin taitoja.

– Sosiaalinen on pakko olla, kun on ihmisten kodeissa ja heidän kanssaan tekemisissä. On hyvä olla myös joustava eli, silloin ei voi pitää liian tiukkaan kiinni omista suunnitelmistaan. Nuohoojan on osattava katsoa miten asukas reagoi ja mitä hän haluaa sinulta työstäsi. Joku haluaa jutella, toinen keittää kahvit. Laput silmillä nuohooja ei saa toimia, jokainen paikka ja ihminen on omanlaisensa. Fyysisen kunnonkin täytyy olla hyvä, ammatti vaatii jäntevyyttä ja ketteryyttä.

Naantalin alueen nuohouksessa korostuu Kilpisen mukaan pientalojen nuohous.

– Piirini on Naantalin keskusta ja Luonnonmaan saari. Firmani tekee käyntejä lähinnä omakotitaloissa ja muun muassa keskuslämmityskattilan omaavissa rivitaloissa.

Teknologiset innovaatiot ovat olleet vähäisiä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Suurin teknologinen apu on hormin alipaineistaja eli hormin päälle laitettava laite, mikä toimii akulla, joka imee hormista hienon noen pois. Kun aloitin 25 vuotta sitten, niin noki-imuri oli jo olemassa. Tälle alalle ei ole kauheasti tullut mitään uutta.

Asiakkaat saattavat aika ajoin olla varsin ajattelemattomia.

– Jos hormirakentamisvaiheessa tai remontoinnin yhteydessä ei mietitä yhtään nuohousta, on puhdistettavuus, huolto ja tarkastaminen vaikeaa.

– Suurin moka minkä asiakas voi tehdä, on jättää tikkaat pois katolta, naurahtaa Kilpinen.

– Olen kolme kertaa tippunut katolta alas. Minulla on kolme lasta, en viitsi järjettömiä riskejä enää ottaa, hän vakavoituu.

Kilpinen ohjeistaa asiakkaita olemaan itse aktiivisia, jotta hormikorjauksen korjaamisen saisi itselleen huokeaan hintaan.

– Hinta on niin tapauskohtaista. Muutama yritys Suomessa on aktivoitunut ja tarjoaa tarkastuksia. Asiakkaalle sanoisin, että kannattaa aina ottaa tarjous useammasta paikasta ja kilpailuttaa.

Kurt Hedborg

Uimari menehtyi Hovirinnassa elvytysyrityksistä huolimatta

Vuonna 1984 syntynyt mies hukkui torstaina myöhään iltapäivällä Kaarinan Hovirinnassa, kertoo Turun Sanomat. Hänet saatiin vedestä ja häntä elvytettiin, mutta hän menehtyi elvytysyrityksistä huolimatta.

Yritysneuvonnasta uutta apua

Uusyrityskeskuksen kautta perustetut yritykset menestyvät keskimääräistä paremmin, neljä viidestä uudesta yrityksestä on yhä toiminnassa viiden vuoden kuluttua.

TS: Uimari joutui hätään Kaarinan Hovirinnassa

Pelastuslaitoksen sukeltajat ovat hakeneet vedestä Kaarinan Hovirinnassa Uimarannantiellä hätään joutunee uimarin, jota jouduttiin elvyttämään, kertoo Turun Sanomat .

Suomen sähköjärjestelmän sähköpulatilanne päättynyt

Fingrid varoitti torstaina aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset ovat edistyneet päivän aikana hyvin eikä sähköpulaa pidetä enää todennäköisenä.

Tuotantoeläinten hyvinvointi ja ruoan puhtaus kiinnostavat kuluttajia

Ruoan vastuullisuudella on merkitystä valtaosalle ruokaostoksia tekevistä suomalaisista. Kuluttajat kiinnittävät huomiota etenkin ruoan kotimaisuuteen, eläinten hyvinvointiin, ruoan puhtauteen sekä ympäristöystävällisiin tuotantotapoihin.

Perjantaiksi luvassa sade- ja ukkoskuuroja

Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu vielä torstaina koko maassa, kertoo ilmatieteen laitos. Sade- ja ukkoskuuroja leviää perjantaina maan eteläosaan.

Urheilu

Helmi Murto ja Juho Kanerva telinevoimistelun EM-kilpailuihin

Helmi Murto.

Suomalaisvoimistelijat suuntaavat 2.–12. elokuuta Glasgow’ssa käytäviin telinevoimistelun EM-kilpailuihin. EM-kilpailut ja niissä käytävät joukkuekilpailut ovat Suomen kannalta tärkeä välietappi valmistauduttaessa kauden pääkilpailua Dohan MM-kilpailuja (25.10.–3.11.) varten.

Wilhelm Hammarberg ÅIFK:n käsipallomiehistön takalinjoille

ÅIFK:n käsipallomiehistö on tehnyt pelaajasopimuksen takarakentaja Wilhelm Hammarbergin kanssa. P98-maajoukkueen kanssa heinäkuun lopun EM-kilpailuihin valmistautuva ”Wiltsu” saapuu Turkuun elokuun alusta vahvistamaan edustusjoukkueen rinkiä. P98:n mukana Makedoniaan 18. heinäkuuta on kutsuttu edustusmiehistöstä myös Isak Lehvonen . Myös Hammarbergin kasvattajaseura on Grankulla IFK.

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.