Sopivimman lämmitysmuodon etsimiseen kannattaa panostaa tunti jos toinenkin

Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Kuva: Jarno Keskinen

Talon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi suurimpia talon suunnitteluvaiheessa tehtäviä päätöksiä. Valinnalla on oleellinen merkitys myös tulevien asumiskustannusten kannalta. Valittava lämmitysjärjestelmä vaikuttaa myös talon eristämistarpeeseen. Mitä enemmän eristettä, sitä kevyempi lämmitysjärjestelmä riittää.

Pientalorakentamisessa maalämpö on jo suosituin lämmitysmuoto. Lämmitysmuoto on kasvattanut suosiotaan rajusti vuoden 2009 jälkeen. Maalämpö kilpailee ennen kaikkea sähkölämmityksen, puulämmityksen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysmuotojen kanssa.

– Kallistuin omassa projektissa maalämpöön. Koska sen lämmöntuotto on varmaa ja tehokasta, kovatkaan pakkaset eivät aiheuta toimintahäiriöitä. Maalämmön valintaa rajaa se, että maalämpöä ei saa porauttaa pohjavesialueelle tai lähelle poravesikaivoa, Timpurille Talo -blogia kirjoittava Mikko Merelä kertoo.

Maalämmön rakentaminen ei ole aivan halpaa. Kallein osuus on pehmeän maan poraaminen, koska pehmeän maan osuudelle lämpökaivoon asennetaan suojaputki, jonka jatkokset hitsataan. Kallioon porattavissa kaivoissa vastaavaa kuluerää ei tule.

Maalämmön tasaisen matalat ylläpitokustannukset puhuvat valinnan puolesta.

– Sähkön hinnan nousut eivät juuri tunnu maalämpötaloissa. Pienellä määrällä sähköenergiaa tehdään iso määrä lämpöä talon lattiaan sekä lämmitetään käyttövesi, Merelä muistuttaa.

Maalämmön voi joutua unohtamaan, mikäli useat naapurit ovat päätyneet samaan ratkaisuun. Maalämpökaivojen etäisyyden toisistaan tulee olla vähintään 15 metriä. Lämpöpumpputeknologian voi kuitenkin valita, vaikka maalämpö olisi pois laskuista.

– Alueelle, jossa maalämpökaivot on kielletty, asenneteen usein ilmasta veteen -lämpöpumput. Niiden lämmöntuotto on hyvää, mutta ei niin tehokasta kuin maalämmössä.

Kaukolämpö ei ole koskaan noussut suosituksi lämmitysmuodoksi pientaloissa. Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmitys on ennen kaikkea kerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten lämmitysmuoto. Joillakin asuntoalueilla kaukolämmön suosiota selittää asetettu liittymisvelvollisuus kaukolämpöverkkoon. Lämmitysmuodon nopeasti nousseet kustannukset ovat aiheuttaneet lämmitysmuodon suosioon heilahtelua.

Hyvin eristetyssä talossa kuten passiivienergiatalossa lämmönlähteeksi voi riittää pelkkä ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun lämmöntuotto on kovilla pakkasilla heikkoa, jolloin talo siirtyy suoraan sähkölämmitykseen. Sähkön suosio pientalojen lämmitysmuotona on romahtanut vuoden 2010 jälkeen, mutta oikein eristetyssä talossa sekään ei ole täysin toivoton.

– Passiivienergiataloissa voi olla myös suora sähkölämmitys, koska eristeet ja ilmanvaihtolaitteet ovat niin hyviä. Passiivienergiatalossa myös ikkunapinta-ala tulee lämmityksen tueksi kun oikeankokoiset ikkunat asennetaan oikeisiin ilmansuuntiin.”

Vaikka takkaa nykyaikaisissa taloissa harvoin käytetään, sille kannattaa vähintään tehdä varaus talon perustuksiin. Silloin takan asentaminen jälkeenpäin on mahdollista. Periaatteessa takan asentaminen on mahdollista myös ilman varausta, mutta kustannukset ovat erittäin korkeat, koska perustukset pitää vahvistaa jälkikäteen.

Jos varaus on tehty, takan asentaminen myöhemmin maksaa vain karvan verran enemmän kuin rakennusvaiheessa. Nykyään takka asennetaan muutamassa päivässä käyttövalmiiksi.

– Jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla ainakin hätävarana vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä kuten takka. Silloin taloa pystyy lämmittämään muutaman kovan pakkaspäivän ajan mikäli sähkökatko yllättää. Muutenkin takka luo asuntoon tunnelmaa ja nostaa asunnon arvoa vähintäänkin takan kustannushinnan edestä.

Lämmitysmuodon valinta on niin suuri ratkaisu, että päätöksen tueksi kannattaa hakea kaikki mahdollinen tieto. Oiva apu on Motivan ilmainen lämmitysmuotolaskuri. Laskurilla voit vertailla pientalon lämmitysvaihtoehtojen kustannuksia. Laskuria voidaan käyttää sekä uusille että vanhoille taloille. Laskuri soveltuu vain pientaloille. Laskurin ohjearvot vastaavat pientaloja ja esitäytetyt arvot ovat uuden pientalon tyypillisiä arvoja.

Jarno Keskinen

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.