Luonnollisilla väriaineilla saa aikaan makoisia ja upeita luomuksia

Värikäs chiavanukas. Värikäs chiavanukas. Kuva: Henriikka Fingerborg

Hyvästi tylsä ruoka! Luonnolliset, värikkäät ja vegaaniset superfoodjauheet ovat räjäyttäneet somen jo viime vuodesta lähtien ja nyt ne ovat rantautuneet myös Suomeen. Turun Ruohonjuuren tuotevastaava Suvi Saarinen kertoo, että värikkäiden superfoodjauheiden perään on kyselty jo tovin, mutta niitä ei ole aiemmin ollut saatavilla. Pirteän värisillä jauheilla saa piristystä vaikkapa pirtelöön, kakkutaikinaan tai päälliseen, dippiin - oikeastaan mihin tahansa.

– Vegaaniset superfoodjauheet ovat oikeasti ravintotiheätä ruokaa, ja bonuksena päälle saa vielä upean värin. Tietysti elintarvikeväreillä saa mitä tahansa sateenkaaren väriä ruokaan, mutta moni ei halua keinotekoisia väriaineita ruokaansa, Saarinen sanoo.

Superfoodjauheet maistuvat usein todella voimakkaalle, eikä moni kestä esimerkiksi spirulinan kitkerää makua ruoan joukossa. Uudet jauheet eivät kuitenkaan maistu juuri ollenkaan, joten niitä voi surutta lusikoida annokseen.

– Esimerkiksi raakakakuista saa upeita väriluomuksia jauheilla. Tai sitten voi hassutella lasten kanssa ja paistaa vaikkapa pinkkejä tai sinisiä lettuja, Saarinen ehdottaa.

Suosituimmat värit ovat tällä hetkellä kirkkaan sininen spirulina, sekä pinkki pitaija-jauhe. Helpointa on sekoittaa värijauhe esimerkiksi terveellisen vanukkaan tai smoothien joukkoon. Näillä resepteillä aamukin saa ihan uutta virtaa.

Värikäs chiavanukas

3 rkl chiansiemeniä

2 dl mantelimaitoa tai maitoa

ripaus vaniljajauhetta

2 tl rawnice-jauhetta

vadelmia

kookoslastuja

Sekoita chiansiemenet, maito ja vaniljajauhe hyvin keskenään. Anna turvota vähintään muutama tunti, tai yön yli. Sekoita muutaman kerran välissä. Lisää värijauhe ja sekoita. Kaada annoslaseihin ja viimeistele marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä tai kookoslastuilla.

Lusikoitava smoothie

2 rkl cashewpähkinöitä

1 banaani

2 rkl kauralesettä

2 dl maustamatonta jogurttia

1 rkl hunajaa

muutama teelusikallinen rawnice-jauhetta

koristeita

Aja pähkinät tehosekoittimessa tasaiseksi jauheeksi. Lisää joukkoon loput aineet ja surauta samettiseksi. Lusikoi kippoon ja koristele.

Henriikka Fingerborg

Luskoitava smoothie. Luskoitava smoothie. Kuva: Henriikka Fingerborg

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.