Isännöitsijä: ”Asukastaulujen katoaminen olisi käsittämätöntä”

Kimmo Salo ei pidä EU:n tietosuoja-asetuksen muutosta kovin merkittävästi isännöitsijöiden työtä lisäävänä asiana. Kimmo Salo ei pidä EU:n tietosuoja-asetuksen muutosta kovin merkittävästi isännöitsijöiden työtä lisäävänä asiana. Kuva: Ilkka Lappi

EU:n tarkennettu tietosuoja-asetus on astumassa voimaan 25. toukokuuta. Taloyhtiömaailmassa uusi tietosuoja-asetus tarkoittaa muun muassa päivityksiä dokumentteihin, käytäntöihin ja sisäisiin ohjeistuksiin. Sopimukset palveluntuottajien, esimerkiksi tietojärjestelmän toimittajien ja IT-tuen kanssa on saatettava ajan tasalle.

Turun Isännöintikeskuksen toimitusjohtaja Kimmo Salon mukaan isännöitsijöiden keskuudessa ollaan valmistauduttu muutoksiin jo pidemmän aikaa.

– Yli vuosi on jo tiedetty, että tietosuoja-asetukseen tulee muutos ja siihen on varauduttu pidemmän aikaa, vaikka asetus onkin tarkentunut matkan varrella, Salo toteaa.

Taloyhtiöt ja isännöitsijät ylläpitävät muun muassa asukas- ja osakeluetteloa ja ovat näin tietosuoja-asetuksen mukaisia rekisteripitäjiä ja käsittelijöitä. Taloyhtiöt ja isännöitsijät myös vastaavat siitä, että henkilötietojen käsittely on järjestetty vaatimusten mukaisesti.

Julkisuudessa on kevään aikana ollut ristiriitaisia tietoja siitä, miten tietosuoja-asetuksen muutokset vaikuttavat taloyhtiöiden elämään.

Savon Sanomissa (15.2.) Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen epäili, että rappukäytävän nimitaulu voi rinnastua henkilörekisteriin. Tosin saman päivän Helsingin Sanomien uutisessa Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Anu Talus oli sitä mieltä, ettei tietosuoja-asetus poista nimitauluja rappukäytävistä.

Salo pitää asiasta noussutta julkista kohua ylimitoitettuna.

– Muutokset tietosuoja-asetukseen eivät ole lainkaan niin iso isännöitsijöiden näkökulmasta, kuin on annettu ymmärtää. Itse pidän tietosuoja-asetuksiin tehtäviä muutoksia tarpeellisina tarkennuksina, joilla lisätään läpinäkyvyyttä, Salo toteaa.

– Muutoksissa kyse ei ole mistään mullistavasta, vaan tällaisia isännöitsijöiden töihin vaikuttavia tarkennuksia tehdään säännöllisesti. Käytännön toimet ja lisätyö isännöitsijän kannalta eivät ole kovin suuria. Tähän liittyy kaikenlaista suhteellisen pieniä toimia, rekistereiden ajantasaistamista ja muita toimia, joita tehdään oikeastaan koko ajan, hän arvioi.

Salon tietojen mukaan mikään ei viittaa siihen, että julkisen keskustelun keskiöön nousseet asukastaulut todella olisivat poistumassa rappukäytävistä.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei tietosuoja-asetuksen muutokset tule koskemaan asukastauluja. Asetukseen on tehty tarkennuksia vähitellen. Vielä ennen toukokuuta asetukseen saadaan senkin asian suhteen selkeä sanamuoto, Salo uskoo.

Jos asukastaulut todella poistuisivat, vaikuttaisi se taloyhtiöiden käytäntöihin monin tavoin, esimerkiksi pelastustoimen osalta.

– Jos asetusmuutos vaikuttaisi asukastauluihin, se olisi kyllä aika käsittämätön päätös, Salo sanoo.

Ilkka Lappi

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.