What ever Works! -nykymusiikkifestivaali järjestetään Turussa jo viidennen kerran

What ever Works!-nykymusiikkifestivaali järjestetään Turussa 8.-10. maaliskuuta viidettä kertaa. Festivaalin teemana on Cross the Line.

Festivaali koostuu kolmesta konsertista. Tapahtuman aloittaa konsertti, jossa kuullaan Astor Piazzollan ajatonta musiikkia. Konsertissa esiintyy Tango Mono, nuorten muusikoiden kvintetto, jonka intohimona on Piazzollan musiikki. He esiintyvät kansainvälisesti ja vuonna 2018 yhtye konsertoi Moldovassa, Romaniassa ja Kreikassa.

Ohjelmistossa ovat muun muassa Buenos Airesin Neljä vuodenaikaa, Enkeli-sarja ja Silfo y Ondina -sarja. Konsertin paikka on vielä avoin.

Cross the Line -konsertissa Wanhassa Viinatehtaassa Manillassa tarjotaan monipuolisia elämyksiä poikkitaiteellisten teosten kautta. Teemu Mastovaaran Jeux D'enfants rakentaa kokonaisuuden ääninauhasta, sellosta, tanssijoiden liikkeestä ja äänistä.

Flora Kok haastaa yleisön vuorovaikutukseen teoksellaan Elävä patsas, jonka musiikki ja liikkeet on tehty yhteistyössä laulajan kanssa. Patsaan puku on myös Floran käsialaa. Toinen Floran teos Falling Orbs, Growing Sprouts esittelee tuntemattoman lyömäsoittimen, Kigonkin, yhdessä kolmen sellon kanssa.

Maxim Larionov on Lasten ja nuorten Uuno Klami-sävellyskilpailun tuore voittaja ja konsertissa kuullaan hänen jousikvartettonsa. Konsertissa kuullaan myös Olli Virtaperkon Celestial Bodies harmonikalle ja Terry Rileyn jousikvartetto Sunrise of the Planetary Dream Collector.

Festivaali päättyy Bar Ö:n Iltapäiväklassinen-konserttisarjan Uuden musiikin konserttiin, jossa kuullaan modernin kitaran pioneerin Arthur Kampelan teossarjan Percussion Study ensimmäinen osa. Sarjan säveltäminen on alkanut vuonna 1989 ja jatkuu edelleen. Kimmo Laaksonen on säveltänyt jousikvarteton All you Can't Eat in Nine Minutes, joka nimensä mukaisesti kestää yhdeksän minuuttia.

Tukholmalaisen Marcel Nichanin teoksessa Within Without kuullaan viulua yhdessä ääninauhan kanssa. Ranskalais-Libanonilaisen Diane Daherin nauhateos The Flooded Lands, yksi osa teoksesta The Sirens of the Last Age, tuo lisänsä konsertin kokonaisuuteen, kuten myös Ilkka Aunun kappale soolohuilulle.

Festivaalin järjestämisestä vastaa vastikään perustettu yhdistys What ever Works ry. Yhdistyksen tavoitteena on järjestää muitakin nykymusiikin tapahtumia ja tuoda Turun musiikkielämään jatkossakin uutta mielenkiintoista musiikkia ja uusia säveltäjiä, sekä toimia alustana muusikkojen monipuoliselle yhteistyölle.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.