Harjureitillä voi useimmiten hiihtää vielä huhtikuussakin

Kuva: Marianne Rovio

Tunnin ajomatkan päässä Turusta Huittisten suuntaan on päässyt tammikuussa hiihtämään Harjureitin latuverkostossa, vaikka muualla ei lumisia latuja juuri olisi ollutkaan. Hiihtoreitit kulkevat metsäisissä harjumaisemissa ja kilometrejä saa kertymään useita, jos haluaa pidempiäkin matkoja hiihtää. Latuverkostoa on hiihtäjien käytössä huimat 25 kilometriä. Lisäksi mukaan voi pakata eväitä ja tulitikut, sillä laavuilla voi pysähtyä herkuttelemaan vaikka tulen äärellä.

– Hiihtoreissu on hyvä aloittaa esimerkiksi kantolaavulta, jossa voi tehdä tulenkin. Se sijaitsee Säkylä–Virttaa-tieosuudella. Kantolaavun kohdalla on parkkipaikka ja toisella puolella tietä on iso paikotuspaikka jonne mahtuu useita autoja, kertoi Esa Lähteenmäki, joka on ideoinut Harjureitin 18 vuotta sitten EU-hankkeen ja kunnan rahoituksella.

Harjureitistä huolehtivat nykyiset Säkylän, Oripään, Huittisten ja Loimaan kunnat.

– Lähtöpaikkoja reiteille on kahdeksan ja reitistö kulkee neljän eri kunnan alueella. Hiihtoreittejä voi valita lyhyempiä tai sitten tehdä pidemmän lenkin. Mäet eivät ole kovin pahoja ja hiihtoreitti soveltuu hyvin niin sanotuille sunnuntaihiihtäjille, Lähteenmäki totesi.

Harjureitin ladut pysyvät parhaimpina vuosina jopa melkein huhtikuun puoleen väliin asti.

– Harjun kivisen maaperän vuoksi lumi on pysynyt laduilla, koska se ei sula niin helposti ja latuja saattaa olla vielä maaliskuun lopulla. Harju on hieman korkeampi paikka ja siellä ladut saavat enemmän lumisadetta, Lähteenmäki kertoi.

Hiihtämään pääsee myös pimeään aikaan sillä valaistuja latuja löytyy Toimintaloman, Eräveikkojen Majan ja Vampulan Ulkoilumajan maastoissa kello kymmeneen asti illalla. Osalla laduista ei ole valoja, mutta valaistuja latuja on yhteensä silti 14 kilometriä.

Hyvää reitistössä on myös se, että sen kunnosta löytyy jatkuvasti tietoa netissä Harjureitin omilta sivuilta, joita Lähteenmäki päivittää. Ennen lähtöä vois siis tarkastaa netistä kannattaako lähteä. Latujen kuntoa pääsee seuraamaan myös web-kameran kautta.

– Laduista pidetään päivittäin huolta. Lumisateen ollessa vähäinen reitillä saattaa olla jonkun verran puista tippuvia neulasia ja muuta roskaa, Lähteenmäki kertoi.

Hiihtämisen lisäksi alueella voi tutustua alueen eläimistöön sekä geologiaan ja tutustua pohjaveden tarinaan opastetaulujen avulla. Alueella on jääkauden synnyttämiä harjuja ja niihin liittyvät geologiset muodostumat ovat arvokkaita suomalaisia luonnonnähtävyyksiä.

Jokamiehen oikeuksiin nojaten alueen laavuja sekä Turvekammia voi käyttää vapaasti, kun vain siivoaa omat jälkensä. Tulenteosta vastaa aina tulentekijä.

Lisää tietoa muun muassa Harjureitin latujen kunnosta sekä ajo-ohjeet löytyy osoitteesta www.harjureitti.fi.

Marianne Rovio

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.