Tänään kotona: Mikko Hissa ei pelkää Kakolan aaveita

Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Kuva: Timo Salmesmaa

Tänään Kotona -juttusarjassa vierailemme Bar4:n yrittäjän Mikko Hissan kotona. Ravintoloitsijana ja maahantuojana toimivan miehen koti sijaitseee varmasti eräällä kaupungin puhutuimmista alueista, Kakolan länsisellissä. Vuonna 1911 valmistunut massiivinen graniittilinna on eräs Turun suurimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista.

– Ajatus kodin hankkimisesta Kakolasta syntyi vuonna 2017. Hankintaperusteeni asunnolle oli uniikkius, talolla pitää mielestäni olla tarina. Toimiva sijainti ja kehittyvä miljöö sinetöivät lopullisen päätöksen.

Kuudesta entisestä sellistä rakennettu asunto huokuu historiaa. Länsiselli oli aikoinaan todellinen hurjien poikien koti. Vuosikymmeniä se toimi pakkolaitosvankilana, jonne lähetettiin yli kuusinkertaiset rikoksenuusijat.

– Kakolan alue kehittyy koko ajan voimallisesti. Palvelut monipuolistuvat. Ravintolan ohella sisäpihalle rakennetaan leipomo sekä kuntosali- ja kylpyläpalvelut. Alueelle ollaan myös suunnittelemassa hotellia. Jatkossa asukkaille hankitaan sähköautoja kaupungilla asiointeja varten.

Kaupunkimaisen ympäristön vastapainoksi jokiranta tarjoaa keitaan ulkoiluun ja vapaa-aikaan. Ennen muuttamistaan Hissa sai vapaa kädet valita kotinsa pintamateriaaleja Seinät maalattiin vaaleiksi ja lattiat pinnoitettiin mikrosementillä. Tunnusomaista kodille on johdottomuus; välikaton laskeminen mahdollisti johtojen kätkemisen katon sisään.

Mikko Hissan kodin katseenvangitsijana toimii Natasin sinapinkeltainen sohva. Se ja käsinsolmitut afgaanimatot toimivat väriläiskinä muuten hyvin hillityssä värimaailmassa. Kalusteet ovat klassikkoja. Tummat keittiökaapistot luovat selkeän kontrastin muuten vaaleasävyiseen huoneistoon.

Sisustukseen hän halusi selkeitä, yksinkertaisia linjoja, jopa industrialismia. Jykevät louhitut ikkunapuitteet tuovat kotiin veistoksellisuutta.

Elokuvista viehtynyt Hissa halusi hemmotella itseään moottoroidulla valkokankaalla ja videotykillä Asunnon erikoisuutena on rannekellolla ohjattava valaistus. Ohjelmointi tarjoaa pehmeän iltavalaistuksen, hämärän yövalaistuksen ja hyvää huomenta -aamuvalon.

Sijainniltaan asunto on Hissan mielestä optimi. Keskustaan huristelee parissa minuutissa ja yhtiön eri-ikäisistä asukkaista muodostuva asukaskunta on yhteistyökykyinen,

Vilkkaan syksyn jälkeen, alkuvuosi vedettiin henkeä. Kodin pitää sen isännän mukaan olla rauhoittumisen tyyssija. Kevät vilkastaa jälleen anniskelumaailman ja päätyön ohella ravintoloitsijaa nähdään kesän suurimmilla festareilla, muun muassa Ruisrockissa ja Provinssissa. Loppuaika menee rakkaan golf-harrastuksen parissa.

– Asunnon sisustamisen jälkeen on vuorossa sisäpihan parvekkeen muokkaaminen. Jos aikaa jää, ryhdyn selvittelemään kotini entisten asukkaiden historiaa, Hissa nauraa.

Timo Salmesmaa

Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Kuva: Timo Salmesmaa
Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Kuva: Timo Salmesmaa

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.