Katse sisustuksen vuoteen 2018

Pyöreät muodot ovat tänä vuonna trendikkäitä. Pyöreät muodot ovat tänä vuonna trendikkäitä. Kuva: Hm Home

Tuntuuko sinustakin, että tummemmat sävyt miellyttävät tänä vuonna silmää vaalean skandisisustuksen sijaan? Et ole ainoa. Hygge ja kotoilu on tullut jäädäkseen ja kodeista tehdään vieläkin kotoisampia ja lämpimän, houkuttelevan pehmeitä. Downshiftaaminen ulottuu työelämästä materiaan saakka, ja myös kotona suositaan kokemuksia ja pieniä iloja.

Ekologiset valinnat kiinnostavat sisustajaa ja tällä onkin suuri merkitys myös kodin sisustuksen trendeihin. Kaipuu luontoon näkyy niin värimaailmassa kuin materiaalivalinnoissa. Kotiin halutaan lämmintä, himmeää ja luonnonmukaista. Miltä siis näyttää uusi sisustusvuosi värien, ilmiöiden, materiaalien ja sisustusesineiden osalta?

Värit

Punaisen eri sävyt ovat tehneet tuloaan jo viime vuonna, kun Tikkurilan vuoden väriksi valikoitui punainen ”ruukku”. Punaisen sävyjä puuterisen pehmeästä roosasta aina syvään viininpunaiseen on näkyvillä monen merkin kevätmallistossa. Punaisen lisäksi sinapinkeltainen, tumma lila tai siniharmaa väri näkyy seinillä ja sisustusesineissä.

Vähemmän on enemmän

Kauniisti patinoituvat ja kestävät materiaalit elävät uutta nousukautta. Laatu korvaa määrän. Esimerkiksi nahkaa nähdään niin koriste-esineissä kuin huonekaluissakin. Hankintoja tehdään vähemmän, mutta laatuun ja kestävään kehitykseen sen sijaan panostetaan enemmän.

Värillinen ja tumma puu

Puu on vuoden 2018 innostavin materiaali. Puupaneloinnitkin ovat taas muodissa, ja erityisesti levymäisistä panelirakenteista veikataan 70-lukuhenkistä retrosuosikkia. Puupanelointi maalataan tummanpuhuvaksi sinivihreäksi, tai vaikkapa lilaksi. Tumma puu on myös palannut koiteihin vaalean aikakauden jälkeen, ehkäpä myös pian lattioihin.

Pyöreä muoto

Pyöreä muoto on ollut pinnalla jo pidempään peilien ja pikkupöytien muodossa. Nyt pyöreitä muotoja tullaan näkemään enemmänkin huonekalujen linjoissa ja sisustustyynyissä.

Peilipinnat

Peilipintaa on tänä vuonna muuallakin kuin seinässä. Peilillä varustetut tarjottimet, lasinaluset ja jopa huonekalut ovat pinnalla. Peilipinnasta tehty olohuoneen sohvapöytä, makuuhuoneen laatikosto tai meikkauspöytä löytyy yhä useammasta kodista. Hyvällä tuurilla peilipintaisia huonekaluja löytää halvalla ekotoreilta tai vanhan tavaran liikkeistä.

Kromi

Kromi on kivunnut takaisin koteihin esimerkiksi lamppujen ja koriste-esineiden muodossa. Lämpimät metallitkin pitävät vielä pintansa, mutta tänä vuonna niitä yhdistellään viileämpään kromiin.

Persoonalliset sisustusesineet

Massakulttuurin aika sisustamisessakin on ohi. Nyt koti saa näyttää juuri siltä, miltä sinäkin. Matkoilta haalitut koriste-esineet pääsevät hyllyille. Taiteelliset esineet, kuten veistokset tai pienet patsaat tuovat sisustukseen ripauksen persoonallisuutta. Ananas, koira, simpukka - mitä hassumpi sitä persoonallisempi.

Hotellitunnelma

Kylpylä- ja hotellitunnelmaa kaivataan myös kotiin. Nyt kiinnostaa hotellin pehmeät ja ylelliset lakanat, pyyhkeet sekä ammeet vaahtokylpyineen. Mikä sen parempaa kuin pujahtaa omassa kodissa vaahtokylpyyn, sujauttaa päälle ronskin paksu kylpytakki ja tossut? No ehkäpä se, kun hyppää hotellimaisen pehmeään sänkyyn, jossa on paksu untuvapeitto ja hyväntuoksuiset laadukkaat lakanat.

Henriikka Fingerborg

Matkatuliaisina tuotuja patsaita saa taas pitää esillä. Matkatuliaisina tuotuja patsaita saa taas pitää esillä. Kuva: Mads Hjorth Jakobsen

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.