Kino Diana avaamassa helmi-maaliskuun taitteessa

Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Kuva: Harri Pälviranta

Kino Piispanristiä pyörittävillä Henry Erkkilällä ja Antti Juntusella on pitänyt kiirettä. Ihmiset ovat löytäneet vajaan vuoden Piispanristillä toimineen teatterin hyvin ja viime aikoina kaksikon päivät ovat täyttyneet Humalistonkadulla uudelleen avattavan Dianan rakentamisesta.

– Parhaillaan laitetaan lattiaa paikalleen. Ensi viikolla saadaan penkit ja tekniikka paikalleen. Sitten odotellaan lupa-asioiden selviämistä. Helmi-maaliskuun vaihteessa päästään todennäköisesti avaamaan, Erkkilä toteaa.

– Kaikki on mennyt aikataulussa. Asiat ovat sujuneet toistaiseksi oikeastaan jopa pelottavan hyvin.

Aikanaan vuonna 1967 Humalistonkadulle Astor-nimisenä avattu elokuvateatteri sulki ovensa Dianana taiteiden yönä 2004. Astorissa oli 110 paikkaa. Dianassa vuonna 2004 oli hieman vähemmän, 99 paikkaa. Nyt avattava uusi Kino Diana tulee olemaan asiakaspaikoiltaan vanhaa salia pienempi, vaikka seinät ovatkin vanhalla paikallaan.

– Dianaan tulee 68 paikkaa ja invapaikat. Koska sali on nykyaikaisten vaatimusten mukainen, paikkamäärä pienenee.

– Katsomo nousee jyrkemmin kuin ennen, valkokangas on isompi ja penkit ovat nykyaikaiset. Lisäksi saamme tänne laserprojektorin, Erkkilä iloitsee.

Hän laskee, että vuodessa Dianaan saadaan noin sata ensi-iltaa. Pääosin ohjelmisto tulee noudattelemaan Piispanristiltä tuttua linjaa. Koska saleja on käytössä vain yksi, ohjelmiston suunnittelun merkitys korostuu.

– Pyrimme miettimään näytösaikoja potentiaalisten kävijöiden mukaan. Viikonlopun primetime-näytöksissä ohjelmisto noudattelee Piispanristin linjaa. Ensimmäiset näytökset arkisin järjestämme jo päivällä. Niihin otetaan sellaista ohjelmistoa, joka kiinnostaa hieman varttuneempia kävijöitä ja esimerkiksi eurooppalaisia elokuvia. Viikonloppujen alkuillat taas ovat hyvää aikaa lasten elokuville, Erkkilä valottaa.

Erkkilä on kasvanut pienestä pitäen elokuvien keskellä. Hänen vanhempansa pyörittivät pitkään kiertävää elokuvateatteria, joten ala tuli tutuksi pienestä pitäen.

Digitalisoituminen on ollut koko alan lävistävä murros, joka näkyy monin tavoin myös pienen teatterin arjessa.

– Digitalisoituminen mahdollistaa Dianan tyyppisen paikan pyörittämisen. Jos elettäisiin vielä 35-millisten elokuvien aikakautta, ei tällainen toiminta tässä muodossa olisi mahdollista, Erkkilä sanoo.

– Elokuvateattereiden tarjonta on monipuolistunut digitalisoitumisen myötä. Nykyään monella sellaisellakin elokuvalla, joka aiemmin ei olisi voinut lähteä teatterilevitykseen, pyrkii teattereihin. Meillekin tarjotaan koko ajan enemmän elokuvia kuin voidaan ottaa. Ohjelmiston suunnittelu on tämän alan haastavin homma. Koskaan ei voi olla ihan varma, mikä elokuva lähtee vetämään.

Ilkka Lappi

Turun Sotaveteraaneilla 60-vuotisjuhla sunnuntaina

Vuonna 1958 perustettu Turun Sotaveteraanit ry (alkuperäiseltä nimeltään Turun Rintamamiesten Asuntoyhdistys) juhlii 60-vuotista toimintaansa sunnuntaina 26. elokuuta. Juhlapäivään sisältyy messu Turun tuomiokirkossa kello 10, seppeleenlaskut Turun Sankariristille ja Veteraanikivelle, tervehdysten vastaanotto ja kahvitarjoilu Sigyn-salin kahviossa kello 11.45–12.45 sekä juhla Sigyn-salissa kello 13 alkaen.

Kesäkauden päättäjäiset Paimion parantolassa

Magni Mundi juhlistaa Paimion parantolan kesäkauden päättymistä elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.–26. elokuuta. Luvassa ylimääräisiä yleisöopastuskierroksia ja pop up -kahvila.

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.