Taksiyrittäjä ennustaa alalle polkuhinnoittelua ja harmaata taloutta

Jari Katajaista huolestuttaa taksikilpailun vapautuminen. Jari Katajaista huolestuttaa taksikilpailun vapautuminen. Kuva: Tiina Pitkänen

Liikennepalvelulaki uudistuu asteittain tänä vuonna. Tämä tuo muutoksia myös taksialalle, jossa kilpailu vapautuu heinäkuun alussa. Hallitus on perustellut uudistusta muun muassa taksialalle pääsyn helpottamisella ja lupaviranomaisten epätarkoituksenmukaisen työn vähentämisellä.

Kuluttajille näkyvin muutos on se, että taksimatkojen hintakatot poistuvat ja taksit saavat itse määritellä taksansa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi tarvittaessa puuttua asiaan, jos hinnat uhkaavat kohota pilviin.

– Käytännössä Trafin mahdollisuudet vaikuttaa ovat melko rajalliset. Olen huolissani hinnoittelun tulevaisuudesta. Polkuhinnoittelun riskikin on olemassa ja harmaa talous tulee uudistuksen myötä todennäköisesti kasvamaan, pohtii lietolainen taksiyrittäjä Jari Katajainen.

Seitsemän taksinkuljettajaa työllistävä yritys kuuluu Lounais-Suomen Taxidataan. Kaikki keskuksen välityksessä olevat autoilijat ovat sitoutuneet noudattamaan määriteltyjä laatukriteereitä. Katajaisen mukaan hinnoittelu säilyy tulevaisuudessakin Taxidatan autoilijoilla yhtenäisenä.

Lakiuudistuksen myötä taksien lupakiintiöistä luovutaan. Ely-keskukset ovat vahvistaneet vuosittain kuntakohtaiset taksilupien enimmäismäärät. Jatkossa lupien määrää eli käytännössä autojen määrää ei rajoiteta. Myös kuljettajia koskevat vaatimukset lievenevät.

– Tähän asti taksinkuljettajan ajoluvan saaminen on edellyttänyt koulutusta, koetta, paikallistuntemusta ja hyvää terveyttä. Tulevaisuudessa koulutusta ei enää vaadita. Ajolupa sen sijaan vaaditaan, mutta sen saamiseen riittää ajokoe.

– Erityisesti ikäihmiset ovat olleet huolissaan taksimatkustuksen turvallisuudesta uudistuksen jälkeen. Kehottaisin olemaan jatkossa tarkkaavaisempi sen suhteen, mistä taksikyydin tilaa. Tuttuihin, hyväksi havaittuihin taksiyrityksiin voi varmasti luottaa edelleen.

Jari Katajainen on työskennellyt taksinkuljettajana 30 vuotta. Ura alkoi isän firmassa ja oman taksiluvan hän sai vuonna 2000. Kokeneen yrittäjän mukaan taksinkuljettajan tärkein ominaisuus on rehellisyys. Kaiken muun oppii tekemällä.

– Tilataksien hankkiminen kymmenen vuotta sitten monipuolisti työnkuvaa ja toi siihen mielekkyyttä. Tällä hetkellä yritykselläni on käytössä kolme tilataksia. Toivoisin, että ihmiset muistaisivat, etteivät tilataksit ole sen kalliimpia kuin pienemmätkään taksit. Matkustusmukavuus sen sijaan on monesti parempi.

Tiina Pitkänen

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.