Lakana-asiat kannattaa pitää kunnossa

Peitot kannattaa pestä kerran ja tyynyt kahdesti vuodessa, patja puolestaan imuroida perussiivouksen yhteydessä. Ulkona tuulettaminen ja pudistelu irrottaa petivaatteiden pölyt suoraan ulos. Peitot kannattaa pestä kerran ja tyynyt kahdesti vuodessa, patja puolestaan imuroida perussiivouksen yhteydessä. Ulkona tuulettaminen ja pudistelu irrottaa petivaatteiden pölyt suoraan ulos. Kuva: Linnea Lahtinen

– Lakanat on hyvä vaihtaa ja pestä parin kolmen viikon välein, tyynyliinoja kannattaa vaihtaa useamminkin, kertoo Marttaliitto ry:n koordinaattori Katariina Juurikkala.

Vaihtoväliin vaikuttaa esimerkiksi se, hikoileeko nukkuessaan paljon, syökö sängyssä, onko allergikko tai käyttääkö paljon vartalovoiteita. Lakanat tulisi vaihtaa viimeistään silloin, kuin ne tuntuvat likaisilta ja tuoksuvat tunkkaisilta.

– Sänkyä ei kannata pedata heti siitä noustessa, jotta yön aikainen kosteus ehtii haihtua.

Päiväpeitto suojaa petiä hyvin pölyltä. Juurikkala suosittelee sen käyttöä etenkin, jos sängyllä istutaan muuten tai jos lemmikit nukkuvat sen päällä.

Lakanoiden valintaan vaikuttavat materiaali, kuosi, väri sekä oikea koko.

– Puuvilla on yleisin käytetty materiaali lakanoissa. Satiinipuuvilla on sileää, ja sitä usein suositellaan tiiviytensä ja pölyämättömyytensä vuoksi allergikoille, Juurikkala vinkkaa.

Kannattaa valita riittävän paksusta kankaasta valmistettu lakana, jolloin se suojaa sänkyäkin paremmin. Tekokuitukankaat ja sekoitteet eivät hengitä samalla tavalla kuin luonnonkuidut ja saattavat siksi hiostaa.

Lakanoiden pesussa on tärkeää riittävän korkea pesulämpötila. Juurikkala kehottaa valitsemaan liinavaatteiksi vain sellaisia materiaaleja, joita voi pestä vähintään 60 asteessa.

– Näin saa varmasti puhdasta jälkeä. Pese lakanat riittävän väljästi, niin saat rypyttömämmän lopputuloksen. Pesuaineen oikeaan annosteluun on hyvä kiinnittää huomiota, Juurikkala ohjeistaa.

Varsinkin allergisten kannattaa suosia hajusteettomia pesuaineita, sillä tavalliset pesuaineet saattavat sisältää voimakkaitakin tuoksuja. Lakanat voi kuivata kuivausrummussa tai narulla. Ulkona kuivattamalla niihin saa raikkaan tuoksun. Mankeleita löytyy nykyään harvemmasta taloudesta, mutta suhteellisen sileään lopputulokseen pääsee oikomalla lakanapyykin heti pesun jälkeen ja kuivattamalla sen suorana.

Allergiselle mankelointi on hyvä keino hillitä pölyn määrää, sillä mankelointi tavallaan sulkee kankaan kuidun. Yliherkän kannattaa kuivattaa lakanapyykki sisätiloissa siitepölyaikaan.

– Lakanoista kyllä huomaa sitten, kun ne ovat palvelleet parhaat päivänsä. Ne saattavat esimerkiksi haalistua vuosien käytön saatossa, Juurikkala sanoo.

Lakanat tapaavat haurastua eniten keskeltä, joten hyvää kangasta jää käytettäväksi paljon. Vanhoista lakanoista saa käteviä siivousliinoja, joita voi pestä riittävän korkeissa lämpötiloissa.

– Kauniista kuoseista voi näppärästi ommella myös vaikka kangaskassin! ideoi Juurikkala.

Linnea Lahtinen

Lotossa yksi täysosuma

Lauantain lottoarvonnassa (kierros 33/2018) löytyi yksi 7 oikein -tulos. 2,4 miljoonan euron voitto matkasi pelaajalle, joka oli pelannut lottorivinsä Forssan Prismassa.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Alkuvuonna syntynyt yli 1 500 lasta viime vuotta vähemmän

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli heinäkuun lopussa 5 517 887. Maamme väkiluku kasvoi tammi-heinäkuun aikana 4 757 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 8 731 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 974 vähemmän kuin kuolleita.

Kortiton huumekuski poliisin haaviin Eteläkaarella

Poliisipartio pysäytti perjantaina kello 9.36 Turussa Eteläkaarella henkilöauton, jonka kuljettajalle tehty huumepikatesti antoi positiivisen tuloksen amfetamiinille ja kannabikselle, eikä kuljettajalla ollut voimassa olevaa ajokorttia.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista

Punasotkan metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset punasotkan, tukkakoskelon ja allin metsästysrajoituksista. Punasotkan ja tukkakoskelon metsästys kiellettiin kokonaan kolmen vuoden määräajaksi. Vastaava kielto koskee sisämaassa metsästettävää allia. Merialueilla allin metsästystä rajoitetaan metsästäjäkohtaisella saaliskiintiöllä, joka rajoittaa metsästyksen enintään viiteen alliin vuorokaudessa.

Kaupunki
Kulttuuri

Sumu Big Band syyskuussa Naantaliin

Sumu Big Band with Stringsin Ella & Frank -konsertit kuultiin toukokuussa niin Turussa kuin Salossakin. Yleisön pyynnöstä kokoonpano esittää ohjelmiston vielä kerran syyskuussa Naantalissa, ja solisteina ovat tietenkin Suomen Ella ja Frank, eli Aili Ikonen ja Sami Pitkämö . Konsertissa kuullaan niin Ella Fitzgeraldin ja Frank Sinatran tunnetuiksi tekemiä jazz-klassikoita kuin Ailin ja Samin omaakin ohjelmistoa. Orkesteria johtaa kapellimestari Rami Koskinen .
Urheilu

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Otteluanalyysi: KuPS katkaisi Interin putken

Otso Virtanen.

Interillä oli alla viisi tappiotonta ottelua ja neljässä edellisessä pelissä joukkue ei ollut päästänyt maaliakaan. Se ei painanut nyt missään, sillä Kuopion Palloseura haki pisteet tiukalla puolustuspelillä Kupittaalta maalein 0-1 (0-1). Interillä on ollut koko kauden ajan vaikeuksia tehdä tulosta kotiyleisön edessä, eikä se näytä muuttuvan, vaikka sarjapaikka alkaa olla turvattu. Kuntopuntarin kärkijoukkue kompuroi siis jälleen kotinurmella.

Benjamin Källman lainalle Skotlantiin

Benjamin Källman (oik.).

Inter ja Dundee FC ovat päässeet yhteisymmärrykseen hyökkääjä Benjamin Källmanin siirtymisestä lainasopimuksella skotlantilaisseuraan. Kauden 2018-19 kattavan lainasopimuksen lisäksi Dundee FC:llä on Källmanin osto-optio laina-ajan päättyessä. Osana järjestelyä 20-vuotias Källman on allekirjoittanut Interin kanssa kauden 2020 loppuun saakka kestävän jatkosopimuksen.

Otteluanalyysi: TPS katkaisi tappioputkensa komeasti

TPS katkaisi viiden ottelun tappioputkensa suurinumeroisella kotivoitolla VPS:stä. Uusia miehiä kotiyleisön eteen juoksuttaneen Palloseuran voittolukemat kirjattiin lopulta 4-1. TPS:n suurimmaksi sankariksi nousi kaksi maalia viimeistellyt Riku Sjöroos . Voiton myötä TPS nousi 19 pisteeseen ja ainakin väliaikaisesti jälleen kymmeneksi sarjataulukossa.

Johanna Kylmäsen johdolla nuorten olympialaisiin

Lokakuun alussa Argentiinassa käytäviin nuorten olympialaisiin Suomesta lähtee 24 urheilijan joukkue. Varsinaissuomalaisia mukana on kolme, Aurinko Golfin Eemil Alajärvi , Aura Golfin Elina Saksa sekä Raision Kuulaa seuratasolla edustava pikajuoksija Johanna Kylmänen . Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa. Kisoihin matkaa noin 4 000 urheilijaa runsaasta 200 maasta. Lajista riippuen urheilijat ovat 15–18-vuotiaita.

Fiifi Aidoo vahvistaa Kaarinan Uraa

Ura Basket on solminut yksivuotisen sopimuksen Fiifi Aidoon kanssa. Pelaajasopimus tuo viime vuosina Yhdysvaltojen Grand Canyonin yliopistokentiltä oppeja hakeneen 22-vuotiaan Aidoon takaisin kotimaan sarjojen parketeille.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.