Naisten päihteidenkäytön lisääntyminen näkyy A-klinikalla

Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Kuva: Kurt Hedborg

Taidemuseon takana sijaitsevalla lyhyellä Ajurinkadulla on harmaa Turun A-klinikan ja Nuorisoaseman virastorakennus. Avohoidollisia palveluita yli 25-vuotiaille tarjoava Turun A-klinikka sekä 16-25 vuotiaiden hoitoon keskittyvä Nuorisoasema ovat sisältä hyvin pelkistettyjä, mutta omaavat tilavan vastaanoton.

Länsi- ja Sisä-Suomen palvelualueen ylilääkäri Markus Partasen mukaan sukupolvien ja sukupuolten erot tulevat esiin A-klinikan asiakkaissa.

– Kyllä Suomessa näkyy se, että miehillä on enemmän päihteidenkäyttöä, niin alkoholin, lääkkeiden kuin huumeidenkin osalta. Naissukupuolella päihteidenkäyttö on lisääntymässä, se on tietynlainen trendi.

– Alkoholin suurkulutuksen osalta näkyy painotus neljästäkymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Nuoremmissa ikäpolvissa huumausaineet ovat suhteessa taas isommassa roolissa. Humalahakuinen juominen on nuoremmilla kuitenkin vähentynyt ja täysin raittiiden nuorten määrä on ollut kasvussa, muistuttaa Partanen.

Aikaisempiin sukupolviin verrattuna on erilaisten huumaavien aineiden käyttö lisääntynyt ja tämä näkyy jo viiveellä 16-35-vuotiaiden asiakkaiden lisääntymisenä A-klinikalla, Nuorisoasemalla ja Vieroitushoitoyksikössä.

– Kannabiksen käyttö näkyy selkeimmin 25–40-vuotiaissa. Maahanmuuttajissa kannabiksen käyttö on suhteessa yleisempää verrattuna kantaväestöön.

A-klinikka ja Nuorisoasema auttavat alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden aiheuttamissa riippuvuusongelmissa tai toiminnallisten riippuvuuksien osalta, kuten peliongelmissa.

– Meiltä saa keskustelukäyntejä ja sekä nuorisopuolella että myös aikuisille A-klinikan puolella on ryhmätoimintaa, josta pyrimme ohjaamaan hoitoon, kertoo A-klinikan palveluesimies Sarita Michelsson.

On arvioitu, että vain lähemmäs joka kymmenes avuntarvitsijoista hakeutuu omaehtoisesti A-klinikan avun piiriin.

– Meille on silti enemmän hoitoon hakeutujia kuin pystymme suoraan auttamaan, toteaa Michelsson.

Alkoholilain kokonaisuudistus, joka tulee kaikilta osin voimaan 1. maaliskuuta, on lisännyt huolta alkoholin kokonaiskulutuksen osalta. Lainsäädäntöuudistuksella pyritään virallisesti sekä alkoholihaittojen vähentämiseen että elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen. Tämä ristiriitainen lähestymistapa ei kuitenkaan edistä alkoholikulutuksen vähentämistä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on varovaisesti arvioinut siinä kuuden prosentin kasvua alkoholin kokonaiskulutuksessa, kertoo Partanen.

– Olen aika pettynyt, että tällainen laki näillä muutoksilla hyväksyttiin, koska tämä tarkoittaa hyvin paljon lisää sairastavuutta ja lisää kuolemia. Pienimmän tuloluokan ja suurimman tuloluokan välillä on 10–15 vuoden suuruinen elinikäero.

Kurt Hedborg

Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa. Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa.

Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjä aletaan selvittää

Kupittaanpuiston puiden ympäristöhyötyjä aletaan tutkia.

Puilla on suuri merkitys kaupunkikuvalle ja ne parantavat kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja laatua. Lisäksi ne sitovat ilmansaasteita ja hiiltä, vähentävät hulevesiä, vaimentavat melua ja suojaavat auringon paahteelta. Kaupunkipuiden ympäristöhyötyjen taloudellista arvoa ei kuitenkaan Suomessa tunneta. Tätä ryhdytään arvioimaan Turussa ja Helsingissä i-Tree -ohjelmiston avulla.

Puolukkasadosta tulossa etelässä runsas, mustikkasadosta keskinkertainen

Etelä-Suomessa tulee tänä vuonna puolukkaa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa. Marjakasvien kukinta alkoi tänä vuonna lähes neljä viikkoa aiemmin kuin vuonna 2016 ja 1–2 viikkoa aiemmin kuin viime vuosina keskimäärin.

Hansakortteli palvelee normaalisti remontin ajan

Hansakorttelissa parhaillaan käynnissä olevat uudistustyöt eivät vaikuta kauppakeskuksen aukioloon. Hansan liikkeet palvelevat asiakkaita normaalisti koko uudistustyön ajan.

Taaleri: Toriparkin rahoitus on kasassa

Finanssiryhmä Taalerin järjestelemä Turun Toriparkin rahoitus on koossa. Taaleri ilmoitti toukokuussa järjestelevänsä rahoitusta Turun keskustan torin alle rakennettavaa pysäköintilaitosta varten. Nyt pysäköintilaitoksen rakennuttajana toimivalla Turun Toriparkki Oy:llä on tarvittavat varat hankkeen toteuttamiseen.

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa

Kadunrakennustyö kaventaa Honkakujaa aina työkohteen kohdalla 30. syyskuuta asti. Päivittäinen työaika on kello 7–15. Paikalla on liikenneopasteet ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Toukotalkoot kampanjoi turvallisen loman puolesta

Lomakauden alkaessa Toukotalkoot-kampanja muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä.

Suomalaistutkijat analysoivat T-auttajasolu 17:n proteomin

T-auttajasolu 17 (Th17) kuuluu T-soluihin, jotka ovat keskeisiä tekijöitä autoimmuunisairauksien ja tulehdusten synnyssä. Säätelijä-T-solut (iTreg) taas ovat T-soluja, joiden tehtävänä on ylläpitää vastustuskykyä ja estää autoimmuunivasteen syntymistä. Tunnistaakseen Th17- ja iTreg-solujen proteomit Turun biotekniikan keskuksen ja Aalto-yliopiston tutkijat hyödynsivät huipputeknologiaa, jossa käytetään leima-aineetonta kvantitatiivista proteomiikkaa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Vapaaotteluorganisaatio Cage ehkä palaamassa Turkuun

Edellisen kerran Cage vieraili Turussa syksyllä 2014. Tuolloin Teemu Packalen pääsi tuulettamaan voittoa Hyram Rodriguezista.

Muutama vuosi sitten turkulaista vapaaottelukansaa hemmoteltiin, kun Cage-promootio järjesti säännöllisesti otteluiltoja Turussa. Tuolloin Cagen illoissa nähtiin muun muassa myöhemmin UFC:hen asti ponnistaneet Tom Niinimäki , Makwan Amirkhani ja Teemu Packalen .

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.