Kasvisten käytön voisi kaksinkertaistaa

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kuva: Jori Liimatainen

Suomalaisilla on reilusti varaa lisätä kasvisten käyttöä. Päivittäinen kasvisten saanti jää keskimäärin alle suositellun tason, ja myös muualla Euroopassa kasvisten ja hedelmien käyttö alittaa kansalliset suositukset (1). Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasvisten käyttö saadaan nousuun paremmalla ravitsemusviestinnällä sekä rohkeudella ja taidoilla käyttää kasviksia monipuolisesti.

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kasvisten käytön voisi jopa kaksinkertaistaa.

– Lähes kaikilla vastaanotolleni tulevista asiakkaista keskeisenä haasteena on kasvisten, hedelmien ja marjojen riittävä saanti, sanoo ravitsemusterapeuttina työskentelevä Leena Putkonen.

Putkosen mukaan kasvisten riittävä syönti on haasteena kaikilla, riippumatta perheiden taloudellisista tilanteista ‒ joskin rahavaikeudet hankaloittavat tilannetta entisestään. Saman on havainnut perheiden parissa ruokakasvatustutkimusta tekevä ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen.

– Kasvisten käyttö perheissä on hyvin polarisoitunut. On paljon perheitä, jossa kasviksia syödään hyvin, mutta on myös niitä, joissa ei ole ollenkaan resursseja terveyttä edistävän ruokavalion kehittämiselle.

Suurimmiksi syiksi kasvisten vähäiseen saantiin asiantuntijat arvioivat erityisesti arjen kiireen ja puutteelliset ruoanvalmistustaidot. Ne johtavat helposti siihen, ettei ole aikaa tai mahdollisuutta miettiä erilaisia käyttötapoja kasviksille.

‒ Iänikuiset kurkkuviipaleet lautasen reunalla alkavat helposti tympimään, jos niille ei osata keksiä vaihtoehtoja, Putkonen antaa esimerkin.

Myös suomalaisten mielikuva kasvispuolivalmisteista ja niiden ravintoarvosta voisi olla positiivisempi: todellisuudessa esimerkiksi pakastus, kuivatus tai jauhaminen eivät juuri muuta elintarvikkeiden vitamiini- tai kivennäisainepitoisuuksia. Tärkeintä on, että kasviksia syödään, se missä muodossa niitä syödään, on sivuseikka.

– Hyvä käytännön vinkki ikääntyneiden kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseksi on esimerkiksi smoothieiden ja täysmehujen kohtuullinen käyttö, sanoo ravitsemusasiantuntija Satu Jyväkorpi.

Ravitsemusasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että keinoja kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseen on olemassa. Tärkeään rooliin nousee nykyistä kekseliäämpi ja houkuttelevampi ravitsemuskasvatus ja -viestintä, joita suomalaiset vastaanottavat monelta taholta terveydenhuollon ammattilaisista kotitalousopettajiin ja mediasta personal trainereihin. Terveellisyyden sijaan kannattaisi välillä nostaa esiin muita lähestymistapoja ja argumentteja.

– Mahtava esimerkki onnistuneesta ravitsemusviestinnästä on Satokausikalenteri. Sen avulla kasvisten käytön monipuolistaminen onnistuu kuin itsestään ja satokauden herkuista saa parhaan hyödyn irti, kiteyttää Putkonen.

Hyvänä esimerkkinä innovatiivisesta toiminnasta on myös aistilähtöinen ruokakasvatus, jossa lasten kanssa tutustutaan erilaisin kasviksiin kaikkien aistien avulla ja keskustellaan kokemuksista myönteisessä ilmapiirissä.

Kaisa Kähkönen, Leena Putkonen ja Satu Jyväkorpi olivat mukana eurooppalaisen Fruit Juice Matters -ohjelman järjestämässä asiantuntijapaneelissa marraskuussa. Paneelissa etsittiin syitä suomalaisten liian vähäiseen kasvisten ja hedelmien saantiin ja ideoitiin yhdessä yleisön kanssa keinoja käytön lisäämiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.