Hyvän olon lähtölaukaus -tapahtumasta vinkkejä liikuntaharrastuksen aloittamiseen

Hyvän olon lähtölaukaus -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 10. tammikuuta kello 17.30–19.30 Holiday Club Caribiassa. Ohjelmassa on kello 17.30 lääketieteen tohtori, vt. erikoislääkäri Harri Helajärven (Paavo Nurmi -keskus) luento aiheesta Pystyn, näytän ja kykenen. Uutta asennetta hyvinvointiin.

Kello 18.15 Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus, Paavo Nurmi -keskus ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala esittelevät liikunta-, hyvinvointi- ja kuntotestauspalveluja.

– Tule kuulemaan, miten opit kannustamaan itseäsi motivoivalla tavalla sekä tunnistamaan itsellesi tärkeitä asioita ja keinoja, joiden avulla onnistut tavoitteissasi, kehottavat Harri Helajärvi ja liikuntapalveluvastaava Satu Revonsuo Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksesta.

Tapahtumassa esitellään Leidit liikkeellä, Upeat leidit, Hikinen tusina, Kuntokonkarit ja ylipainoisten liikuntatuotteet Ihanaiset naiset ja Raskas sarja. Luentojen jälkeen on mahdollisuus keskustella liikunnasta asiantuntijoiden kanssa, saada apua parhaimman liikuntamuodon löytämisessä ja konkreettisia vinkkejä. Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen ja Paavo Nurmi -keskuksen järjestämään tapahtumaan ovat tervetulleita sekä naiset että miehet.

Leidit liikkeellä, Hikinen tusina ja Kuntokonkarit-ryhmissä voi tutustua erilaisiin lihaskuntotunteihin ja pallopeleihin. Viikko-ohjelmissa on lähes 30 erilaista liikuntavuoroa. Mukaan voi mennä juuri niin moneen ryhmään kuin haluaa oman aikataulun mukaan. Vuoroille ei ole ennakkoilmoittautumista. Tunnit on toteutettu yhteistyössä turkulaisten urheiluseurojen kanssa.

Hikinen tusina on tarkoitettu miehille, jotka etsivät mukavaa tapaa liikkua eri lajien parissa. Tusinan eri vuorot tarjoavat useana päivänä viikossa mahdollisuuden hikoiluun. Vuoroille voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista.

Leidien ryhmä on tarkoitettu säännöllistä liikuntaa aloitteleville alle 65-vuotiaille naisille. Leidit ovat edullinen ja helppo tapa aloittaa liikunta. Lajivalikoimasta löytyy kaikkea vauhdikkaista pallopeleistä rauhallisiin kehonhuoltotunteihin.

Kuntokonkareissa yli 55-vuotiaat naiset ja miehet voivat tutustua erilaisiin liikuntalajeihin edullisesti. Kuntokonkareissa ei ole yläikärajaa. Tarjolla on esim. keilailua, tanssia ja kehonhuoltotunteja sekä pallopelejä.

Leidit liikkeellä, Hikisen tusinan ja Kuntokonkarien syyskausi (8.1.–6.5.) maksaa 70 euroa turkulaisilta ja 105 euroa ulkopaikkakuntalaisilta. Turkulaisten työttömien, työkyvyttömyyseläkeläisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten hinta on 40 euroa kaudelta. Ulkopaikkakuntalaisten vastaava hinta on 60 euroa.

Upeat leidit, Ihanaiset naiset ja Raskas sarja -liikuntakurssit sopivat työikäisille henkilöille, joilla on ylipainoa ja jotka haluaisivat lisätä liikkumista turvallisesti. Painoindeksisuositus Upeat leidit -kurssille on 25–29.9. Ihanaiset naiset ja Raskas sarja -kurssien BMI-suositus on yli 30. Kurssien nettisivuilta löytyy laskuri, jossa voi tarkistaa oman painoindeksin. Kevään kurssien ilmoittautuminen on käynnissä.

Upeat leidit -kurssi maksaa 30 euroa turkulaisilta ja 45 euroa muilta. Alennusryhmien hinnat ovat 20 ja 30 euroa. Ihanaiset naiset ja Raskas sarja maksavat 55 euroa turkulaisilta ja 83 euroa muilta. Vastaavat alennusryhmähinnat ovat 40 ja 60 euroa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.