Allas-Laviksessa vesi antaa vastuksen valssille

Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Kuva: Allas-Lavis

Suomi-iskelmien soidessa altaassa riittää vauhtia, kun Allas-Lavis tunnilla pistetään polkaksi. Lattiatunneilta tutun lavatanssijumppa Laviksen ”kolmen hoon sääntö” on helppoa, hauskaa ja hikistä. Allas-Laviksessa ainoa ero on se, että homma on hikisen sijaan vetistä. Periaatteessa kyse on samasta tunnista, mutta vedessä kaikki on kuitenkin toisin.

– Ei tätä ehkä tanssimiseksi voi vedessä kutsua, mutta liikkumiseksi kuitenkin, personal trainer ja Allas-Lavis ohjaaja Henna Anttalainen nauraa.

Ja toden totta, itseään parkettien partaveitsenä pitävä voi yllättyä siitä, ettei vedessä jalka nousekaan siihen tahtiin kuin tanssilattialla. Hetkittäin tuntuu kuin rautakanki olisi sujahtanut uimapukuun ja askel polkisi paikallaan, vaikka kuinka koettaa heittäytyä tangon vietäväksi. Altaan reunalla vauhdikkaasti hyppivän ohjaajan vauhtiin on mahdotonta päästä sillä vedessä liikkeiden suorittaminen sujuu puolet hitaammin.

– Vesi tuo tuntiin oman vastuksensa. Vesi on molempia, sekä haaste että mahdollisuus. se kannattelee ja välillä voi tuntua, että tekee vähän liiankin kevyesti. Tai sitten vastus voi tuntua raskaalta. Mutta vaikka biisi olisi nopeatempoinen, aina voi tehdä omassa tahdissa ja oman kunnon mukaan Anttalainen muistuttaa.

Vedessä liikepankki on hyppyvoittoisempaa kuin lattiatunneilla. Anttalainen on ohjannut Allas-lavista Naantalin kylpylässä vuoden päivät ja Ruissalon kylpylässä tunteja on järjestetty viime syksystä alkaen. Tammikuussa tunnit alkavat myös Petreliuksen uimahallissa ja Kylpylähotelli Caribiassa. Vaikka kyseessä on kotimainen konseptitunti, ohjaajilla on mahdollisuus tehdä tunnista itsensä näköinen.

– Minun tunneillani aloitetaan aina humpalla ja siitä edetään sykettä kohottavaan rokkiin ja tasoitellaan taas salsalla. Tunti päättyy aina viimeiseen valssiin ja venyttelyihin. Väliin voidaan tehdä lihaskuntoa altaassa omankehon painolla tai pitää teematunteja, kertoo Anttalainen.

Allas-Laviksen etu on sama kuin vesiliikunnalla yleensäkin. Se sopii lähes kaikille, myös niille jotka eivätkä esimerkiksi niveliin kohdistuvan rasituksen vuoksi voi muuten tanssia tai jumpata kuivalla maalla. Vaikka altaassa hypitäänkin, vesi pehmentää iskuja, eikä kipukaan tunne samalla tavoin.

– Moni sanoo, että kipu unohtuu vedessä. Kävijöiden ikähaarukka on todella laidasta laitaan nuorista kahdeksankymppisiin. Miehiäkin tunneillani on käynyt säännöllisesti, Anttalainen iloitsee.

Tunnin hauskuus piilee siinä, että uima-altaassa voi unohtaa liikuntasalien kirkkaat valot ja tekstiiliurheilun. Ja vaikka liikehdintä ei aina olisikaan niin sulavaa, itselleen voi nauraa.

– Sanon aina ryhmäläisille, että tyyli on vapaa, eikä kukaan näe sinua vedessä. Jos jalka ei mene oikeaan suuntaan, niin ainakin olet yrittänyt. Hymy huulilla on se Allas-Laviksen juttu. Tässä ei tarvitse olla niin tosissaan, Anttalainen summaa.

Hannele Sivonen

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.