Ruusukorttelissa tanssittiin aidon ilon siivittämänä

Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Kuva: Timo Salmesmaa

Ruusukortteli pullisteli ennen jouluaattoa iloisista juhlijoista Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n tanssitapahtumassa, joka oli jälleen kerran täyttänyt palvelutalon juhlasalin ääriään myöten. Turun lisäksi vieraita on saapunut eri asumisyksiköistä useista lähikunnista.

Artistit virittelevät soittimiaan. Hetken kuluttua valot syttyvät ja tähdet vaihtuvat estradilla esittäen suosikkejaan vanhoista iskelmistä, poppiin ja rokkiin. Rytmimusiikki täyttää Ruusukorttelin parketin iloisista tanssijoista. Puffetin ohella ohjelmassa on arpajaiset.

Monet vieraista ovat entuudestaan tuttuja toisilleen. Nuoret ovat tavanneet päivätoiminnassa, matkoilla ja vapaa-ajan aktiviteeteillä, samoin heidän mukanaan saapuneet avustajat. Vieraat ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Juhlakansan ohella Ruusukorttelin asukkaat saavat osansa musisoinnista Moni on tullut palvelutalon aulaan fiilistelemään.

Merkittävä osuus tapahtumien onnistumiselle on juontajana toimivan Tutta Carpelanin välitön läsnäolo. Lempeästi, mutta määrätietoisesti hän esittelee artisteja ja raivaa tilaa pyörätuolitanssijoille.

– Juhlamenoissa tarvitaan ohjaajaa. Kehitysvammaisten antama palaute on suoraa ja välitöntä. Sitä ei verhota turhalla diplomatialla tunteet annetaan tulla ulos, niin positiiviset kuin negatiiviset, sanoo Carpelan.

Juhlien musiikillisesti kattauksesta vastaa Timo Rautala. Pitkään eri kokoonpanoissa soittaneen maestron monivuotiset kontaktit musiikkimaailmassa näkyvät ja kuuluvat. Esiintymään on saatu niin pitkän linjan tunnettuja turkulaisia musiikkivaikuttajia kuin uuden polven taitajia.

Pitkään Ruusukorttelin ohella tanssitapahtumia muun muassa Yläneen Valasrannalle ja Turun VPK:n talolle organisoinut puuhamies Veijo Lehtonen myhäilee tyytyväisyyttään.

– Musiikkipainotteisilla tapahtumille on selkeä tilaus. Ne tuovat iloa vammaisten arkirutiiniin ja toimivat myös hyvänä liikuntana. Yhteistyö artistien ja eri kaupungin toimijoiden kanssa on sujunut luontevasti, tapahtuman isähahmo kiteyttää.

Timo Salmesmaa

Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Kuva: Timo Salmesmaa
Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Kuva: Timo Salmesmaa
Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Kuva: Timo Salmesmaa

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.