Isoisän opeilla himmeleistä tuli bisnes

Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Kuva: Linnea Lahtinen

Joulun tunnelmallisimmissa koristeissa on ripaus vanhan ajan taikaa, mutta Sini Mäenanttilan ja Jenni Turusen osaavissa käsissä himmelit päivittyvät myös nykyaikaan sopiviksi. Himmelitehdas sai alkunsa, kun it-alalta lomautetut kollegat päätyivät perinnekäsitöiden pariin noin vuosi sitten. Oppia himmeleiden tekoon ystävykset saivat, ja saavat edelleen, Turusen isoisältä.

– Pappa voisi koska tahansa liittyä himmelikerhoomme, koska toteutamme modernitkin himmelit hänen tekniikallaan, Turunen naurahtaa.

Hän tosin epäilee, että isoisä ei vaihtaisi perinteistä olkea siihen materiaaliin, joka on Himmelitehtaan modernien himmeleiden salaisuus – nimittäin muovipilleihin. Se on himmeleiden perinteistä valmistusmateriaalia ruisolkea kestävämpi ja armollisempi aines työstää. Itse kerätystä oljesta valmistetut himmelit kuitenkin myös kuuluvat Himmelitehtaan valikoimaan.

– Vanhemmat ihmiset kotiuttavat enemmän olkisia himmeleitä, muuten muovisten versioiden menekki on suurempaa, kädentaitajat ovat huomanneet.

Uusi versio jo melkein unohtumaan päässeestä perinnekäsityöstä herättää tervetullutta huomiota himmeleitä kohtaan. Turunen ja Mäenanttila järjestävät himmelikursseja, koska tahtovat varmistaa pitkät suomalaiset juuret omaavan tekniikan säilymisen.

– Meidän sukupolveamme kiinnostavat perinnetekniikat ja -tavat enemmän kuin esimerkiksi vanhempiemme ikäluokkaa. Himmelitkin hyppäsivät ikään kuin yhden sukupolven yli, Turunen sanoo.

Ennen vanhaan himmelien teko oli nuorten naisten puuhaa joulun alla. Himmeleitä tehtiin saunan lämmössä, missä olkien käsittely oli helpompaa. Kaksilahkeiset värväytyivät seuramiehiksi himmelitalkoisiin, joten kyseessä oli sosiaalinen tapahtuma.

Himmeleitä ripustettiin tuvan kattoon hyvää sato-onnea tuomaan. Ne saivat riippua esillä jopa juhannukseen asti. Joka jouluksi tehtiin uudet himmelit. Himmelitehtaan toteuttama modernisointi on paitsi tehnyt himmeleistä monivuotisia, myös muuttanut niiden ulkonäköä selkeälinjaisempaan suuntaan.

– Yksinkertaisuus sopii nykysisustukseen paremmin, ja himmelimme ovat pääasiassa mustia tai valkoisia, kuvailee Mäenanttila.

Himmelitehdas myy himmeleitään sivuillaan Facebookissa. Jälleenmyyjänä toimivat Sellofaani ja Forum-korttelin PUF Design Market.

Himmelikonkarien kokemuksen mukaan himmelit liitetään vahvasti jouluun niiden historian vuoksi. He itse pitävät niitä ympärivuotisina koristeina, jotka sopivat joulun maagiseen tunnelmaan niin kuusenkoristeina kuin lahjoinakin. Himmelit liikkuvat ilmavirran mukana lumoavasti ja tuudittavat tuijottajansa joulun rauhaan.

Linnea Lahtinen

Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Kuva: Linnea Lahtinen

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Juhannuksen juhlaa seurakunnissa

Mikä sopisikaan Suomen suveen ja juhannukseen paremmin kuin sinivalkolippu ja kansanlaulut? Maarian pappilassa vietetään tänäkin vuonna juhannusaattoa 22. kesäkuuta perinteisin menoin, kun Suomen lippu nostetaan salkoon kello 18, minkä jälkeen siirrytään kansanlaulukirkkoon Maarian kirkkoon.

Turvalliset kesärenkaat juhannuksen liikenteeseen

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla. Näistä jopa 25 prosenttia eli noin 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.

Bussit liikennöivät rajoitetusti juhannuksena

Juhannus tuo runsaasti muutoksia bussiaikatauluihin. Erityisesti juhannusaaton iltana perjantaina 22. kesäkuuta sekä juhannuspäivänä lauantaina 23. kesäkuuta vuoroja liikennöidään rajoitetusti osan vuoroista jäädessä kokonaan ajamatta. Bussiliput ja bussien aikataulutiedot juhannuksen poikkeukset mukaan lukien saa Matkahuollon verkkosivuilta.

Ylioppilastutkintoon esitetään englanninkielistä koetta

Hallituksen esitys ylioppilastutkintoa koskevan lain uudistamiseksi lähtee laajalle lausuntokierrokselle. Uudistuksen tavoitteena on vahvistaa ylioppilastutkinnon yleissivistävyyden mittaamista ja mahdollistaa tutkinnon suorittaminen myös englannin kielellä. Lisäksi parannetaan kokelaiden asemaa ja joustavoitetaan tutkintoa purkamalla siihen liittyviä normeja. Eduskunta hyväksyi tänään lukiouudistuksen ensimmäisen osan, uuden lukiolain.

Matkapakettia ostavan kuluttajan suoja paranee

Matkapaketteja koskeva lainsäädäntö uudistuu, kun uusi laki matkapalveluyhdistelmistä tulee voimaan heinäkuun alussa. Muutosten ansiosta matkustajan oikeus peruuttaa matkapakettisopimus ja matkanjärjestäjän mahdollisuus vaatia peruutusmaksu helpottuvat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.