Turku saa uuden esittävän taiteen festivaalin

Suomi ja Turku liittyvät Fringe-festivaaliperheeseen. Keväällä 2019 Aurajoen pinnan rikkoo FINFRINGE, nelipäiväinen kansainvälinen esittävän taiteen festivaali.

Fringe-festivaali, ”reunafestivaali”, joista suurin ja kuuluisin on Edinburghin Fringe, on esiintymisalusta uusille ja kokeileville esittävän taiteen ideoille. Fringet profiloituvat marginaalisempaan ja kokeellisempaan esittävän taiteen tarjontaan kuin perinteiset yhden taidelajin taidefestivaalit.

Kaikki esittävän taiteen lajit ovat sallittuja ja esiintyjät voivat olla ammattilaisia tai harrastajia. Esitysten kesto on tarkkaan rajattu ja ne pitää pystyttää nopeasti lavalle ja esityksen päätyttyä pois. Tällä pyritään sujuvuuteen, pakottamaan festivaaleille valitut esitykset keskittymään sisältöihinsä puitteiden sijaan sekä tarjoamaan paljon erilaisia esityksiä yleisölle lyhyessä ajassa.

Fringe eroaa tavallisista taidefestivaaleista. Esiintyjät joutuvat maksamaan osallistumismaksun, mutta saavat vastikkeeksi myös osan pääsylipputuloista. Jos halukkaita esiintyjiä on liikaa, kuten miltei aina on, mukaan pääsevät arvotaan. Kaikilla mukana olevilla esityksillä on hetkensä yleisön edessä, mutta pidetyimmät saavat lisäesityksiä ja lisätuloja. Formaatti on samaan aikaan hyvin kaupallinen ja kokeellinen. Fringe toimii myös tapaamispaikkana ympäri maailmaa tuleville taiteilijoille ja tapahtumana, jossa esiintyjien ja katsojien raja rikkoutuu.

Fringe-festivaali voi olla esittävän taiteen ammattilaisille omien töidensä ensimmäinen kokeilualusta, kosketus yleisöön uuden idean kanssa. Katsojat pääsevät antamaan suoran ja välittömän palautteen, jolla on oikeasti vaikutusta. Uusien, innovatiivisten esitysten kokeileminen on taiteilijoille helppoa ja yleisöllä on aika ja paikka missä nähdä uutta esittävää taidetta.

Harrastuspohjalta tulevat esiintyjät pääsevät mittelemään osaamistansa ammattilaisten kanssa. Raja harrastamisen ja ammatin välillä rikkoutuu tavalla, joka hyödyttää sekä esiintyjiä että katsojia. Fringe-festivaali on tiivistetysti kengännauhabudjetin, matalan osallistumis- ja katsomiskynnyksen sekä vapaaehtoisen työn tapahtuma.

Pohjatyötä festivaalia varten on tehty reilun vuoden ajan. FINFRINGE on liittynyt yli 250 Fringe-festivaalin verkostoon. Yhteistyötä tehdään Nordic Fringen kanssa. Tukholman, Göteborgin, Bergenin ja Reykjavikin seuraksi liittynee muitakin suomalaisia toimijoita lähivuosina. Järjestäjänä on Osuuskunta Säätämö, turkulaisten esittävän taiteen ammattilaisten yhteenliittymä.

Festivaali toimii turkulaisten ammattinäyttämöiden yhteistyöhankkeena. Yhteistyössä ovat mukana ja tukensa ovat luvanneet eri muodoissa Turun Taideakatemia, Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Logomo.

Festivaali tulee aloittamaan keskitetysti yhdessä paikassa, mutta laajenee pilottivuoden jälkeen ympäri Turkua. Johtoajatuksena on tuoda uutta taidetta näyttämölle, myös toimia uusin tavoin joka vuosi – eri paikoissa, erilaisin toteutumistavoin ja painopistein. Ensimmäisenä vuonna nähdään noin 15–20 erilaista esiintyjää tai esiintyjäryhmää. Yhteensä esityksiä tulee olemaan pilottifestivaaleilla vajaat viisikymmentä. Artistihaku ympäri maailmaa julkaistaan syksyllä 2018 ja FINFRINGE 2019- ohjelma alkuvuodesta 2019.

Festivaalia suunnittelevat Sami Rannila, Kristina Vahvaselkä, Sauli Luttinen ja Jani Vehkaperä. Taustalla on ohjausryhmä, neuvoa-antava elin, jossa ovat mukana Turun taideakatemian koulutusvastaava Minna Haapasalo, Logomon tapahtuma- ja tuotantojohtaja Janne Auvinen, Turun kaupunginteatterin johtajat Mikko Kouki ja Arto Valkama, Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen ja Linnateatterin johtajat Kalle Lamberg ja Henni Syrjänen.

Merkittävin tukija on tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä edistävä Fulbright Suomi -säätiö. Se saa rahoituksensa muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen hallituksilta, korkeakouluilta ja säätiöiltä. Rannila, FINFRINGEn johtaja, lähtee ensi keväänä Fulbrightin MCPD-stipendin avittamana Philadelphiaan työskentelemään FringeArtsissa. Hän tutustuu yhteen Yhdysvaltojen suurimmista Fringe-festivaaleista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Sähkökatko ohi Hirvensalossa

Kello 21.36 alkanut sähkönjakeluhäiriö Hirvensalossa, Haarlassa ja Oriniemessä on Turku Energian mukaan päättynyt kello 22.28.

Valonäytökset eläinystävällinen vaihtoehto venetsialaisten viettoon

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlistettaisiin Suomessa ilotulitteiden sijaan lasernäytöksin. Monet lemmikki-, tuotanto- ja luonnonvaraiset eläimet pelkäävät ilotulitteiden pauketta, ja raketit roskaavat ympäristöä aiheuttaen eläimille loukkaantumisriskin.

Lapsen pitkittynyt yskä syy mennä lääkäriin

Päiväkodin ja koulun aloitukseen liittyy usein sairastelukierteitä, jotka voivat kuormittaa koko perhettä. Infektiot seuraavat toisiaan ja perättäiset flunssat vaikuttavat samalta taudilta. Päiväkoti- ja kouluikäisten lasten vanhempien on syytä kiinnittää huomiota muun muassa pitkittyneeseen yskään. Pitkään jatkunut yskä voi olla merkki muun muassa infektiosta tai astmasta, jotka vaativat tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.

Harpisti Vuokko Ahtila konsertoi Kakskerran kirkossa sunnuntaina

Vuokko Ahtila.

Kakskerran Suvi soi -konserttisarjan viimeisessä konsertissa sunnuntaina 26. elokuuta kello 17 kuullaan hieman harvinaisempaa soolosoitinta, kun turkulaissyntyinen (1982) harpisti Vuokko Ahtila saapuu konsertoimaan Kakskerran kirkkoon. Vuokon instrumentti on pedaaliharppu jota myös konserttiharpuksi kutsutaan.

Uuden musiikkitalon rakentamista selvitetään

Kaupunginhallitus palautti maanantaina valmisteluun Turun konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksen niin, että sitä täydennetään uudisrakennusvaihtoehdon selvityksellä. Kaupunginhallitus päätti samalla, että Aninkaistenkatu 7–9:n korttelin tontinluovutuskilpailun valmistelu aloitetaan.

Puolustusvoimat 100 -taistelunäytös ja konsertti Turussa lauantaina

Pete Poskiparta.

Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoden kiertueet saavuttavat Turun lauantaina 25. elokuuta. Yleisölle avoimet ja maksuttomat taistelunäytös ja konsertti tarjoavat katsojilleen läpivalaisun puolustusvoimien toimintaan sekä viihdyttäviä musiikkielämyksiä iltapäivästä iltaan asti. Merivoimien aluksia on jokirannassa avoinna yleisölle.

Kuutamouintia ja hyväntekeväisyyttä Samppalinnassa

Kuutamouinnit kutsuvat jälleen Samppalinnaan.

Samppalinnan maauimalassa järjestetään Kuutamouinnit 24. elokuuta. Kello 21–02 järjestettävä Kuutamouinti ovat elokuussa osa ÅSK:n 24 tunnin hyväntekeväisyysuintitapahtumaa.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.