Ellen Svinhufvud eteni Turun toreilta maan äidiksi

Tasavallan presidentti P.E. Svinhufvud ja rouva Ellen Svinhufvud Eläköön-laivalla Turussa  juhannuksena 1935. Tasavallan presidentti P.E. Svinhufvud ja rouva Ellen Svinhufvud Eläköön-laivalla Turussa juhannuksena 1935. Kuva: Ts-arkisto

Suomen Turku on kasvattanut, kouluttanut ja työllistänyt useita tasavaltamme presidenttejä puolisoineen. Parhaiten tunnetaan tietysti Mauno Koivisto ja Sauli Niinistö sekä heidän puolisoidensa turkulaistausta. Tasavaltamme kolmas presidentti Pehr Evind Svinhufvud (1861–1944) Ellen-puolisoineen leimautuu vahvasti Etelä-Karjalan Luumäkeen ja siellä Kotkaniemen tilaan. Se olikin pariskunnan pitkäaikaisin ja viimeisin koti. Se, että Svinhufvudit yli päätään koskaan tapasivat, juontaa kuitenkin juurensa Turkuun.

Alma Ellen Timgren (1869–1953) oli ruotsinkielisen kodin kasvatti Turusta. Hänen tuleva miehensä kasvoi Hämeestä Helsinkiin muuttaneessa yksinhuoltajaperheessä, jonka taustalla oli traagisia ihmiskohtaloita, kuten isän hukkuminen ja isöisän itsemurha. Svinhufvud valmistui filosofian kandidaatiksi 1881 ja sai lakiopintonsa päätökseen Helsingissä vuonna 1888.

Tuleva presedentti toimi alkuun Turun hovioikeudessa sekä yleisessä lainvalmistelukunnassa. Ellen Timgren oli Svinhufudin kolmas serkku ja pariskunta avioitui vuonna 1889. Lapsia heille siunaantui kuusi. Perhe asui isän työn luonteesta johtuen välillä myös Helsingissä ja Heinolassa.

Svinhufvudille kertyi Turun hovioikeudessa yhteensä yhdeksän virkakautta ennen kuin hänen erotettiin vuonna 1903. Tapahtumaan liittyi melkoista draamaa. Turun hovioikeuteen saapui valitus Uudenmaan läänin venäläisen kuvernöörin väkivaltaisista toimista. Hovioikeus nostikin syytteen, mutta kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov vaati syytteiden perumista. Turun hovioikeus piti Svinhufvudin johdolla päänsä, mutta sen seurauksena kuusitoista ylempää virkamiestä sai potkut.

Vaikka Timgrenien suku oli ruotsinkielistä, valitsi hänen miehensä täysin tietoisesti suomalaiset seurapiirit Turussa. Hän osallistui aktiivisesti esimerkiksi Turun Suomalaisen Klubin toimintaan. Se oli hänen kielipoliittinen kannanottonsa. Turun hovioikeuskin oli 1900-luvun alkuun asti lähes täysin ruotsinkielinen. Eipä varmaan arvannut Ellen Svinhufvud, millaiseen pyöritykseen avioliittonsa myötä vielä joutuu.

P.E. Svinhuvfud oli järkähtämätön kieli- ja itsenäisyystaistelija, joka eli karkoitettuna Siperiassa vuodet 1914–17. Ellen-rouva vieraili miehensä luona kolmeen eri otteeseen. ”Ukko-Pekkana” tunnettu Svinhufvud antoi itsenäisyyssenaatin puheenjohtajana itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle Helsingissä 4.12. 1917. Julistus hyväksyttiin, kuten tunnettua, kahta päivää myöhemmin.

Svinhufvud haki itsenäisyydelle tunnustuksen itseltään V.I. Leniniltä 31. joulukuuta 1917. Ukko-Pekka toimi tasavallan presidenttinä vuodet 1931–37. Kotoinen Turun seutu oli taas läsnä, kun maan äiti emännöi kesäkaudet Naantalin Kultarantaa.

Heikki Möttönen

Kurjenrahkalla juhlitaan ja muistellaan, kansallispuisto täyttää 20 vuotta

Tupasvilla kukkii Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Kurjenrahkan kansallispuisto juhlii 20-vuotista taivaltaan ja Suomen luonnon päivää Kurjenpesän luontotuvalla 25. elokuuta. Luvassa on opastettu kävelykierros, lämmintä juotavaa tunnelmallisessa ympäristössä ja Muistoja Kurjenrahkalta -kilpailun voittajien tarinoiden julkistaminen.

Karderoopi kaipaa isokokoisia perusvaatteita

Onko kaapeissasi sinulle turhia, siistejä ja ehjiä vaatteita? Diakoniakeskuksen vaateapu Karderoopi kaipaa lähestyvän syksyn ja talven varalle nyt isokokoisia ja hyväkuntoisia naisten ja miesten perusvaatteita.

Viallisen passin voi käydä vaihtamassa poliisilaitoksella uuteen

Poliisihallitukseen on reklamoitu kolmesta passista, joiden viisumisivuilla on vesileimoja väärin päin. Reklamoidut tapaukset koskevat niin sanottua hirvipassiversiota, jonka tunnistaa viisumisivuilla juoksevasta hirvestä. Kyseistä passiversiota on myönnetty vuodesta 2012 vuoteen 2016.

STM: tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset lausuntokierrokselle

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotuksista. Lausuntoaika päättyy 19. lokakuuta. Työryhmä esitti toukokuun lopussa, miten tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö Suomessa saataisiin loppumaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin niitä käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia aikuisista.

Urheilu

Urheiluromaaneissa aikuiset ovat paitsiossa

Ruotsalainen Fredrik Backman kirjoittaa fiktiivisen ruotsalaiskaupungin jääkiekon ympärillä pyörivästä elämästä.

Urheilusta on kirjoitettu valtavasti kirjoja, mutta faktaan painottuen. Erilaisia ja eritasoisia elämäkertoja ja urheiluhistoriaan kiinnittyviä kirjoja on valtavasti tarjolla. Huomattavasti vähemmän on kirjoitettu puhtaasti fiktiivisiä urheiluromaaneja.

Kalle Mäkisen paineissa noin 130 painijaa

Eemeli Kunttu (takana).

Turussa järjestetään lauantaina 25. elokuuta kello 11 alkaen 35. kerran olympiavoittaja Kalle Mäkisen painit. Kisa on samalla miesten kreikkalais-roomalaisen. painin Suomi-cupin osakilpailu. Painit käydään Liikuntakeskus Alfan Salibandyareenalla. Yleisöllä on vapaa pääsy kisoihin.

Puukkokatsomo: Venymistä vaaditaan

Yleisurheilukesän perinteinen päätös Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu kisataan tänä vuonna elo-syyskuun taitteessa Tampereella Ratinan stadionilla.

Seppo Pajulle hopeaa EM-kisoista

Seppo Paju.

Suomen pelaajat nappasivat kaksi mitalia avoimen luokan kilpailusta frisbeegolfin EM-kilpailuista Kroatian Sveti Martin Na Murissa. Frisbeegolfseura 7k:ta seuratasolla edustava Seppo Paju saavutti EM-hopeaa ja laukaalaisseura Puska Puttaajia edustava Väinö Mäkelä EM-pronssia. Suomen joukkue saavutti kilpailuista upeasti yhteensä 10 mitalia.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.