Hyödynnä metsien aarteita itsenäisyyspäivän leivonnaisissa

Kuva: Marianne Rovio

Itsenäisyyspäivä on suomalaisuuden juhla. Leipuri ja kondiittori Mikko Hietala antaa vinkkejä siitä, miten itsenäisyyspäivänä voisi herkutella käyttäen hyväksi muun muassa suomalaisten metsien sieniä ja marjoja.

– Lähtökohtana on tietenkin suomalaisuus ja paikallisuus. Mielestäni itsenäisyyspäivän herkkupöytään kuuluvat suomalaiset marjat ja sienet, jotka ovat metsiemme kultaa. Itse kerään metsistä mielelläni mustikkaa, karpaloita, vadelmia ja lakkaa. Harmittaakin, kun metsiin jää niin paljon hukkaan hyviä sieniä ja marjoja. Lisäksi tyrni on erinomainen marja, joka sopii hyvin leivoksiin. Ostan tyrnihilloa turkulaiselta tyrnitilalta, kertoo Hietala, jonka omistama Mbakery valittiin Suomen parhaaksi leipomoksi vuonna 2015.

Hietala suosittelee kattamaan itsenäisyyspäivän kahvipöytään mustikkapiirakkaa, itsetehty leipää ja marjaisaa kääretorttua. Ne voi herkutella kahvin sijaan myös puolikuivan valkoviinin ja lapset kuplivan hedelmäjuoman kanssa.

Ruoan ja herkut hän kehottaa valmistamaan yhdessä näin tärkeänä juhlapäivänä.

– Silloin ollaan yhdessä, ja on kivaa tehdä myös yhdessä ruokaa tai herkkuja nauttien perheen tai ystävien ja tuttujen seurasta.

Mustikkapiirakan Hietala valmistaisi rahka- tai kermatäytteellä.

– Se on tuttu ja turvallinen piirakka ja sen voi valmistaa yksinkertaisella perusreseptillä. Suosittelen ripauttamaan hieman kardemummaa mustikan sekaan. Se on aivan uskomattoman hyvä makuyhdistelmä. Kannattaa kokeilla. Mustikkapiirakan voi tarjoilla Tahitin vaniljalla maustetun jäätelön kera. Ai että on hyvää, Hietala hymyilee.

Toinen perusreseptillä taiottava herkku on Hietalan mukaan kääretorttu.

– Kääretortun sisälle voi laittaa esimerkiksi lakkaa, mustikkaa tai villivadelmaa. Tuoreet marjat ja rahka sopivat hyvin. Jos valmistaa suklaakermavaahtoa, niin suklaa ja kerma kannattaa kiehauttaa kumpikin erillään jo edellisenä päivänä ja sekoittaa sitten yhteen. Seuraavana päivänä suklaakerma on valmis vatkattavaksi kääretortun sisälle, Hietala neuvoo.

Suolaiseksi herkuksi Hietala leipoisi juureen leivottua vaaleaa leipää, jota voi maustaa suomalaisen metsän antimilla.

– Juureen tehty leipä tosin vie enemmän aikaa, mutta sen maku on kaiken vaivannäön arvoista. Siinä ei maistu hiiva. Taikinaan voi sekoittaa mukaan kuivattuja suppilovahveroita ja karpaloita.

Valmis leipä sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, ja sen päälle ei tarvitse sivellä kuin hieman voita.

– En missään nimessä laittaisi siihen päälle muuta kuin voita, koska se on jo sellaisenaan hyvää. Ja lisäksi suppilovahverot ja karpalot antavat jo riittävästi makua taikinassa.

Marianne Rovio

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.