Karvakaverin tavaroilta halutaan tyylikkyyttä ja ekologisuutta

Anniina Vehovaara neuvoo valitsemaan keraamisen tai metallisen ruokakupin, mikäli sitä haluaa pestä astianpesukoneessa. Muovisiin kuppeihin voi niiden huokoisuuden takia jäädä pesuainejäämiä, joten ne täytyy pestä käsin. Anniina Vehovaara neuvoo valitsemaan keraamisen tai metallisen ruokakupin, mikäli sitä haluaa pestä astianpesukoneessa. Muovisiin kuppeihin voi niiden huokoisuuden takia jäädä pesuainejäämiä, joten ne täytyy pestä käsin. Kuva: Linnea Lahtinen

– Lemmikkitarvikkeiden suosio ja merkitys on kasvanut, kertoo Anniina Vehovaara Tassuklaani Oy:stä.

Niin petien, kissan vessojen kuin raapimapuidenkin halutaan istuvan muuhun sisustukseen. Lemmikin peti sijoitetaan usein olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen, joten sille asetetaan ulkonäkökriteereitä. Tyynymäisiä petien valikoima on laajin, mutta kissoille tai pienille koirille on saatavilla myös huonekalumaisempia ratkaisuja.

– Enää ei laiteta vanhaa vilttiä nurkkaan, vaan hyvään ollaan valmiita satsaamaan. Pedistä voidaan maksaa satakin euroa. Raha ei mene pelkkään ulkonäköön, koska hinnan mukana nousee laatu, Vehovaara kertoo.

Hän muistuttaa, että eläinten kohdalla täytyy aina muistaa myös käytännöllisyys. Pedin tulee olla pestävä, ja touhukkaalle koiralle Vehovaara kehottaa suosiolla valitsemaan kestävän vaihtoehdon.

– Esimerkiksi Redingo-merkin valmistamat pedit kestävät rajumpaakin käyttöä.

Pienissä kodeissa kissan hiekkalaatikon voi joutua sijoittamaan jopa keittiöön tai olohuoneeseen, jolloin vaatimukset kasvavat. Vehovaaran mukaan suosiota nauttivat laatikkomaiset mallit, joiden päälle kissa hyppää. Ylimääräiset hiekat pyyhkiytyvät ritilämäiseen kanteen, ja umpinainen sivu pitää vessan sisällön poissa näkyvistä.

Ekologisuus on nyt vahvasti pinnalla myös lemmikkien tarvikkeista puhuttaessa. BeCo-merkin pehmolelut on tehty kierrätysvesipulloista ja purulelut riisinkuorikumista.

– Kissojen raapimapuita saa nykyään pahvisina. Tavallisesta raapimispuusta voi vaihtaa pelkän köyden edellisen tullessa tiensä päähän, Vehovaara muistuttaa.

Hän nimeää yhdeksi tämän hetken suosituimmaksi tuotteeksi Mollymutt-nimisen pedin. Siinä ostetaan erikseen päällyskangas sekä sen sisälle laitettava pussi, johon pehmikkeeksi käyvät esimerkiksi vanhat vaatteet.

– Hoidossa ollessaankin lemmikki voi siten haistaa vaatteista omistajansa tuoksun.

Vehovaara on huomannut, että ruoka- ja juomakuppien kanssa uskalletaan revitellä enemmän ulkonäön suhteen, koska ne ovat pieni menoerä. Saatavilla on hauskoja ja asennetta henkiviä vaihtoehtoja – miten olisi kanankoiven mallinen tai niittikaulapannasta inspiraation saanut kuppi?

Lemmikkien tavaroissa musta ja mustavalkoinen ovat ikisuosikkeja. Vehovaara kehuu mustaa turvalliseksi väriksi, sillä lähes poikkeuksetta eläimet sotkevat.

– Toisaalta lemmikeille on olemassa myös oma blingbling-kulttuurinsa. Pannoista ja taluttimista löytyy jopa Swarovskin kristalleja.

Vehovaara haluaa muistuttaa lemmikkien omistajia myös nelijalkaistensa laadukkaasta ravinnosta.

– Jos on valmis panostamaan tavaroihin, pitää pystyä myös maksamaan muutama euro enemmän paremmasta ruoasta.

Linnea Lahtinen

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.