Mira Taussin nukketeatterissa koetaan monimuotoista yksinäisyyttä

Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Kuva: Antti-Juhani Manninen

Yksinäisiä ihmisiä omissa oloissaan ja yksinäisiä ihmisiä muiden ympäröimänä urbaanissa ympäristössä. Niistä on taiteilija Edward Hopperin (1882–1967) maalaukset, kuten kuuluisa Nighthawks, tehty.

Amerikkalaistaiteilijan kädenjälki on vaikuttanut voimakkaasti myös nukketeatteritaiteilija Mira Taussin työhön. Hänen uusin ohjauksensa Huoneet meren äärellä saa ensi-iltansa Leaf-Centerissä 15. marraskuuta osana TIP-Fest-nukketeatterifestivaalia.

– Yksi esityksen keskeisistä teemoista on yksinäisyyden kokemukset. Yksinäisyys näyttäytyy esityksessä monimuotoisena, ei vain negatiivisena. Yksin oleminen on esimerkiksi myös uteliaisuutta. Urbaanissa kaupunkiympäristössä asumme lähekkäin, mutta emme kauhean hyvin esimerkiksi kerrostaloissa tiedä naapureistamme, Taussi kertoo.

Leaf-Centerillä Taussin ohjausta esitetään 150-neliöisessä tilassa, joka on kokonaan lavastettu esitystä varten, vaikka esityksessä käytettävät nuket ovatkin pieniä.

– Esityksessä käytetään nukketeatteriharrastajalle tuttua mittakaavaa 1:12. Pienoismallien suunnittelussa on myös hyödynnetty paljon Hopperin tauluja. Olen halunnut luoda esitykseen samantyyppisen tunnelman kuin Hopperin tauluissa.

Huoneet meren rannalla on sanaton esitys.

– Aiheeni ovat usein henkilökohtaisia, niin tämäkin. Olen huomannut, että minun on vaikea kuvata niitä sanoin. Sen sijaan pystyn kuvaamaan asioita, esimerkiksi tunnetiloja, toiminnan kautta. Kun tässä esityksessä on yksi ihminen lavalla, on luonnollista, että esityksessä ei puhuta, Taussi sanoo.

Taidemaalarit ovat jo pidempään toimineet Taussille inspiraationa. Vuonna 2016 Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta valmistunut Taussi innostui jo opiskeluaikana työtavasta.

– Tuntui luontevalta, että visuaalinen taide vaikuttaa nukketeatterin kaltaiseen visuaaliseen taiteeseen. Opinnäytetyössäni René Magritten maalaukset inspiroivat minua. Päättötyöni jälkeen työparini Mikko Bredenberg sanoi, että hänelle tuli päättötyöstäni mieleen Hopperin maalaukset. Aloin sitten tutustua tarkemmin Hopperiin.

Bredenbergillä on merkittävä rooli myös Taussin uudessa ohjauksessa. Hän toimii Taussin käsikirjoituksen tulkkina lavalla ja on myös ollut lavastamassa teosta.

– Huoneet meren äärellä tuntui alusta asti sellaiselta esitykseltä, jonka halusin pelkästään ohjata. Tuntui, että tarvitsin selkeän kokemuksen vain ohjaamisesta. Opinnäytetyöni myös esitin itse. Kun keskittyy vain ohjaamiseen, teoksesta saa erilaisen kokonaiskuvan. Mikko on todella lahjakas näyttelijä, joten oli luontevaa pyytää häntä tähän mukaan, Taussi toteaa.

Huoneet meren äärellä ensi-illassa 15. marraskuuta. Esitykset jatkuvat koko syksyn. Lisätiedot: www.mirataussi.com.

Ilkka Lappi

Keskiaikaisilla markkinoilla runsaasti asiaohjelmaa

Turun Vanhalla Suurtorilla tutustutaan keskiaikaiseen elämänmenoon 28.6.‒1.7.2018, kun Keskiaikaiset markkinat johdattaa kävijät neljänä päivänä vuoden 1400 Turkuun. Torimyynnin, käsityöläisten työnäytösten sekä erilaisten esittävien taiteiden lisäksi tapahtuma tarjoaa asiaohjelmaa tiedonjanoisille.

Nopea mansikka-jogurttijäde

Jäisistä mansikoista ja jugurtista saa nopeasti herkullisen jäätelön.

Laita jäiset mansikat, jogurtti, sokeri ja vaniljasokeri tehosekoittimeen ja soseuta. Voit myös soseuttaa kulhossa sauvasekoittimella. Annostele kulhoihin ja tarjoile heti.

Kymppikuvien suosio vahvaa

Kymppikuvan suosio kestää digiaikanakin.

Valokuvaaminen muuttuu digitaalisemmaksi, mutta perinteisten paperikuvien aika ei silti ole ohi. Päinvastoin, suomalaiset teettävät edelleen kymmeniä miljoonia paperikuvia vuosittain.

Reliikkinäyttely avautuu tuomiokirkossa torstaina

Turun tuomiokirkot reliikit ovat esillä kesäkuusta marraskuuhun.

Turun tuomiokirkon etelälehterillä sijaitsevaan Tuomiokirkkomuseoon on kesän ja syksyn ajaksi koottu Pieni reliikkinäyttely. Museossa ovat esillä Turun tuomiokirkon Pyhän Kertun reliikki sekä Getsemanen kivet ja reliikkien säilytyspussi.

Suurin osa autoilijoista ohittaa hevosen rauhallisesti

Valtaosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autonkuljettajista kertoo ohittavansa ratsukon tai ravikärryn hiljaisella nopeudella ja kunnon turvavälillä. Liikenneturva muistuttaa, että seesteisinkin polle saattaa pelästyä auton kaasuttelua tai prätkän päristelyä ja pillastua. Huomaavaisuus on valttia myös hevosta kohdatessa.

Maksuhäiriöinen voi jo nyt nopeuttaa merkintöjen poistumista

Joukko kansanedustajia jätti juhannuksen alla lakialoitteen, jossa esitetään luottotietolain muuttamista niin, että kuluttajan maksuhäiriömerkinnät tulisi poistaa heti, kun niitä koskeva saatava on maksettu. Suomen Asiakastieto Oy:n maksuhäiriödataan ja pitkäaikaiseen tilastolliseen analyysiin perustuvan arvion mukaan muutos nykytilaan ei olisi kovin suuri.

34 miljoonaa ammatillisen koulutuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt myöntää 34 miljoonaa euroa ammatillisen koulutuksen strategiarahoitusta. Strategiarahaa sai 68 koulutuksen järjestäjää. Tänä vuonna suurin osa rahoituksesta myönnettiin ammatillisen koulutuksen järjestäjille toimintakulttuurin uudistamiseen reformin tavoitteiden mukaiseksi sekä vastaamaan digitaalisen murroksen tuomiin haasteisiin. Lisäksi strategiarahoituksella tuetaan koulutuksen järjestäjien fuusioita ja ammattitaitokilpailujen järjestämistä.

Street Food Fiesta osa Turun Käsityöläismarkkinoita

Street Food Fiesta kiertää Suomea toukokuusta syyskuuhun ja tarjoilee herkullista ruokaa ja kulttuuria ilman rajoja Kouvolasta Kemiin. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, koko perheen ilmaisia kesätapahtumia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.