Viritä espanjasi ajan tasalle Kulttuuriolohuoneessa

Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Kuva: Heikki Möttönen

Martin Kulttuuriolohuone on paikallisen kulttuurielämän moottori. Se on virkistävä ja aidon paikallinen monitoimitalo, jossa voi harrastaa vaikka mitä kulttuuriin ja sivistykseen liittyvää. Se toimii samalla yleisenä sosiaalisena kohtauspaikkana, josta myös seudun uudet asukkaat saavat nopean näppituntuman alueeseen. Martin Kulttuuriolohuone löytyy aivan Itäisen Pitkäkadun läntisestä päästä. Ovet ovat auki tiistaista perjantaihin klo 12-18. Toimintaa pyörittää Kulttuuriyhdistys Ida ry.

Kulttuuriolohuoneen peruspalveluihin kuuluu erinomainen kirjasto. Siellä voi käydä myös päivän lehtitarjonnan läpi tai vähän surffailla netissä. Samalla muksut voi pistää omien touhujensa parin leikkiosastolle.

Eikä nälkääkään tarvitse nähdä, sillä paikasta löytyy myös kahvila. Säännöllisin väliajoin keittiössä on myös erilaisia teemapäiviä. Lokakuun hampurilaisbrunssi oli menestys ja isänpäivää juhlistetaan miehekkäästi pyttipannun parissa. Tarjolla on ihan sitä perinteistä, mutta ajan hengen mukaan myös vegeversio.

Idan jäsenyyden myötä Kulttuuriolohuoneen palvelut avautuvat paremmin. Kuten suositut kässäkahvila ja lukupiiri sekä erilaiset esitelmäillat. Vuosittainen jäsenmaksu on vaivaisen kympin, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä puolet vähemmän. Samalla saa säännöllisen uutiskirjeen, josta ilmenee kaikki tarpeellinen tieto tulevista myyjäisistä, konserteista, kulttuurireissuista tai runoilloista.

Marttilainen Henri Qvick on vetänyt syyskuusta lähtien espanjan kielikahvilaa. Café en Españoliin voi joka tiistai tulla jutustelemaan espanjaksi kello 16–18. Joukkoon voi kuulemma liittyä vapaasti, vaikka espanja olisi täysin ruosteessa.

– Olen itsekin ihan itseoppinut espanjan opiskelija. Sain tämän idean Helsingistä, näin pääsee käytännön kielitaitoon paremmin kiinni. Esitin ideani täällä ja pääsimme viidessä minuutissa yhteisymmärrykseen. Mukaan mahtuu vielä, tervetuloa vaan. Silloin kun paikalla on natiiveja, ollaan kaikki muut vähän kuin oppilaita, Qvick naurahtaa.

Kulttuuriyhdistys toimii ymmärrettävästi rajallisin resurssein. Niinpä se hakeekin koko ajan toimintaansa mukaan uusia vapaaehtoisia ihmisiä. On päivän selvää, että hommat hoituvat paremmin, jos on enemmän käsiä ja jalkoja.

– Lähtökohtanamme on kirjallisuus, eli se, että ihmiset lukisivat. Teemme sen ympärillä myös paljon muuta ja tämä paikka mahdollistaa tekemään asioita. Me tarjoamme apua, mutta ihmisten oma-aloitteisuus lisää mahdollisuuksia. Henrin Café en Español hyvä esimerkki tästä, Idan puheenjohtaja Riikka Oksanen kiittelee.

– Mitä enemmän meitä tässä on, sitä enemmän niitä mahdollisuuksia on. Otamme erittäin mielellämme uusia ideoita ja teemoja vastaan, hän vielä painottaa.

Heikki Möttönen

Mustikasta odotellaan keskinkertaista satoa koko maahan

Pitkittynyt kuivuus saattaa pienentää marjakokoa ja heikentää mustikkasatoa etenkin eteläisessä Suomessa.

Kukkahavaintojen perusteella mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen koko maassa. Puolukkasadosta on tulossa runsas eteläisessä Suomessa, mutta korkeintaan keskinkertainen Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Väestö kasvaa vain maahanmuuton voimin

Väestönlisäys kuukausittain 2014–2018.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen väkiluku oli toukokuun lopussa 5 514 997. Maamme väkiluku kasvoi tammi-toukokuun aikana 1 867 hengellä. Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta, sillä maahanmuuttoja oli 5 578 enemmän kuin maastamuuttoja. Syntyneitä oli 3 711 vähemmän kuin kuolleita.

Lapsiperheillä suurimmat asuntovelat

Asuntovelallisten asuntokuntien keskimääräiset asuntovelat 2002–2017, euroa vuoden 2017 rahassa.

Asuntovelallisilla asuntokunnilla oli viime vuonna asuntovelkaa keskimäärin 98 735 euroa, ilmenee Tilastokeskuksen velkaantumistilastosta. Eniten asuntovelkaa, keskimäärin 133 350 euroa, oli kahden huoltajan lapsiperheillä. Edellisvuodesta keskimääräinen asuntovelka kasvoi vajaan prosentin. Vuosikymmenen alusta ovat asuntovelat kasvaneet reaalisesti vajaat viisi prosenttia.

Auto töytäisi 13-vuotiasta poikaa Kaskentiellä

Juhannuksen menoliikenne oli poliisin mukaan vilkasta iltapäivällä ja illansuussa Turun ulosmenoteillä. Vakavilta kolareilta vältyttiin pääteillä, mutta Turussa Kaskentiellä 13-vuotias poika jäi auton töytäisemäksi ja loukkaantui. Sairaalaan vietäessä hän oli kuitenkin tajuissaan.

Raha-automaattipelaamisen pakollista tunnistautumista koskeva esitys lausunnolle

Pelaajan tunnistautumista esitetään pakolliseksi hajasijoitetuissa rahapeliautomaateissa vuoden 2021 alusta. Tunnistautumisen mahdollistamia pelihaittojen vähentämiseen tähtääviä toimintoja on tarkoitus ottaa käyttöön asteittain riittävin siirtymäajoin. Pakollinen tunnistautuminen antaa tekniset mahdollisuudet ottaa käyttöön riskipelaamisen hallintaan liittyvät rajoitukset myös fyysisissä pelikoneissa. Tällä hetkellä tunnistautuminen on pakollista Veikkauksen verkkopeleissä. Tunnistautumista sekä arpajaisten lupaprosesseja koskevat muutosehdotukset lähetettiin lausunnolle 21. kesäkuuta.

IKEA, Lego ja Adidas yhteistyössä

IKEA ja Lego Group haluavat yhdistää osaamisensa tehdäkseen kodista paikan, jossa voi leikkiä ilman huolta epäjärjestyksestä. Molemmat ovat huomanneet tutkimuksissaan, että sekä lapset että aikuiset pitävät leikkimistä erittäin tärkeänä, mutta arjessa on useita esteitä leikille. IKEA ja Adidas taasen tutkivat yhdessä, miten koti voisi madaltaa liikunnan ja treenaamisen kynnystä.

Kesäkuussa maistuu rapea retiisi

Makeankarvas retiisi rouskuu suussa. Retiisi on raikasta kesäpurtavaa salaateissa, voileivillä, kylmissä kastikkeissa, tahnoissa, voileipäkakuissa, juustotarjottimella ja dippivihanneksena. Retiisiä kannattaa kokeilla myös pataruokiin, keittoihin ja uunissa tai grillissä paahdettuna. Hyviä makupareja ovat myös vihreä parsa, herne ja kevätsipuli.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Derby toisellakin rintamalla

Yhdysvalloissa Lea Kaszas on viime vuosina pelannut myös pelintekijänä, mutta Turku Trojansissa hän on viihtynyt keskushyökkääjän roolissa.

Turun Trojansin miesjoukkue rakentaa uutta tulevaisuutta 3. divisioonassa, mutta Trojansin nimi on silti vahvasti esillä kotimaisessa jenkkifutiksessa.

Lucas Garcia jättää FC Interin

Keskikenttäpelaaja Lucas Garcia jättää FC Interin kesken kauden jäätyään vähälle peliajalle.

Otteluanalyysi: Pisteet jakoon derbyssä

TPS ja Inter päätyivät pistejakoon kauden toisessa derbyssä. Kaikkiaan keskiviikon tasatulos oli derbyhistorian 13. tasapeli Veikkausliigassa. Tapahtumiin nähden lopputulos oli oikeutettu ja molemmat joukkueet tuntuivat olevan tyytyväisiä pisteeseen. Kumpikin joukkue olisi kuitenkin tarvinnut kolmea pistettä.

Jälkipeli: Jyrkkälän Tykit kaipaa nuorta verta noustakseen Kolmoseen

Jyrkkälän Tykit on tärkeä osa turkulaista palloiluhistoriaa. Joukkueen possunpunainen peliasu herätti aikoinaan ihmetystä, ei enää. Viime kaudella housutkin olivat pinkkiset. Nyt niiden väri on vaihtunut mustaan. Tykit pelaa Nelosen kotiottelunsa Pansion urheilukentän tekonurmella.

Henri Lehtosella on takanaan yli 300 Veikkausliigaottelua. Lähes samoihin lukuihin yltää Jarno Heinikangas . Kun tähän lisätään vielä kotkalaislähtöisen Jani Lauretsalon pääsarjatason ottelut ja Petri Lehtosen pitkä FC Inter -ura, on kasassa lukemat, mihin harva Nelosessa pelaava jalkapallojoukkue yltää.

Åboraakkeli: Isot saappaat

Viime viikolla saatiin odotettu vahvistus sille, että Tomi Kallion komea pelaajaura päättyy.

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.