Nostalginen Turku: Harvinaisen uskollinen Juhanto

Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Kuva: Matti Kivekäs

Ritva Juhanto (1937–2000) oli Turun kaupunginteatterin todellisia luottonäyttelijöitä vuosikaudet. Hänen uransa alkoi Turussa jo vuonna 1963 ja se jatkui samassa talossa harvinaisen kauan, aina vuoteen 1997 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Rupeama on todella pitkä, sillä monet näyttelijät vaihtoivat teatteria varsinkin takavuosina hyvinkin tiuhaan tahtiin. Juhanto pääsi Turussa Kalervo Nissilän johtamaan vastavalmistuneeseen, siihen aikaan Suomen moderneimpaan teatteritaloon. Hän oli mukana sen jälkeen koko ”Kotkien kauden” sekä 1980- ja 90-lukujen vaihtelevat teatterivuodet.

Juhanto saapui Turkuun Lahden kaupunginteatterista yhdessä aviomiehensä Kapo Manton kanssa, joka myös kuului kaupunginteatterin vakiokalustoon aina kuolemaansa asti. Ennen Lahtea Juhanto ehti näytellä lyhyemmissä pätkissä myös Oulun, Kotkan ja Joensuun kaupunginteattereissa. Juhanto ja Manto avioituivat vuonna 1956. Samana vuonna syntyi Kotkassa heidän lapsensa Erja Manto, josta tuli myös näyttelijä, mutta ennen kaikkea tunnettu imitaattori ja ääninäyttelijä. Hän imitoi 1990-luvulla Iltalypsyssä ja 2000-luvun puolella Itse valtiaissa menestyksellä lähes kaikkia tunnetuimpia naispoliitikkojamme.

Näyttelijäpariskunta asettui Turussa asumaan Hämeenkadulle Ravintola Hämeenportin taloon. Siellä asui samanhenkistä väkeä muutenkin, eli muitakin näyttelijöitä ja kulttuuriväkeä.

Eräs Juhannon tunteikkaimmista rooleista kaupunginteatterissa osui vuoteen 1978, kun hänen aviomiehensä oli menehtynyt juuri vuoden 1977 marraskuussa. Kyseessä oli Pekka Milonoffin ohjaama Pako. Monille on jäänyt mieleen myös vuonna 1983 ensi-iltansa saanut Henrik Ibsenin tekstiin perustuva Koko maailman ihanuus - John Gabriel Borkman. Juhanto näytteli siinä nimikkohenkilön katkeroitunutta vaimoa. Näytelmän ohjasi Taisto-Bertil Orsmaa.

Juhanto näytteli myös useissa elokuvissa sekä esiintyi radiokuunnelmissa. Ensimmäisen filmiroolinsa hän teki vuonna 1954 vain 16-vuotiaana Roland af Hällströmin Putkinotkon Saarana. Rakastunut rampa kuvattiin lähes kokonaan Turussa. Kuvauksia tehtiin muun muassa Raunistulassa ja Hirvensalossa. Juhannon rooli oli povaaja Signe Lundellin hahmo.

Juhanto oli mukana myös vuonna 1980 valmistuneessa Tulipäässä. Hän oli Algot Untolan elämästä kertovan elokuvan Kurttuska. Ritva Juhanto palkittiin vuonna 1994 Teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisella ansiomerkillä 40:stä ansiokkaasta palvelusvuodesta alalla.

Heikki Möttönen

Älä someta lomasuunnitelmia

Toukotalkoot muistuttaa lomalle lähtijöitä tarkistamaan muutaman asian ennen kesälaitumia. Pienistä asioista huolehtimalla voi vähentää vesivahinkojen, murtovarkauksien tai sähkölaitteista aiheutuneiden tulipalojen riskiä. Irrota kaikkien elektronisten laitteiden pistokkeet verkkovirrasta.

Mökkiluonto tutuksi kännykällä

Mökillä ei tarvitse yrittää eroon kännykästä – päinvastoin sen voi ottaa käyttöön luontokokemuksia syventämään.

Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas

Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys.

Moni koiranomistaja suuntaa helteillä koirineen rannalle viilentymään. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on tai saattaa olla sinilevää, sillä koiralle voi tulla vaarallinen sinilevämyrkytys. Sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Nautelankosken museossa harrastetraktoripäivä

Harrastetraktoripäivä-idean takana on Wanhat Masinat Lieto -kerho.

Nautelankosken museossa vietetään lauantaina 21. heinäkuuta kello 12–15 kolmen tunnin ajan harrastetraktoripäivää. Museon pihalle saapuu parisenkymmentä vanhaa traktoria tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Mukana ovat eri merkeistä ainakin Ferguson, Valmet, Fordson, Zetor ja Ford.

Näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman puhelinta, tablettia tai riitaa

Kesä ja pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

Katedralskolanin liikuntasalin pop up -museossa vieraili lähes 4 500 kävijää

Katedralskolanin liikuntasalin kaivauksilla vieraili lähes 4 500 kiinnostunutta.

Kesäkuussa avattu Katedralskolanin liikuntasalin arkeologisia kaivauksia esittelevä pop up -museo Turku goes Underground saavutti suuren suosion. Viimeiset yleisöryhmät vierailivat tutustumassa kaivauksiin sunnuntaina 15. heinäkuuta. Historiallinen Turku kiinnosti yli odotusten ja kierrosten määrää lisättiin suuren suosion vuoksi.

Valtioneuvosto käsitteli komission lakialoitetta kertakäyttömuoveista

Valtioneuvosto lähetti eduskunnan käsiteltäväksi Euroopan komission kertakäyttömuoveja koskevan lainsäädäntöaloitteen. Valtioneuvoston alustavan kannan mukaan merten roskaantumiseen on tärkeää puuttua. Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että direktiivin soveltamisalaan ei sisällytettäisi kuitu- ja sellupohjaisia tuotteita, joissa on vähäinen määrä tuotteen toiminnallisuuden kannalta olennaisia muovipinnoitteita.

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.