Brinkhallin kummitukset saivat Aavedatan palaamaan Turkuun

Kuva: Jane Iltanen (kuvankäsittely Teemu P. Peltola)

Iltojen pimentyessä erilaiset kummitusjutut kiinnostavat. Tositelevisio on nostanut kummitusteemat modernilla tavalla puheenaiheeksi erilaisten Ghost Activity-tyylisten ohjelmien avulla. Itse paranormaalit ilmiöt ovat olleet suosiossa erilaisin painotuksin jo 1800-luvulta lähtien. Siinä missä aikoinaan innostuttiin spiritismistä, niin nykyään yliluonnollisia ilmiöitä taltioidaan teknisin laittein jonka jälkeen analysoidaan tallennettu tutkimusdata. Suomessa toimii muutamia yliluonnollisia ilmiöitä tutkivia ryhmiä. Outoja ilmiöitä tallentavan nelikymppisen veljesparin Marko ja Jupe Keskitalon vetämä Aavedata aloitti vuonna 2011 jakamaan videoita You Tubessa.

Turussa he ovat tutkineet muun muassa Turun linnan ja Brinkhallin kartanon aaveita. Brinkhallissa paranormaali aktiivisuus on niin korkea, että sinne on tehty kaksi tutkimusmatkaa. Tutkimustuloksia pääsee katsomaan YouTubesta osoitteesta www.youtube.com/user/aaveDATA.

Veljesten inspiraationlähteenä ovat toimineet erilaiset kummitustalot lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Lapsena tuli kierrettyä kummitustaloja läheltä. Kurkittua vähän miltä se näyttää. Yhdessä paikassa kun Ruotsissa asuttiin, niin ei sinne 50 metriä lähemmäs uskaltanut mennä, Marko muistelee.

– Voimme Markon kanssa sanoa asuneemme kummitustalossa Ruotsissa. Siellä paranormaalia aktiivisuutta havaitsi meitä vanhempikin velipoika ja äiti. Vanhempi veli havaitsi siellä jonkin olennon ja lähti juoksemaan karkuun. Äiti sanoi, että kun hän luuttusi lattiaa, niin hänet työnnettiin alas portaita, Jupe tarkentaa.

Tuonpuoleinen on asia jota he tutkimuksissaan yrittävät selvittää. Marko ei ole aivan varma mistä yliluonnollisissa asioissa on kysymys.

– Siitä tässä yritetään hakea vastausta. En tiedä.

Jonkinlaista varovaista arviota uskaltaa Jupe silti esittää ja hän tekee myös eron eri yliluonnollisten ilmiöiden välille.

– Tämä koko matka on itsensä kehittämistä tällä alueella, mikä on kysymysmerkki. Mikä se on, siihen on todella vaikeaa saada selvyyttä. Mutta jotenkin tuntuu että se energia, mikä jää, niin se saattaisi olla sellaista jäännösenergiaa tai ihan älyllistäkin kummittelua.

Elantoaan veljekset eivät Aavedata-ohjelmistaan ainakaan vielä saa. Jupe on lääkärihelikopterin ensihoitaja ja Marko freelance-näyttelijä. Heidän ryhmänsä kuuluu laajaan kansainväliseen maiden rajat ylittävään E.P.A.S:iin eli European Paranormal Activity Societyyn.

– Kansainvälinen tutkijayhteisö, missä on varmaan kuutisenkymmentä ryhmää ympäri maailmaa. Olemme aivan kympin kärjessä aktiivisuudessa. Olemme koko ajan tekemisessä muiden kanssa asiasta. Olimme juuri Isossa-Britanniassa, jossa oli tämän kerran vuosittainen tapaaminen, missä tutkittiin yhtä linnoitusta. Oli hienoa päästä jakamaan kokemuksia ja eri laitteistoja ja metodeja mitä he käyttävät, Marko päättää.

Kurt Hedborg

Kunta-alan osapuolet selvittämään työn murrosta

KT Kuntatyönantajat sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU ja Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ovat päättäneet ryhtyä valmistelemaan työn murroksen käsittelyä ja pitkäjänteistä seurantaa kunta-alalla. Työskentelyn tarkoitus on rakentaa työn murroksesta yhteinen kuva ja vahvempi tietopohja, jota hyödynnetään kehitettäessä kunta-alaa ja sen työmarkkinoita. Jatkossa sama tavoite koskee myös tulevia maakuntatyöpaikkoja, mikäli niitä koskevat lakiuudistukset hyväksytään.

Pykäläbaarissa tarjoillaan tietoa julkisista hankinnoista

Valtakunnallisessa Maaseudun toimijoiden hankintaosaaminen vahvaksi (MAHVA) -hankkeessa kehitetään pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin. Hankkeessa edistetään vuonna 2017 voimaan tulleen uuden hankintalain tavoitteita erityisesti maaseudulla.

Toimi näin, jos koirasi saa lämpöhalvauksen

Koiraa ei ikinä kannata jättää yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä. Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Koiralle pitää muistaa myös tarjota vettä muutaman tunnin välein.

Pakina: Oodi portsalaisille

Tulipa kerran tuumailtua, josko sitä muuttaisi portsalaiseen puutaloon. Minä, mies ja koira kävimme asuntonäytössä ja ihailimme naapuruston yhteisvoimin istuttamia orvokkipenkkejä. Porttiin oli teipattu kutsu pihatalkoisiin ja siinä mainittiin jotakin yhteisestä kasvimaasta. Yököttävän idyllistä ja kaikin tavoin häkellyttävää. Minä suomalainen, omiin oloihini vetäytyvä pulliainenko kasvattaisin tomaatteja naapureiden kanssa? Enpä usko.

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille eurooppalainen laatutunnustus

Turun kaupungin strategisen johtamisen mallille on myönnetty laatutunnustus The European Foundation for Quality Management (EFQM) -standardin mukaisessa arvioinnissa, jonka toteutti Laatukeskus. Arviointi sisälsi prosessien ja resurssien hallinnan sekä johtamisen näkökulmien lisäksi aikaansaatujen tulosten tarkastelun. Turku sai viime vuonna vastaavan tunnustuksen kaupungin kehittämismallistaan.

Raision kaupunki sulkee ovensa heinäkuuksi

Raision kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutoinkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan 2.7.-29.7. Kaupungin puhelinvaihde (02 434 3111) palvelee kesälläkin maanantaista perjantaihin kello 8–16. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit ja lähetykset. Maksuliikenne toimi normaalisti pankkien välityksellä.

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia Kakskerran liikenteessä huomenna

Triathlontapahtuma aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Kakskerrassa huomenna tiistaina. Poikkeavia liikennejärjestelyjä on Brinkhallin uimarannalla, pysäköintipaikalla, uimarannalle johtavalla tiellä sekä Brinkhallin puistotiellä kello 17 alkaen. Reittejä ei suljeta yleiseltä liikenteeltä. Paikalla on liikenteenohjaajat.

Kaupunki
Urheilu

Kauden toinen derby keskiviikkona

Mika Ääritalo on nykypelaajista tehokkain derbypyssy.

Kun jalkapallon MM-kisat ovat päässeet Venäjällä hyvään vauhtiin, myös kotoisessa Veikkausliigassa pelataan kiivaalla rytmillä.

Sandberg Kristikasta Uraan

Kristikan koripallomiehistön johtaviin pelaajiin viime vuodet kuuluneen Mikael ”Ässä” Sandbergin ura jatkuu Korisliigassa, kun nousijajoukkue Ura Basket kiinnitti Sandbergin. 27-vuotias ja 210-senttinen Sandberg valittiin päättyneellä kaudella ykkösdivisioona A:n vuoden pelaajaksi. Sandberg teki peliä kohti 20 pistettä, napsi 10,7 levypalloa ja antoi 3,7 syöttöä. Ura etsii vielä paria pelaajaa ensi kauden joukkueeseensa.

Otteluanalyysi: VPS vei jälleen pisteet Kupittaalta

Vakavia olivat Inter-pelaajien ilmeet VPS-tappion jälkeen.

VPS on viime vuosina ollut vaikea vastustaja Interille, eikä lauantai tehnyt poikkeusta tähän sääntöön. Inter on viimeksi voittanut VPS:n Veikkausliigassa Kupittaalla kesällä 2014. Lauantaina pisteet lähtivät Vaasaan numeroin 3-1.

Otteluanalyysi: Ahde mursi TPS:n kotikirouksen

Seitsemän kotiottelua tarvittiin ennen kuin TPS sai maalin aikaan. Palloseuran kotiotteluiden nollaputken rikkoi Elias Ahde , mutta muutoin TPS:n ja FC Lahden kohtaaminen noudatteli tuttua kaavaa. Palloseuralle oli enemmänkin tarjolla, mutta lukuisat tolpat ja maalivahti Jonathan Viscosin käsittämätön sohlaus olivat syynä sille, ettei TPS kolmea pistettä saanut kairattua.

Jääkiekon Suomen Cup kasvaa 12 joukkueella

Jääkiekon Suomen Cupin ensimmäisen kierroksen pelitapa on päätetty ja arvonta on tehty. Kaikkiaan 36 II-divisioonan joukkuetta ilmoittautui Suomen Cupiin. Yhdessä Suomi-sarjan ja Mestiksen joukkueiden kanssa Suomen Cupissa on mukana 65 joukkuetta. Tämä on 12 joukkuetta enemmän kuin viime kaudella.

Täysosuma
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.