Suomalaiset naiset esiin ÅST:llä

Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kymmenen laulua naisesta yhdistelee tanssia, musiikkia ja laulua tosipohjaiseksi fiktioksi. Kuva: Antti Kurola

– Aina ohjatessa pyrkii taidetta kohti ja aina silloin siihen jopa päätyy, nauraa koreografi-ohjaaja Marjo Kuusela vuosikymmenten kokemuksella.

Tällä viikolla Åbo Svenska Teaterin päänäyttämöllä nähdään Kymmenen laulua naisesta, joka yhdistää tanssia ja musiikkia. Erityisesti Suomen historian suurnaisia huomioiva teos on Kuuselan ohjaama. Hän myös vastaa esityksen koreografiasta.

– Tänne on aina hienoa tulla. Åbo Svenska Teater on upea paikka senkin vuoksi, että kyseessä on Suomen vanhin edelleen käytössä oleva teatterirakennus. Minulla on ollut teatterissa aina hirveän hauskaa. Harvassa paikassa olen nauranut yhtä paljon kuin täällä, jo 1950-luvulla ÅST:n lavalla esiintynyt Kuusela sanoo.

Turku liittyy muutenkin vahvasti esitykseen. Keskiössä on turkulaisen Thorsten Renvallin johtama Petsamon heimosotaretki, jonka ympärille fiktiivinen tarina rakentuu. Teoksen avainhahmo on italialais-ruotsalaista syntyperää oleva sirkustaiteilija Elvira Bono, mutta tarinassa vilahtelee useita Suomen historian merkkinaisia L. Onervasta Hella Wuolijokeen.

– Tämä on fiktiivinen tarina todenperäisistä tapahtumista. Historia ei anna tarkkaa kuvaa tapahtumista, joten olemme tehneet tarinoita, jotka olisivat voineet tapahtua. Lisäksi tarinaan on otettu herkullisia tapahtumia, jotka on sijoitettu Petsamoon. Esimerkiksi Turun vuoden 1917 voikapina on tarinassa mukana, Kuusela paljastaa.

– Ensimmäisellä puoliajalla tarina etenee episodimaisesti kerrottujen kohtausten kautta. Teoksessa pohditaan muun muassa sitä, ketkä kuuluvat Suomeen ja suomalaisten yhteenkuuluvuutta. Jos harjoitusperiodi on kunnollisen pituinen, yleensä käy niin, että teos alkaa kuljettaa itseään ja muotoutua erilaiseksi kuin alun perin ajatteli. Niin kävi tälläkin kertaa.

Vaikka kehystarina sijoittuukin menneisyyteen on Kuusela halunnut tehdä teoksen, jossa on läsnä sekä mennyt että nykyisyys.

– Ensimmäinen puolisko on enemmän mennyttä ja jälkimmäinen on enemmän nykyaikaa. Myös tanssin liikekieli on esityksen loppupuolella nykyisyyttä, Kuusela kuvailee.

Aurinkobaletin ja Tanssiteatteri Rimpparemmin yhteistuotanto sai kantaesityksensä Rovaniemellä elokuun lopussa. Kymmenen laulua naisesta marssittaa lavalle kaikkiaan peräti 27 esiintyjää, tanssijoita ja laulajia. Esiintyjät teokseen tulevat ympäri Suomea. Kaikille esiintyjille yhdistävä tekijä on Kuusela, joka on tehnyt töitä kaikkien kanssa jo aikaisemmin.

Esityksessä kuultavat laulut on säveltänyt Kaj Chydenius varta vasten tähän produktioon. Laulujen teksteistä vastaa Chydeniuksen pitkäaikainen työpari runoilija Jukka Itkonen.

Kymmenen laulua naisesta ÅST:ssa 9.–12. marraskuuta.

Ilkka Lappi

Syöpätutkimusta ja genetiikkaa Saarekkeessa

Mynämäen iltakoulussa päästään 18. heinäkuuta kello 18–19 tutustumaan tutkijan työhön, kun genetiikan yliopisto-opettaja, tutkijatohtori Niina Santio kertoo syöpätutkimuksesta ja genetiikasta.

Yrityskauppa riskittömämpi kuin uuden yrityksen perustaminen

Suomessa on kymmeniä tuhansia eläkeikää lähestyviä yrittäjiä, joilla ei ole tietoa, miten eläkkeelle siirtyminen tapahtuisi ja mistä löytyisi yritystoiminnalle jatkaja. Tyypillisesti kyse on pienyrittäjästä, jolla on huoli työntekijöiden tulevaisuudesta ja siitä, että oma omaisuus on kiinni yrityksessä. Liiketoiminta kuihtuu, kun yrityksen näkymät ovat epävarmat.

Auto istuu tiukemmin omissa käsissä yli 35-vuotiailla

Suomalaiset autokaupoilla 2018 -tutkimus luotasi omaan autoon ja yhteisomistuksessa olevaan autoon liittyviä näkemyksiä. Oman auton omistaminen koetaan edelleen tärkeäksi sekä asenteissa että tottumuksissa. Kimpassa omistettu kulkupeli koetaan vaihtoehdoksi autottomien tai vähän ajavien talouksien keskuudessa.

Uusi mökki helposti

Finsilva Oyj, Kiinteistömaailma-ketju ja Kontio Oy tuovat markkinoille uudenlaisen vaihtoehdon rakennuttaa moderni vapaa-ajanasunto rantatontille. Mökkivalmis-palvelulla ostaja voi hankkia rakennusvalmiin tontin, hirsihuvilan avaimet käteen -rakennettuna ja rahoituspaketin koko projektille. Joka neljäs suomalainen haluaisi hankkia uuden kesämökin. Mökkikannasta kuitenkin lähes 40 prosenttia on yli 50 vuotta vanhoja.

Artesaanisiiderit uusin trendi

Artesaanisiiderit ovat olleet kovassa nosteessa USA:ssa jo pidemmän aikaa ja trendi on rantautumassa Suomeen. Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia

Suomen Yrittäjät esittää uutta oppivalmiusmallia, joka vahvistaisi oppijan polkua jo esi- ja perusopetuksessa ja pitäisi mukana nuoret, joille toisen asteen opinnot ovat nyt hankalia.

Urheilu

Mikael Hakalalle pronssia juniorien MM-kisoissa

Mikael Hakala.

Suomalaiset frisbeegolfaajat niittivät menestystä kahdessa maineikkaassa tapahtumassa viime viikolla. Turkulaista Frisbeegolfseura 7k:ta edustava Mikael Hakala voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa. Nummelan frisbeeseuran Eveliina Salonen pokkasi samaan aikaan uransa ensimmäisen PDGA Major -kilpailun voiton Tsekissä järjestetystä Konopiště Openista.

Otteluanalyysi: Inter taisteli vajaalla komea voiton

Mika Mäkitalo oli Interin ratkaisupelaajia.

Se oli omituinen ottelu. Inter meni vartissa kahden maalin johtoon SJK:n puolustuksen virheistä. Sen jälkeen se puolusti. Toisen puoliajan se puolusti vajaalla, sillä Abdoulie Mansally hommasi itselleen ensimmäisen puoliskon lopuksi tyhmästi ja tarpeettomasti toisen kortin keskialueella vaarattomassa tilanteessa.

Kauniin pelin varjoja

Karem Benzema oli alle 17-vuotiaissa Ranskan maajoukkueen kantavia voimia, mutta viime vuosina tie maajoukkuepaitaan on ollut tukossa.

Jalkapallodokumentit helpottavat MM-kisoista irrottautumista

Täysosuma
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.